Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“İşgücü Piyasası Rehberi” Ledra Palace Otel’de düzenlenen etkinlikle tanıtıldı

Published

on

Kıbrıs Diyalog Forumu, ada genelindeki ekonomi ve işgücü verilerini içeren dijital veri tabanı ‘İşgücü Piyasası Rehberi’ni, Ledra Palace Otel’de bugün düzenlenen etkinlikte tanıttı.

Kıbrıs’ta ortak iş gücü piyasası istatistikleri ve veri tabanının, ilk kez ortak bir platformda toplandığı rehber, üç dilli olarak hazırlandı.

Etkinlikte konuşma yapan BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Kıbrıs Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart, “Kuzey’in ekonomik izolasyonunun, Kuzeyde yaşayan insanlar için ciddi bir baş ağrısı ve sıkıntı yarattığını” söyledi.

Etkinlikte ayrıca, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo ve paydaş kuruluşların temsilcileri de konuşma yaptı.

-Stewart: “Siyasi çözümün mihenk taşlarından biri bu tarz girişimler”

BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Collin Stewart açılış konuşmasında, ortak bilgiler içeren böylesi rehber hazırlamanın hayati önem taşıdığını söyledi.

Adada tek taraflı anlatılar olduğuna işaret eden Stewart, bunun aşılması adına rehberin önemli olduğunu belirtti.

Projeye AB’nin verdiği desteğin de önemli olduğunu söyleyen Stewart, bu gibi çalışmaların iki taraf arasındaki etkileşimin artmasına ve çözüme yardımcı olacağını kaydetti.

Kendilerinin de toplumlararası etkileşimin artması için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Stewart, insanları temasa teşvikin çok önemli olduğunu vurguladı.

Stewart, milyonlarca insanın ekonomik nedenlerle Kuzey ile Güney Kıbrıs arasında seyahat ettiğini söyleyen ve ekonomiye odaklanmanın önemli olduğunu belirterek, siyasi çözümün mihenk taşlarından birinin bu tarz girişimler olduğunu kaydetti.

-“Kuzey’in ekonomik izolasyonu, Kuzey’de yaşayan insanlar için ciddi bir baş ağrısı ve sıkıntı”

İki taraf arasındaki ekonomik farkın Kıbrıs sorunu açısından en can sıkıcı noktalardan biri olduğunu söyleyen Stewart, “Kuzey’in ekonomik izolasyonunun, Kuzeyde yaşayan insanlar için ciddi bir baş ağrısı ve sıkıntı yarattığını” söyledi.

“50 yıldır toplanan ampirik veriler de bunun böyle olduğunu gösteriyor. Maalesef çözüm süreciyle ilgili tedbirler, olumlu neticelere imza atmadı” diyen Stewart, “Ada’nın kuzeyinin ekonomik olarak Türkiye’ye daha da bağımlı hale geldiğini, Güney ile Kuzey arasındaki ekonomik bağın zaman içerisinde izolasyondan dolayı kaybolduğunu” ifade etti.

Tüm bu sebeplerde dolayı, bu tarz çalışmalar, toplantılar ve etkinliklerin önemli olduğunu kaydeden Stewart, Kıbrıs Diyalog Forumu’nun çalışmasının hayati önem taşıdığını dile getirdi.

-Bertezzolo: “Rehber, sorunlara çözümler bulabilmemiz ve kanıta dayalı politikalar belirleyebilmemiz adına kritik”

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo, etkinlikte yaptığı konuşmada rehberin katılımcı çalışma grubunda yer alan örgütlerin zorlu çalışmaları sonucu ortaya çıktığını söyledi, katkı koyan örgütleri kutladı.

Rehberin daha önce bütünlüklü ve kolayca erişilebilir halde olmayan bilgileri bir araya getirdiğini dile getiren Bertezzolo, çalışmanın bu durumu ortadan kaldırdığını kaydetti.

Bertezzolo, adada benimsenen tavırların bazen yanlış varsayımlar ya da bilgi eksikliklerine dayanabildiğini söyleyerek, “Rehber sorunlara çözümler bulabilmemiz ve kanıta dayalı politikalar belirleyebilmemiz adına kritik” dedi.

Rehberle ilgili çalışmanın devamının gelmesi ve politika önerileri ile desteklenmesi temennisinde bulunan Bertezzolo, müzakerelerin kısa süre içinde başlamasının beklendiğini anımsatarak, rehberin bu açıdan da önemli olduğunu anlattı.

“Rehberi hazırlarken yaptığınız tartışmalar bile bir orta yolun bulunabileceğini ortak bir tavır belirlenebileceğini gösterir” diyen Bertezzolo, iş birliğinin gelecek için umut verdiğini dile getirdi.

-Charalambous: “Çözüm açısından umut verici”

Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEO) Genel Sekreteri Sotiroulla Charalambous, müzakerelerin başlamasının söz konusu olduğu böyle bir dönemde bu çalışmanın önemli olduğunu kaydetti, bunun çözüm açısından umut verici olduğunu söyledi.

Tek sosyal güvenlik sistemine ihtiyaç olduğunu ifade eden Charalambous, rehberin atacakları ortak adımlar için bir yol gösterici olması dileğini ifade etti.

-Kolozali: “Çözümün sürdürülebilir olması için sosyal ve ekonomik ilişkiler önemli”

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkanı Semih Kolozali, istatistik bilgiye ulaşmada yaşanan sıkıntılara değindi. Kolozali ulaşılacak çözümün sürdürülebilir olması için sosyal ve ekonomik ilişkilerin büyük önem arz ettiğini belirtti.

Kolozali, bu açıdan rehberin büyük önem taşıdığını dile getirdi.

-Bahçeci: “İstatistiki veri geleceği planlamak için önemli”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Asbaşkanı Sercan Görgüner Bahçeci, istatistiki verilerin geleceği planlamak için önem arz ettiğine işaret etti.

Çalışmanın sadece rakamlardan ibaret olmadığını, ekonomik uyum ve iş dünyasının geleceği açısından da önemli olduğunu anlatan Bahçeci, ne yönde politikalar uygulanması gerektiğinin rehberde yer alan bilgilerden hareketle görülebildiğini belirtti.

-Panayiotou: “Amaç iki toplum arasında ekonomik uyumu sağlamak ve sağlıklı bir işgücü piyasası oluşturmak”

Kıbrıs İşveren ve Sanayi Birliği (OEB) Başkan Yardımcısı Lena Panayiotou, amacın iki toplum arasında ekonomik uyumu sağlamak ve sağlıklı bir işgücü piyasası oluşturmak olduğunu dile getirdi. Panayiotou, istatistiki verilerin her zaman kıyaslanabilir olmadığını ancak önemli olanın bu verilerin erişilebilir olması ve çözüm sürecine katkı sağlayacak şekilde kullanılması olduğunu belirtti.

-İleri: “İş birliği yalnızca iş dünyası için değil toplumlar için de faydalı”

Rehberin hazırlanmasına katkı koyanlara teşekkür eden Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Genel Sekreteri Aysun Önet İleri, bu iş birliğinin yalnızca iş dünyası için değil toplumlar için faydalı olacak bir adım olduğunu anlattı.

İleri, işgücü piyasasının sadece işveren ve çalışanlar arasında değil STK’lar hükümetler ve diğer paydaşlar arasında da diyalog gerektirdiğini vurgulayarak bunun mümkün olması için doğru ve güncel verilerin kritik önem taşıdığını belirtti.

– Paschalides: “Rehber barış sürecine katkı koyacak”

Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE) Başkanı Stavros Stavrou adına konuşan Leonidas Paschalides, rehberin barış sürecine katkı koyacağına inanç belirtti.  Paschalides, hem çözümden önce hem çözümden sonra yapılması gerekenleri gösteren rehberin, önemli bilgiler içerdiğini dile getirdi.

-Bıçaklı: “Rehberde olası bir çözüm sonrasında nasıl adımlar atılması gerektiğine dair önemli veriler var”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da, rehberin olası bir çözüm sonrasında nasıl adımlar atılması gerektiğine dair önemli veriler içerdiğini dile getirdi.

Bıçaklı, işçilerin geçişlerde ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek geçiş kapısı sayısının ciddi şekilde artırılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

-Argyrides: “İşgücü piyasası konusu müzakereler kapsamına alınmalı”

Kıbrıs İşçi Konfederasyonu (SEK) Genel Sekreteri Andreas Matsas adına konuşan Panikos Argyrides ise Kıbrıs Diyalog Forumu’na ilk günden beri destek verdiklerini söyleyerek oluşumun önemli bir görev üstlendiğini ifade etti.

Sendikalar arasında güzel bir iş birliği sağladıklarını anlatan Argyrides, rehberin sürekli güncelleneceğini söyledi. Argyrides, rehberin müzakereler için de bir çerçeve sağladığını dile getirerek, işgücü piyasasının müzakereler kapsamına alınması gerektiğini kaydetti.

-Rehber hakkında

İş gücü istatistiklerine yönelik Kıbrıs’ın tamamından verilerinin yer aldığı rehber 17 örgütün yer aldığı Kıbrıs Diyalog Forumu İşgücü Piyasası Çalışma Grubu tarafından hazırlandı.

Çalışma Grubu’nda, Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEO), Kıbrıs İşçi Konfederasyonu (SEK), Kıbrıs Amme Memurları Sendikası (PASYDY), Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE), Kıbrıs İşveren ve Sanayi Birliği (OEB), Kıbrıs Otel Birliği (PASYXE), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Ulusal Birlik Partisi (UBP), Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Democratic Rally (DİSİ) yer aldı.

Rehber 100’den fazla etkileşimli tablo içeriyor. Ücretler hayat pahalılığı istihdam işsizlik sosyal güvenlik ticaret başlıklarında bilgiler içeren rehbere, Türkçe, Yunanca ve İngilizce dillerinde, libguides.cydialogue.org/labour adresinden online olarak ulaşılabiliyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Lefke Maden Müzesi düzenlenen törenle açıldı

Published

on

By

18-24 Mayıs Müzeler Haftası etkinlikleri tamamlandı.

Bu çerçevede haftanın son etkinliği Lefke Maden Müzesi’nin açılışı oldu.

Lefke Çarşı Merkezi’nde Vasıf Palas olarak bilinen tarihi binada yer alan ve Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı tarafından bölgeye kazandırılan Lefke Maden Müzesi düzenlenen törenle açıldı.

Törenin açılış konuşması Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba tarafından yapıldı.

Ziba, geleceğe ışık tutmak ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak amacıyla çalıştıklarını belirterek, kültürel mirasın korunması ve sürekliliğinin sağlanmasında en büyük aracın müzeler olduğunu vurguladı.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da Lefke’ye bir müze kazandırmak için 2014 yılından itibaren çeşitli proje çalışmaları yapıldığını anlatarak, böyle bir müzenin Lefkeye kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da ada genelinde turizmi 12 aya yaymak ve her ilçeye bir müze kazandırmak hedefiyle çalıştıklarını belirterek, Lefke’ye kazandırılan bu müze ile tüm ilçelerde müze hedefine ulaştıklarını ifade etti.

Ataoğlu, Lefke’ye bir müze kazandırmak için bölge halkı, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimle işbirliğiyle içinde çalıştıklarını kaydederek, müzenin Lefke’ye gelecek turistlerin durak noktası olacağını ve turistlerin Lefke esnafıyla iç içe olmasına da vesile olacağını vurguladı.

Bakanlık olarak CMC alanın turizme kazandırılmasıyla ilgili de çalışma başlatacaklarına dikkati çekerek, geçmişteki değerleri günümüze, günümüzü de geleceğe taşıma hedefiyle çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından müzenin açılışı gerçekleştirildi ve müze gezildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Veteriner Dairesi harekete geçti: Değirmenlik ve İskele’de Koyun Keçi Çiçeği aşısı uygulanacak

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Veteriner Dairesi Müdürlüğü, Değirmenlik köyü ve İskele Merkez’deki bazı küçükbaş hayvan işletmelerinde Koyun Keçi Çiçek Hastalığı tespit edildiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Veteriner Dairesi ve ilgili belediyelerin iş birliğiyle, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla kontrol ve eradikasyon çalışmaları başlatıldığı belirtildi.

Bu kapsamda alınan acil tedbirlere yer verilen açıklamada; Değirmenlik ve İskele Merkez’de tüm küçükbaş hayvan işletmelerinde 27 Mayıs günü acil aşılama yapılacağı kaydedildi.

Aşılamanın, resmi veteriner hekimler tarafından yürütüleceği ve üreticilerin önceden bilgilendirileceği vurgulanan açıklamada, tüm üreticilerin bu programa katılımının yasal bir zorunluluk olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada karantina ve hayvan hareketlerinin kısıtlanmasına ilişkin önlemlere de yer verildi.
Buna göre; Değirmenlik köyü ve İskele Merkez’deki küçükbaş işletmelerin karantina altına alındığı duyurulurken, Değirmenlik’te damızlık hayvan satışları ve işletmelere yeni hayvan girişinin 3 ay süreyle yasaklandığı da açıklandı.

Açıklamada, sadece belirlenen mezbahalarda kesilmek üzere kasaplık hayvan satışına, Veteriner Dairesi kontrolüyle izin verileceği belirtildi.

İskele Merkez’de de tüm küçükbaş hayvan giriş ve çıkışlarının 3 ay süreyle tamamen yasaklandığı ifade edilen açıklamada, kasaplık satışlarına 1 ay sonra, veteriner kontrolü ile izin verileceği kaydedildi.

Açıklamada işletmelere insan, araç ve hayvan giriş çıkışlarını asgari düzeye indirmeleri çağrısı da yapılırken, biyogüvenlik önlemleri ve dezenfeksiyon uygulamalarının mutlaka yapılması istendi.

Dezenfeksiyon işlemlerinin resmi makamlar tarafından kontrol edileceği de vurgulanan açıklamada, tüm şüpheli vakaların en kısa sürede Veteriner Dairesine bildirilmesi istendi.

Açıklamada, Koyun Keçi Çiçek Hastalığı’nın, sadece koyun ve keçileri etkileyen viral bir hastalık olduğunu, virüsün, serin ve karanlık ortamlarda 2 yıla kadar, açık meralarda ise 2 ay canlı kalabileceği kaydedilirken, virüsün insanlara bulaşmadığı belirtildi.

Açıklamada, hastalık görülen sürülerdeki sağlıklı hayvanların et ve sütlerinin tüketilmesinde, gıda hijyeni kurallarına uyulduğu sürece sakınca olmadığı da ifade edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Üstel: Muhtarların özlük haklarını daha da iyileştireceğiz

Published

on

By

Lapta Alsancak Çamlıbel Belediyesi ve Özeray Ivestment işbirliğiyle, Lapta Tınaztepe Muhtarlık Binası ve “Sercan Aydındağ Parkı” bugün düzenlenen törenle Başbakan Ünal Üstel tarafından açıldı.

Tınaztepe Muhtarı Halil Karalar, Yeni muhtarlık binası, çocuk parkı, kafeterya ve Genç Lapta Avcılık Atıcılık Derneği binasını kazandıran herkese teşekkür ederek, kalıcı, modern bir muhtarlık binasına kavuşmanın sevindirici olduğunu söyledi.

Parka adını veren Merhum Sercan Aydındağ’ın kardeşi Peyzaj Mimarı Yağmur Aydındağ da tesisin, bölge halkına hayırlı olmasını dilerken, projeye ve parka ağabeyi Sercan Aydındağ’ın adının verilmesine katkı sağlayan herkese ailesi adına teşekkür etti.

Muhtarlar Birliği Başkanı Akay Darbaz da, muhtarların 50 yıldır devam eden sorunlarını çözmek için alışan Başbakan Ünal Üstel ve ekibine teşekkür ederek, binası olmayan 110 muhtarlığın binalarına kavuşacağını vurguladı.

Darbaz, “Muhtarlara verilen değer, halka , halka verilen değer ise, ülkeye verilen değerdir ”diye konuştu.

Özeray Investment Genel Müdürü Serhat Kotak, da park ve dernek binasının hayata geçirmesine kaktı sağlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Lapta Alsancak Çamlıbel Belediye Başkanı Fırat Ataser de Lapta’da eksikliği olan projeyi hayata geçiren Özeray Investment’e, Peyzaj düzenlenmesini üstlenen Yağmur-Damla Aydındağ kardeşlere ve katkı koyan herkese teşekkür etti.

Lapta’da altyapı yol, sosyal alan, kaldırım , kanalizasyon konusunda eksiklikler bulunduğunu dile getiren Ataser, halkın daha iyi yaşam şartlarına kavuşması için alışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Ataser, Başpınar Muhtarlığı’nın yanındaki alana da, muhtarlık binası ve park yapacaklarını söyledi, Ilgaz köyünde oluşturulan kültür merkezinin de Haziran sonu hizmete gireceğini belirtti.

Lapta’ya hak ettiği değeri vererek, hak ettiği değere kavuşturacaklarını dile getiren Ataser, kendilerine bu çalışmalarda büyük aktkı koyan Başbakan Ünal Üstel ve ekibine teşekkür etti.
Başbakan Ünal Üstel, de konuşmasında, Lapta’da böyle anlamlı bir açılışta bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Hükümete geldikleri günden bu yana halka verdikleri tüm sözleri tuttuklarını belirten Üstel, vatandaşların, çalışanların mutluluğu ve refahı için devletin tüm olanaklarını kullandıklarını vurguladı.

Göreve geldikleri günden bu yana, turizmden, tarıma, narenciyeye tüm sektörlere dokunarak, ayakta tutmaya çalıştıklarını kaydeden Üstel, Türkiye Cumhuriyeti ile en üst düzeydeki yaptıkları protokollerle, ülke insanını rahatlatmak için, ülkenin ihtiyaç duyduğu projelere, 46 milyar gibi parayı aktardıklarını ifade etti.

Ülkenin ihtiyaç duyduğu projeleri tek tek hayata geçirerek, daha iyi bir noktaya ulaşmak için canla başla çalıştıklarını dile getiren üstel, hükümette oldukları 3 yılın muhasebesini geçtiğimiz günlerde halka verdiklerini söyledi.

2012 yılında ihalesine çıkılan ancak yarım kalan Girne Alsancak Lapta Karşıyaka yolunda çalışmaya başladıklarını anımsatan Üstel, bugün yolun çift şeritli modern bir yol olarak Lapta’ya kadar tamamlandığını , kısa süre sonra da Karşıyaka’ya kadarki bölümün tamamlanarak , yol çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

2025 yılını sağlık yılı ilan ettiklerini anımsatan Üstel, ülke genelinde sağlık ocakları ve hastanelerin yenilenmesi için çalışma başlattıklarını dile
getirerek, Lapta Sağlık Merkezi’nin de kısa süre içinde hizmete gireceğini anımsattı.

Üstel, devlet olarak Tüm bu projeleri hayata geçirirken, yetişemedikleri noktalarda da yerel yönetimler ve iş insanlarıyla işbirliği yaptıklarını kaydetti.

Göreve geldiklerinde, Muhtarlar Birliği’yle yaptıkları toplantılarda, binası olmayan 110 muhtarlığı binalarına kavuşturmak için İçişleri Bakanlığı ve Yerel Yönetimler ile çalışma başlattıklarını dile getiren Üstel, muhtarların özlük haklarını daha da iyileştirmek için adım atacaklarını ifade etti.

Üstel konuşmasının sonunda projenin hayat bulmasına katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından projeye katkı sağlayanlara teşekkür plaketleri verildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam