Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

İsrail’in yıkım politikasına inat: Filistin’in direniş okulları

İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarında ‘ruhsatsız yapı’ olduğu gerekçesiyle sık sık yıkıma uğrayan Filistin okulları, ‘direniş okulları’ projesi kapsamında yeniden inşaya müsait yapı konseptiyle eğitime devam ediyor.

Published

on

Filistinlilerin İsrail işgali nedeniyle birçok haktan mahrum bırakıldığı Kudüs ve Batı Şeria’da eğitim hakları ellerinden alınan çocuklar da büyük mağduriyet yaşıyor.

Özellikle taşra bölgelerinde yaşayan çocukların okullarının ‘ruhsatsız yapı’ olduğu gerekçesiyle yıkılması sonucunda eğitim hakları sık sık engelleniyor.

Filistin Eğitim Bakanlığı, bu bölgelerde başlattığı ‘direniş okulları’ projesi kapsamında okulların yıkıldıkça yeniden inşaya müsait prefabrik benzeri bir tasarım konseptini benimsedi.

Taşra bölgelerinde yıkım riski altındaki bu okullar teneke ve sazlık gibi malzemelerden yapılarak Filistinli çocukların eğitiminde aksaklıkların önüne geçilmeye çalışılıyor.

Ebu Hindi Vadisi’nde Bedevi topluluğunun çocukları her sabah çevre bölgelerinden bu konseptle kurulan okula akın ediyor. Burada onlarca öğrenci eğitim görüyor.

Öğrenciler, okullarının şimdilik yıkılmadığı için memnun. Öğretmenleri İsa Sarara ise okulun durumunu şu sözlerle anlatıyor:

“Okulumuz yıkım riski altında. Çünkü İsrail, bu bölgeyi askeri bölge ilan etti. Her an gelip yıkım işlemlerini başlatabilirler ve okulu ortadan kaldırabilirler. Burada bulunmamız bile işgalcilere bir meydan okuma. Buradaki iklim şartları çok zor. İşgalciler burada bulunmamızdan hiç memnun değil.”

Bir diğer ‘direniş okulu’ Ramallah’ın kuzeyindeki Ras-ut Tin bölgesinde olası yıkımı engellemek için daha inşaat bitmeden hizmete sokuldu.

Okul Müdürü Nura Ezheri, okulda işgal başta olmak üzere birden çok zorluğa karşı mücadele ettiklerini söylüyor:

“Adı üstünde… direniş okulları işte. İşgal ve zor iklim koşulları gibi birçok zorluğa aynı anda meydan okuyoruz. Ama tabii ki işgal buradaki en zorlayıcı faktör. Çünkü bu okullar hep C bölgelerinde yer alıyor.”

İsrail, Batı Şeria topraklarının yüzde 60’ını teşkil eden ve C bölgeleri olarak adlandırdığı bölgeleri askeri bölge olarak görüyor. Burada yapılan her türlü inşaatı yıkıyor.

Sunduğu kısıtlı imkanlara rağmen taşra ve çöl bölgelerindeki Filistinliler, direniş okullarının varlığından oldukça memnun. Zira bu okullar sayesinde erken yaşta okuldan ayrılma oranı azaltıldı.

Ras-ut Tin Muhtarı Ebu Selama, İsrail’in politikalarına isyan ediyor:

“İşgalci İsrail için yapının okul olup olmaması hiçbir şey değiştirmiyor. Direkt yıkım tebliği gönderiyorlar. Bizi bir bölgeden başka bölgeye sürüp duruyorlar. Her gün yeni ihtar geliyor. Bu süreç öyle uzayıp gidiyor. Bizi her açıdan kuşatıyorlar.”

Direniş okulları, Filistinli çocukların eğitim hakkını korumaya yönelik bir proje olmasıyla birlikte sivil Yahudi işgalcilerin yerleşim politikasına karşı da önemli bir işleve sahip.

Zira İsrail’in C bölgelerini ‘insansızlaştırma’ hedefi bu okullar sayesinde boşa çıkarılıyor.

Muhabir: İbrahim Halaf -TRT Arabi 

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Hristodulidis: Sekiz maddelik öneri paketi sundum

Published

on

By

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis bugünkü görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a New York’ta akşam yemeğinde de ele aldıkları geçiş noktaları ve diğer fikirlerle ilgili sekiz maddelik bir teklif paketi sunduğunu söyledi

Sunduğu paketin, parça parça değil tamamen kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Hristodulidis, paketin, tüm Kıbrıslıların, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin yararına olduğunu savundu.

“Sigmalive” ve diğer internet gazetelerine göre Hristodulidis bugün gerçekleştirilen liderler görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

BM Genel Sekreterinin Tatar’a sunduğu fikirler konusunda olumlu olduğunu söyleyen Hristodulidis, New York’ta, geçiş noktalarının yanı sıra danışman komitesi, gençlik teknik komitesi ve gerçeklik komitesi de önerdiğini, bunların bugün sunduğu pakete de dahil edildiğini ifade etti.

Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Tatar’ın bugünkü görüşmede karar almaya hazır olmadığını söyleyerek zaman istediğini, müzakerecilerin görüşmeye devam edeceğini ve Tatar hazır olduğu zaman yeniden bir araya geleceklerini söyledi.

Hristodulidis, Tatar’ın “Athienu” (Kiracıköy) konusunda olumsuz olduğunu da ileri sürdü.

TAK

Devamını Oku

Dünya

Instagram, yeni video oluşturma uygulaması Edits’i tanıttı

Published

on

By

Meta çatısı altındaki sosyal medya platformu Instagram, yeni video oluşturma uygulaması “Edits’i” duyurdu.

Çinli çatı şirketi ByteDance bünyesindeki sosyal paylaşım uygulaması TikTok ile mobil video düzenleme uygulaması CapCut’ın ABD’de karşılaştığı yasal mücadeleler sürerken, Instagram Başkanı Adam Mosseri, sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı videoda, geliştirilen yeni uygulamayı tanıttı.

Mosseri, paylaşımında, “Şu anda dünyada pek çok şey oluyor ama ne olursa olsun, sadece Instagram değil, tüm platformlar için video hazırlayan sizlere en ilgi çekici araçları yaratmanın görevimiz olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Edits’in sadece bir video düzenleme aracı olmadığını vurgulayan Mosseri, uygulamanın cep telefonları üzerinden video oluşturulmasını sağlayan “eksiksiz bir yaratıcı araçlar paketi” olmasının amaçlandığını belirtti.

Mosseri, halihazırda sadece ücretsiz ön siparişle indirilebilen Edits’in şubatta piyasaya sürülmesinin planlandığını kaydetti.

App Store’da ise uygulamanın kullanıma sunulma tarihi 13 Mart olarak belirtiliyor.

TikTok, bir Amerikan firmasına satılmaması halinde ABD’de yasaklanmasını öngören yasa uyarınca dün ABD’de kullanıma kapatılmıştı. TikTok’un yanı sıra CapCut da ülkede erişime engellenmişti.

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Truth Social adlı sosyal medya platformundan TikTok yasağına ilişkin yaptığı açıklamada, “Pazartesi günü, yasanın hükümlerinin yürürlüğe girme süresini uzatacak bir kararname yayımlayacağım, böylece ulusal güvenliğimizi korumak için bir anlaşma yapabiliriz.” ifadelerini kullanmıştı.

Söz konusu kararnameyle TikTok’un yasaklı kalmasını önlemek için destek veren şirketlerin yasal sorumluluğunun olmayacağını da belirten Trump, ancak TikTok’un yarısının ABD’lilere ait olmasını istediğini aktarmıştı.

Daha sonra TikTok, ülkede yeniden hizmet sağlamaya başlamıştı.

Devamını Oku

Dünya

Azerbaycan’da “Kanlı Ocak” kurbanları anılıyor

Published

on

By

Azerbaycan’da, bağımsızlığın sembolüne dönüşen ve tarihe “Kanlı Ocak” olarak geçen 20 Ocak Katliamı’nın kurbanları anılıyor.
Azerbaycanlılar, 1990’da yaşanan katliamda hayatını kaybedenleri anmak için Bakü Şehitler Hıyabanı’na akın etti. Şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşurken, mezarlara kırmızı karanfiller bırakıldı, şehitler için dua edildi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de buradaki törene katıldı. Azerbaycan Milli Marşı’nın çalındığı törende Aliyev, Ebedi Ateş Anıtı’na çelenk bıraktı.

Ayrıca, yerel saatle 12.00’de tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada Hazar Denizi kıyısındaki gemiler, metro trenleri, otobüsler de korna çaldı.

– “Kanlı Ocak”

1990 yılının başlarında, Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek isteyen binlerce Azerbaycanlı, Bakü’nün Azadlık Meydanı’na akın etti ve uzun süreli mitinglere başladı.

Mitingleri dağıtmak amacıyla 20 Ocak’ta Bakü’nün çeşitli bölgelerine giren 26 bin kişilik Sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150 sivili katletti, yüzlerce kişiyi yaraladı.

Şehitler, yüz binlerce kişinin katılımıyla gözyaşları içinde kırmızı karanfillerle bugünkü adıyla Şehitler Hıyabanı’na defnedildi.

Azerbaycanlılar 35 yıldır her 20 Ocak’ta, ellerinde 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam