Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

İMO, “Taşınmaz Mal Krizinin İnşaat Sektörüne Etkisi” konulu panel düzenledi

Published

on

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), “Taşınmaz Mal Krizinin İnşaat Sektörüne Etkisi” başlıklı bir panel düzenledi.

İMO’dan verilen bilgiye göre, dün Concord Tower Otel’de düzenlenen panele, Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve alanında uzman pek çok isim katıldı.

Panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Hayriye Kahveci Özgür üstlenirken, konuşmacılar arasında DAÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, Taşınmaz Mal Komisyonu Eski Başkanı ve Emekli Büyükelçi Ayfer Said Erkmen, Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Müzekere Heyeti Eski Üyesi Dr. İpek Borman, Uluslararası Hukuk Uzmanı Murat Metin Hakkı ve İnşaat Mühendisi Özalp Nailer yer aldı.

Panelde bilimsel veriler ve grafikler ışığında taşınmaz mal yasasındaki değişikliklerin sektöre etkileri ele alındı. Yaklaşık üç saat süren etkinlikte, katılımcılar sektöre dair sorularını yöneltti.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Abdullah Ekinci, açılış konuşmasında, Kıbrıs sorununun yalnızca siyasal değil, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla da büyük etkiler yarattığını belirtti. İnşaat sektörünün 2022 yılında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 6’sını oluşturarak yaklaşık 74 milyar TL katkı sağladığını vurgulayan Ekinci, özellikle sektördeki belirsizliklerin “Yabancılar için Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama Yasası”nda yapılan değişikliklerle ve Güney Kıbrıs’ta sektörde faaliyet gösteren bazı kişilerin tutuklanması gibi olaylarla arttığını belirtti.

Ekinci, bu belirsizliklerin tartışılarak çözüme kavuşacağına ve panelin sektöre fayda sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

Prof. Dr. Ahmet Sözen de hızla gelişen inşaat sektörünün ada ülkesine uygun olup olmadığı konusunda kritik değerlendirmelerde bulunurken, son 15 yılda değişen güç dengelerinin sektörü nasıl etkilediğine değindi.

Dr. İpek Borman da yıllardır süren müzakereler neticesinde mülkiyet konusunda önemli bir bilgi birikimi oluştuğunu ve ciddi aşama kaydedildiğini dile getirerek, kapsamlı çözüm çerçevesinde nasıl bir mülkiyet rejiminin şekillenmekte olduğunu ortaya koydu.

Taşınmaz Mal Komisyonu Eski Başkanı Ayfer Said Erkmen de komisyonun bugüne kadar yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vererek, yaklaşık 7 bin 705 başvuru yapıldığını, bin 840 dosyanın karara bağlandığını ve 277 milyon sterlin ödeme yapıldığını belirtti. Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Kıbrıs Türkü için altın tepside sunulmuş bir fırsat olduğunu belirten Erkmen, Komisyonun etkin bir şekilde çalıştırılması gerektiğini, Rum malı üzerinde inşaat yapmış olan firma sahiplerinin gecikmeksizin “13/2008 Yasası” çerçevesinde Rum mülk sahibiyle temasa geçmelerini ve bulunacak çözümle uluslararası engelin de aşılacağını dile getirdi.

İnşaat Mühendisi Özalp Nailer ise mülkiyetin hukuka dayalı bir insan hakkı olduğunu vurguladı ve Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu hukuk yolu olduğunu belirtti. Nailer, Rum yönetiminin bu konuda aldığı kararların siyasi ve KKTC ekonomisine karşı yapılmış bir saldırı olduğunu savundu. Yaptıkları “KKTC Yap-Sat Sektörü Veri Analizi” sonuçlarından bahseden Nailer, 2021-2024 yılları arasında piyasaya arz edilen konutların yatırım amaçlı olduğunu ve sadece bin 804 dönüm araziyi kapladığını bunun da KKTC toplam arazisinin sadece yüzde 0,07’ine karşılık geldiğini belirtti.

Uluslararası Hukuk Uzmanı Murat Metin Hakkı ise Komisyon’un işleyişinde etkinliğin artması için değişik öneriler gündeme getirdi.

Ülkede Kapalı Maraş dahil üçüncü kişilere tahsis edilmemiş 600 bin dönüm civarında arazi olduğunu belirten Hakkı, bunların herhangi bir yerli ya da yabancı yatırımcıya mevcut mevzuata uygun olacak şekilde 1974 kayıtlı malik ya da yasal mirasçıyla anlaşılarak satış olanağının yaratılması için yasal düzenleme yapılmasının yerinde olacağını belirtti.

Hakkı, tazminat ödemeleriyle ilgili olarak kamu yükünün özelleştirilebileceğini, tamamen gönüllülük esasına göre hükümlü tazminatın tamamını ya da bir kısmını üstlenmek isteyen şirketler ya da mevcut tasarrufçulara belli vade ve oranlara yayılabilecek vergi indirimi, muafiyet ya da kolaylıklarını teşvik olarak sunulabileceğini aktardı.

Hakkı, Kapalı Maraş konusuna değinerek, hukuki ve siyasi açıdan karmaşık görünen bu konunun çözümü için uluslararası mahkeme kararları ve milli hassasiyetler arasında bir denge kurulması gerektiğini ifade etti.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Maraş karnesinin zayıf olduğunu ve yakın zamanda bu konuyla ilgili somut adımlar atılması gerekeceğinin altını çizen Hakkı, Maraş’ın belli bölümlerinde Güney’deki vakıf mallarıyla takas seçeneğinin de kullanılabileceğini ve böylece hem Evkaf’ın Maraş masasına önemli bir aktör olarak döndürülüp, hem de Güney’de Türk mallarıyla ilgili hukuki rejimin sıkıntıya düşmesinin sağlanabileceğini söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

İskele – Mağusalı Basketçileri Kosova’da

Published

on

By

Basketbol U14 İskele ve Mağusalı oyuncularından kurulu karmamız Kosova’da kamp çalışmaları yapıyor.

Karmamız profesyonel antrönerler eşliğinde sabah antrenman yaparken akşam da dostluk maçlarına devam ediyor.

Genç basketbolcular  Prizren Dardane Spor ile ile ilk maçına çıkarken,  bugün New Basket takıımı ile kaşılaşacak.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Yeniden Doğuş Partisi Girne İlçe Örgütü ‘Gençlik Şöleni’ düzenledi

Published

on

By

Yeniden Doğuş Partisi Girne İlçe Örgütü dün akşam ‘Gençlik Şöleni’ düzenledi.

Kıbrıs Aydın Üniversitesi kampüsünde yer alan gecede önceki gün Kuzey Irak’ta pençe kilit harekat bölgesinde şehit düşen 12 Mehmetçik için kuran tilaveti okundu.

Gecede birer konuşma yapan Yeniden Doğuş Partisi Girne İlçe Başkanı Zeki Yılmaz, Gençlik Kolları Başkanı Birkan Kızılkaya, Genel Sekreter Erşah Sabit Yılmaz ve Genel Başkan Yardımcısı Turan Büyükyılmaz19 Ekim Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde milli davaya yolunda hareket eden Ersin Tatar’a tam destek belirttiler.

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı ise Kıbrıs sorununun çözümüne farklı yaklaşan iki görüşün 19 Ekim Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacağını dile getirerek adaylarının anavatan Türkiye’nin tezlerini savunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olduğunu söyledi.

60 yıldır adada federasyon tezinin görüşüldüğünü ancak hazırlanan tüm belgelerin ve anlaşmaların Rum Liderliği ve halkı tarafından reddedildiğini hatırlatan Arıklı tüm bu başarısızlıkların faturasının ise Kıbrıs Türk halkına kesildiğini dile getirdi.

Anavatan Türkiye’deki federasyon tezi bitmiştir söylemlerine rağmen Kuzey Kıbrıs’taki bazı partilerin federasyon tezinde ısrar ettiğini hatırlatan Arıklı, Tufan Erhürman’ınCumhurbaşkanı seçilmesi durumunda oluşacak tablonun Kıbrıs Türklerinin Türkiye’nin tezlerini reddettiği algısı yaratacağını söyledi.

Erhan Arıklı 19 Ekim de gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçiminin bir milat olduğunu belirterek, Ersin Tatar’ın kazanması halinde Birleşmiş Milletler’defederasyon tezinin artık rafa kalkacağını ve bir daha görüşmeyeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise yeniden Doğuş Partisi’nin ülke demokrasisine yaptığı katkılara değinerek milli davaya olan bağlılığın her zamankinden daha güçlü olduğunu söyledi.

Son yıllarda yakın çevrede yaşanan savaşlara ve bunların doğurduğu sonuçlara değinen Cumhurbaşkanı Tatar, “Eğer barış, huzur ve güven içerisinde yaşıyorsak bu Anavatan Türkiye’nin duruşu ve her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında yer almasından dolayıdır” dedi.

“Federasyon masalı artık kapanmıştır,bitmiştir.Federasyon demek gerçekten kaybetmiş, çökmüş başarısız olmuş bir öngörünün kurbanıdır” diyen Tatar, yeniden federasyon tezinde ısrar etmenin Türk askerinin adadan çekilmesi, garantilerin sona ermesi, Kıbrıs Türk halkının ikinci sınıf vatandaş konumuna gelmesi ve Avrupa Birliği içerisinde asimile olması anlamı taşıdığını söyledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Hasipoğlu: “Ada Kıbrıs, kardeşlik, dayanışma ve geleceğe duyulan ortak inancın simgesi”

Published

on

By

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Türkiye ile KKTC arasındaki bağları daha da güçlendirecek ‘Ada Kıbrıs’ projesi, sadece bir ulaşım hamlesi deği, kardeşlik, dayanışma ve geleceğe duyulan ortak inancın simgesi olduğunu söyledi.

UBP’den yapılan açıklamaya göre, Hasipoğlu, Başbakan Ünal Üstel ve hükümetin girişimleriyle THY ve A Jet ile imzalanan protokolü memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Hasipoğlu, “Ülkemizin lokomotif sektörü turizm için son derece önemli bir imzaya tanıklık etmenin heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Oğuzhan Hasipoğlu, şöyle devam etti:

“Türk Hava Yolları ve AJet’in öncülüğünde kurulan bu hava köprüsü, Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası alanda daha görünür olmasına, turizmde yeni bir vizyonla yol almasına ve gençlerimize yeni istihdam kapılarının açılmasına imkân sağlayacaktır. Yeni uygulama ile artan uçuş sayısı ve düşük maliyetli bilet seçenekleri sayesinde hem yerli hem yabancı turistlerimiz, KKTC’yi daha tercih etmesini bekliyoruz”

Hasipoğlu, AJet uçaklarında yer alacak “Ada Kıbrıs” logosunu, uluslararası tanıtımın bir parçası olarak gördüklerini kaydetti.

Oğuzhan Hasipoğlu, “Bu değerli projeye katkı sunan tüm kurumlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Kıbrıs Türk Halkına hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam