Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Hayatını kaybeden eski Meclis Başkanı Acarkan için Meclis’te tören düzenlendi

Published

on

Hayatını kaybeden eski Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ayhan Halit Acarkan, son yolculuğuna uğurlanıyor. Acarkan için Cumhuriyet Meclisi bahçesinde tören düzenlendi.

Acarkan, törenin ardından saat 16.00’da Girne Nurettin Ersin Paşa Camiinde kılınacak ikindi namazına müteakip Karaoğlanoğlu Mezarlığı’na defnedilecek.

Meclis bahçesinde yer alan törene, Acarkan ailesi yanında, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bakanlar, milletvekilleri, sevenleri katıldı.

Tören; saygı duruşu, Merhum Ayhan Halit Acarkan’ın özgeçmişinin okunması, aile adına merhum Acarkan’ın oğlu Erol Acarkan’ın konuşması, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’nin konuşması, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın konuşması ve saygı geçişi ile tamamlandı.

-Erol Acarkan

Aile adına merhum Acarkan’ın oğlu Erol Acarkan, törende yaptığı konuşmada, hissettiği derin üzüntüyü ifade ederek, babasının siyasi yönü yanında insan ve ülke sevgisini vurguladı.

Acarkan, babasının ülkeye ve Kıbrıs Türk toplumu yanında, devlet sevgisine de işaret ederek, gelecek nesillere bunu aşılamanın görevleri olduğunu söyledi, törene katılan herkese teşekkür etti.

-Töre

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, bir ömre bir çok şey sığdıran Acarkan ve ailesine rahmet ve baş sağlığı diledi.

Töre, Acarkan’ın siyasi ve toplum içindeki yerini anlatarak, topluma hizmet etmenin büyük bir şeref olduğunu, iyi bir aile babası ve devlet adamı sıfatlarıyla Onu uğurladıklarını vurguladı. Töre, “Ruhu şad olsun uğurlar olsun.” dedi.

Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, ebediyete uğurlanan Acarkan’a rahmet ve ailesine başsağlığı diledi.

Acarkan’ın bağımsızlık ve özgürlük için doğduğu, belediye başkanlığı yaptığı Limasol’dan Girne’ye yerleşip, siyasi başarılarına burada da devam ettiğini ifade eden Tatar, Acarkan’ın iyi bir insan, aile babası, lider, önder, sadece siyasi makamda değil, vatandaş olarak da ülkesine sahip çıkmak, hayırlı evlatlar yetiştirmek için mücadele verdiğini anlattı.

Tatar, “Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, hiç bir zaman unutmayacağız” dedi.

-Acarkan’ın özgeçmişi

Cumhuriyet Meclisi eski Başkanı Ayhan Halit Acarkan’ın özgeçmişi:

“1935 yılında Limasol’da doğdu.

1958 Yılı’nda İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmasının ardından Kıbrıs’a dönerek Limasol’da özel kliniğinde çalışmaya başladı. 1963-1970 yılları arasında, Limasol Türk Belediyesi Başkanlığı yaptı.

5 Temmuz 1970 seçimlerinde Limasol bölgesinden, Türk Cemaat Meclisi Üyeliği’ne seçildi. Meclis’in Seçme Komitesi ile Sosyal İşler Komitesi üyeliklerinde bulundu.

Varoluş Mücadelesi içinde TMT saflarında yerini alırken, 1975 yılında oluşturulan Kurucu Mecliste de görev aldı ve bu görevi 3 Temmuz 1976 tarihine kadar sürdürdü. Doğan Türk Birliği Spor Kulübü Başkanlığı da yürüten Ayhan Halit Acarkan, 6 Mayıs 1990 tarihli genel seçimlerde Ulusal Birlik Partisi’nden Girne Milletvekili seçildi. 12 Aralık 1993 tarihinde yapılan erken genel seçimleri kazanan Merhum Acarkan’ın milletvekilliği 18 Aralık 1998 tarihinde sona erdi.

3 Ocak 1994- 4 Ekim 1996 tarihleri arasında Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı yaptı.

İngilizce ve Rumca bilen Acarkan, evli ve üç çocuk babasıydı.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Polis Genel Müdürlüğü bütçesi komitede onaylandı

Published

on

By

Polis Genel Müdürlüğü bütçesi 6 milyar 298 milyon 900 bin TL olarak Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy birliğiyle onaylandı.

UBP Gazimağusa Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığındaki komite toplantısına katılan Polis Genel Müdürü Kasım Kuni, bütçe görüşmesinde yaptığı konuşmada, 3 bin kadroya karşın 2 bin 313 personelle hizmet verdiklerini, 687 münhalin bulunduğunu söyledi. 2 bin 73 polisin hizmet verdiğini belirten Kuni, 240 da itfaiye personeli olduğunu kaydetti. Kuni, 327 sivil hizmet görevlisi, 287 de sivil muhaceret memuru olduğunu kaydetti.

CTP Lefkoşa Milletvekili Sami Özuslu da, sahte diploma soruşturması ile ilgili son durum ve dokunulmazlığı kaldırılması için biriyle ilgili girişim olup olmadığını sordu. İlaç soruşturması, polislerin erken emeklilik ile ilgili talepleri, ek mesailer, trafik konularına değinen Özuslu, trafikte ölümlü kazaların arttığına işaret etti, cezalar yanında altyapıya yatırımın, eğitimin önemine değindi.

CTP Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli de, polisin üstlendiği görevin zorluğuna işaret etti, teşkilat ile ilgili gelişmelerde ve başarılı çalışmalarla gurur duyduklarını söyledi, bütçesine bakanlıklar gibi bakmadığını söyledi. İncirli, artan suç çeşitliliği ve polisin desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

Özellikle ilaç konusunda başlatılan soruşturmanın ne aşamada olduğunu soran İncirli, ‘üniversite adası’ KKTC’de ortaya çıkan diploma konusundaki soruşturmalar hakkında da bilgi istedi.

İncirli, bu konuda halka daha açık davranılması durumunda, ayrımcılık yapılmadığının gösterilmesinin, adalet duygusunun da yıpranmamasını sağlayacağını kaydetti. İncirli, çocuk yoğun bakımında yaşananlar ile ilgili de bilgi istedi.

Bağımsız milletvekili Ayşegül Baybars da, polisin ve bütçesinin önemine işaret ederek, polis bütçesinin yetersizliğine dikkat çekti. Baybars, narenciye sektöründeki çalışanlarla ilgili ne gibi adımlar atıldığını sordu, bütçedeki sıkıntılarla polisin nasıl hizmet verdiğini merak ettiğini söyledi.

Baybars, polisin geleceğe yönelik projelerini bütçede göremediğini, eğitim, teknik altyapıya önem vermesi gerektiğini, insanların özel hayatına önem vermesi, saygı göstermesi gerektiğini anlattı.

Özel güvenlik konusundaki son gelişmeler, tutukluların sınır dışı edilmesi, teminatlar, sivil hizmet görevlileri ile ilgili sorular soran Baybars, polisliğin çok zor bir görev olduğunu ancak adaletli davranılması gerektiğine değindi.

CTP Lefkoşa Milletvekili Fazilet Özdenefe de, polis ve savcılığın adil bir soruşturma süreci yürütmediği, bu çerçevede kişilerin ceza davaları ile ilgili teminata bağlandığı görüşünü dile getirdi. Özdenefe, bu sorunun azalmak yerine arttığını belirterek, bu konuda bilgi talep etti. Özdenefe, “jet raporu”, ilaç, eczacılara yönelik davaları sordu.

-Kuni: “İlaç soruşturmasında 18 bin ifade alındı, 20 bin daha alınacak”

Ara ara milletvekillerinin sorularını yanıtlayan PGM Kuni de, ilaç soruştırması kapsamında bugüne kadar 18 bin ifade alındığını, soruşturmanın geniş bir şekilde sürdüğünü, dosyaların Mali Şubeye aktarıldığını belirterek, sürecin devam ettiğini, 20 bin ifade daha alınacağını, 6-7 ay daha bu sürecin süreceğini söyledi.

Özdenefe, doktorların eczacıların kelepçe ile mahkemeye çıkarılmasını eleştirdi, bunun kendisine göre yanlışlığına değindi.

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, polis bütçesi ve teşkilat şemasına yönelik değerlendirme ve eleştirilerde bulundu. Şahali, polisin kamuoyunu yakından ilgilendiren konularda daha şeffaf olması gerektiğini, ayrıca otoritenin artırılması gerektiğini kaydetti. Şahali, polislerin saldırıya uğramasının otorite eksikliği olduğunu, kamuoyunu ilgilendiren konularda daha adil olunması, hızlı ilerlenmesi, trafikte gerekli önlemlerin alınması gerektiğini, polis hem önleyici hem cezalandırıcı olması gerektiğini söyledi.

CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan da, sahte diploma konusunda Güzelyurt’taki davada bir kişiye neden ayrımcılık yapıldığı ve Gazimağusa Limanında bulunduğu iddia edilen para ile ilgili bilgi istedi.

CTP Girne Milletvekili Ongun Talat da, polis teşkilatının süratle çağdaşlaşması gerektiğini, eskide kalan uygulamaları yenilemesi ve kelepçe, avukat zanlı görüşmeleri gibi konularda gerekli adımların atılmasını istedi. Talat, toplumdaki adalet duygusunun zedelenmemesi gerektiğini ifade etti.

Talat’ın açığa alınan polislerle ilgili sorusu üzerine Kuni, hepsi ceza davası ile ilgili 25 personelin açığa alındığını ifade etti.

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner de, bütçe üzerine sorular sorarak, değerlendirmelerde bulundu. Şahiner, bütçenin polisin sıkıntılı bir dönem olacağını gösterdiğini kaydetti.

Kapılarla ilgili soru üzerine Kuni, kapılarda geçişlerin hızlandırılması için Rum tarafındaki kapıların da KKTC tarafındaki gibi genişletilmesi ile çözülebileceğini söyledi.

Canaltay da, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına dikkat çekti.

-Kuni: “Diploma konusunda toplam 19 kişi teminata bağlandı, 1 kişi de vekil olduğu için rapor Savcılığa gönderildi…”

Polis Genel Müdürü Kuni, ilk olarak diploma konusuna değindi. Kuni, toplam 19 kişinin teminata bağlandığını, 1 kişinin de vekil olduğu için raporun Savcılığa gönderildiğini, ancak Savcılıktan düzenleme için polise geri geldiğini, 3-5 güne kadar dosyanın tamamlanıp geri gönderileceğini kaydetti.

İlaç soruşturması ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü ifade eden Kuni, davaların Savcılığa birlikte gönderileceğini, o yüzden 18 bin ifade alındığını ve 20 bin ifadenin daha alınacağını söyledi.

Kuni, polislerin erken emekliliği ile ilgili çalışmaları olduğunu, ek mesai için yüzde 50 talepleri olduğunu ifade etti. 85 düzensiz göçmenin yurtta kaldığı bilgisini verdi.

Trafikte çekirdekten yetiştirilmesi gerektiğini, yetersiz altyapıya yatırım yapılması gerektiğini ifade eden Kuni, yaka kamerasının Girne ve Lefkoşa’da denenmeye başladığını kaydetti.

Kelepçe kullanılması ile ilgili kuralları anlatan Kuni, yeni doğan servisindeki olayla ilgili de hiçbir şey söylemediklerini, Sağlık Bakanına “basın açıklaması yapmayın” diye bir şey söylemediklerini belirtti.

Narenciye sektöründeki çalışanlarla ilgili sorunlara yönelik polisin suç unsuru tespit etmediğini ifade eden Kuni, özel güvenlik ile ilgili de soruları yanıtladı. Hücrelerin iyileştirildiğini de ifade eden Kuni, narenciye sektöründeki işçilerin şikayetçi olduğunun hatırlatılması üzerine, paraların ülkelerinde alındığını burada alınmadığını söyledi. Kuni, insan ticareti, tehdit, darp gibi iddiaların araştırıldığını kaydetti, darp gibi olayların daha önce olduğunu, para alınması konusunun savcılığa sorulduğunu anlattı. FETÖ soruşturmaları, davalar gibi konuların hatırlatıldığı Kuni, davası sonuçlanan kişilerin bütün özlük haklarının verildiğini, görevlerinin başında olduğunu söyledi.

Kuni, bütçede emeği geçenlere teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

18. Saat 25. 11. 2024

Published

on

By

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar Türk Rekabet Kurulu ile KKTC Rekabet Kurulu üyelerini kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Türk Rekabet Kurulu Başkanı ve yönetim kurulu ile KKTC Rekabet Kurulu Başkanı ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Tatar ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Rekabet Kurumu’nun önemli bir kurum olduğunu belirtti ve üyelere çalışmalarında başarılar diledi.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın düzenlediği toplantılara katıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin hepsinin ana vatanı olduğunun altını çizdi.

Tatar, Türkiye’nin belirli aşamaları geçerek, değerli tecrübeler edindiğini ve uygulama kapasitesinin oldukça fazla olduğunu ifade etti. Tatar, Rekabet Kurulu’nun verdiği desteği önemsediklerini de kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin giderek kurumsallaşıp, hak ettiği yeri alacağına duyduğu inancı belirtti. Zeminin güçlendiğine vurgu yapan Tatar, zaman içerisinde uygulamalar, düzenlemeler ve yasaların buna olanak sağladığını belirtti.

Tatar, rekabet anlayışının kalıcı hale gelmesi ve kurumsallaşma adına verilen desteklerin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Türk Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle ise, uygulama konusunda donanımlı bir birikime sahip olduklarını vurguladı. Hedeflerinin iş birliğini artırmaya yönelik olduğunu ifade eden Küle, bu bağlamda protokol imzaladıklarının da bilgisini verdi.

Devamını Oku

Trending

Reklam