Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi “Toplum Merkezlerinin” evkaf tarafından “Özel Sektöre Kiralanmasından” tedirginlik duyduğunu açıkladı

Published

on

İngiltere’deki Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA), “tarihi toplum merkezlerinin” Evkaf tarafından başka kurumlara kiralanmasından dolayı “tedirgin olduğunu” açıkladı.

Konsey’den yapılan yazılı açıklamada, “Yarım yüzyılı aşkın süredir Kıbrıs Türk diasporasına ev sahipliği yapan, Londra’nın pahalı bir bölgesinde yer alan beş katlı bir bina, Birleşik Krallık’taki Kıbrıslı Türk topluluğunun itirazlarına rağmen Kuzey Kıbrıs kurumlarına ve özel sektör kuruluşlarına kiralandı” denildi.

CTCA Başkanı Fahri Zihni, konuyla ilgili açıklamasında; “Raporumuzun dikkate alınmaması, çocuklar, gençler, yaşlılar ve ihtiyaç sahibi Londralı Kıbrıslı Türkler yerine, kendi amaçlarına hizmet eden bir binaya dönüştürülme kararının Evkaf tarafından alınması bizi hem üzdü hem de hayal kırıklığına uğrattı” dedi.

Fahri Zihni, “Bu bina, yarım asır önce sıradan Kıbrıslı Türklerin alın teriyle kazanılan paralar ve  Türkiye Hükümeti’nin yardımlarıyla satın alındı. Lefkoşa’daki Evkaf’a tahsis edilmesinin tek nedeni,  özel kâr için satılmamasını sağlamaktı. Vakfın şartları, binanın geliştirilmesi ve yönetiminin Birleşik Krallık (Kıbrıs Türk) toplumu için, Birleşik Krallık toplumu tarafından yapılacağını açıkça ortaya koydu.”

Fahri Zihni şöyle dedi: “Toplumumuz için Evkaf’tan bir kuruş alınmadı. Londra topluluğumuzun bu binadan en iyi piyasa değeri gelirini aldığını nasıl bileriz? Ne kadar gelirin olacağını bilmeden, önceden nasıl planlama yapabiliriz? Hele de Türk Lirası kurunun bu kadar düşük olduğu bu dönemde, Kuzey Kıbrıs kurumları bu mülkü kiralamak için dünyanın en yüksek kira oranlarını nasıl ödeyebiliyor? Çoğu Kıbrıslı Türk ticaret işletmesi Kuzey Londra’dayken Ticaret Odası neden Londra’nın merkezinde yer
almak istiyor?”

Açıklamalarda, Evkaf’a karşı eleştirilerde bulunularak konuyla ilgili yanıt ve Evkaf Başkanı ile acil toplantı istendi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde açılacak

Published

on

By

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın, Filistin tarafında yapılacak tadilat ve düzenlemenin ardından birkaç gün içinde açılacağı duyuruldu.

Mısır’daki Vatan gazetesine göre, Kuzey Sina Valisi Halid Mucavir, il sınırları içinde bulunan Refah Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından açıklamalar yapan Mucavir, “Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde her iki taraftan açılacak ve bu da yardımların daha rahat girmesini sağlayacak.” dedi.

Mucavir, sınır kapısının Filistin tarafında, geçen süreçte, yıkım olduğunu ve onarımların tamamlanmasının ardından kapının hemen açılacağını söyledi.

İsrail ile Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasına göre Refah Sınır Kapısı’nın 25 Ocak Cumartesi günü yeniden açılması gerekiyor.

İsrail ordusu, Mayıs 2024’te Refah Sınır Kapısı’nın da içinde yer aldığı Philadelphi Koridoru’nu işgal etmişti.

Philadelphi Koridoru’nun işgalinin ardından Gazze’deki Filistinlilerin dünyaya açılan tek kapısı, Refah Sınır Kapısı kapanmış, Refah’ın kapanmasıyla Gazze’ye giren yardımların oranının düşüşü verilere yansımıştı. Ayrıca yurt dışında tedavi edilmesi gereken Gazze’deki Filistinli ağır yaralı ve hastaların Gazze’den çıkarılması engellenmişti.

Devamını Oku

Dünya

BM Dünya Turizm Örgütü: 2024’te dünya genelinde 1,4 milyar kişi ülkeler arası seyahat etti

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü, 2024’te dünya genelinde 1,4 milyar kişinin ülkeler arası seyahat ettiğini ve bu rakamla birlikte uluslararası turizm sektörünün, tarihindeki en kötü kriz olan COVID-19 salgını dönemini (2020-2021) geride bıraktığını açıkladı.

Merkezi İspanya’nın başkenti Madrid’de olan BM Dünya Turizm Örgütünden yapılan açıklamaya göre, 2024’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 11’lik (yaklaşık 140 milyon fazla) artışla 1,4 milyar kişi uluslararası seyahat etti, böylece salgın öncesi rakamlara dönüldü.

COVID-19 salgını öncesindeki 2019 ile 2024’ün rakamları arasında yapılan kıyaslamaya göre, en fazla ziyaretçi artışı Orta Doğu, Avrupa ve Afrika’da kaydedildi.

Geçen yıl Orta Doğu’yu 95 milyon (2019’a göre yüzde 32 artış), Afrika’yı 74 milyon (yüzde 7 artış) ve Avrupa’yı 747 milyon (yüzde 1 artış) kişi ziyaret etti.

Dünya Turizm Örgütünün Genel Sekreteri Zurab Pololikaşvili, yaptığı değerlendirmede, “Küresel turizm 2024 yılında, salgından sonraki toparlanma sürecini tamamladı. Geçtiğimiz yılın verilerinde birçok yerde turist gelişleri ve özellikle de gelirler 2019’a göre daha yüksek.” dedi.

Pololikaşvili, dünya turizmindeki güçlü talebin etkisiyle büyümenin 2025 boyunca devam etmesini beklediklerini vurguladı.

Devamını Oku

Dünya

Endonezya’da sel ve toprak kayması: 16 kişi öldü, 8 kişi kayboldu

Published

on

By

Endonezya’nın Java Adası’nda aşırı yağışların neden olduğu sel ve toprak kaymalarında ilk belirlemelere göre 16 kişi hayatını kaybetti, 8 kişiden haber alınamıyor.

Endonezya Ulusal Afet Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Java Adası’nda aşırı yağışlara bağlı olarak sel ve toprak kaymaları meydana geldi.

Olumsuz hava koşulları ve engebeli arazinin arama kurtarma çalışmalarını yavaşlattığı belirtilen açıklamada, ilk belirlemelere göre 16 kişinin yaşamını yitirdiği ve 8 kişiden haber alınamadığı kaydedildi.

Açıklamada, felaketten kurtulan 11 kişinin tedavisinin çevredeki hastanelerde sürdüğü bilgisi paylaşıldı.

Endonezya’da ekimden marta kadar sürebilen mevsimsel yağışlar sık sık sel ve toprak kaymalarına neden olabiliyor.

Endonezya hükümeti, önceki başkent Cakarta’yı, 10 milyon nüfusu, her yıl meydana gelen sel gibi doğal afetler, altyapı sorunları ve yer altı sularının aşırı kullanımının kentin kuzey kesimlerinin hızla batmasına neden olması nedeniyle taşımak istediğini açıklamıştı.

Devamını Oku

Trending

Reklam