Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“Hukukî Boyutlarıyla Uluslararası Kıbrıs Türk Vakıfları Sempozyumu” başladı… İki gün sürecek sempozyumda 18 bilim insanı sunum yapacak

Published

on

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi, Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) iş birliğinde düzenlenen “Hukukî Boyutlarıyla Uluslararası Kıbrıs Türk Vakıfları Sempozyumu” başladı.

İki gün sürecek sempozyumun açılışı Gazimağusa Maraş’taki Bilal Ağa Kültür Merkezi’nde yapıldı. Sempozyumun ikinci günü yarın Lefkoşa’da Bedesten’de yer alacak.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan açılış programında, ardından konuşmalar yapıldı. Sempozyuma katkı koyan kurum ve kuruluşlara plaket takdim edilmesinin sonrasında ise resepsiyona geçildi. Resepsiyonun ardından ilk günkü oturumlar yapıldı.

Sempozyumda, Evkaf İdaresi, Maraş’ta yer alan evkaf mallarının Rumlar tarafından el değiştirmesi ile ilgili sergi de hazırladı.

Sempozyumun açılışına, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, UBP Milletvekili Sunat Atun, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Selahaddin Bayırkan, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer, TİKA Kuzey Kıbrıs Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, ASBÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa, ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve diğer bazı yetkililer katıldı.

18 bilim insanının sunum yapacağı sempozyumda, Kıbrıs Türk Vakıfları ile ilgili meseleler, başta uluslararası hukuk, uluslararası ilişkiler, vakıf hukuku, İslâm hukuku ve vakıflar tarihi açısından hem hukukî hem de disiplinler arası bakış açısıyla 21’inci yüzyılın yükselen dünya değerlerine göre yeniden ele alınmaya ve yeni bilimsel veriler ortaya koyulmaya çalışılacak.

ASBÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Enver Arpa açılışta yaptığı konuşmada, “Tarihi bir gün” diyerek, üniversitenin dört yıldır KKTC’de faaliyetlerini sürdürdüğünü anlattı.

Her yıl bir tane uluslararası sempozyum düzenlediklerini ve pek çok meseleyi akademik olarak ele aldıklarını dile getiren Arpa, bu sempozyuma da belirledikleri konularda, alanında uzman kişileri davet ettiklerini ifade etti. 18 bilim insanının sempozyumda sunum yapacağını kaydeden Arpa, sunumların yayın olarak da hazırlanacağını söyledi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer de, “Vakıflar, bizim Kıbrıs’ta var olmamızın yegane göstergesidir” diyerek, varoluşun göstergesi olan vakıfları tanıtmaya çalıştıklarını belirtti.

Tüm insanlığa faydalı olabilmenin önemini vurgulayan Tümer, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin 453 yıldır ayakta olduğunu kaydetti. Kıbrıs’ta kurulan ilk Vakıfları sıralayan Tümer, iki binin üzerinde Vakfın bugüne kadar geldiğine dikkat çekti.

Vakıflarla ilgili “kafada soru işaretleri kalmaması” motivasyonuyla sempozyumu düzenlediklerini dile getiren Tümer, “Sempozyumla oluşacak kitapçığın literatürde dünyada yerimizi daha da perçinleyeceğine yürekten inanıyorum” dedi.

TİKA Kuzey Kıbrıs Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş ise, TİKA Başkanlığı’nın dünyanın dört bir yanında bilimsel iş birliğine, akademi dünyasına destek olmaya gayret eden bir kurum olduğunu belirtti.

Bu sempozyuma paydaş olmanın kendileri için çok kıymetli olduğunu dile getiren Küçükçavuş, dünyanın dört bir yanında bilimsel programlara destek olduklarını söyledi.

Sempozyuma katkı koyanlara teşekkür eden Küçükçavuş, “Asıl iş bugün kıymetli bilim insanlarımıza düşüyor” diyerek, çok önemli başlıklarda sunumlar yapılacağını kaydetti.

ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ise konuşmasına, Şair Arif Nihat Asya’nın dizeleriyle başladı ve Türk İslam medeniyetinin bir Vakıf medeniyeti olduğunu ifade etti.

Vakıf kültürünü esas alan bu önemli mirası irdeleyen kapsamlı sempozyumun, Maraş’ta yapılmasının önemine dikkat çeken Arıcan, “Burada yapılan herhalde ilk bilimsel etkinlik oluyor. Tarihi bir adım olarak görüyorum ve tarihi bir ana tanıklık ediyoruz” dedi.

Osmanlının Kıbrıs’ı fethettiği 1571’ten itibaren Kıbrıs’a yerleşen Vakıf kültürünün adanın dini, sosyal ve ekonomik yapısını köklü bir şekilde dönüştürdüğünü dile getiren Arıcan, adada kurulan ilk Vakıfların Kıbrıs’ın toplumsal yapısına hizmet etme, barış ve dayanışmayı sağlama hedeflerini taşıdığını kaydetti.

Vakıfların, Kıbrıs’ın bir Türk İslam kimliği kazanmasına büyük oranda katkı sağladığını ve ada halkının refah seviyesini yükseltmede büyük bir rol oynadığını belirten Arıcan, sempozyumda birçok önemli konunun ele alınacağını söyledi.

