Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kamacıoğlu: Brüksel temasları verimli geçti

Published

on

AB yetkileri ile görüşmeler yapmak üzere Brüksel’e giden Kıbrıs Türk Sanayi Odası ( KTSO) ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar (KTEZO) heyeti temaslarını tamamladı.

KTSO Başkanı Ali Kamacıoğlu, KTEZO Koordinatörü Hürrem Tulga, KTSO Yönetim Kurulu Üyesi Sercan Görgüner Bahçeci ve KTSO Eski Başkanı Musa Sönmezler’den oluşan heyet, AB çatısı altında Kıbrıs’la doğrudan ilgili Judit Rozzsa, başkanlığındaki heyetle görüştü.

– Saygı göstererek bizi dinlemeleri çok önemli

KTSO Başkanı Ali Kamacıoğlu, ‘ Kıbrıslı Türk üreticilerin, ürün çeşidinin çoğalması yanında nitelikte aldığımız mesafeyi anlatmamız gerektiğini bilerek Brüksel’e uçtuk’ dedikten sonra şunları ekledi:

“Dünyanın her yerinde üreticinin, sanayicinin özel yeri vardır. Çünkü biz üreteniz, üretirken insanlara ekmek yaratınız. Nedeni ne olursa olsun, sanayicinin, esnafın gururuyla kimsenin oynamasına izin vermemek gerekir. Biz tamda bunları anlatmak istedik. Yaygın bir kanaat olarak AB’nin bugüne kadar bizi yeterince dinlemekten kaçındığı izlenimi vardı. Bu anlayışı içte ve dışta yıkmak şarttı. Brüksel’de yaptığımız görüşmelerde, uygar, barışçıl bir duruş sergilerken kendimizi de çok açık olarak anlattık. Saygı göstererek bizi dinlemeleri, gerekli notları dikkatle almaları çok önemliydi. Gördük ki bizi dinlerken eksiksiz saygı içindeydiler.”

– Yeşil Hat Tüzüğünün aksaklıklarını anlattık…

Kamacıoğlu, görüşmelerinde Yeşil Hat Tüzüğündeki aksaklıkları da dile getirdiklerini belirtip, “Kapsamın yeterli genişlikte olmadığını detaylı olarak anlattık. Biz KTSO olarak her türlü yapıcı yaklaşıma açığız. Siyasi amaç gütmezken, siyasi nedenlerle arzulanan mesafenin alınmamasından da rahatsızız. Bizim dışımızdaki siyasi kaygılar giderilmelidir. Tam da bu noktada AB yetkililerinin dikkatini çekmek istedik. Amacımıza bu noktada da ulaştık” dedi.

– Hellimi de konuştuk…

Brüksel görüşmelerinde Hellim Konusunun da önemli yer tuttuğunu ifade eden KTSO Başkanı Ali Kamacıoğlu, “Pazar genişlemesi üretim için ciddi bir motivasyondur” ifadelerini kullandı. Kamacıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hellim, AB merkezinde en popüler konulardan biridir. Konuştuk. Kıbrıslı Türk üreticilerin hellimde pazar payının artması için gerekli koşulların yaratılmasında bizlere açılım yapmalarını istedik. Anlayışla karşılandık.”

– Tulga’nın değerlendirmesi…

Brüksel temaslarında yer alan Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Koordinatörü Hürrem Tulga ise yapılan görüşmeleri şöyle değerlendirdi:

“Uzun süredir AB ile pek çok projede birlikte olduk. Ciddi açılımların da bu ilişkiler sayesinde olduğunu biliyoruz. Salgın döneminde işletmelere yapılan katkıları unutmadık ve görüşmelerin devamını ele aldık. En son zeytin yağı, macun, reçel ve pekmezin Yeşil Hat Tüzüğü kapsamına alınması bu tür ilişkilerin sonucudur. Sanayi Odamızla birlikte gerçekleştirdiğimiz Brüksel temasları, yeni hamlelerin başlangıcı olmuştur. Kıbrıs’ın geleceği bakımından bu tür temasların yararlı ve gerekli olduğuna inanıyoruz.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Aleminyo Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, 21 Temmuz Aleminyo Şehitlerini Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
Üstel mesajında;
‘“1974 yılında Aleminyo köyünde, EOKA-B ve Yunan destekli Rum Ulusal Muhafızları tarafından hunharca gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi asla unutmadık, unutmayacağız.

Kıbrıs Türk halkının hafızasında derin izler bırakan bu insanlık dışı katliamda yaşamını yitiren Aleminyo Şehitlerini rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Ruhları şad olsun.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD KKTC Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 3. Olağan Genel Kurul Toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, genel kurulda yaptığı konuşmada, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 51’inci yıldönümünün ardından önemli bir etkinlikte bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Avustralya, İngiltere, Polonya ve Almanya ziyaretlerinde MÜSİAD’ı ziyaret ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD’a yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, genel kurulun hayırlara vesile olmasını diledi.

Genel kurula katılan Mavi Vatan’ı gündeme getiren Cihat Yaycı’ya yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, MÜSİAD KKTC Başkanı Ramazan Gündoğdu’nun da bir denizci olduğuna işaret etti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki limanlarda yapılan lojistik işlerle tanınmamışlığa rağmen başarılı çalışmalar yapıldığına dikkat çekti.

Mavi Vatan ve Doğu Akdeniz ile ilgili yaptığı açıklamalarının kitaplaştırıldığını ve kendisine takdim edildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu noktadan hareket edilerek, Topkapı Üniversitesi’nde Mavi Vatan ile ilgili araştırma merkezi kurulduğunu vurguladı.

Ülkeye yatırım için güven duyulması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bir ülkede gelecek yoksa yatırım yapılmadığını aktardı.

İki devletli çözüm siyasetinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Federasyon temelinde çözüm olursa Türk askeri çekilecek ve Türkiye’nin garantörlüğü sona erecek, böylece güven ortamı ortadan kalkacak” dedi.

Rum yönetiminin Kıbrıs Türkü’nün gelişip kalkınmasını önlemek için mülkiyet konusunda haksız saldırılarda bulunduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, geçen hafta New York’ta Kıbrıs Konulu Genişletilmiş Toplantı’da Kıbrıs Türkü’ne yapılan haksızlıkları dile getirdiğini ve Rumların Kıbrıs Cumhuriyetini ele geçirmelerinin ardından Kıbrıslı Türklerin’in de kendi devletini kurduğunu söylediğini kaydetti.

KKTC’nin turizm, yükseköğrenim, inşaat, hizmet sektörü, tarım ve sanayide başarılarının bulunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, TEKNOFEST’in başarıyla gerçekleştirildiğini, Türktelekom’un fiber optik altyapıyı yapmaya başladığını ve bilişim adası olma yolunda ilerlenildiğini dile getirdi.

Üretileni ihracat etmenin önemli olduğunu ancak kolay olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu nedenle mukayeseli avantajlı olunan sektörler turizm ve yükseköğrenim ile yan sektörlere önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Alaminyo Şehitleri anıldı

Published

on

By

1974 Barış Harekatı sırasında Geçitkale Bölüğü, Alaminyo takımında görev yaparken şehit olan 20 Kıbrıslı Türk için Değirmenlik Alaminyo Şehitleri Anıtı’nda tören düzenlendi..

Şehitler Anıtı’na çelenklerin konulması ile başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törende Değirmenlik Lisesi öğrencisi Eylül Akkoyun “Şehitler” adlı şiiri okudu..

Törende konuşan Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler, masum ve savunmasız insanların ailelerinden koparılarak şehit edilişinin tarihe kara bir leke olarak geçtiğini vurguladı.

Karavezirler şehitleri hiçbir zaman unutmadıklarını ve unutmayacaklarını vurgulayarak şehitlere rahmet Mehmetçik ve Mücahitlere şükranlarını sundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise Kıbrıs Türk halkının egemenliğini, varlığını ülkenin eşit bir halkı olarak haykırmaya devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Rumlar adayı Yunanistan’a bağlamak için Kıbrıs Türk halkına yönelik her türlü çirkin saldırıyı gerçekleştirdi. İngiltere de dahil dış ülkeler seyirci kalmıştır. Bizi kurtaran Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin 20 Temmuz 1974 de buraya müdahalesiydi.” dedi.

Barış ve Özgürlük Bayramını kutlarken şehitlerin de unutulmadığını vurgulayan Tatar, barış, huzur ve güven içerisinde yaşayabilmek için Kıbrıs’ta bir çözümden yana olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin garantörlüğünün altını çizdi.

Tatar, “Bu coğrafyada yaşamımızı barış, huzur, güven içerisinde sürdüreceksek bizlerin de şartı vardır. O şartlar Türkiye’nin garantörlüğü, Türk askerinin barışı korumak adına devamlılığıdır” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam