Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artırımı hazırlığı

İngiltere Merkez Bankası’nın yükselen enflasyonu frenlemek için yıl sonundan önce politika faiz artırımına gitmesine ilişkin beklentiler arttı.

Published

on

Hafta başında İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey’nin G30 Grubu tarafından düzenlenen çevrim içi bir panelde verdiği mesajlar, piyasaların merkez bankasına yönelik faiz artırım beklentilerini artırmasına neden oldu.

Bankanın para politikasının arz yönlü sorunları çözemeyeceğini belirten Bailey’nin, “Ancak banka özellikle orta vadeli enflasyon ve orta vadeli enflasyon beklentilerine ilişkin bir risk görürse harekete geçmek zorundadır ve geçmelidir.” ifadesi, olası bir faiz artışının beklenenden daha erken gelebileceği yönünde yorumlandı.

Açıklamaların etkisiyle tahvil fazilerinde artış

Bu yüzden açıklamaların etkisiyle pazartesi günü ülkede 2 yıllık tahvil faizlerini 12 baz puan, 5 yıllık tahvil faizleri ise 8 baz puan artış gösterdi.

Goldman Sachs ve JP Morgan, açıklamanın ardından bankanın yıl bitmeden 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesini bekliyor.

“Enflasyonun yükseliş trendi yakından izlenecek”

Swissquote Piyasa Analisti İpek Özkardeşkaya, “Şu anda artan enflasyon beklentileri İngiltere Merkez Bankası’ndaki şahinleri tetiklemiş durumda. Yılın dördüncü çeyreğinde enflasyonun yüzde 4 seviyesinin üzerine çıkması bekleniyor.” ifadelerinin kullandı.

İngiltere’de enflasyonun yükseliş trendinin yakından izleneceğinin altını çizen Özkardeşkaya, “Enflasyonda eğer böyle rakamlar görürsek yıl sonu 10 baz puanlık bir artış, takibinde şubat ayında 25 baz puanlık ve ağustos ayında bir 25 baz puanlık artış daha gelebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

TD Securities’ten yapılan açıklamada Bailey’in açıklamalarının ardından gelecek ay bankanın faiz artırım kararının gelmesinin beklendiği, İngiltere’de enerji tüketici fiyatlarında altı aylık arayla yılda iki kez yapılan güncellemelerin ilerleyen dönemde ülkedeki enflasyon görünümü üzerinde baskı oluşturabileceği, bu yüzden de önden faiz artırımına gidilmesinin düşünüldüğü belirtildi.

Merkez Bankası olası ilk faiz artırım beklentisini gelecek yılın mayıs ayından şubat ayına çekmişti

İngiltere’de manşet enflasyonun bu yılın ocak ayında yüzde 0,7 seviyesindeyken, ağustosta 3,2 seviyesine yükseldiğine dikkati çeken Berenberg Kıdemli Ekonomisti Kallum Pickering ise ülkede enflasyonun gelecek yılın başında yüzde 5 seviyesine yaklaşabileceğini belirtti.

Öte yandan Pickering, enflasyonda bu yükseliş trendinin zaten bankanın projeksiyonlarında yer aldığını belirterek, “Aralıkta yapılacak bir faiz artışı aşırı bir tepki veya daha da kötüsü panik içerisinde verilmiş bir tepki gibi görünebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Pickering, “İngiltere Merkez Bankası diğer merkez bankaları gibi çok yakın zamana kadar enflasyon riskleri konusunda çok iyimserdi. Ani bir tepki, piyasaları, tüketicileri ve işletmeleri gereksiz yere korkutabilir.” uyarısında bulundu.

Pickering yine de Başkan Bailey’in son açıklamasının ardından İngiltere Merkez Bankası’nın olası ilk faiz artırım beklentisini gelecek yılın mayıs ayından şubat ayına, ikinci olası faiz artırım beklentisini ise gelecek yılın ağustos ayından mayıs ayına çektiğini belirtti.

Bailey’in sözlü yönlendirmesi alışılmışın dışında

Öte yanan sön dönemde sıklıkla enflasyonist baskıların “geçici” olduğu yönünde açıklamalarda bulunan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey’in son açıklamalarının alışılagelmedik bir iletişim şekli olduğunu söylemek mümkün.

Örneğin, İngiltere Merkez Bankası’nın 2006 ve 2011 yılları arasında para politikası kurulu üyeliği yapmış olan Andrew Sentance, merkez bankası başkanı için “İletişimi çok iyi yönettiğini düşünmüyorum. Gönderdiği mesajlar genellikle bir tasarımdan ziyade tesadüfen ortaya çıkıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonda hedef seviyesi yüzde 2 olan İngiltere Merkez Bankası bu yılın sonuna kadar enflasyonun yüzde 4’ün üzerine çıkmasını bekliyor.

İngiltere Merkez Bankası, halihazırda politika faizini yüzde 0,1 seviyesinde tutuyor.

Uzmanlar, İngiltere Merkez Bankası’nın, bu yıl içerisinde ya da 2022 başında harekete geçerek gelişmiş ekonomiler arasında ilk faiz artırımı yapan merkez bankası olabileceğini belirtiyor.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

DAÜ’DE RÜŞVET SARMALI!

Published

on

By

Doğu Akdeniz  Üniversitesi (DAÜ)’de büyük yolsuzluk.

Doğu Akdeniz Üniversitesi  DAÜ’nün  ekonomik  sorunlar nedeni ile devletin bütçesine büyük yük okurken,  yönetim okul içinde dönen  rüşvet sarmalına sadece kulak kabartıyor.

Okul içinde Rüşvet sarmalı kurmuşlar!

Öğrenci işleri ve uluslararası ofiste çalışanlar, öğrenci getiren ajans ve temsilcileri rüşvete bağladığı iddia edilirken , Yüzbinlerce euroluk rüşvet  ile okulun batışı  için herşeyin yapıldığı belirtiliyor.

Uyarılar görmezlikten geliniyor.

Haber merkezine ulaşan bilgiler de

İlgili makamlardan gelen uyarılara, Rektör kulak tıkıyor. İhbarlar sümenaltı ediliyor.

 

Devamını Oku

Ekonomi

DAÜ’YE DEVLET DESTEĞİ VAR AMA ÖĞRENCİ SAYISI VE GELİRLERİNDE HIZLI  DÜŞÜŞ VAR! 

Published

on

By

KIM TUTAR SENİ KILIÇ!

ÇÖZÜMÜ GEZMEKTE VE RANTA GÖREN REKTÖR  OKULU İFLASA BİLE BİLE MI GÖTÜRÜYOR👈

 

Prof. Dr.  Hasan kılıç’ın politikaları  Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni finansal batağa sürüklüyor.  Kötü yönetim ve yapısal sorunlar nedeniyle öğrenciler, öğretim görevlileri ve çalışanlar büyük tedirginlik içerisinde.

DAÜ’nün  birçok sorun nedeni ile ekonomik kriz yaşarken yeni Rektör Hasan Kılıç, üniversitenin geleneksel karar mekanizmalarını çalışamaz hale getirdi. VYK ve Rektör arasıda eşgüdüm olmaması ve karar almada Rektör Hasan Kılıç’ın keyfi davranışları öğretim üyeleri arasında tartışmalara sebep olduğu iddia ediliyor.

REKTÖRÜN SAVURGAN HARCAMALARI GÖZDEN KAÇMIYOR

Rektör Prof.dr. Hasan Kılıç, üniversitenin mevcut sıkıntılarını bildiği halde gezilerdeki kişisel harcamalarına özen göstermemesi dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca üniversitede sadece  bir adet Gambiya’li  öğrenci varken, sırf harcırah almak için yurtdışı seyahate çıkarak DAÜ’yü kendi keyfi için zarara uğrattığı da gelen başka iddialar arasında. Gambiya seyahatinde; neredeyse günlük 200 dolar a yaklaşan harcirah  ve limitsiz harcamalı kredi kartı harcamaları, toplu yemekler, hediyeler, 5 yıldız otel masrafları çalışan maaşları bile zor ödenen DAÜ’de vicdanları sızlattığı iddia ediliyor.

ÜSTEL HÜKÜMETİ, DAÜ’YE MADDİ OLARAK TÜM DESTEKLERİ YAPIYOR.

Hükümet DAÜ’ye büyük önem veriyor. Başbakan Ünal Üstel “DAÜ gözbebeğimiz” diyerek her fırsatta DAÜ’ye destek veriyor. Geçen hafta maaşların ve borçların ödenmesi için, Maliye Bakanlığı tarafından  400 milyon hibe verildi. Bilindiği gibi birkaç ay önce DAÜ’nün devlete olan yaklaşık 1.5 milyar TL. borcu hükümet tarafından üstlenilerek silinmişti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NAZIM ÇAVUŞOĞLU MÜDAHELE EDECEK Mİ?

Hükümet DAÜ’nün tüm borçlarını üstlenip bataktan kurtardığı hade;  Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle üniversitenin içinden çıkılamaz batağa sürükleneceği ve Kıbrıs Türk Hava Yollarının akıbetine benzer bir felaket yaşanacağı üniversite camiasını ve kamuoyunu tedirgin ediyor.

Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle; üniversiteyi zarara uğrattığı iddia edilirken, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun DAÜ içerisinde ki bu keyfi duruma ne vakit müdahale edeceği merakla bekleniyor.

REKTÖR HASAN KILIÇ İRAN GEZİSİNİ NEDEN İPTAL ETTİ

Rektör Hasan Kılıç’ın, basında çıkan olumsuz yorum ve haberlerden sonra İran gezisini iptal etti. İran’da görüşeceği, DAÜ’de mezun olan kişilerle buluşacağı ve bir kişiye özel temsilcilik vereceği haberleri ortaya çıkınca İran gezisini iptal etti. Bu kişilerin kim olduğu bizde saklı. Rektör niye ülke ülke gezer, ya da gezer mi , o konu da ayrı bir -özel  haber- konumuz olacak.

REKTÖRÜN KARDEŞİNE ÖZEL AYRICALIK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç okulda yaşanan onca ekonomik kriz varken kardeşi Cemal Kılıç’a; resmi görevlendirme olmadan gayri resmi ultra yetkiler(!) verilmesi basında çıkınca tepkilere neden olmuştu. Bu durum, VYK’nın görevlendirmesi olmadan, VYK Başkanı Özcenk’in atlanarak  görmezden gelinmesi DAÜ’de hayretler içerisinde izleniyor. Ayrıca, Rektör Yardımcılarının yetki alanlarına giren konularda Cemal Kılıç’ın karar sahibi olması ve kararlara müdahele etmesi, geleneklerin etkili olduğu DAÜ yönetiminde ve kamuoyunda rahatsızlığa sebep olduğu iddia ediliyor.

Devamını Oku

Ekonomi

Türkiye tekstilde dünya beşincisi

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, tekstilde bir ilke imza atarak ihracatta 10 milyar doları aştıklarını açıkladı.

Published

on

By

5’inci Uluslararası Tekstil Zirvesi, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Tekstil ihracatında yıllardır 10 milyar dolar sınırında olan Türkiye, bu yılın 10 aylık döneminde 10,5 milyar dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Dünyada da bir başarı hikayesi yazdık. 6’ncı büyük tedarikçilikten 5’inci büyük tedarikçiliğe ulaştık. Yani dünya liginde 5’inci sıradayız” dedi.

“13 milyar doları zorlayacağız”

Ahmet Öksüz, “Yıl sonunda da inşallah 13 milyar doları zorlayacağız. Zaten hazır giyim sektörüyle birlikte 30 milyar doları geçeceğiz. Ana pazarımızdaki pazar payımız yüzde 14’lerden 17’lere çıkarttık” dedi.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam