Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“Hukukî Boyutlarıyla Uluslararası Kıbrıs Türk Vakıfları Sempozyumu” başladı… İki gün sürecek sempozyumda 18 bilim insanı sunum yapacak

Published

on

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi, Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) iş birliğinde düzenlenen “Hukukî Boyutlarıyla Uluslararası Kıbrıs Türk Vakıfları Sempozyumu” başladı.

İki gün sürecek sempozyumun açılışı Gazimağusa Maraş’taki Bilal Ağa Kültür Merkezi’nde yapıldı. Sempozyumun ikinci günü yarın Lefkoşa’da Bedesten’de yer alacak.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan açılış programında, ardından konuşmalar yapıldı. Sempozyuma katkı koyan kurum ve kuruluşlara plaket takdim edilmesinin sonrasında ise resepsiyona geçildi. Resepsiyonun ardından ilk günkü oturumlar yapıldı.

Sempozyumda, Evkaf İdaresi, Maraş’ta yer alan evkaf mallarının Rumlar tarafından el değiştirmesi ile ilgili sergi de hazırladı.

Sempozyumun açılışına, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, UBP Milletvekili Sunat Atun, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Bayırkan, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer, TİKA Kuzey Kıbrıs Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, ASBÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa, ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve diğer bazı yetkililer katıldı.

18 bilim insanının sunum yapacağı sempozyumda, Kıbrıs Türk Vakıfları ile ilgili meseleler, başta uluslararası hukuk, uluslararası ilişkiler, vakıf hukuku, İslâm hukuku ve vakıflar tarihi açısından hem hukukî hem de disiplinler arası bakış açısıyla 21’inci yüzyılın yükselen dünya değerlerine göre yeniden ele alınmaya ve yeni bilimsel veriler ortaya koyulmaya çalışılacak.

ASBÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa açılışta yaptığı konuşmada, “Tarihi bir gün” diyerek, üniversitenin dört yıldır KKTC’de faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı.

Her yıl bir tane uluslararası sempozyum düzenlediklerini ve pek çok meseleyi akademik olarak ele aldıklarını dile getiren Arpa, bu sempozyuma da belirledikleri konularda, alanında uzman kişileri davet ettiklerini ifade etti. 18 bilim insanının sempozyumda sunum yapacağını kaydeden Arpa, sunumların yayın olarak da hazırlanacağını söyledi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer de, “Vakıflar, bizim Kıbrıs’ta var olmamızın yegane göstergesidir” diyerek, varoluşun göstergesi olan vakıfları tanıtmaya çalıştıklarını belirtti.

Tüm insanlığa faydalı olabilmenin önemini vurgulayan Tümer, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin 453 yıldır ayakta olduğunu kaydetti. Kıbrıs’ta kurulan ilk Vakıfları sıralayan Tümer, iki binin üzerinde Vakfın bugüne kadar geldiğine dikkat çekti.

Vakıflarla ilgili “kafada soru işaretleri kalmaması” motivasyonuyla sempozyumu düzenlediklerini dile getiren Tümer, “Sempozyumla oluşacak kitapçığın literatürde dünyada yerimizi daha da perçinleyeceğine yürekten inanıyorum” dedi.

TİKA Kuzey Kıbrıs Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş ise, TİKA Başkanlığı’nın dünyanın dört bir yanında bilimsel iş birliğine, akademi dünyasına destek olmaya gayret eden bir kurum olduğunu belirtti.

Bu sempozyuma paydaş olmanın kendileri için çok kıymetli olduğunu dile getiren Küçükçavuş, dünyanın dört bir yanında bilimsel programlara destek olduklarını söyledi.

Sempozyuma katkı koyanlara teşekkür eden Küçükçavuş, “Asıl iş bugün kıymetli bilim insanlarımıza düşüyor” diyerek, çok önemli başlıklarda sunumlar yapılacağını kaydetti.

ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise konuşmasına, Şair Arif Nihat Asya’nın dizeleriyle başladı ve Türk İslam medeniyetinin bir Vakıf medeniyeti olduğunu ifade etti.

Vakıf kültürünü esas alan bu önemli mirası irdeleyen kapsamlı sempozyumun, Maraş’ta yapılmasının önemine dikkat çeken Arıcan, “Burada yapılan herhalde ilk bilimsel etkinlik oluyor. Tarihi bir adım olarak görüyorum ve tarihi bir ana tanıklık ediyoruz” dedi.

Osmanlının Kıbrıs’ı fethettiği 1571’ten itibaren Kıbrıs’a yerleşen Vakıf kültürünün adanın dini, sosyal ve ekonomik yapısını köklü bir şekilde dönüştürdüğünü dile getiren Arıcan, adada kurulan ilk Vakıfların Kıbrıs’ın toplumsal yapısına hizmet etme, barış ve dayanışmayı sağlama hedeflerini taşıdığını kaydetti.

Vakıfların, Kıbrıs’ın bir Türk İslam kimliği kazanmasına büyük oranda katkı sağladığını ve ada halkının refah seviyesini yükseltmede büyük bir rol oynadığını belirten Arıcan, sempozyumda birçok önemli konunun ele alınacağını söyledi.

“Şu an içinde bulunduğumuz Kapalı Maraş toprağı bir Vakıf malıdır. Mustafa Paşa, Abdullah Paşa ve Bilal Ağa Vakıflarına aittir” diyen Arıcan, bu konuda bütün tarafların hemfikir olduğunu, çözülmesi gereken hususun bu taşınmazların daha sonra ne şekilde üçüncü şahısların tasarrufuna geçtiği ve mutasarrıfların haklarını gözeterek, bunların taraflara verilmesi olduğunu söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Aleminyo Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, 21 Temmuz Aleminyo Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Üstel mesajında;
‘“1974 yılında Aleminyo köyünde, EOKA-B ve Yunan destekli Rum Ulusal Muhafızları tarafından hunharca gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi asla unutmadık, unutmayacağız.

Kıbrıs Türk halkının hafızasında derin izler bırakan bu insanlık dışı katliamda yaşamını yitiren Aleminyo Şehitlerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Ruhları şad olsun.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD KKTC Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 3. Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, genel kurulda yaptığı konuşmada, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 51’inci yıldönümünün ardından önemli bir etkinlikte bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Avustralya, İngiltere, Polonya ve Almanya ziyaretlerinde MÜSİAD’ı ziyaret ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD’a yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, genel kurulun hayırlara vesile olmasını diledi.

Genel kurula katılan Mavi Vatan’ı gündeme getiren Cihat Yaycı’ya yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD KKTC Başkanı Ramazan Gündoğdu’nun da bir denizci olduğuna işaret etti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki limanlarda yapılan lojistik işlerle tanınmamışlığa rağmen başarılı çalışmalar yapıldığına dikkat çekti.

Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz ile ilgili yaptığı açıklamalarının kitaplaştırıldığını ve kendisine takdim edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu noktadan hareket edilerek, Topkapı Üniversitesi’nde Mavi Vatan ile ilgili araştırma merkezi kurulduğunu vurguladı.

Ülkeye yatırım için güven duyulması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bir ülkede gelecek yoksa yatırım yapılmadığını aktardı.

İki devletli çözüm siyasetinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Federasyon temelinde çözüm olursa Türk askeri çekilecek ve Türkiye’nin garantörlüğü sona erecek, böylece güven ortamı ortadan kalkacak” dedi.

Rum yönetiminin Kıbrıs Türkü’nün gelişip kalkınmasını önlemek için mülkiyet konusunda haksız saldırılarda bulunduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, geçen hafta New York’ta Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Toplantı’da Kıbrıs Türkü’ne yapılan haksızlıkları dile getirdiğini ve Rumların Kıbrıs Cumhuriyetini ele geçirmelerinin ardından Kıbrıslı Türklerin’in de kendi devletini kurduğunu söylediğini kaydetti.

KKTC’nin turizm, yükseköğrenim, inşaat, hizmet sektörü, tarım ve sanayide başarılarının bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, TEKNOFEST’in başarıyla gerçekleştirildiğini, Türktelekom’un fiber optik altyapıyı yapmaya başladığını ve bilişim adası olma yolunda ilerlenildiğini dile getirdi.

Üretileni ihracat etmenin önemli olduğunu ancak kolay olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu nedenle mukayeseli avantajlı olunan sektörler turizm ve yükseköğrenim ile yan sektörlere önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Alaminyo Şehitleri anıldı

Published

on

By

1974 Barış Harekatı sırasında Geçitkale Bölüğü, Alaminyo takımında görev yaparken şehit olan 20 Kıbrıslı Türk için Değirmenlik Alaminyo Şehitleri Anıtı’nda tören düzenlendi..

Şehitler Anıtı’na çelenklerin konulması ile başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törende Değirmenlik Lisesi öğrencisi Eylül Akkoyun “Şehitler” adlı şiiri okudu..

Törende konuşan Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler, masum ve savunmasız insanların ailelerinden koparılarak şehit edilişinin tarihe kara bir leke olarak geçtiğini vurguladı.

Karavezirler şehitleri hiçbir zaman unutmadıklarını ve unutmayacaklarını vurgulayarak şehitlere rahmet Mehmetçik ve Mücahitlere şükranlarını sundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Kıbrıs Türk halkının egemenliğini, varlığını ülkenin eşit bir halkı olarak haykırmaya devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Rumlar adayı Yunanistan’a bağlamak için Kıbrıs Türk halkına yönelik her türlü çirkin saldırıyı gerçekleştirdi. İngiltere de dahil dış ülkeler seyirci kalmıştır. Bizi kurtaran Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin 20 Temmuz 1974 de buraya müdahalesiydi.” dedi.

Barış ve Özgürlük Bayramını kutlarken şehitlerin de unutulmadığını vurgulayan Tatar, barış, huzur ve güven içerisinde yaşayabilmek için Kıbrıs’ta bir çözümden yana olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin garantörlüğünün altını çizdi.

Tatar, “Bu coğrafyada yaşamımızı barış, huzur, güven içerisinde sürdüreceksek bizlerin de şartı vardır. O şartlar Türkiye’nin garantörlüğü, Türk askerinin barışı korumak adına devamlılığıdır” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam