Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

İngiltere’deki Kıbrıslı Türkler bugün İngiliz Parlamentosu önünde ambargolara karşı protesto düzenleyecek

Published

on

İngiltere’de faaliyet gösteren insan hakları grubu Embargoed! ve Britanya Kıbrıs Türk Derneği (BTCA), Kıbrıslı Türklere ambargoları başlatan BM kararının kabul edilişinin 60’ıncı yıl dönümü olan bugün saat 12.00’de (KKTC saati ile 14.00) Londra’da İngiltere Parlamentosu önünde eylem yapacak.

Embargoed! ve BTCA tarafından yapılan ortak açıklamada, “4 Mart 2024, Kıbrıs Türk halkını 60 yıl sürecek ambargolara mahkûm eden ve İngilizler tarafından kaleme alınan 186 sayılı BM kararının kabul edilişinin 60. yıl dönümüdür” denilerek, bugün düzenleyecekleri eylemde “Kıbrıs Türk halkının insanlık dışı bir şekilde tecrit edilmesine son verilmesi” çağrısında bulunacakları belirtildi.

Açıklamada ayrıca, iki grubun, ortak eylemde, “186 sayılı BM kararı konusunu İngiliz parlamenterlerin ve milletvekillerinin dikkatine sunmayı amaçlarken, Birleşik Krallık hükümetini 186 sayılı BM kararının iptal edilmesine yardımcı olmaya ve Kıbrıs Türk halkının 60 yıllık eşitsizliğini ve uluslararası izolasyonunu sona erdirmeye çağıracağı” da kaydedildi.

-Embargoed! ve BTCA’in ortak açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“BM’nin 186 sayılı kararı öncelikle, Aralık 1963 ve Ocak 1964’te yüzlerce kişinin ölümüne ve her dört Kıbrıslı Türk’ten birinin yerinden edilmesine neden olan Kıbrıs Rum darbesi ve katliamlarının ardından Kıbrıslı Türkleri daha şiddetli saldırılardan korumak amacıyla kabul edilmiştir. Ancak BM’nin birkaç ay sonra Kıbrıs’a müdahalesi, istemeden de olsa Kıbrıslı Türklerin anayasal haklarının, siyasi haklarının ve insan haklarının ellerinden alınmasına yol açtı. Kıbrıslı Türklerin yaşamlarının her yönü BM’nin 186 sayılı kararı ile haksız bir şekilde etkilenmiş ve Kıbrıslı Türklerin nesilden nesile Kıbrıslı Rum komşularına kıyasla ikinci sınıf bir yaşam sürmeye mahkûm edilmesine neden olmuştur.”

Kıbrıslı Türklerin dünyanın geri kalanıyla doğrudan ticaret, seyahat ve iletişim kurmalarının engellenmekte olduğuna işaret edilen açıklamada, “Her şey Türkiye veya Güney Kıbrıs üzerinden yapılmak zorunda ve bu da faaliyetlerine zaman ve maliyet katıyor. Kıbrıslı Türklerin uluslararası siyasi platformlarda temsil edilmeleri, uluslararası etkinliklere ve spor müsabakalarına katılmaları da engellenmektedir – FIFA’ya kayıtlı kulüplerle dostluk maçı yapmaları bile yasaklanmıştır” denildi.

Açıklamada ayrıca, İngiltere’nin, BM’nin 186 sayılı kararının “Kıbrıs’a ve özellikle de Kıbrıslı Türklere zarar verdiğini kabul ederek 60 yıllık hatasını düzeltmesi gerektiği” de belirtildi.

Açıklamada devamla, “BM’nin 186 sayılı kararı yanlış bir şekilde Kıbrıslı Rumları Kıbrıs’taki tek meşru hükümet olarak göstermekte, onları ve Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanlara karşı izolasyonist politikalarını güçlendirmektedir. Birleşik Krallık ve Birleşmiş Milletler’in bu çağdışı kararı yeniden değerlendirmesinin ve herhangi bir önkoşul olmaksızın sona erdirmesinin zamanı gelmiştir. Kıbrıs Türk halkının insanlık dışı bir şekilde tecrit edilmesine son verilmelidir.” denildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar sürüyor

Published

on

By

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’nin temizliği, kaldırım ve yol kenarlarında hurdaların kaldırılıp, bölgenin yeniden organize edilmesi için çalışmalar sürüyor.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’ndan (KTEZO) verilen bilgiye göre, dün otomotiv sektör temsilcileriyle, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda bir araya gelindi.

KTEZO, LTB ve Sanayi Dairesi yetkililerinin de katıldığı toplantıda, yapılacak işler hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı ve sorulara yanıt verildi. Ardından tek tek esnafın görüş ve eleştirileri dinlendi.

Toplantıyı KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga açtı. Hiç kimsenin böyle bir sanayi bölgesini hak etmediğini belirten Tulga, bölgenin, gecekondulaştığını, hurdalıkların atıldığı bir bölgeye dönüştüğünü kaydetti.

Zanaatkârlar olarak sorumluluk almak için bir araya geldiklerini dile getiren Tulga, yaklaşık bir yıldır süren çalışmaların sonucunda inançsızlığa rağmen, bir irade ortaya çıktığını, artık bu noktadan sonra geri adım atmanın imkânsız olduğunu belirtti.

Toplantıya LTB adına Zabıta ve Trafik Şube Amiri Türkay Klermo ile Temizlik ve Sanayi Şube Amiri Mehmet Mişon katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler’den Demetriou’ya yanıt: Türkiye’nin müdahalesi, bir işgal değil, varoluş mücadelesinin desteklenmesidir

Published

on

By

 

 

Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler,katıldığı programda soruları yanıtladı ve Türkiye’de devam eden yargı süreci hem de siyasi gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Öztürkler, 6 Şubat depreminde yıkılan Grand İsias Oteli’ne ilişkin yürütülen yargı sürecinde, tutuksuz yargılanan 6 kamu görevlisinin ikinci kez hakim karşısına çıktığını hatırlattı.

 

Bu davanın yalnızca hukuki değil, aynı zamanda toplumsal vicdanı ilgilendiren bir sorumluluk taşıdığını belirten Öztürkler, “Şampiyon Melekleri” anarak, ailelerin yürüttüğü adalet mücadelesine desteğini yineledi.
Öztürkler, Rum Meclis Başkanı Annita Demetriou’nun Türkiye ve Kıbrıs Türk halkına yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.

 

 

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın Zürih ve Londra Antlaşmaları’ndan doğan meşru müdahale hakkına dayandığını vurgulayan Öztürkler, “1974, Kıbrıs Türk halkının can güvenliği için bir dönüm noktasıdır. EOKA terörü, katliamlar ve zorla yerinden edilmeler gerçeği görmezden gelinemez. Türkiye’nin müdahalesi, bir işgal değil; varoluş mücadelesinin desteklenmesidir” ifadelerini kullandı.

 

Demetriou’nun demografik yapı iddialarını da değerlendiren Öztürkler, Kıbrıs Türk halkının özgürce yaşama ve kendi geleceğini belirleme hakkına sahip olduğunu belirterek, tek yanlı söylemlerle değil; egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde bir çözüm vizyonunun esas alınması gerektiğini vurguladı.

 

Bu akşam başlayacak “Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Formatlı Gayri Resmi Toplantı”ya ilişkin de konuşan Öztürkler, KKTC heyetinin dün adadan ayrıldığını anımsattı.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın katılımıyla gerçekleşecek zirvede, iki devletli çözüm vizyonunun uluslararası düzeyde bir kez daha net biçimde ortaya konacağını ifade etti.
Öztürkler, 27 yıl aradan sonra hayata geçirilen Güzelyurt sosyal konut projesinin gençler ve dar gelirli aileler için umut verici olduğunu dile getirdi.

 

Ayrıca narenciye sektörüne yönelik kurulan Soğuk Hava Deposu’nun üreticiye stratejik katkılar sunacağını, tarımsal sürdürülebilirliğe ivme kazandıracağını belirten Öztürkler, bölgedeki yol ve altyapı projelerinin ise ekonomik canlılığı doğrudan artıracağını, özellikle üretim alanlarına erişimi kolaylaştıracak yatırımların kritik önemde olduğunu vurguladı.

 

2025 İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü kapsamında Türkiye ile KKTC arasında yürütülen projelere değinen Öztürkler, bu ortak çalışmaların halkın refah seviyesini yükseltmeye odaklı olduğunu belirtti.

Fiber Optik Dönüşüm Protokolü’nün ardından e-devlet altyapısının hızla geliştiğini ifade eden Öztürkler, kamu hizmetlerine erişimin daha etkin hale geldiğini ve dijital eğitim olanaklarının genişletildiğini kaydetti.

Öztürkler, “Bu yatırımlar, teknolojinin ötesinde bir vizyonun parçasıdır. KKTC, dijital çağın güçlü bir aktörü olarak yoluna devam etmektedir” ifadeleriyle dijital dönüşümün stratejik önemine dikkat çekti.

Devamını Oku

Kıbrıs

SDH, Gardiyanoğlu’nu ziyaret etti

Published

on

By

Sosyal Demokrat Hareket (SDH) Genel Başkanı Alper Özsakınç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nu ziyaret etti.

SDH’den yapılan açıklamaya göre, Özsakınç, özellikle Gardiyanoğlu’nun görev süresi boyunca hayata geçirilen sosyal hizmet tesisleri, rehabilitasyon merkezleri ve yaşam evi projelerini desteklediklerini kaydetti.

Özsakınç, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan işçi kesiminin haklarını koruyacak bir sonucun çıkmasını temenni ettiklerini vurguladı.

Devamını Oku

Trending

Reklam