Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

İlçeler bazında seçim sonuçları… Lefke’de oyların yüzde 52’si sayıldı

Published

on

 

Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nde Lefke  ilçesinde  oyların yüzde 52’si sayıldı.

YSK’nın  25 sandığa göre  açıkladığı resmi olmayan sonuçlar şöyle:

Toplam seçmen:6939

Toplam sandık: 30

Açılan sandık: 25

Oy kullanan seçmen sayısı: 3611

Geçerli oy:163964

UBP: 74954 oy – % 41.23.

CTP:56022 oy -%30.82.

DP:14.280. oy -%7.86

TKP:2812 oy -% 1.55

Bağımsızlık Yolu: 3030 oy-  % 1.67

YDP:12448- oy % 6.85

HP:11270-oy %6.20

TDP: 6976 oy -3.84

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Elon Musk Beyaz Saray’dan ayrıldı: Doge devam edecek

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetiminde geçici bir görev üstlenen Elon Musk, federal harcamaları azaltmayı hedefleyen Doge adlı programdaki görev süresinin sona erdiğini açıkladı. Musk, ayrılığını sosyal medya platformu X üzerinden duyurdu.

“Özel Hükümet Çalışanı” statüsünde görev yapan ve yılda 130 gün federal işlerde çalışma hakkı bulunan Güney Afrika doğumlu iş insanı, görev süresinin bitmesiyle birlikte Beyaz Saray tarafından çarşamba gecesi resmi olarak görevden alındı.

“Doge hükümetin yaşam biçimi olacak”
Musk, paylaşımında “Özel Hükümet Çalışanı olarak planlı görev sürem sona ererken, israfa karşı mücadele etme fırsatı verdiği için Başkan Trump’a teşekkür ederim. DOGE görevi zamanla daha da güçlenecek ve hükümetin genelinde bir yaşam biçimi haline gelecek” ifadelerini kullandı.

Doge (Department of Government Efficiency) programı kapsamında federal hükümette yaklaşık 260 bin çalışanın işine son verildi ya da gönüllü ayrılmaları sağlandı. Ancak bazı toplu işten çıkarmalar, mahkemeler tarafından durduruldu ve çalışanların görevlerine iade edilmesine karar verildi. Hatta nükleer programda çalışan bazı isimlerin yanlışlıkla işten çıkarıldığı belirtildi.

Trump’ın “güzel yasa tasarısı”na eleştiri
Musk’ın ayrılığı, Trump’ın “büyük ve güzel yasa tasarısı” olarak adlandırdığı bütçe düzenlemesini eleştirmesinin hemen ardından geldi.

CBS’ye verdiği röportajda Musk, bu tasarının federal açığı artıracağını savunarak, “Bir yasa ya büyük olabilir ya da güzel, ama ikisi birden olmaz” dedi.

Musk: “Doge günah keçisine dönüştü”
Texas’taki bir SpaceX fırlatması öncesinde Washington Post’a konuşan Musk, Doge programının artık haksız yere her şeyin sorumlusu olarak gösterildiğini söyledi: “Bir yerde kötü bir şey olduğunda, konuyla ilgimiz olmasa bile Doge suçlanıyor.”

Tesla’da satışlar düştü, siyasi bağlar tartışma yarattı
Musk’ın hükümetteki görevi sırasında Tesla’nın satışları bu yılın ilk üç ayında yüzde 13 düşerek şirket tarihindeki en büyük teslimat kaybını yaşadı. Hisseler yüzde 45 oranında değer kaybettikten sonra kısmen toparlandı ancak hâlâ yıl başına göre yüzde 10 aşağıda.

Siyasi nedenlerle Tesla’ya yönelik protestolar artarken, bazı aktivistler araçları ve şarj istasyonlarını tahrip etti. Bu olaylar sonrası ABD Başsavcısı Pam Bondi, bu tür saldırıların “iç terörizm” kapsamında değerlendirileceğini açıkladı.

Musk, Katar’ın Doha kentindeki bir ekonomik forumda yaptığı konuşmada, Tesla’nın başında kalmaya kararlı olduğunu ve önümüzdeki beş yıl boyunca şirketin lideri olarak görev yapacağını belirtti. Ayrıca bu yıl siyasi bağışlarını azaltacağını ve geçen yıl Trump ve Cumhuriyetçilere verdiği 300 milyon dolarlık desteği tekrarlamayacağını açıkladı.

Devamını Oku

Dünya

İsrail, bir kez daha Sana Havalimanını bombaladı

Published

on

By

İsrail ordusuna ait savaş uçaklarının bir kez daha Yemen’in başkenti Sana’da yer alan havalimanını bombaladığı bildirildi.

Savunma Bakanı Yisrael Katz yaptığı yazılı açıklamada, İsrail uçaklarının Sana Havalimanına hava saldırısı düzenlediğini belirtti.

Katz, saldırıda Sana Havalimanında “İran destekli Husilerin kullandığı son uçağın da imha edildiğini” iddia etti.

Açıklamada Katz, Yemen’de limanların da hedef alınmaya devam edileceği tehdidinde bulundu.

İsrail ordusuna ait savaş uçakları, 7 Mayıs’ta Sana Havalimanı dahil olmak üzere Yemen’de birçok noktaya hava saldırısı düzenlemişti.

Yolcu uçaklarının da hedef alındığı saldırılar sonrası ağır hasar oluşan Sana Havalimanında uçuşlara 17 Mayıs’a kadar ara verilmişti.

TAK/BRT

Devamını Oku

Dünya

Azerbaycan’ın bağımsızlığının 107. yılı

Published

on

By

“Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez…” Azerbaycan’da 28 Mayıs 1918’de ilan edilen bağımsızlığın 107. yılı kutlanıyor.

Azerbaycan’ın bağımsızlığı, 28 Mayıs 1918’de Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildi.

Milli Şura’nın kabul ettiği “İstiklal Bildirisi”nde, ülkenin yönetim şeklinin cumhuriyet olduğu belirtildi.

Tarih sahnesinde var olduğu 23 aylık kısa sürede ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yapılan, tüm yurttaşlara eşit haklar, kadınlara seçme hakkı tanıyan Azerbaycan, “Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti” olarak kabul ediliyor.

Azerbaycanlılar, bağımsızlığın hemen ardından geçici hükümet oluşturdu. Hükümet, Bakü Ermeni ve Bolşevik çetelerinin işgali altında olduğu için bir süre ülkenin ikinci büyük kenti Gence’de faaliyet gösterdi.

Bakü’nün Fatihi: Nuri Paşa
Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan Osmanlı devleti oldu. İki devlet arasında 4 Haziran 1918’de anlaşma imzalandı. Bu kapsamda dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa, kardeşi Nuri Paşa (Killigil) komutasında bir ordu kurarak Azerbaycan’a yardım gönderdi.

“Kafkas İslam Ordusu” ismi verilen ordu, 15 Eylül 1918’de Bakü’yü kurtardı ve hükümet buraya taşındı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü’nün kurtuluşu için yaptığı savaşlarda 1130 şehit verdi.

Azerbaycan’da kısa sürede ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yapılarak ülke tarihinde ilklere imza atıldı. Irk, din, mezhep ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlara eşit haklar tanındı.

Türk dili, devlet dili olarak ilan edildi
Azerbaycan, Müslüman doğuda kadınlara seçme hakkı tanıyan ilk ülke oldu. Ülkenin kendi para birimi ve posta pulları tedavüle girdi, Devlet Bankası ve Bakü Devlet Üniversitesi kuruldu.

Dış tehditlere karşı 26 Haziran’da Azerbaycan kendi ordusunu kurdu ve bu ordunun oluşumunda Osmanlı subayları önemli rol oynadı.

Hükümetin 27 Haziran 1918’de aldığı kararla, Türk dili, devlet dili olarak ilan edildi. Daha önce çoğunda Rusça eğitim yapılan ortaokullarda, Türkçe eğitim yapılması zorunlu kılındı.

7 Aralık 1918’de 120 sandalyelik parlamento faaliyete başladı. Ülkedeki tüm siyasi parti ve etnik grupların temsil edildiği parlamento, faaliyet gösterdiği 17 ay süresince 230 yasa tasarısını kabul etti.

Azerbaycan’ın kurucusu kabul edilen “Mehmet Emin Resulzade”
Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Nisan 1920’de Sovyet ordusunun ülkeyi işgaliyle son buldu.

Hükümet yöneticileri ve aydınların çoğu ülkeyi terk etti fakat hepsi Azerbaycan davasını hayatlarının sonuna kadar yaşattı.

Azerbaycan’ın kurucusu olarak kabul edilen Mehmet Emin Resulzade, yaşamının son dönemlerini Türkiye’de geçirdi. 1949’da Ankara’da Azerbaycan Kültür Derneğini kurdu, kitaplar yazıp, konferanslar düzenleyerek ülkesinin durumunu anlatmayı sürdürdü.

Resulzade’nin, “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” sözleri, yıllar sonra tüm Azerbaycanlılar için slogan haline geldi.

Azerbaycan, Sovyetlerin dağılmasının ardından tekrar bağımsızlığını ilan etti.

Bağımsızlık bildirgesinde, ülkenin, 1918-20 döneminde faaliyet gösteren Azerbaycan Cumhuriyeti’nin varisi kabul edildiği belirtildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam