Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Işık Kitabevi Fuarı başladı

Published

on

Işık Kitabevi’nin geleneksel kitap fuarı, dün akşam başladı.

Pandemi nedeniyle iki yıldır yapılamayan geleneksel Işık Kitabevi Fuarı’nın 34’üncüsü Lefkoşa’da Gençlik Merkezi’nde (Kızılbaş Kilisesi) “‘İdare ve İrade’de Sona Doğru-Şimdi Ne?” temasıyla düzenleniyor.

34. Işık Kitabevi Fuarı, 12 gün boyunca panel, müzik, şiir, edebiyat söyleşileri, çevre ve medya gibi birçok konuda etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Tüm kitap satışlarının yüzde 10 indirimli yapıldığı kitap fuarı, 3 Eylül’e kadar her gün saat 09.00-13.00 ve 17.00-24.00 saatleri ziyaret edilebilecek.

Fuar kapsamında yapılacak etkinlikler ise saat 20.30’da başlayacak.

Fuarın açılış gecesinde kitapseverler tarihi Kızılbaş Kilisesi’nde binlerce kitapla buluşurken, açılışta konuşmalar yapıldı; onur ödülü Musa Kayra’ya; Işık Kitabevi’nin Sanatçı ve Yazarlar Birliği ile birlikte verdiği Edebiyat-Sanat Hizmet Ödülü ise Nilgün Güney ve Zeki Ali’ye verildi.

Gecede Ersen Sururi (Viola)-Kayra Sururi (Gitar) ikilisi dinleti sundu.

Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı Özlem Özkaram’ın yaptığı kitap fuarının açılışında konuşan Işık Kitabevi sahibi Nahide Merlen, kitabı okutmak, tartıştırmak, hayatı sorgulamak ve toplumun aydınlanmasında kitap fuarlarının büyük katkısı olduğunu söyledi.

Son iki yılda kitap fuarını yapamadıklarını, geçen yıl “kitap günleri” düzenlediklerini hatırlatan Merlen, dünyada ekonomik bunalımların giderek yoğunlaşmasıyla birçok kesimin yoksullukla karşı karşıya kaldığını; yoksulluk ve açlık yaşayanların devleti ve kurumlarını yanlarında göremediğini; salgının birçok insanı işsiz bıraktığını anlattı.

Merlen, bu süreçte teknolojinin de kısa sürede büyük dönüşüm sağladığını ama bunun hem birçok insanın iş yerinin kapanmasına, hem de insanların yalnız ve dayanışmasız kalmasına yol açtığını kaydederek bir kısım insanın da doğayı yeniden keşfettiğini, yaşamını sorgulayarak daha çok kitap okuduğunu belirtti.

“Türk Lirası’ndaki değer kaybı, pahalılık ve savaşların belirsizliğe sürüklediğini” kaydeden Nahide Merlen, tüm bunları göz önünde bulundurarak fuarın bu yılki temasını “İdare ve İrade’de Sona Doğru-Şimdi Ne?” olarak belirlediklerini, bunları tartışmak, çözüm yolları bulmak istediklerini kaydetti.

Işık Kitabevi Sahibi Nahide Merlen, “Seçeneksiz olmadığımızı, çıkışın duyarlı insanların elinde ve vicdanında olduğunu hatırlatmak istedik” diye konuştu.

Merlen daha sonra fuar programı ve ödül alacaklar hakkında bilgi verdi.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da konuşmasında, iki yıllık aranın ardından Lefkoşa’nın fuarına kavuşmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Harmancı, fuarın Lefkoşa’ya entelektüel bir katkı olduğunu, kentin bir parçası haline geldiğini kaydederek bir daha salgınlar olmaması dileğinde bulundu.

-Ödüller

Konuşmaların ardından sağlık sorunları nedeniyle etkinliğe katılamayan karikatür sanatçısı Musa Kayra’nın onur ödülünü karikatür sanatçısı Hüseyin Çakmak, LTB Başkanı Harmancı’dan aldı.

Edebiyat-Sanat Hizmet Ödülü Sanatçı Nilgün Güney’e Hüseyin Çakmak tarafından; sanatçı Zeki Ali’ye ise Sanatçı ve Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi Tamer Öncül tarafından takdim edildi.

Hüseyin Çakmak, Musa Kayra adına aldığı ödül sonrası yaptığı konuşmada, ödülün Kıbrıs Türk karikatür sanatı için büyük onur olduğunu söyledi. Musa Kayra’nın yazısız karikatür ve grafik sanatının öncülerinden olduğunu vurgulayan Çakmak, bunların Kıbrıs Türk sanatının dünyaya yayılmasında önem taşıdığını ifade etti.

Çakmak, “bazı basın organları karikatüre yer vermez, kendilerine sansür uygularken” Işık Kitap Fuarı’nda hatırlanıp onurlandırılmalarının güzel bir teşvik olduğunu ekledi.

Nilgün Güney ödülünü aldıktan sonra “Ödülün anlamı çok büyük. Aslında bu ödü siz verilmeliydi bu fuarları düzenlediğiniz için…” dedi.

Zeki Ali, Nahide Merlen ve Işık Kitabevi’ne teşekkür ederek “Asıl ödüle siz layıksınız. Aslında ben ödüllere sıcak bakmam ama amaç hizmet olunca kabulümdür” ifadelerini kullandı. Zeki Ali, 15 yıl görev yaptığı BRTK’dan emekliye ayrıldığında kurumla ilişkisinin sona erdiğine dair bir yazı verildiğini ancak teşekkür bile edilmediğini belirterek aldığı ödülün önemini vurguladı.

Kıbrıs Türk Sanatçı ve Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Öncül ise konuşmasında, sanata yıllarca hizmet etmiş insanlara ödül vermenin önemine dikkat çekerek, birlik olarak edebiyata ve sanata verdikleri hizmetin karşılığı olmasa da bir plaket vermesinin boyunlarının borcu olduğunu söyledi.

-Fuar programı

Işık Kitap Fuarı’nda bu akşam “Siyasette ve Kurumlarda Bağımlılık, İdare Etme ve İrade” konulu panel var. Gazeteci Ali Baturay’ın moderatörlüğündeki panelin konuşmacıları Yonca Özdemir, Birikim Özgür, Gürdal Hüdaoğlu.

Fuarda yarın gece “Çevre Tahribatı ve Yağma” konulu panel yapılacak. Moderatörlüğünü Feriha Tel’in yapacağı panelde Seran Aysal, Sibel Paralik ve Berke Dağlı konuşacak.

Diğer gecelerdeki etkinlikler şöyle:

26 Ağustos Cuma- Söyleşi: “İdare Ede Ede Kaybolan İrade”

Konuşmacı: Niyazi Kızılyürek

27 Ağustos Cumartesi- Söyleşi: Mehmet Yaşın

Okuyacağı şiirleri, şiirlerin arkasında yatan anıları, deneyimleri, yazınsal yaklaşımlarıyla ilişkili bir sohbet

28 Ağustos Pazar- Panel: “Edebiyatımızda Fantastik Roman”

Moderatör: Halil Karpaşaoğlu

Konuşmacılar: Mete Özkoç, Kemal Caymaz

29 Ağustos Pazartesi- Söyleşi: Şebnem İşigüzel (Türkiye’den Konuk Yazar)

Moderatör: Bulut Unvan

30 Ağustos Salı- Barış şiirleri ve şarkıları. KSYB Üyesi şairler ve Kıbrıslı Rum şairler

Müzik: Hasip Akgürgen, Mustafa Tozakı, Düzenleyen: Sanatçı ve Yazarlar Birliği

31 Ağustos Çarşamba- Panel: “Medya, Vatandaş İfade Özgürlüğü” Moderatör: Emin Akkor

Konuşmacılar: Serhat İncirli, Çağdaş Öğüç, Düzenleyen: Gazeteciler Birliği

1 Eylül Perşembe Panel: “Kayıplara Karışan Egemenlik/ler”

Moderatör: Hakkı Yücel

Konuşmacılar: Rebecca Bryant, Mete Hatay

2 Eylül Cuma- Panel: “İrade ve İdarede Sona Doğru-Şimdi Ne?”

Moderatör: Erdal Güryay

Konuşmacılar: Mertkan Hamit, Sertaç Sonan, Doğuş Derya

3 Eylül Cumartesi- Panel: “Kısır Döngüde Yaşamak; Travma ve Distopya”

Konuşmacılar: Derya Ulubatlı, Pervin Yiğit, Hasan Yıkıcı

Tüm etkinlikler saat 20.30’da başlayacak.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi’nin ödül törenine katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş etkinlikleri kapsamında Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü ve Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Tanıtma Dairesi himayesinde düzenlenen 14’üncü Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi’nin ödül törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar törende yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş etkinlikleri kapsamında ülke tanıtımı yapılması amacıyla düzenlenen etkinliğin önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, klasik arabaların yer aladığı aynı zamanda bir spor etkinliği olan ralli sayesinde, katılımcılar arasında dostluk, kardeşlik ve yardımlaşmanın geliştiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş kutlamaları kapsamında uluslararası otomobil etkinliğini düzenleyenlere ve etkinliğe katılanlara teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Yükseköğretimde güz dönemi geç başvuruları için sistem bu gece açılıyor

Published

on

By

Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi, eylül-ekim döneminde herhangi bir nedenle başvuramayan öğrenciler için, güz dönemi geç başvuru sisteminin bu gece saat 00.00’dan itibaren açılacağını duyurdu.

Duyuruda, 20024-20025 Öğretim  Yılı Güz Dönemi  geç  başvuruların 18-19 Kasım tarihlerinde   YÖBİS (https://yobis.mebnet.net/) üzerinden alınacağı, sistemin bu gece saat 00.00’dan itibaren başvuru kabul etmeye başlayacağı açıklandı.

Duyuruda, başvurusunu tamamlayan öğrencilerin sistem üzerinden müfettiş tarafından gönderilen mesajları takip etmesinin sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için son derece önemli olduğu belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Yer fıstığı üretimini canlandırmak için başlatılan çalışmada yeni çeşitlerin hasadı yapıldı

Published

on

By

Yer fıstığı üretimini canlandırmak maksadıyla başlatılan çalışmada hasat yapıldı.

Durma noktasına gelen yer fıstığı üretiminin canlandırılması amacıyla, Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (TAE), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Güzelyurt Belediyesi işbirliğinde, verimi yüksek çeşitleri belirlemek için denemeler yapıldı, öne çıkan çeşitlerin üretimi yapıldı ve yer fıstığının ekim, hasat ve kabuk ayrımı için makineler getirildi. Tohumluk üretiminde öne çıkan yüksek verimli Ayşehanım ve Masal çeşitleri kullanıldı.

Ülkede 1990’ların ortalarına kadar 500 dönümden fazla alanda ekimi yapılan yer fıstığı, bugün 1-2 dönüme kadar düştü. İhracat verilerine göre 2023’te 1 milyon dolarlık yer fıstığı ithal edildi. Son beş yılın ihracat ortalaması ise yılda 580 ton.

Yer fıstığı üretimini canlandırmak maksadıyla, Güzelyurt Belediyesi tarafından tahsis edilen 5 dönüm arazide yapılan fıstık ekiminden 5 ton civarında mahsul çıkarıldı. Hasat, yer fıstığını canlandırmak için kullanılacak.

Çiftçilere yer fıstığı yetiştiriciliğine girmesi için çağrı yapıldı, teşviklerin artırılacağı belirtildi.

Güzelyurt Belediyenin tahsis ettiği arazilere ekilen yer fıstıkları hasat edildi.

-TİKA

TİKA Lefkoşa Ofis Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, TAE Güzelyurt İstasyonunda yapılan hasat esnasında TAK’a yaptığı açıklamada, TİKA’nın KKTC’de kurulduğu günden itibaren tarım ve hayvancılığın gelişmesine ağırlık verdiklerini, bu kapsamda destek verdikleri her projelerin ayrı bir öneme haiz olduğunu söyledi.

Küçükçavuş, önlerine yer fıstığı üretiminin canlandırılması projesi gelince ve yer fıstığı ihtiyacının tümünün dışarıdan karşılandığını öğrenince projeye destek verme kararı aldıklarını belirtti.

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, önemli bir projeye imza attıklarına inandığını, Güzelyurt’un geçmişte fıstığın bolca yetiştirilen bir bölge olduğunu, son yıllarda bunun kaybolduğunu, projenin fıstık üretimini tekrardan canlandırmak için bir fırsat olduğunu belirtti.

Yer fıstığının kumlu toprak yapısını tercih ettiğini, Yayla bölgesinin toprağının da kumlu olduğunu belirten Özçınar, üreticilerin yer fıstığı ekimine yeniden döndürülmesi halinde, yer fıstığının katma değerinden de faydalanılacağını kaydetti.

Yer fıstığının gelecek yıllarda ciddi bir katma değer yaratabileceğine inandığını belirten Özçınar, belediye olarak yapmaya çalıştıklarının, yapılan denemelerde öne çıkan fıstık çeşitlerini çoğaltıp üreticilere sunmak olduğunu ifade etti.

TAE Müdürü Cem Karaca, TİKA ve Güzelyurt Belediyesine çalışmaya verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Fıstık ekiminin 500 dönümlerden 1-2 dönümlere kadar düşme nedeninin işçilik ve maliyetin yüksek olması, ithalatına başlanması olduğunu belirten Karaca, teknolojik gelişimle birlikte işçilik giderlerinin düştüğünü kaydetti.

Fıstık üretimi için gerekli ekipmanı ülkeye getirmeleri haline üretimin canlanabileceği düşüncesinde olduklarını aktaran Karaca, bu düşünceyle TİKA’dan destek talep ettiklerini anlattı.

Karaca, TİKA’nın fıstık ekiminden, hasadına, hasat sonrası kabuk ayrıma işlemine kadar tüm makinelerin alınmasını sağladığını belirtti.

2023’de farklı fıstık çeşitleriyle deneme parselleri kurduklarını anlatan Karaca, 2024’te de denemelerde öne çıkan yüksek verimli çeşitlerle Belediye tarafından sağlanan 5 dönümlük arazide tohumluk üretimi yaptıklarını belirtti.

Karaca, fıstık üretimini canlandırmak, üreticiye alternatif üretim alansı sunmanın yanında yer fıstığının toprak yapısını iyileştiren bir ürün olduğundan münavebede kullanılmasını teşvik etmeyi amaçladıklarını, patatesin ardından ekilebileceğini kaydetti.

Bakanlığın da fıstık için 2023’de destek verdiğini belirten Karaca, bu desteği arttırmayı planladıklarını belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam