Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

İşte Bakanlar Kurulu kararları

Bakanlar Kurulu kararları açıklandı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Bakanlar Kurulu’na yaklaşık 2 saat başkanlık etmesi ve saat 14.00’de ayrılmasının ardından Başbakan Ersan Saner başkanlığında devam eden toplantı yaklaşık 4 saat 15 dakika sürdü.

Published

on

BAKANLAR KURULU KARARLARI… “BAŞBAKANLIK’IN ALTINDA İCRA KOMİTESİ KURULACAK”
BAKANLAR KURULU KARARLARI… “BAŞBAKANLIK’IN ALTINDA İCRA KOMİTESİ KURULACAK”

“15 GÜN İÇİNDE TOPLAM 217 BİN KKTC VATANDAŞI ÇİFT DOZ AŞILANMIŞ OLACAK”

AŞILI KİŞİLERE KAPALI ALANLARA GİRİŞLERDE SERBESTLİK, AŞISIZ KİŞİLERE PCR VEYA ANTİJEN ZORUNLULUĞU ÖNERİSİ…

“EYLÜL’DE MUTLAKA YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLAYACAK”

“TC’DEKİ FELAKETZEDELER İÇİN KAMPANYA BAŞLATILACAK

Başbakan Ersan Saner, askeri yasak bölge olmaktan çıkarılan Kapalı Maraş’ın yüzde 3 buçukluk kısmı için Başbakanlık altında görev yapacak bir İcra Komitesi kurma kararı alındığını açıkladı.

Tüm ülkede 172 bin vatandaşa tek doz, 145 bin vatandaşa ise çift doz aşı yapıldığını belirten Saner, 15 gün içerisinde ikinci doz aşıların tamamlanmasıyla toplamda 217 bin KKTC vatandaşının çift doz aşılanmış olacağını söyledi.

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’na Bakanlar Kurulu’nun bir önerisinin Sağlık Bakanı tarafından aktarılacağını belirten Saner, bunun, ülkedeki salgının önlenmesi için aşılı kişilerin kapalı alanlarda özellikle devlet dairelerine girişlerinde herhangi bir işleme tabi tutulmadan giriş çıkışlarının serbest olması, aşısız vatandaşların ise devlet dairelerine girebilmeleri için 3 günlük PCR veya antijen testinin istenmesi olduğunu kaydetti. Saner, aşısız kişilerin PCR testlerinin ücretli olacağını da açıkladı. 

Saner, yapılacak olan aşılarla eylülde mutlaka yüz yüze eğitimin başlayacağını da kaydetti.

Bakanlar Kurulu kararları açıklandı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Bakanlar Kurulu’na yaklaşık 2 saat başkanlık etmesi ve saat 14.00’de ayrılmasının ardından Başbakan Ersan Saner başkanlığında devam eden toplantı yaklaşık 4 saat 15 dakika sürdü. Toplantı sonrası alınan kararları Başbakan Saner açıkladı.

BAŞBAKAN SANER

Başbakan Saner, önce Cumhurbaşkanı Tatar ile ülkedeki genel konuları ve Maraş konusunu ele almalarının ardından Bakanlar Kurulu’nun rutin toplantısını gerçekleştirdiğini belirtti.

KAPALI MARAŞ’TA TAKAS, TAZMİNAT, İADE YÖNTEMİ

Rutin toplantı çerçevesinde bazı kararlar ürettiklerini dile getiren Saner, Maraş bölgesiyle ilgili olarak 12 Temmuz 2021 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun ürettiği karar çerçevesinde Kapalı Maraş bölgesinin 5 km karelik toplam alanının yüzde 3 buçukluk kısmına tekabül eden bir bölgesinin askeri yasak bölge olmaktan çıkarıldığını kaydetti.

Saner burada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde takas, tazminat, iade yöntemiyle eski mülk sahiplerinin, KKTC egemenliği altında yaşamayı kabul etmeleri halinde gelmelerine ve bu bölgedeki evkaf mallarının da Evkaf Dairesi tarafından yapılacak değerlendirmelerle kendi mallarına sahip çıkmaları yöntemiyle değerlendirilmesine karar verildiğini bildirdi.

“BAŞBAKANLIK’IN ALTINDA İCRA KOMİTESİ KURULACAK”

Devir işlemlerinin yapılması veya mevcut konutların durumu, yıkılmış hale konutların durumunun da Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirildiğini ifade eden Saner, Başbakanlık’ın altında Gazimağusa Belediyesi’nin de müdahil olacağı bir İcra Komitesi kurularak, Maraş’ın yüzde 3 buçukluk kısmına tekabül eden açılacak olan bölgede yapılacak çalışmaların komite tarafından değerlendirilmesine karar verildiğini söyledi.

“VAKA SAYILARINDA DÜŞÜŞE GEÇİLDİ”

Covid-19’un tüm dünyayı ciddi şekilde sardığına dikkat çeken Başbakan Saner, KKTC’nin de bundan nasibini aldığını ancak vaka sayılarında düşüşe geçildiğini dile getirerek, bugün 80’i yerel 94 vaka olduğunu söyledi.

Günlük ortalama 10-15 bin bazında olan test sayılarının geçen hafta itibarı ile 25 bin bazına çıktığını ifade eden Saner, şu an itibarı ile Acil Durum Hastanesi’nde tedavi gören 70 hasta bulunduğunu, yoğun bakımda ise 6 hasta olduğunu kaydetti.

“172 BİN VATANDAŞA TEK DOZ, 145 BİN VATANDAŞA ÇİFT DOZ AŞI YAPILDI”

Ülkede aşı konusunda sıkıntı olmadığına vurgu yapan Başbakan Saner, tüm ülkede 172 bin vatandaşa tek doz, 145 bin vatandaşa ise çift doz aşı yapıldığını belirtti.

Ellerinde 45 bin Sinovac aşısı bulunduğunu ifade eden Saner, 45 bin dozun 35 binlik kısmının ikinci doz aşı olarak yapılacak vatandaşlara ayrıldığını söyledi. İkinci doz aşıların, Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre 15 gün içinde tamamlanmasının beklendiğini kaydeden Saner, böylece toplamda 217 bin KKTC vatandaşının çift doz aşılanmış olacağını söyledi.

AŞILI KİŞİLERE KAPALI ALANLARA GİRİŞLERDE SERBESTLİK, AŞISIZ KİŞİLERE PCR VEYA ANTİJEN ZORUNLULUĞU ÖNERİSİ…

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’na Bakanlar Kurulu’nun bir önerisinin Sağlık Bakanı tarafından aktarılacağını belirten Saner, bunun, ülkedeki salgının önlenmesi için aşılı kişilerin kapalı alanlarda özellikle devlet dairelerine girişlerinde herhangi bir işleme tabi tutulmadan giriş çıkışlarının serbest olması, aşısız vatandaşların ise devlet dairelerine girebilmeleri için 3 günlük PCR veya antijen testinin istenmesi olduğunu kaydetti. Bunun dışında aşısız kişileri aşı yapmaya yönlendirmek istediklerini dile getiren Saner, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun bu konuda bir karar üretmesi için Bakanlar Kurulu tarafından Sağlık Bakanı’nın görevlendirildiğini bildirdi.

“AŞISIZ KİŞİLERE PCR TESTLERİ ÜCRETLİ OLACAK”

Saner, bu değerlendirme sonucunda Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun üreteceği kararla aşılı vatandaşların giriş-çıkışlarının rahatlatılırken, aşısız olan vatandaşlarının özendirilmesinin gündeme geleceğini söyledi. Saner, aşısız kişilerin PCR testlerinin ücretli olacağını da açıkladı. 

“EYLÜL’DE MUTLAKA YÜZ YÜZE EĞİTİM BAŞLAYACAK”

Eğitim ve turizm sektörlerinin ekonomi açısında önemine dikkat çeken Saner, iki sektörde de atılacak adımlarda toplumun bağışıklık kazanmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Ülkede aşı problemi olmadığını, aşı seçeneği sunma konusunda da KKTC’nin dünyadaki ender ülkelerin başında geldiğini dile getiren Başbakan Saner, dünyada hala 63 ülkenin aşı ile tanışmadığını söyleyerek, “Bizlerin aşı seçenekleri sunmamız büyük bir ayrıcalıktır diye düşünüyorum” dedi.

Yapılacak olan aşılarla eylülde mutlaka yüz yüze eğitimin başlayacağını vurgulayan Saner, Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda çalışmalarını tamamladığını bildirdi.

Eğitim sektöründeki öğretmenlerin yüzde 96’sının aşılandığını ifade eden Saner, çalışanların da aynı şekilde aşılarının yapıldığını, buna paralel olarak turizm sektöründe de 23 Haziran itibarı ile aşıların yapıldığını söyledi. Sektörlerin hızlı bir şekilde devreye girmesini hedeflediklerini dile getiren Saner, turizmin zaten çalıştığını ancak Eylül’de mutlak surette yükseköğrenim başta olmak üzere yüz yüze eğitimin başlayacağını kaydetti. Konuyla ilgili Eğitim Bakanlığı’nın Bakanlar Kurulu tarafından tekrar görevlendirildiğini söyleyen Saner, “Eylül’de yüz yüze eğitimin mutlaka başlaması için gerekli çalışmalar en son detayları Eğitim Bakanlığı tarafından tamamlanacaktır” dedi.

TC’DEKİ FELAKETZEDELER İÇİN KAMPANYA BAŞLATILACAK

Türkiye Cumhuriyeti’nde yangınların devam ettiğine işaret eden Saner, derin üzüntülerini pbelirterek, Her zaman Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin yanında olduklarını yineledi. Hükümet olarak felaketzedelere destek için bir kampanya başlatılması konusunda da Bakanlar Kurulu’nda karar üretildiğini açıklayan Saner, kampanyadan elde edilecek birikimlerle hedeflerinin TC’de sıkıntı yaşayan, felakete uğrayan vatandaşların yaraları sarılırken, KKTC’nin de katkıda bulunması olduğunu söyledi.

Kampanya ile elde edileceklerin şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacağını dile getiren Saner, TC’deki yetkililere destek kampanyasında oluşacak birikimleri aktaracaklarını kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’ni kabul etti

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede tarım sektörüne ilişkin güncel sorunlar ve çözüm önerileri ele alınırken, özellikle kuraklık, tarımsal destekler, akaryakıt sübvansiyonu ve sertifikalı tohum konularında kapsamlı değerlendirmelerde bulunuldu.

-Çavuş

Bir dönem Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği çatısı altında görev yapmış bir kişi olarak üretici camiasına olan bağlılığını yineleyen Çavuş, Birliğin 82. kuruluş yıl dönümünü de kutladı.

Çavuş, “Birliğinizin ve başkanınızın önderliğinde gösterdiğiniz birlik ve beraberlik oldukça kıymetlidir. Bu dayanışmanın başarıyı da beraberinde getirdiğine inanıyorum. Tarımın geleceğini üreticiyle birlikte şekillendireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, iklim koşullarının giderek zorlaştığı bir dönemde kuraklıkla mücadele konusunun öncelikli gündem maddelerinden biri olduğunu ifade eden Çavuş, kuraklığın tarım üzerindeki etkilerini en aza indirmek için Çiftçiler Birliği ile iş birliği içinde yürütülen çalışmalara dikkat çekti.

Çavuş, kuraklık desteklerinin şekillenmesinde üreticilerin görüş ve taleplerinin önemli rol oynadığını vurguladı.

Tarım desteklerinin zamanında ödenmesinin üretici motivasyonu açısından hayati önem taşıdığına işaret eden Çavuş, “Hükümetimiz ve Bakanlığımız destek ödemelerini zamanında gerçekleştirmeyi görev bilmiştir. Bu konuda sorumluluğumuzun bilincindeyiz.” dedi.

Üretim maliyetlerini doğrudan etkileyen akaryakıt konusunda da önemli adımlar attıklarını belirten Çavuş, “Akaryakıt desteği konusunda önemli bir başarı sağladık. Üreticimizin yükünü hafifletmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Tarımsal verimliliğin artırılmasında kaliteli tohumun önemine dikkat çeken Bakan Çavuş, “Sertifikalı tohum konusunda birlikte adım atabiliriz. Bu alanda yapılacak her yatırım, doğrudan verim ve kaliteye yansıyacaktır.” dedi.

Toplantıda Birlik Yönetim Kurulu üyelerinin görüş ve önerilerini dinleyen Çavuş, ortak akıl ve istişare kültürünün tarım politikalarının temelini oluşturduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Ertuğruloğlu:Kıbrıs sorunu, Kıbrıs Rum devletinin Kıbrıs Cumhuriyeti gibi tanınmasıdır

Published

on

By

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Kıbrıs sorunu, Kıbrıs Rum devletinin Kıbrıs Cumhuriyeti gibi tanınmasıdır. Bu hata yapılmaya devam edildiği ve adadaki Kıbrıs Türk devletinin varlığı inkar edildiği sürece, Kıbrıs sorununun çözülmesi hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır.” dedi.

Ertuğruloğlu, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Kıbrıs’la ilgili kararlarının hiçbiri bağlayıcı değil. Bunlar tavsiye niteliğinde. Bunun mükemmel örneği Türkiye. Türkiye, Kıbrıs Rum devletini Kıbrıs Cumhuriyeti’ymiş gibi tanımıyor, KKTC’yi tanıyor, bize büyükelçi gönderiyor ama BM ya da BMGK’nin Türkiye’yi Güvenlik Konseyi kararlarına uymadığı için cezalandırmaya çalıştığını duymuyorsunuz. Hiçbir işaret yok.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, İstanbul’da bir otelde, bu yıl 28’incisi düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin “Ekoloji, Ekonomi, Enerji, Yapay Zeka ve Sağlık” başlıklı oturumunda konuştu.

Bakan Ertuğruloğlu, 1960’ta kurulan “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin, Rumların Türkleri silah zoruyla hükümet kurumlarından uzaklaştırmasıyla 1963’te sona erdiğini ve artık Ada’da iki devlet olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesinin 1964’ten bu yana Kıbrıs Adası’nın gerçeğini görmezden geldiğini vurgulayan Ertuğruloğlu, Konsey’in, ayrıca Kıbrıslı Rumların kendi başına Kıbrıs Cumhuriyeti gibi davranmalarına izin verdiğini belirtti.

Ertuğruloğlu, bu süreçte, BMGK daimi üyesi devletlerin, Kıbrıs’taki Türklerin “statüsünü ve egemenliğini göz ardı ettiğinin” altını çizerek “Kıbrıs sorununa” yanlış teşhis konulduğunu ve bu hatanın bugün de sürdüğünü söyledi.

Bazı devletlerin, Kıbrıs konusunda alınan BMGK kararlarının bağlayıcı olduğuna “inandırıldığını” kaydeden Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

“BMGK’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarının hiçbiri bağlayıcı değil. Bunlar tavsiye niteliğinde. Bunun mükemmel örneği Türkiye. Türkiye, Kıbrıs Rum devletini Kıbrıs Cumhuriyeti’ymiş gibi tanımıyor, KKTC’yi tanıyor, bize büyükelçi gönderiyor ama BM ya da BMGK’nin Türkiye’yi Güvenlik Konseyi kararlarına uymadığı için cezalandırmaya çalıştığını duymuyorsunuz. Hiçbir işaret yok.”

Ertuğruloğlu, “Dünyanın geri kalanıyla aramızdaki fark, dünyanın geri kalanının BMGK’nin hatasına uymayı seçmesi ve adada meşru bir Kıbrıs Cumhuriyeti yokken sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıyormuş gibi davranmasıdır. Elimizde iki Kıbrıs (devleti) var.” diye konuştu.

– Adadaki Türk devletinin “varlığı inkar edildiği sürece çözüm mümkün değil”

“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işlevsel federasyon şeklinde kurulduğunu ve iki ortak Türk ile Rumların birbirini dışlayarak devlet olduğunu iddia etme hakkı olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, “Oysa uluslararası toplum tam da bunu yaptı.” ifadesini kullandı.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs sorunun çözülmesi gerektiğini söylemenin kolay olduğunu ve öncelikle bu sorundan neyin kastedildiğine karar verilmesi gerektiğini belirterek “Kıbrıs sorunu, Kıbrıs Rum devletinin Kıbrıs Cumhuriyeti gibi tanınmasıdır. Bu hata yapılmaya devam edildiği ve adadaki Kıbrıs Türk devletinin varlığı inkar edildiği sürece, Kıbrıs sorununun çözülmesi hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır.” dedi.

Kıbrıslı Türklerin kendini ifade edebilmesi için uluslararası platform bulamadığını kaydeden Ertuğruloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu platformda sizlerle konuşma fırsatı bulmamın tek nedeni de bu etkinliğin Türkiye’de yapılıyor olması. Başka hiçbir yerde böyle bir fırsatımız yok. Kıbrıs Türk halkından biri olarak değinmeye çalıştığım ayrımcılık bu.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Gardiyanoğlu vurguladı:İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili denetimleri geçen yıla göre yüzde yüz arttırdık

Published

on

By

Lefkoşa’da yapılan iş sağlığı ve güvenliği denetimlere katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, “İş sağlığı ve güvenliği kuralları hafife alınmamalı.” dedi.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Gardiyanoğlu, Çalışma Dairesi’nin mevcut müfettiş kadrosuyla denetimlerini geçen yıla göre yüzde yüz arttırdığını kaydederek, 40’a yakın otelin de denetlendiğini açıklandı.

Sadık Gardiyanoğlu, Çalışma Dairesi İşyerleri Teftiş Şube Amiri Emrah Güven ve Çalışma Dairesi Lefkoşa Bölge Amirliği müfettişlerinden oluşan bir ekiple bugün Lefkoşa’da iki inşaatta denetim yaparak iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulup uyulmadığı konusunda ilgili inşaatlarda incelemelerde bulundu.

-Gardiyanoğlu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 4-10 Mayıs’ın İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası olduğuna işaret ederek, hiçbir bedelin insan canından daha kıymetli olmadığını vurguladı.

Bakanlık olarak 2025 yılını “Çalışma Yılı” ilan ettiklerini hatırlatan Gardiyanoğlu, şöyle devam etti:

“En büyük amacımız iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini arttırarak, hem işverenleri hem çalışanları bilinçlendirerek ve denetimleri arttırarak ölümlü iş kazalarını en az seviyeye indirmektir. Her ölümlü iş kazası arkada gözü yaşlı bir anne, bir eş, bir çocuk bırakmaktadır.”

Gardiyanoğlu, denetim yapılan ilk inşaatın yetkililerine iş sağlığı ve güvenliği kurallarına hassasiyet göstererek uydukları için teşekkür etti.

Denetime gelmeden sadece 20 dakika önce inşaat sahibi firmaya haber verildiğini kaydeden Gardiyanoğlu, konunun başka yere çekilmemesini istedi, “Tedbirler 20 dakika içinde alınacak tedbirler değil. Sürpriz şekilde denetim gerçekleştirmiş olduk.” dedi.

-“Denetimleri yüzde yüz artırdık”

Çalışma Dairesi’nin mevcut müfettiş kadrosuyla denetimlerini geçen yıla göre yüzde yüz arttırdığını kaydeden Gardiyanoğlu, inşaat sektörü başta olmak üzere inşaatın paydaş olduğu diğer sektörlerde de denetimlerin devam ettiğini söyledi.

Gardiyanoğlu, Bolu Kartalkaya’da yaşanan üzücü otel yangınından sonra Başbakan Yardımcılığı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı otellerde de iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin sürdüğünü söyledi.

40’a yakın otelin denetlendiğini ifade eden Gardiyanoğlu, denetimlere tabi olan otellere ve şantiyelere Çalışma Bakanlığı tarafından sertifika verileceğini de belirtti.

“Yapılan işler doğruysa bizler de doğru işleri yapan örnek iş yerlerinin yanındayız.” diyen Gardiyanoğlu, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında eksiklikler varsa Çalışma Dairesi tarafından işverenlere belirli süre verildiğini, bu süre içerisinde eksiklikler giderilmezse yasal yaptırımların uygulandığını kaydetti.

Gardiyanoğlu, “İş sağlığı ve güvenliği kuralları hafife alınmamalı, en üst seviyede tutulmalıdır. Bu bir ek maliyet değil, ek bir tedbirdir. En büyük sorumluluğumuz iş sağlığı ve güvenliği bilincini oturtmaktır.” dedi.

Sadık Gardiyanoğlu daha sonra ikinci inşaatı da dolaşarak, Çalışma Dairesi müfettişleriyle birlikte eksiklikleri yerinde inceledi.

-Güven

Öte yandan Çalışma Dairesi İşyerleri Teftiş Şube Amiri Emrah Güven de konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Güven, son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği konusundaki denetimlerde hız kazandıklarını belirterek, Çalışma Dairesi Müdürlüğü tarafından ülke genelinde yapılan iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin artarak devam edeceğini söyledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam