Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Hellim “Bureau Veritas”ı bekliyor

Published

on

Hellimin Menşe İsmi Korumalı Ürün (PDO) olarak pazarlanabilmesi için Veteriner Dairesi tarafından denetimler sürerken, Kıbrıslı Türk hellim üreticilerinin ürünleri, ancak bu denetimler Avrupa Komisyonu tarafından atanan Bureau Veritas tarafından onaylandığı takdirde pazarlanabilecek.

Veteriner Dairesi, pek çok paydaşla birlikte denetlemeler ve eksikliklerin giderilmesi için 36 aylık bir projeye başlattı. Hellimin PDO’lu ürün olarak satışı için Milk Chanelling (kapalı sistem) adı altında kapalı bir sistemin oluşturulması gerekiyor. Çiftliklerin hastalıktan ari, imalathanelerde gerekli koşulların oluşturulması, hayvan sağlığı ile ilgili veri tabanı gibi pek çok unsurun hayata geçirilmesi de koşullar arasında.

Veteriner Dairesi Müdürü Mehmet Yılmabaşar ve Veteriner Dairesi Halk Sağlığı Birimi Sorumlusu Veteriner Hekim Dürüm Ulucasoy, hellimin Menşe İsmi Korumalı Ürün (PDO) tescilli olarak ülke içi veya yurt dışına satılabilmesi için yerine getirilmesi gereken aşamalar hakkında TAK’a bilgi verdi.

EKSİKLERİN GİDERİLMESİ İÇİN AB DESTEKLİ İKİ PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

Yılmabaşar, PDO tescili ile Hellimin PDO’lu ürün olarak Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden AB ülkelerine satışını mümkün kılan düzenlemelerin 1 Ekim itibarıyla yürürlükte olduğunu, Kıbrıs Rum Kesiminde PDO tescilli ürünün AB ülkelerine satılabilmesi için gerekli şartların yerinde getirildiğini, Kuzey Kıbrıs’ta ise eksikliklerin giderilebilmesi adına devam eden AB destekli “Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi” yanında “Gıda Güvenliği ve Hayvan Hastalıklarına Kriz Hazırlığı Projesi” de başlatıldığını açıkladı.

Pek çok paydaşı bulunan projenin tamamlanması için üç yıl öngördüklerini ifade eden Yılmabaşar, projenin imalathane ve mandıraların denetlenmesini, eksiklerin tespitini ve eğitimler içerdiğini ifade etti. Yılmabaşar, ancak PDO ürün olarak satış için yapılan denetimlerin adanın genelinde bağımsız bir kurum olan Bureau Veritas tarafından onaylanmasının gerekeceğini vurguladı.

Amacın işletmelerdeki noksan hususların giderilmesi olduğunu ifade eden Yılmabaşar, “Tüm paydaşların hassasiyet göstermesi halinde projenin başarılı olacağına inanıyorum” dedi.
PDO ürün satışı için kapalı bir sistem olan “Milk Chanalling” sisteminin yerleştirilmesi gerekiyor. Milk Chanalling zinciri sütün hayvan hastalıklardan ari işletmelerinden soğutuculu kamyonetlerle sütün toplanması ve gerekli denetimlerini başarı ile tamamlamış işletmelerde işlenmesini içeriyor.
Sürecin zaman alacak olmasıyla ilgili olarak ise Yılmabaşar, teknik yönüyle hazır olan yasal düzenlemelerin yasallaştırılmasının; hayvan sağlığı açısından ülkeye giren ilaç, hayvanlara yapılan aşılar, hayvansal kökenli gıdalar hakkında geriye dönük verilerin derlenmesi, çiftlik geçmişlerinin hazırlanması gibi pek çok çalışmanın yapılması gerektiğini anlattı.

“PERSONEL EKSİKLİĞİ VAR, PROJELER OLAĞANÜSTÜ GAYRETLE SÜRÜYOR”

Yılmabaşar, Dairenin çalışmalarla ilgili en büyük sıkıntısının da konuya hâkim personel azlığı olduğunu, projelerin çalışanların olağanüstü gayretleri ile sürdürüldüğünü kaydetti.

YÜZDE 95’LİK ARİLİK VAR

Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi altında üçüncü taramanın yapılmakta olduğunu ifade eden Yılmabaşar, taramanın Ocak 2022’ye kadar tamamlanmasını beklediklerini, 4 bin küçükbaş 900 civarında ise büyükbaş sürüsü bulunduğunu bunların yüzde 95’inin hastalıklardan ari olduğunu söyleyebileceğini ifade etti.

Yılmabaşar, hastalıklardan ari işlemlerin, hastalık konusuna azami önemi vermesini teşvik etmek amacıyla, bu gibi işletmelere daha çok teşvik verilmesi gerektiğini kaydetti.

YÜZDE 24 OLMASI GEREKEN KOYUN VE KEÇİ SÜTÜ YÜZDE 3.25

Toplam süt üretiminin sadece yüzde 3,25’inin koyun ve keçi sütü olduğuna dikkat çeken Yılmabaşar, PDO kararında ilk etapta koyun-keçi süt oranının yüzde 24 olması gerektiğini, buna rağmen mevcut keçi/koyun sütü miktarıyla hellim üretiminin çok cüzi olacağını, 2024’te koyun/keçi süt oranının yüzde 51’e çıkarılacağını kaydetti.

Yılmabaşar, “Beklentimiz, tüm paydaşların süreç içerisinde çıkacak olan sonuçların gereğini yapmasıdır” dedi.

ULUCASOY: “BUERAU VERİTAS VETERİNER DAİRESİ’YLE TEMASA GEÇMEDİ”

Veteriner Dairesi Halk Sağlığı Birimi Sorumlusu Veteriner Hekim Dürüm Ulucasoy, hellimin PDO ürünü olarak satışının Projenin başarılı olması bağlı olduğunu ifade etti.

Ulucasoy, Veteriner Dairesi’nin denetimleri doğru yapıp yapmadığını kontrol edecek Bureau Veritas’in henüz kendileriyle temasa geçmediğini kaydetti.

Dürüm Ulucasoy, Milk Channeling sisteminin (kapalı sistemin) de 36 ay içerisinde hayata geçirileceğini ifade etti.

“AB PAZARINA YETİŞTİRMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Ulucasoy, bazı AB ülkelerinde yapılan hellim üretiminin PDO tescili ile birlikte sonra ereceğinden Kıbrıs’ın AB Pazarına Hellim yetiştirmenin mümkün olmayacağına inandıklarını da kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Gençlik Federasyonu’ndan “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi” konusunda eleştiri

Published

on

By

Gençlik Federasyonu, askerlik reformunun ele alınıp, gençliğin taleplerinin dinlenmesi ve çözüm odaklı bir süreç başlatılması çağrısında bulundu.

Federasyondan yapılan açıklamada, “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisinin” Cumhuriyet Meclisi’nin yaz tatiline girmesiyle birlikte ertelendiği ve gençlerin “belirsizliğe mahkum edildiği” savunuldu.

Federasyondan yapılan açıklamada, Cumhuriyet Meclisi’nin tatile girmesinden önce gündeminde yer alan “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi” ve olası değişikliklerin, özellikle Başbakan Ünal Üstel’in yurt dışında yaptığı açıklamalarla birlikte askerlik sebebiyle ülkeye dönemeyen gençlere “umut kaynağı olduğu” belirtildi.

Gelinen aşamada gençliğin taleplerinin “ikinci plana atıldığı ve mağdur ediliği” savunulan açıklamada, “Gençlerin planlarıyla, hayatlarıyla, gelecekleriyle bu kadar kolay oynanması kabul edilebilir değildir” denildi.

Açıklamada, özetle şunlar kaydedildi:

“Bedelli askerlik ücretlerinin enflasyonla birlikte fahiş seviyelere ulaşması, çalışan gençler için mevcut şartların sürdürülemez olması ve diaspora gençlerinin ülkeye geri dönüşüne hâlâ net çözümler üretilmemesi, yalnızca bireysel mağduriyetler değil aynı zamanda derinleşen bir beyin göçü sorunu yaratıyor.

Gençlik, mevcut askerlik sisteminden memnun değildir. Zorunlu askerliğin kaldırılması, askerlik koşullarının iyileştirilmesi, vicdani ret hakkının tanınması ve profesyonel askerliğin teşvik edilmesi gibi çok boyutlu reformların masaya yatırılması kaçınılmazdır.

Askerlik reformunu yalnızca bedelli askerlik ücretine indirgenemez. Gençliğin taleplerini siyasi çekişmelerin kurbanı eden bu yaklaşım, yalnızca günü kurtarır, geleceği kaybettirir.”

Açıklamada, ülkenin askeri yapısının profesyonelleşme stratejisiyle sürdürülebilir hâle gelebileceğine de işaret edilerek, önerilerde bulunuldu ve “Askerlik reformunun ele alınıp, gençliğin taleplerinin dinlenmesi, çözüm odaklı bir süreç başlatılması” çağrısı yapıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kutlu Adalı için yürüyüş düzenleniyor

Published

on

By

Yeni Kıbrıs Partisi, Devrimci Komünist Birlik ve Sol Hareket, gazeteci Kutlu Adalı için yarın yürüyüş düzenliyor.

Ortak açıklamaya göre, yürüyüş öncesi saat 19.00’da, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapılacak. Örgütler ardından saat 19.30’da Kızılbaş kilisesinde buluşulup Kutlu Adalı’nın öldürüldüğü yere yürüyüş düzenleyecek, “Grup Üretim” kısa bir müzik dinletisi sunacak.

Ortak açıklamada, yürüyüşte, “6 Temmuz 1996’da evinin önünde planlı bir şekilde öldürülen Kutlu Adalı’nın, faillerinin bulunması, adalet ve hakikat talebi vurgulanacağı” belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı yeniden Derviş Yücetürk oldu

Published

on

By

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu tarafından bugün saat 10.00’da gerçekleştirilen 14. Olağan Genel Kurul toplantısında, Federasyon başkanlığına tek aday olan Derviş Yücetürk yeniden oy birliğiyle seçildi.

Federasyon’dan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Türk Görmezler Derneği’nin Mehmet Ali Tatlıyay Eğitim Kültür Salonu’nda düzenlenen toplantıya; üye dernekler Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Engelli Aileleri Dayanışma Derneği ve Umut Otizm Derneği tarafından belirlenen 7’şer kişilik delegeleri katıldı.

Açıklamada, divan başkanlığına Mustafa Özerdem, yazmanlıklara ise Rukan Ateş ve Gülten Beyazsaçlı’nın seçildiği ifade edildi.

Açıklamada, Faaliyet ve Mali raporların oy birliğiyle aklanması sonrasında yetkili organların seçimine geçildiği belirtdi. Yetkili organların seçim sonuçları şöyle:

“Asbaşkanlığa Melek Çaluda, Mali İşler Sorumlusu ve Sekreter Mustafa Özerdem, Sosyal İlişkiler Sorumlusu Fikri Gürpınar, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Refia Arı oy birliğiyle onaylanırken, Yönetim Kurulu Yedek üyeliklerine Serdar Naimoğlu, Gülten Beyazsaçlı, Hüseyin Saltan, Güneş Mevlüt oy birliğiyle onaylanmışlardır. Denetim Kurulu üyeliklerine Rukan Ateş, Gülten Bostacı, Buse Erozan, Gizem Aksu Saltan oy birliğiyle onaylanmışlardır. Denetim Kurulu yedek üyeliklerine; Gülşah Meryem Şeherli Ayboğa, Selin Çaluda, Muzaffer Şonya, Arife Başsın oy birliğiyle onaylanmışlardır. Disiplin kurulu Başkanlığına; İbrahim Koşucu, Mehmet Özsöz, Hatice Güneş, Gamze Özerdem oy birliğiyle onaylanmışlardır. Disiplin kurulu yedek üyelere; Kemal Kahvecioğlu, Harise Bostancı, Sevgi Beyköylü Bayar ve Serdar Özirfanoğlu oy birliğiyle onaylanmışlardır.”

Devamını Oku

Trending

Reklam