Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kamu-Sen Başkanı Atan, “Uzlaşı sağlandı ama yapılmayan çok iş var “

Published

on

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan, kamuda yetkili sendikalar ve hükümet arasında bazı konularda varılan uzlaşıya işaret ederek; “Uzlaşı sağlandı ama yapılmayan çok iş var. ” dedi.

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan yaptığı yazılı açıklamada, genel yapı içerisinde düzgün giden bir şey olmadığını ancak protokolün bunlardan ayrı tutulması gerektiğini söyledi.

Atan, Kamuda yetkili beş sendikanın Başbakan ile imzalanan protokolde Maliye Bakanı , Çalışma Bakanı ve bürokratlarıyla da yapılmış olan iyi niyetli uzlaşı sonucunda, maliyenin ekonomik şartlarını da göz önünde bulundurarak çok iyi olmasa da bu uzlaşıya varıldığını ifade etti.

Atan, Başbakan Ünal Üstel’in protokole ilişkin sendikalara yaklaşımlarını olumlu bulduğunu söyledi. Atan, 47/2010 göç yasasından işe giren çalışanlara yüzde 4 ve yüzde 3.30 aralığı oranlarında ek artış verileceğini anımsattı.

Atan, bu protokolde sadece göç yasasındakilere ek artışların değil, hayat pahalılığının maaşlara iki ayda bir olacak şekilde uygulamaya girmesini istediklerini talep ettiklerini söyledi.

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan, sendikaların bu konuda da iyi niyet çerçevesinde hareket ettiklerini belirtti.

“Hayat pahalılığının 4 ayda bir verilmesi konusu önemli, bir yerden başlanması gerekiyor”

Atan, daha önceki Ekonomi Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun da hayat pahalılığını 4 ayda bir maaşlara yansıtılmasını telaffuz ettiğini anımsattı.

Tüm bunları Başbakan’a ilettiklerini söyleyen Atan, Başbakan Ünal Üstel’inde buna olumlu baktığını ve yeni yılda maaşlara hayat pahalılığının 4 ayda bir olacak şekilde yapılsın dediğini söyledi.

Kamu-Sen Başkanı Metin Atan, Başbakan Üstel’in ilerleyen dönemde kademeli olarak teknik bir çalışma yapılıp, getirisi götürüsü ne olacağına ilişkin gerekli planlamalar yapıldıktan sonra ilerde mümkün olursa hayat pahalılığını maaşlara 2 ayda bir yansımasıyla ilgili değerlendirme yapılacağını ama şuanda 4 aydan başlanması konusunda hem fikir olunduğunu kaydetti. Atan bir yerden başlanması gerektiğini söyleyerek bununda olumlu bir adım olduğunu ve uzlaşı sağlandığını belirtti.

Atan, vergi muafiyet dilimlerinin yılda bir kez düzenlediği için sorun yaşandığını ama bununla ilgili gerekli düzenlemenin yapılacağını da sözlerine ekledi.

Atan , sendikaların çalışanı korumak ve hükümetin de bu zor dönemde vermezsen olmaz kırarız dökeriz mantığıyla değil diyalog ve istişare ile hareket ettiklerini vurguladı.

Atan, bu ekonomik kriz ortamında alınan hayat pahalılığı rakamı ne olursa olsun bir şey fark etmediğini çünkü hayatın ucuzlatılmadığı sürece alınan maaşların anlam ifade etmediğini söyledi. Atan , bu enflasyonist düzende Temmuz ayı hayat pahalılığı oranının yüzde 9.90 olarak çıktığını muhtemel Ağustos ayının da yüzde 8 -9 arası çıkmasının beklediğini kaydetti.

“Tüp gaz yine zamlandı bu şartlarda nasıl evde yemek pişirilecek”

Evde olmazsa olmaz olan tüp gazın yine zamlandığını söyleyen Atan , bu şartlarda nasıl yemek pişirilecek diye sordu. Atan , zam furyasına bakıldığında diğer ihtiyaçların nasıl karşılanacağını sorarak bunların büyük sıkıntı olduğunu söyleyerek çünkü zamlar durmuyor dedi. Atan , zamlar durmadığı için haklı olarak sendikaların taleplerinin de artmakta olduğunu söyledi.

“Asgari ücretli ve özel sektörlü de düşünülmeli”

Atan , bir taraftan da asgari ücretli ve özel sektörlünün de söz konusu olduğunu bunlarında düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Sendikaların talepleri içerisinde sadece kamuda çalışana artış yapılması olmadığını söyleyen Atan , bu konuda da gerekenin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı.

Atan , asgari ücrete verilen rakamın yine açlık sınırına dayandığını ve zamlar karşısında sürecin tıkanma noktasına geleceğini söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Birleşik Krallık Avrupa Devlet Bakanı Doughty ile görüştü

Published

on

By

Birleşmiş Milletler ev sahipliğinde New York’ta gerçekleşen Kıbrıs Konulu Genişletilmiş 5+1 Formatlı Gayri Resmi Toplantıda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüşmesinin ardından Birleşik Krallık Avrupa Devlet Bakanı Stephen Doughty ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar’a görüşmesinde özel temsilcisi Güneş Onar eşlik etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü

Published

on

By

Birleşmiş Milletler ev sahipliğinde New York’ta gerçekleşen Kıbrıs Konulu Genişletilmiş 5+1 Formatlı Gayri Resmi Toplantıda Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BMGS) Antonio Guterres ile ikili bir görüşme yaptı.

Birleşmiş Milletler Merkezi’nde, BMGS’nin makam katında gerçekleşen görüşmede Cumhurbaşkanı Tatar’a Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Özel Temsilci Güneş Onar, Cumhurbaşkanı Hukuk Danışmanı Sülen Karabacak, Cumhurbaşkanı Güven Yaratıcı Önlemler ve İki Taraflı Teknik Komiteler Koordinatörü Seniha Birand Çınar ve Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Hüseyin Işıksal Eşlik etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler: Kıbrıs Türk halkının haklarını yok sayan hiçbir çözüm önerisine evet dememiz mümkün değildir

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “Her zaman için kazan-kazan formülüyle hareket ediyoruz. Karşı tarafa empatimizi hiçbir zaman için eksik etmiyoruz. Ama Kıbrıs Türklerinin ve haklarının yok sayıldığı bir denklemi de kabul etmemiz söz konusu değil” sözlerini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan Öztürkler, şunları kaydetti;

Bizler, her zaman için karşılıklı kazanımı hedefleyen ‘kazan-kazan’ formülünden yana olduk. Karşı tarafla diyalog kurarken empatiyi elden bırakmıyor, uzlaşı zeminini geliştirmek adına hassasiyetle yaklaşıyoruz. Ancak Kıbrıs Türk halkının temel hak ve özgürlüklerini yok sayan, siyasi eşitliğini hiçe sayan hiçbir çözüm önerisine evet dememiz asla mümkün değildir.
Kıbrıs Türk halkının egemenliği, siyasi eşitliği ve uluslararası düzeyde tanınma hakkı, tarihten bugüne kadar gelen meşru talepleridir. Bu haklardan hiçbir surette geri adım atılması söz konusu değildir. Kıbrıs meselesinde adaletin tesisi ancak bu temel doğrultusunda şekillenir.
Geçmişte adayı Yunanistan’a ilhak etmeye çalışan ve bugün de bölgeyi yabancı askeri güçlerin kontrolüne teslim eden Rum kesiminin tavrı, barışa değil çatışmaya hizmet etmektedir. Bu tür yaklaşımlar, Kıbrıs’ta kalıcı çözüm umutlarını zayıflatmaktadır.
Kıbrıs etrafındaki enerji kaynakları ve jeopolitik gelişmeler doğrultusunda, Kıbrıs Türk halkının direkt temas kurma, uluslararası ticarette yer alma ve doğrudan uçuş hakkına sahip olma talepleri artık görmezden gelinemez. Bunlar yalnızca siyasi değil, aynı zamanda insani birer gereksinimdir.
Sayın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yaptığı açıklamalar, KKTC ile Anavatan Türkiye’nin stratejik çizgilerinin birebir örtüştüğünü açıkça göstermektedir. Özellikle New York’taki temaslar, Türkiye’nin garantörlüğünün ve bölgedeki kararlı duruşunun Kıbrıs Türk halkı için ne denli hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Kıbrıs’ta barışın ve huzurun tesis edilmesi, ancak iki eşit egemen devletin varlığına dayalı bir çözüm modeliyle sağlanabilir. Türkiye’nin garantörlüğü bu yapının vazgeçilmez temelidir ve bu konuda herhangi bir taviz verilmesi söz konusu olamaz. Güvenlik, eşitlik ve temsil gibi unsurlar Kıbrıs Türk halkı için hayati önemdedir.
Eğer bir çözüm zemini oluşturulacaksa, bu zemin mutlaka her iki tarafın da kazanacağı, adil ve sürdürülebilir bir çerçevede olmalıdır. Rum liderliğinin bu ilkeleri gözeterek hareket etmesi, sürecin ilerleyebilmesi açısından belirleyici olacaktır.
Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın, Kıbrıs Türk halkının haklarını koruyan iki devletli çözüm persfektifine hükümet olarak tam destek verilmektedir.’

Devamını Oku

Trending

Reklam