“Şu an içinde bulunduğumuz Kapalı Maraş toprağı bir Vakıf malıdır. Mustafa Paşa, Abdullah Paşa ve Bilal Ağa Vakıflarına aittir” diyen Arıcan, bu konuda bütün tarafların hemfikir olduğunu, çözülmesi gereken hususun bu taşınmazların daha sonra ne şekilde üçüncü şahısların tasarrufuna geçtiği ve mutasarrıfların haklarını gözeterek, bunların taraflara verilmesi olduğunu söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, mavi dil hastalığıyla ilgili toplantı gerçekleştirdi

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, mavi dil hastalığına karşı alınacak önlemleri değerlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıya Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Bakanlık Müsteşarı Ozan Özuyanık, Veteriner Dairesi Müdürü Tunç Beyit, ilgili daire müdürleri, belediye başkanları, kaymakamlar, hayvan üreticileri ve yetiştiricileri temsilcileri, Prof. Dr. Huriye Horoz Kaya ve Parazitoloji Uzmanı Dr. Zeliha İmamzade katıldı.

Çavuş, toplantıda yaptığı konuşmada, “Mavi dil hastalığına karşı Veteriner Dairesi ve Hayvancılık Dairesi olarak hastalığın baskılanması için tüm gücümüzle çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Bu mücadelede yerel yönetimlerle de güçlü bir iş birliği içindeyiz. Hep birlikte hareket ederek gerekli önlemleri en etkili şekilde hayata geçiriyoruz.” dedi.

Hastalığın belirtileri, bulaşma yolları ve yayılmasını önlemek için alınması gereken tedbirler konusunda da bilgi veren Çavuş, “Hastalıkla mücadelenin en etkin yolu ağıl temizliği ve sinekle mücadeledir. Bu doğrultuda, üreticilerimizin hijyen standartlarını yüksek tutmaları büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Çavuş ayrıca, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla bölgesel bilgilendirme çalışmalarına öncülük ettiklerini belirterek, “Veteriner Dairesi ile iş birliği içinde, ilgili belediyelere sinekle mücadele için gerekli ilaç desteğini sağlamaya devam ediyoruz. Bu süreçte tüm paydaşlarımızla koordineli bir çalışma yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis Başkanı Öztürkler:18 Ekim’de benim kazandığım ifade edilmiştir

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Meclis’te yaşananlarla ilgili 45+ programında değerlendirmelerde bulundu.

Öztürkler, “18 Ekim tarihinde yapılan genel kurulunda seçim tutağına göre kazandığım ifade edilmiştir. Bu Genel Kurul kararıdır. genel kurul aksi bir şey iddia etmedikçe bunun tartışılmasını doğru bulmuyorum” dedi.

Meclis Başkanlığı için 15 tur yapıldığını ve diğer turlarda da çift mühür vurulduğunu ifade eden Öztürkler, neden sadece benim 5’inci turdaki çift mühürüme itiraz edildi diye sordu ve “o zaman ben burada bir soru işareti arıyorum” dedi.

Meclis Başkanlığı ile ilgili farklı görüşlerin ortaya konduğunu ifade eden Ziya Öztürkler, Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne çağrıda bulunarak, süreci mahkemeye taşımalarını istedi.

Toplum nezdinde kötü bir görüntü oluştuğuna dikkati çeken Öztürkler , “Bu tartışmayı bırakmak lazım. Gerçekten kendi hukukçularına güveniyorlarsa, süreci mahkemeye götürsünler, mahkeme yolu açıktır. Son kararı verecek olan mahkemedir” ifadelerini kullandı.

Konu ile ilgili kendi hukukçularından gerekli görüşleri aldıklarını belirten Öztürkler, CTP’yi akıl yoluna davet ederek, kimse bu ülkeyi bütçesinden mağdur edemez, meclisi çalıştırmaktan mağdur edemez. Bu bizim halkımıza sorumluluğumuzdur ” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın önümüzdeki hafta herhangi bir yurtdışı ziyareti programı olmadığını belirten Öztürkler, Meclis Başkanı olarak Pazartesi günü Meclis’te olacağını kaydetti; “ Herkesin akıl yoluna gelmesini bekliyorum , bir hukuksuzluk varsa mücadelelerini mahkemede yapabilirler. Hepimiz medeni insanlarız. Hukukun üstünlüğüne inanıyorsanız, mahkemeye gidersizniz. Biz hükümet olarak kararlıyız, Meclis’i çalıştıracağız” şeklinde konuştu.

Meclis Başkanı, UBP Milletvekili Yasemin Öztürk’ün bir programda yaptığı açıklamalara da değinerek, Öztürkün cümleleri çarptırıldığını ve talihsiz bazı cümleler kurduğunu belirtti.

Ulusal Birlik Partisi’nin tüm süreçte hükümet ortakları ile birlikte hareket ettiğini ve bugüne kadar gerçekleştilen tüm grup toplantılarında net bir tavır ortaya koyduğunu ifade eden Öztürkler, “UBP milletvekilleri grup kararları dışında hareket etmez, bana göre Yasemin Öztürk UBP kararlarına uyan bir arkadaşımızdır”dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC Rektörü Prof. Dr. Dal ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin önemli ve köklü bir üniversite olduğunu belirterek Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel, Binali Yıldırım gibi pek çok değerli mezunlarının olduğunu söyledi.

“Eğitim adası olan ülkede böyle önemli bir üniversitenin kampüsünün, yeni yatırımlarının ve projelerinin bulunmasının” önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, nitelikli öğrencileri bulunan İTÜ’nün KKTC’nin eğitim kalitesine olumlu etkileri olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, İTÜ KKTC Rektörü ve yeni yönetime başarılar diledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam