Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı bütçesi oy birliğiyle kabul edildi

Published

on

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı’nın 92 milyon 485 bin 800 TL’lik bütçesi, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy birliğiyle kabul edildi.

Komitenin 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’na ilişkin görüşmeleri bugün de devam etti. UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığında toplanan komite Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı bütçesini ele aldı. Toplantıda, Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) Başkanı Ömer A. Köseoğlu, Genel Sekreter Soley Akçaba, İdari İşler ve Sicil İşler Müdürü Evren Zeki Gücel ve ilgili bürokratlar da katıldı.

Bütçe üzerine ilk olarak söz alan Kamu Hizmeti Komisyonu (KHK) Başkanı Ömer A. Köseoğlu, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı ve idaresi olarak her zaman olduğu gibi 2024 yılında da eşit, adil, tarafsız ve etkin hizmet anlayışından ödün vermeden hizmetlerinde daha iyiye ulaşmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

Ömer Köseoğlu, “Bu çerçevede bugüne değin 14 bin 551 kişi gibi ciddi bir aday kitlesinin katıldığı 166 yazılı sınav düzenledik. Komisyon üyeleriyle birlikte 165 mülakat ve gündem toplantısı gerçekleştirdik. Bugüne kadar 808 kişinin devlet kurumlarına ilk ataması, 350 kişinin ise terfisi gerçekleşmiştir. Kurumumuz, tüm faaliyetlerini mevcut imkanlar dahilinde gerçekleştirmeye çalışmıştır” dedi.

Köseoğlu, yüksek enflasyon nedeniyle birçok kalemin yetersiz kaldığını ve Maliye Bakanlığı’ndan ek ödenek talep etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Maliye Bakanlığı ile yaptıkları iştişareler sonunda taleplerinin büyük oranda yerine getirildiğini kaydeden Köseoğlu, 2025 bütçesine imkanlar doğrultusunda taleplerini tatmin edici ödenek konulduğu için Maliye Bakanlığı yetkililerine teşekkür etti.

Köseoğlu, şöyle devam etti:

“Geride bırakacağımız 2024 yılı içerisinde, Kamu Hizmeti Komisyonu Teşkilat Yasası’nın güncellenmesiyle birlikte eksik olan kadrolarımıza ‘Sicil ve Sınav İşleri Memuru’, ‘Tutanaklar Memuru’, ‘Hukuk İşleri Amiri’, ‘Maliye ve Muhasebe Memuru’ dahil olmuştur. Öğretmenler Sınav Tüzüğü’nde değişiklik yoluna gidilmiştir. Bu kapsamda temmuz ayında ‘Öğretmenliğe Giriş Ön Sınavı’, ağustosta ise ‘Öğretmenliğe Giriş Sıralama Sınavı’ yapılmıştır.”

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun tarihinde ilk kez hizmetlerine yönelik “Algı Analiz Anketi” yapıldığını ve sonuçların basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulduğunu belirtti.

Başbakanlıkta bulunan “Kamu Görevlileri Sınav Tüzüğü Değişikliği’nin” Bakanlar Kurulu’ndan geçmesiyle birlikte hazır olan “Sınavlara Yönelik İtiraz Yönetmeliği”ni Resmi Gazete’de yayımlayacaklarını belirten Köseoğlu, 2025 yılı hedeflerine değindi.

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun bağımsız ve kendine özgü işlevleri olan bir kuruluş olduğuna işaret ederek, bina yetersizliklerine işaret eden Köseoğlu, “Mekan olarak Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın kirasında bulunan bir binada iki kata sıkıştırılmış durumdayız. İşlevlerimize uygun olmadığı gibi bekleme salonu, sözlü sınavlara gelenleri bekleteceğimiz salonumuz ve yeni personeli oturtacak odamız yoktur.” ifadelerini kullandı.

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun ivedi olarak sadece kendine has bir yerleşim planı içerisinde ve kendi yerleşkesine sahip olması gerektiğini kaydeden Köseoğlu, “Bunu siz saygıdeğer milletvekillerinin bilgisine de getirme ihtiyacı duydum. Bütçemize vermiş olduğunuz destek için teşekkür eder, yeni bütçe yılının herkese hayırlı olmasını dilerim.” diye konuştu.

CTP Milletvekili Devrim Barçın da söz alarak, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Ömer A. Köseoğlu’na bazı sorular yöneltti.

Devrim Barçın, ülkede kuvvetler ayrılığının çok önemli olduğuna dikkat çekti. Barçın, bazı kadrolara ilişkin münhallerde “aranan nitelikler” konusuna, özellikle tanımlamalara değinerek eleştirilerde bulundu.

Barçın, “Biz yasa koyucular olarak, her yasa yapacağımızda Kamu Hizmeti Komisyonu’na mı soracağız?” diye sordu.

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Ömer A. Köseoğlu yeniden söz alarak, eleştirilere yanıt verdi.

Kadrolardaki “Aranan nitelikler” konusunda açıklama yapan Köseoğlu, uygulamalarla ilgili bilgi verdi.

CTP Milletvekili Filiz Besim de “aranan nitelikler” konusuna değinerek, bu konuda çok şikayet aldıklarını söyledi.

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun çok önemli bir kurum olduğunu ifade eden Besim, “Yasaları getireceksiniz, biz de düzenleyeceğiz.” dedi.

 CTP Milletvekili Erkut Şahali de önerilerde bulunarak, mevzuattaki sıkıntıların günün koşullarına göre değerlendirilmesi ve hazırlanması gerektiğini söyledi.

Dramatik sonuçlarla karşılaşılan durumlar olduğunu ifade eden Şahali, “Bu konuda bir raporlamaya ihtiyaç var.” diye konuştu.

“Kamu Hizmeti Komisyonu son derece prestijlidir ancak geçmişte öyle değildi” diyen Şahali,  bağımsız bir kurum olan Kamu Hizmeti Komisyonu’nun bugünden daha ileriye götürülmesi gerektiğini söyledi.

Şahali, bu konuda meclisin üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğlu da, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun “devletin yürümesine” yön verecek bir kurum olduğunu söyledi.

Kamu Hizmeti Komisyonu’nun “bağımsız” olduğuna işaret eden Hamzaoğlu, bazı eleştirilerde bulundu.

Bölgesinin geçici öğretmenlerle dolu olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, komisyonun daha hızlı ve etkili olması gerektiğini dile getirdi.

Siyasetin boşluk tanımadığına dikkat çeken Hamzaoğlu, komisyonun daha sık münhal açmasını talep etti.

Konuşmaların ardından Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı bütçesi oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi.

Komite daha sonra çalışmalarına ara verdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KTTO: “Sorun asgari ücret değil, hayat pahalılığıdır”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), tartışılması gerekenin asgari ücretin ne kadar artacağının değil, hayat pahalılığının nasıl kalıcı biçimde düşürüleceği ve alım gücünün nasıl korunacağı olduğunu vurguladı.

KTTO tarafından yapılan yazılı açıklamada, asgari ücretin artırılmasına karşı olunmadığı ancak bu artışın yarattığı zincirleme zamlarla mücadele etmenin ötesinde bu döngüyü doğuran yapısal sorunların çözülmesi gerektiği kaydedildi.

Her asgari ücret artışımım piyasada yeni fiyat artışlarını tetiklediğinin belirtildiği açıklamada, bu döngü kırılmadıkça yapılan her artışın daha büyük bir pahalılığı beraberinde getireceği, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri daha da zorlayarak kapanmalara yol açacağı kaydedildi.

Açıklamada, “Üzülerek ifade ediyoruz ki, ülkede ekonomik kararlar günübirlik reflekslerle, plansız ve öngörüsüz biçimde alınmaktadır. Nüfusu dahi sağlıklı biçimde belirleyemeyen bir yönetim anlayışıyla, sürdürülebilir bir ekonomik yapı inşa edilemez. Devlet, bugün kamu çalışanlarının maaşlarını dahi borçlanarak öderken; özel sektör, artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlanmaktadır. Bu dengesizlik, toplumsal huzuru da tehdit eder boyuttadır. Elektrik gibi temel hizmetlerdeki maliyet artışları da bu tablonun bir başka yansımasıdır. Yönetilemeyen süreçlerin bedelini, faturalarıyla yine halk ödemektedir. Üstelik, uzun süredir dile getirilen yabancı işgücü düzenlemeleri hâlâ hayata geçirilmemiş; rekabeti artıracak, piyasayı ucuzlatacak herhangi bir strateji ortaya konmamıştır.” denildi.

Bugün ihtiyaç duyulanın hayat pahalılığına karşı kalıcı çözümler üretecek vizyon ve irade olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Temel ihtiyaç ürünlerinin ithalatı planlı ve geçici biçimde serbestleştirilmeli; aynı zamanda yerli üretici güçlü biçimde desteklenmeli, piyasada gerçek bir rekabet ortamı sağlanmalıdır. Ancak bu şekilde fiyatlar dengelenebilir, ücret artışları sürdürülebilir hale gelebilir.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ekonominin sadece rakamlarla değil, öngörü ve kararlılıkla yönetildiği belirtilerek, asgari ücretle ilgili tüm çalışmaların bütüncül bir yaklaşımla yürütülmesi, geçici önlemler yerine kalıcı politikalarla toplumsal refahın korunmasını talep edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Bakanlar Kurulu sona erdi

Published

on

By

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

Başbakan Ünal Üstel başkanlığında yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Devamını Oku

Kıbrıs

Bazı polis müdürü ve polis müdür muavinlerinin görev yerleri değişti

Published

on

By

Polis Hizmetleri Komisyonu kararı ile bazı polis müdürü ve polis müdür muavinlerinin görev yerleri değişti.

Buna göre, 21 Temmuz 2025 tarihinden geçerli olmak üzere beş polis müdürü ve 10 polis müdür muavini, yedi polis başmüfettişi, bir polis müfettişi ve iki polis memurunun görev yerleri değiştirildi.

1752855272285Polis NAKİLLER

Devamını Oku

Trending

Reklam