Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

HAYVAN ÜRETİCİLERİNİN SONUCU BİLDİRMESİ BEKLENİYOR

Published

on

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği tarafından dün sunulan taleplerin hükümet tarafından değerlendirildiğini ve hükümetin, hayvan üreticilerine karşı herhangi bir olumsuz tavrı olmadığını söyledi.

Bakanlık açıklamasına göre Çavuşoğlu ve bakanlık yetkilileri, bu sabah Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Bakanlıkta görüştü.

Görüşmenin ardından 6’sı üzerinde mutabakata varılan 7 öneri,  Bakan Çavuşoğlu tarafından Bakanlık önünde bekleyen hayvan üreticilerine okundu.

HAYVAN ÜRETİCİLERİNİN SONUCU BİLDİRMESİ BEKLENİYOR

Hayvan üreticilerinin söz konusu önerileri kendi aralarında değerlendirdikten sonra, sonucu Bakanlığa bildirmesi bekleniyor.

Bakan Çavuşoğlu, ülkede üretimin devam etmesi için Başbakan, Maliye Bakanı ve teknik uzmanlarla dün akşam geç saatlere kadar yapılan çalışmalarda taleplerin ele alındığını ancak değerlendirmelerin daha net olarak yapılabilmesi için kendilerinin dahi şu anda yanıtını bilmediği sorular bulunduğunu belirtti.

Hammadde fiyatlarının, mamullerin akışının ve teşvik primlerinin nasıl şekilleneceğinin henüz bilinmediğini kaydeden Çavuşoğlu, bunların belirlenebilmesi için kısa bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, “Bu kapsamda yaptığımız değerlendirmede bu belirsizlikler varken bile taleplerinizden hangilerini karşılayabileceğimizi çalıştık. Bu çalışmaları da az önce Yönetim Kurulu’na sunduk. Yönetim Kurulu’nun bizden talep ettiklerine karşılık, yedi maddelik bir teklifimiz vardır. Bununla birlikte komiteler, üretim sınırlaması da dahil olmak kaydıyla bazı eksikleri oturup çalışacaklar. Bizim Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile yaptığımız görüşmeler var. Dünya borsalarını takip eden bir sürecimiz var. Bu durum, yem fiyatlarına ve dolayısıyla süt fiyatına da etki etmektedir. Kısacası, pariteye de etki eden durumdur” dedi.

Toplantı sonunda ortaya çıkan öneriler şöyle açıklandı:

“1- Süt bedelleri konusunda % 55 liste geriliği gelecek hafta içinde ödenecek. (Burada günün tam verilmemesinin nedeni, Kalkınma Bankası’ndan 20 milyon TL’lik bir borç talebinde bulunduk. Bu borç onaylandı. Bakanlar Kurulu ve Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu’ndan geçmiştir. Bankacılık prosedürü açısından günler tam yetişmeyebilir diye “gelecek hafta içerisinde” denildi)

2- Arpa fiyatı 30 Haziran 2021 tarihine kadar sabit kalacak. (Dünyadaki arpa fiyatı değişimleri halen bir dengeye oturmadı)

3- Bu süre içerisinde üretim sınırlaması (kotalar) da dahil sektörün tüm sorunları ele alınacaktır.

4- Borsaya konan süt 2.65 taban fiyatından satılacak. Borsada satılamayan süt, dökülmemek koşulu ile Hayvancılar Birliği sorumluluğunda pazarlanacak.

5- Keçi sütünün standartlara uygun olması kaydı ile alım garantisi vardır. (Teklifimiz, keçi sütü standartlarını da görüşebiliriz. Biz, standartlara göre olması halinde, buna pazarlama garantisi veririz. Ancak standarta uygun olmayanlar için herhangi bir şey taahhüt edemeyiz.)

6- Küçükbaş Hayvancılığa arpa hibesi yapılacaktır. Yöntemi ile ilgili Hayvancılar Birliği’nin görüşü alınacaktır. ( Kurak bölgelerde ve verim olan bölgelerde bir adalet sağlayabilmek adına Hayvancılar Birliği ile sağlıklı bir yöntem belirlemek içindir. )

7- Süt fiyatları çalışılırken süt yem paritesinin 1.35 seviyelerine getirilmesi hedeflenecektir. (Dünyada hammadde fiyatları netleşmeden, ülkemize TMO’dan arpa sağlarsak fiyatı başkadır, dünyadan sağlarsak başkadır. Bunlar net olmadığı için Hayvancılar Birliği Yönetim Kurulu’nun ısrarlı bir parite şartı vardır. Benim daha önce bu görevi yürüttüğüm dönemlerde, 1 kilo süte 1.65’e kadar çıkan paritemiz vardı. Bu konuda da çabamız büyüktür. Bu fiyatları tespit etmeden, bir zemine oturtmadan rastgele bir şey söylersek, daha sonra mahcup duruma düşeriz. Bakanlığı ve hükümeti böyle bir duruma düşürmemek adına bu hedefi koyduk. Dünkü talep 1lt süte 1.30 parite idi. Biz, bu tüm konuştuklarımızı 30 Haziran’a kadar koyduğumuz için bu maddeyi düzenledik.)”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi kararını değerlendirdi: “Rum Yönetimi’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’nu etkisiz kılma girişimi başarısız oldu”

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Avrupa Konseyi’nde düzenlenen İnsan Hakları Toplantısı çerçevesinde Strazburg’da gerçekleştirilen görüşmelerde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türklerin mülkiyet haklarını hedef alan girişiminin başarısız olduğunu açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının denetimi amacıyla gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi İnsan Hakları Toplantısı’nda, “Kıbrıs v. Türkiye” davası, “Yerlerinden Edilmiş Kişilerin Mülkiyet Hakkı” başlığı altında yeniden değerlendirildi. Rum Yönetimi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) dayanarak, bu tazminat kararıyla ilgili bazı unsurların tekrar AİHM önüne taşınmasını ve bu konuların AİHM tarafından yeniden yorumlanmasını talep etti.

Başbakan Üstel, Kıbrıs Rum başvurusunun sonuca ulaşamamasının önemli olduğunu ve bu konuda mücadele eden KKTC Hükümetinin başbakanı olarak bu mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Başbakan Üstel, “TMK’nın işlevseliğini güçlendirmek için TMK kurulduğundan beri verilmemiş boyutlarda destek verdiklerini” belirterek “Başbakan olarak TMK’nın uluslararası hukuk çerçevesinde etkin bir iç hukuk yolu olarak çalışması için her türlü çabayı sarf edeceğini ve hükümet olarak bu konuda kararlılıkla hareket edeceklerini” vurguladı.

Başbakan Üstel, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nde yaşanan gelişmeyi Kıbrıslı Türklerin haklarının korunması açısından önemli bir kazanım olarak nitelendirdi ve kendileri için de yol gösterici olacağını belirtti. Rum tarafının, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) etkisiz hale getirilmesi yönündeki çabalarının sonuçsuz kaldığını belirten Başbakan, TMK’nın uluslararası hukuka uygun olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ve AİHM tarafından tanınan bir iç hukuk yolu olduğunu vurguladı.

Başbakan Üstel, Kıbrıs Türk halkının haklarını koruma yolundaki bu diplomatik mücadelede destek veren Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarına, devletin ilgili kurumlarına ve tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek, “Hep birlikte Kıbrıs Türk halkının haklarını uluslararası arenada savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Üstel’in başbakanlığı döneminde geçirilen taşınmaz mal yasası ile yabancıların mülk edinmesine %6 oranında fon konulmuş ve elde edilen bu gelirin yarısının Taşınmaz Mal Komisyonu’na aktarılması sağlanmıştı. Bu gelir, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun işlevselliğini artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Üstel’in başbakanlığı döneminde sağlanan kaynaklarla 2020 yılı sonuna kadar olan sürede sonuçlandırılmış olan bütün TMK dosyalarının tazminat ödemeleri tamamlanmış bulunmaktadır.

Devamını Oku

Kıbrıs

Hasipoğlu: Lefkoşa Kaza Mahkemesi, UBP’nin savunmasını ve karşı davasını haklı buldu, Taçoy’un talebini reddetti

Published

on

By

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin UBP Milletvekili, Genel Başkan Adayı Hasan Taçoy’un UBP aleyhine açtığı davayı reddettiğini belirtti.

UBP’den yapılan açıklamaya göre, Hasipoğlu, Hasan Taçoy’un, parti tüzüğünün 6. maddesinin 7. fıkrasının uygulanmasını talep ettiğini, bu maddeye göre, 21 Ocak tarihine kadar üye olanların kurultayda oy kullanması gerektiğini savunduğunu ancak parti olarak bu görüşe katılmadıklarını, tüzüğün 19. maddesinin 3. fıkrasının uygulanması gerektiğini savunduklarını söyledi.

Mahkeme kararını değerlendiren Hasipoğlu, “Bizim savunduğumuz görüşe göre, 21 Eylül’deki kurultay tarihinden itibaren geriye doğru 6 aylık bir süre dikkate alınarak 21 Mart’a kadar üye olanların oy kullanabileceği görüşü dile getirildi.” dedi.

Taçoy’un konuyu mahkemeye taşıyacağını ifade etmesi üzerine, konunun hallolması için mahkemeye müracaatta bulunulduğunu ifade eden Hasipoğlu, şöyle devam etti:

“Buradaki amacımız, kurultay sonrasında partimizin daha önce olduğu gibi mahkemelik olmaması için Taçoy’a kurultay öncesi mahkeme gidelim önerisinde bulundum. Kendisi de bu önerimi kabul etti . Şimdi elimizde ihtilafsız bir üye listesi var. Bu liste, benim daha önce YSK’ya başvurup bana gönderilen mühürlü listedir. Biz bu listeyle kurultaya gidiyoruz.”

Taçoy’un itirazı üzerine konunun mahkemeye taşındığını ifade eden Hasipoğlu, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin UBP‘nin savunmasını ve karşı davasını haklı bulduğunu ve Taçoy’un talebini reddettiğini kaydetti.

21 Mart tarihine kadar üye olan 21 bin üyenin kurultayda oy kullanabileceğini ifade eden Hasipoğlu, tüm UBP üyelerini kurultaya katılmaya davet etti ve kurultayın yarın saat 09.00’da başlayacağını, 11.00’de oylama sürecine geçileceğini belirtti.

Ayrıca, partinin avukatı Ergün Ulunay’a da teşekkür eden Hasipoğlu, kurultay öncesinde üyelik ihtilafının çözülmüş olmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

İthal üzüm, çeri domates ve havuçta limit üstü bitki koruma ürünü…

Published

on

By

Haftalık gıda analizlerinde yerli ürünler temiz çıktı; ithal üzüm, çeri domates ve havuçta limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.

Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, 13-19 Eylül tarihleri arasında ithal ve yerli ürünlerden alınan numuneler Devlet Laboratuvarı’nda Avrupa Birliği pestisit limitlerine göre değerlendirildi.

Numune alınan 83 ithal ürünün 76’sı temiz çıkarken, 7 üründe limit üstü bitki koruma ürününe rastlandı. Yerli ürünlerden ise 4 numune alındı ve hiçbirinde kalıntı tespit edilmedi.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen ithal ürünlerin Hasan Çelebi Co. Ltd. Şti.’ye ait “Üzüm Alfanso”, SVS Tic. Ltd.’ye ait “Çeri Domates” ve “Üzüm Red Globe” ve Non Foods’a ait “Havuç ve Sultani Üzüm” firmaların isteği üzerine menşeine iade veya imha edildi.

20-eylul–2024-

Devamını Oku

Trending

Reklam