Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Ekonomi

İhracat şampiyonları ödüllendirildi

Türkiye İhracatçılar Meclisi 28. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Törende 10 şirket ile 28 sektörün ihracat şampiyonları ödüllendirildi.

Published

on

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ihracatı bu yıl 210 milyar dolara, 2026’da ise 300 milyar dolara taşıyacaklarını belirterek, “Türkiye bugün, küresel ihracattan yüzde 1’in üzerinde pay alan, üretim ve ihracatta bir üst lige adım atmış bir ülkedir.” dedi.

TİM 28. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Gülle, daha fazla üretim, ihracat ve istihdam için ellerini taşın altını koymaya ve Cumhuriyet tarihinin yeni ihracat rekorlarını kırmaya devam edeceklerinin sözünü verdi.

Bu yıl üretim ve ihracatı kapsayan tüm verilerde tarihi zirvelere ulaştıklarını, ikinci çeyrekte gerçekleşen yüzde 21,7’lik büyümenin 10,8 puanının ihracattan geldiğini dile getiren Gülle, ihracatı, küresel salgına rağmen bu yıl 210 milyar doların üzerine, 2026’da ise 300 milyar dolara taşıyacaklarını vurguladı.

Gülle, 1980’lerde ihracatın 3 milyar dolar olduğunu, bu rakamı şu anda 2 günde gerçekleştirdiklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“(Cumhurbaşkanı Erdoğan) Liderliğinizde, büyük bir cesaret ve vizyonla gerçekleştirilen sanayi ve yatırım hamlesi ihracatımızı 2000’li yıllarda 100 milyar dolara, 2010’larda 150 milyar dolara, 2021’de ise 210 milyar doların üzerine taşıdı. Hiç şüphesiz Türkiye bugün katma değerli, inovatif, yüksek teknolojili ve markalı ihracatını artırmış, ihracatçı sayısını 100 binlere ulaştırmış, ürünlerini ve ihraç pazarlarını çeşitlendirmiştir. Türkiye bugün, küresel ihracattan yüzde 1’in üzerinde pay alan, üretim ve ihracatta bir üst lige adım atmış bir ülkedir.”

“Türkiye Lojistik Portalı gelecek hafta tanıtılacak”

İsmail Gülle, küresel ölçekte yaşanan konteyner krizine çözüm bulmak üzere ihracatçılar ile lojistik sektörü arasında dijital bir köprü vazifesi görecek olan Türkiye Lojistik Portalı’nı hayata geçirdiklerini belirterek, bu portalın tanıtımını gelecek hafta yapacaklarını söyledi.

Türkiye’nin hızlı ve başarılı aşılama kampanyası neticesinde, yılın 7 ayında 2020’nin aynı dönemine göre hizmet ihracatını yüzde 46 artırarak 24,8 milyar dolara ulaştırdığını dile getiren Gülle, hedeflerinin; “hizmet ihracatında 100 milyar doları aşmak” olduğunu vurguladı.

Gülle, Türkiye’nin ilk ihracat şurasını 2022 Şubat’ta, istişarenin bereketinden istifade etmek ve ihracatın geleceğini şekillendirmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirmek istediklerini bildirdi.

İhracatı tabana yaymak ve daha fazla girişimciyi ihracatla tanıştırmak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında ilk kez TİM-KOBİ ihracat seferberliği eğitim programlarını düzenlediklerini ve bunu sürdürdüklerini anlatan Gülle, eğitimlerin olumlu sonuçlarının rakamlara yansıdığını aktardı.

Gülle, İnovaTİM, İnovaLİG, İnoSuit ve TİM-TEB girişim evleri gibi faaliyetlerinden bahsederek, Türkiye İnovasyon Haftası’nı küresel ölçekte yarışan bir organizasyon haline getirdiklerini, Türkiye’nin kıymetli markalarının temsilcileriyle TİM Marka Konseyini kurduklarını, “Güçlü Kadın, Güçlü İhracat, Güçlü Türkiye” diyerek TİM Kadın Konseyini hayata geçirdiklerini anlattı.

İlk 1. 000 ihracatçıdan 93 milyar dolarlık ihracat

TİM Başkanı Gülle, güçlü üretim altyapıları sayesinde Türkiye’nin salgın sürecinde tedarik noktasında sorun yaşamadığını anımsatarak, “Gelecek dönemde yaşanabilecek olumsuz süreçlerden de aynı başarıyla çıkabilmek adına tarım noktasında ülkemizde ekilebilir her araziyi ekmeli, sürdürülebilir tarımı, yeni sulama ve tarım tekniklerini yaygınlaştırarak başta su kaynaklarımız olmak üzere tüm kaynaklarımızı korumalıyız.” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk 1.000 ihracatçısının toplam ihracatın yüzde 55’ine denk gelen 93 milyar dolarlık dış satış yaptığını kaydeden Gülle, ilk 1.000 ihracatçının firma başına 1.000 kişilik istihdam sağladığını söyledi.

Gülle, “İlk 1.000 arasında 50 ilden ihracatçılarımızın yer alması, ihracatımızın ülke sathına yayıldığını gösteriyor. Ayrıca bu yıl 169 firmamız ilk 1.000 ihracatçı listesinde yerini alarak bu heyecana ortak oldu. 831 firmamız da listedeki yerlerini korumayı başardı.” ifadelerini kullandı.

İlk 1.000 İhracatçının 2020’de 12 milyar lirayı aşkın Ar-Ge harcaması yaptığını aktaran Gülle, bu firmaların diğerlerine göre Ar-Ge harcamalarını daha fazla artırdığını bildirdi.

İhracatçılardan “fuar merkezi” ve “finansmana erişimin kolaylaştırılması” talebi

İsmail Gülle, salgın döneminde hükümete ilettikleri 122 sorununun tamamının ivedilikle çözüme kavuştuğunu anımsatarak, ihracatın, ihracatçı sayısının, ihracat birim değerinin arttığını bildirdi.

Gülle, Türkiye’ye ve ihracatçıya değer katacak bir hayallerinin bulunduğunu belirterek, şu taleplerde bulundu:

“İstanbul’da ihracatçılarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte, ihracatçılarımızın ürünlerini gururla sergileyebileceği, uluslararası bir fuar merkezinin yapılmasını arzu etmekteyiz. Bu hayalimiz için ihracat ailesi olarak proje için elimizi taşın altına koymaya, ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Ayrıca bir önemli hususu daha arz etmek istiyorum. İhracatımız büyük bir ivmeyle yükselirken, ihracatçılarımızın finansman ihtiyacı da aynı hızda arttı. Küresel ham madde ve enerji piyasalarında yükseliş, firmalarımızın girdi maliyetlerini de olumsuz yönde etkileyerek ilave bir finansman ihtiyacı doğuruyor. Buradan hareketle, Eximbank’ın kaynaklarını güçlendirecek, ihracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştıracak adımlar atılması, ihracatçılarımıza teminat şartı koşmayan yöntemlerin geliştirilmesi, ülkemizin cari işlemler dengesine önemli katkılar sağlayacaktır.”

Gülle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğiyle bu taleplerinin en kısa sürede çözüme kavuşacağına inandıklarını söyledi.

En çok ihracat yapan ilk 10 firmaya ödüller Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan

Etkinlikte konuşmalar sonrası Türkiye’nin ihracat şampiyonlarının ödülleri sahiplerini buldu.

Geçen yıl en çok ihracat yapan ilk 10 firmanın yetkilileri ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı.

İlk 10 şirket, “Ford Otomotiv, Toyota, Oyak-Renault, Vestel, Kibar Dış Ticaret, Arçelik, TGS Dış Ticaret, Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ ve Mercedes-Benz Türk” şeklinde sıralandı.

28 ihracatçı birliğinin şampiyonları ödüllendirildi

Törende, TİM’e bağlı 28 ihracatçı sektörünün şampiyon şirketleri de ödüllendirildi. Ödüller, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve TİM Başkanı İsmail Gülle tarafından verildi.

“Çelik” sektöründe Habaş Sinai ve Tıbbi Gazlar, “Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri”nde Şişecam Dış Ticaret, “Demir ve Demir Dışı Metaller”de Kibar Dış Ticaret, “Deri ve Deri Mamulleri”nde TGS Dış Ticaret, “Diğer Sanayi Ürünleri”nde Polin Dış Ticaret ödüle layık görüldü.

“Elektrik-Elektronik” sektöründe Vestel, “Fındık ve Mamulleri”nde Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret, “Gemi, Yat ve Hizmetleri”nde Sefine Denizcilik, “Halı”da Erdemoğlu Dış Ticaret, “Hazırgiyim ve Konfeksiyon”da TGS Dış Ticaret, “Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri”nde Oba Food Gıda, “İklimlendirme Sanayii”nde Bosch Termoteknik, “Kimyevi Maddeler ve Mamulleri”nde Türkiye Petroller, “Kuru Meyve ve Mamulleri”nde Aydın Kuruyemiş, “Madencilik Ürünleri”nde Ekom Eczacıbaşı, “Makine ve Aksamları”nda Türk Traktör, “Meyve Sebze Mamulleri”nde Altunkaya İnşaat, “Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri”nde Hayat Kimya Sanayi birincilik ödülü aldı.

Sektör şampiyonluğu ödülü, “Mücevher” sektöründe İstanbul Altın Rafinerisi’ne, “Otomotiv”de Ford Otomotiv’e, “Savunma ve Havacılık Sanayii”nde TUSAŞ’a, “Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller”de KLC Gıda, “Süs Bitkileri ve Mamulleri”nde Çiçekçiler Birliği’ne, “Tekstil ve Hammaddeleri”nde AK-PaTekstil’e, “Tütün”de Britisch American Tobacco’ya, “Yaş Meyve ve Sebze”de Uçak Kardeşler Gıda’ya, “Zeytin ve Zeytinyağı”nda S.S. Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne, “Hizmet” sektöründe ise THY’ye verildi.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

DAÜ’YE DEVLET DESTEĞİ VAR AMA ÖĞRENCİ SAYISI VE GELİRLERİNDE HIZLI  DÜŞÜŞ VAR! 

Published

on

By

KIM TUTAR SENİ KILIÇ!

ÇÖZÜMÜ GEZMEKTE VE RANTA GÖREN REKTÖR  OKULU İFLASA BİLE BİLE MI GÖTÜRÜYOR👈

 

Prof. Dr.  Hasan kılıç’ın politikaları  Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni finansal batağa sürüklüyor.  Kötü yönetim ve yapısal sorunlar nedeniyle öğrenciler, öğretim görevlileri ve çalışanlar büyük tedirginlik içerisinde.

DAÜ’nün  birçok sorun nedeni ile ekonomik kriz yaşarken yeni Rektör Hasan Kılıç, üniversitenin geleneksel karar mekanizmalarını çalışamaz hale getirdi. VYK ve Rektör arasıda eşgüdüm olmaması ve karar almada Rektör Hasan Kılıç’ın keyfi davranışları öğretim üyeleri arasında tartışmalara sebep olduğu iddia ediliyor.

REKTÖRÜN SAVURGAN HARCAMALARI GÖZDEN KAÇMIYOR

Rektör Prof.dr. Hasan Kılıç, üniversitenin mevcut sıkıntılarını bildiği halde gezilerdeki kişisel harcamalarına özen göstermemesi dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca üniversitede sadece  bir adet Gambiya’li  öğrenci varken, sırf harcırah almak için yurtdışı seyahate çıkarak DAÜ’yü kendi keyfi için zarara uğrattığı da gelen başka iddialar arasında. Gambiya seyahatinde; neredeyse günlük 200 dolar a yaklaşan harcirah  ve limitsiz harcamalı kredi kartı harcamaları, toplu yemekler, hediyeler, 5 yıldız otel masrafları çalışan maaşları bile zor ödenen DAÜ’de vicdanları sızlattığı iddia ediliyor.

ÜSTEL HÜKÜMETİ, DAÜ’YE MADDİ OLARAK TÜM DESTEKLERİ YAPIYOR.

Hükümet DAÜ’ye büyük önem veriyor. Başbakan Ünal Üstel “DAÜ gözbebeğimiz” diyerek her fırsatta DAÜ’ye destek veriyor. Geçen hafta maaşların ve borçların ödenmesi için, Maliye Bakanlığı tarafından  400 milyon hibe verildi. Bilindiği gibi birkaç ay önce DAÜ’nün devlete olan yaklaşık 1.5 milyar TL. borcu hükümet tarafından üstlenilerek silinmişti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NAZIM ÇAVUŞOĞLU MÜDAHELE EDECEK Mİ?

Hükümet DAÜ’nün tüm borçlarını üstlenip bataktan kurtardığı hade;  Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle üniversitenin içinden çıkılamaz batağa sürükleneceği ve Kıbrıs Türk Hava Yollarının akıbetine benzer bir felaket yaşanacağı üniversite camiasını ve kamuoyunu tedirgin ediyor.

Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle; üniversiteyi zarara uğrattığı iddia edilirken, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun DAÜ içerisinde ki bu keyfi duruma ne vakit müdahale edeceği merakla bekleniyor.

REKTÖR HASAN KILIÇ İRAN GEZİSİNİ NEDEN İPTAL ETTİ

Rektör Hasan Kılıç’ın, basında çıkan olumsuz yorum ve haberlerden sonra İran gezisini iptal etti. İran’da görüşeceği, DAÜ’de mezun olan kişilerle buluşacağı ve bir kişiye özel temsilcilik vereceği haberleri ortaya çıkınca İran gezisini iptal etti. Bu kişilerin kim olduğu bizde saklı. Rektör niye ülke ülke gezer, ya da gezer mi , o konu da ayrı bir -özel  haber- konumuz olacak.

REKTÖRÜN KARDEŞİNE ÖZEL AYRICALIK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç okulda yaşanan onca ekonomik kriz varken kardeşi Cemal Kılıç’a; resmi görevlendirme olmadan gayri resmi ultra yetkiler(!) verilmesi basında çıkınca tepkilere neden olmuştu. Bu durum, VYK’nın görevlendirmesi olmadan, VYK Başkanı Özcenk’in atlanarak  görmezden gelinmesi DAÜ’de hayretler içerisinde izleniyor. Ayrıca, Rektör Yardımcılarının yetki alanlarına giren konularda Cemal Kılıç’ın karar sahibi olması ve kararlara müdahele etmesi, geleneklerin etkili olduğu DAÜ yönetiminde ve kamuoyunda rahatsızlığa sebep olduğu iddia ediliyor.

Devamını Oku

Ekonomi

Türkiye tekstilde dünya beşincisi

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, tekstilde bir ilke imza atarak ihracatta 10 milyar doları aştıklarını açıkladı.

Published

on

By

5’inci Uluslararası Tekstil Zirvesi, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Tekstil ihracatında yıllardır 10 milyar dolar sınırında olan Türkiye, bu yılın 10 aylık döneminde 10,5 milyar dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Dünyada da bir başarı hikayesi yazdık. 6’ncı büyük tedarikçilikten 5’inci büyük tedarikçiliğe ulaştık. Yani dünya liginde 5’inci sıradayız” dedi.

“13 milyar doları zorlayacağız”

Ahmet Öksüz, “Yıl sonunda da inşallah 13 milyar doları zorlayacağız. Zaten hazır giyim sektörüyle birlikte 30 milyar doları geçeceğiz. Ana pazarımızdaki pazar payımız yüzde 14’lerden 17’lere çıkarttık” dedi.

TRT

Devamını Oku

Ekonomi

Baykar’ın insansız savaş uçağına Ukrayna motoru güç verecek

Silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar’ın üreticisi Baykar, Ukrayna ile önemli bir projeye imza attı. Geliştirilmekte olan insansız savaş uçağında Ukrayna menşeli Ivchenko Progress ve Motor Sich’in birlikte ürettiği AI-322F motoru kullanıl

Published

on

By

Türkiye’nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul’un İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Hibrit Fuarı’nda, Baykar tarafından yürütülen insansız hava aracı projelerinin motor ihtiyacı için 2 önemli gelişme yaşandı.

Ukrayna’ya çok sayıda Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) ihraç eden Baykar ile Ivchenko Progress arasında Muharip İnsansız Uçak Sistemi’ne (MİUS) yönelik AI-322F Turbofan Motor Tedarik Anlaşması ve AI-25TLT Turbofan Motor Entegrasyon Sözleşmesi imzalandı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, konuşmasında, tarihi bir tören gerçekleştirildiğini söyledi. Bayraktar, iki şirket arasında uzun yıllara dayanan güzel bir iş birliği bulunduğunu ifade etti.

“Sırada insansız savaş uçağı var”

Ukrayna ve Türkiye’nin iki stratejik ortak olduğunu ve birbirini tamamladığını belirten Bayraktar, “Stratejik Akıncı İnsansız Hava Aracımıza Ivchenko Progress’in AI-450 motoru güç veriyordu. Akıncı’yı seri olarak üretiyoruz. Sırada insansız savaş uçağı var. Sözleşme ile insansız savaş uçağımıza da Ivchenko Progress ve Motor Sich’in birlikte ürettiği AI-322F motorunu takacağız. Bu imzanın iki ülke arasındaki stratejik iş birliğini daha da ileri götürmesini, iki ülkeye daha da güç kazandırmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

“Dünyaya yeni ve daha güçlü bir ürün sunacağımıza eminim”

Ivchenko Progress Genel Müdürü Igor Kravchenko da iki ülke Cumhurbaşkanına verdikleri destek için teşekkür etti.

Bu sözleşme ile Ukrayna ve Türkiye’nin iş birliğinin yeni bir seviyeye ulaştığını vurgulayan Kravchenko, şöyle konuştu:

“Türkiye şu anda dünyadaki en güçlü insansız hava aracı üreticilerinden biridir. Ukrayna motor üretimini baştan sona yapabilen 6 ülkeden bir tanesi. Ortak çalışmamızın iki ülkenin güvenliği ve bağımsızlığına katkının yanında dünyaya yeni ve daha güçlü bir ürün sunacağımıza eminim. Bu ortak çalışmanın sadece savunma değil, iki ülkenin ekonomilerine çok büyük katkıda bulunacağına inanıyorum. Karşılıklı güvenle oluşan bu iş birliğimizin sonuçlarını bugün görüyoruz. Bazı zamanlar sadece telefonla çözdüğümüz sorunlar olmuştur. Bu hızlı çalışmamızın sonuçlarını bugün alıyoruz. Bu insansız silahlı aracın en iyi şekilde, en kuvvetli şekilde çalışacağının garantisini veriyorum. Eminim ki bu son projemiz olmayacak ve daha yeni projelere hep beraber adım atacağız.”

Konuşmaların ardından söz konusu iş birliklerine yönelik imzaları Bayraktar ve Kravchenko attı.

Akıncı için alternatif motor

Baykar ve Motor Sich arasında da Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı için MS500 Turboprop Motor Teknik Şartname Anlaşması imzalandı.

Haluk Bayraktar, MS500 motoruyla Akıncı için alternatif oluşturduklarını ve motorun araca entegre edileceğini söyledi. MS500’ün AI-450 gibi teknolojik ileri seviye bir motor olduğunu ifade eden Bayraktar, iki firma arasındaki yakın iş birliğiyle gelecek yıl bu motorun da Akıncı’yı uçuracağını bildirdi.

Motor Sich JSC Pazarlama ve Satış Müdürü Pavlo Kasai de yapılan her anlaşmayla iki ülkenin iş birlikleri yanında güvenlik ve güçlerinin de arttığını söyledi. Kasai, “Her şeyin zamanında olacağını ve motorların zamanında teslim edileceğini ve iyi çalışacaklarını garanti ederim.” dedi.

Bayraktar ve Kasai konuşmaların ardından anlaşmayı imzaladı.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam