Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kanber: “Sanayileşme ve üretim, bir ülkenin ekonomik bağımsızlığının temel taşlarıdır”

Published

on

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Örgütlerden ve Birliklerden Sorumlu Başkanı Mahmut Kanber, sanayileşme ve üretimin bir ülkenin ekonomik bağımsızlığının temel taşları olduğunu belirtti.

Oda adına yazılı açıklama yapan Kanber, yıllardır yabancı sermayenin tanımının yapılması ve yerel üreticinin korunması için mücadele ettiklerini kaydederek, “Sanayi bölgeleri, Kıbrıs Türk esnafının, zanaatkarının, sanayicisinin, tüccarının ve küçük üreticisinin güçlendirilmesi için var olmalıdır. Bu bölgeler, üretim kapasitemizin geliştirilmesi, modern ve yüksek katma değerli üretimin artırılması, ihracatın teşvik edilmesi ve yeni pazarlara açılmamız için kullanılmalıdır.” dedi.

Kanber, sanayi bölgelerinin Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınma modeli olabilecekken bu potansiyelin heba edilmekte olduğunu savundu.

Üretim kapasitesini artıracak, yerel ekonomiyi güçlendirecek ve çağdaş bir sanayi anlayışını inşa edecek politikalar yerine, yabancı sermayenin cazip koşullarda ülkeye çekilmesine öncelik verildiğini öne süren Kanber, bu yaklaşımın ekonomik vizyonsuzluğun ve yerel üreticiye duyulan güvensizliğin bir göstergesi olduğunu belirtti.

– “Kıbrıs Türk halkı, ada ekonomisinin sınırlı yapısını bilen bir halktır”

“Sanayi bölgelerinin yönetiminde, yerel kapasitenin artırılmasını hedefleyen herhangi bir stratejik planlama yapılmamaktadır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin kümelenmesi, kooperatifleşmesi ve ihracat odaklı üretim yapabilmesi için gerekli altyapının oluşturulmadığı bir ortamda, yabancı sermayenin bu boşluğu doldurması beklenmektedir.” diyen Kanber, ancak bu durumun yerel üretim kapasitesinin daha da gerilemesine neden olduğunu ve küçük üreticileri yok olmaya ittiğini ileri sürdü.

Kanber, “Siyasi iradenin, yerel kapasiteyi artırmak için uzun vadeli bir vizyon ortaya koymak yerine, günü kurtarmaya yönelik politikalarla hareket etmesi kabul edilemez. Bugün yabancı sermayeye teslim edilmek istenen sanayi bölgeleri, yarın yerel üretimin tamamen devre dışı kalmasına yol açacaktır.” ifadelerine yer verdi.

“Ülkemizdeki üretim maliyetleri altında ezilen sanayiciler, neden bu maliyetleri düşüremiyor? Yerli üreticiyi desteklemek yerine yabancı sermayeyi davet eden bir yönetim anlayışı, hangi ekonomik akla hizmet etmektedir?” şeklinde sorunlar yönelten Kanber, Kıbrıs Türk halkının ada ekonomisinin sınırlı yapısını bilen bir halk olduğunu ifade etti.

Tarım alanlarının, turizm bölgelerinin, yerleşim alanlarının ve çevresel koruma altındaki bölgelerin kısıtlı olduğunu kaydeden Kanber, şöyle devam etti:

“Bu gerçeklik karşısında, ülkenin geleceğini planlamakla yükümlü olan siyasi irade, sanayi bölgelerini yabancı sermayenin yatırım alanına dönüştürme gayretindedir. Ancak şu soruyu sormadan edemiyoruz. Bu yatırımcılar, hangi hammaddeleri işleyecek ve hangi katma değeri yaratacaktır? Ülkedeki büyük tüccarların ithalat odaklı anlayışlarının, yerel üretim kapasitemizin gelişimini nasıl engellediği ortadadır. Bu zihniyet, yerel üretim teknolojilerinin gelişmesine ket vurmuş, ekonomiyi dışa bağımlı bir yapıya sürüklemiştir. Sanayi bölgelerini yerli üreticiler yerine yabancı sermayeye açma girişimi, bu iflas etmiş politikanın devamıdır.”

– “Yerel üretimin önceliklendirildiği bir sanayi politikası şarttır”

“Sanayi bölgelerini yabancı sermayeye açanlar, bu yatırımcıların hangi hammaddeleri işleyerek ülkeye ne katacağını topluma açıklamalıdır.” diyen Kanber, ülkede ithalat odaklı büyük sanayici ve tüccarların egemenliğinin yerel üretimin gelişimini zaten baltalamakta olduğunu savundu.

Sanayileşme ve kalkınmanın yerel üreticilerin kapasitelerini geliştirmekle mümkün olduğunu dile getiren Kanber, “Ancak bu hedefe ulaşmak için, yerel üretimin önceliklendirildiği bir sanayi politikası şarttır. Üretim maliyetlerini düşürecek, küçük üreticilerin kooperatifleşmesini teşvik edecek, kümelenme yoluyla ihracat odaklı büyümeyi sağlayacak bir vizyon ortaya konulmalıdır.” dedi.

Kıbrıs Türk toplumu olarak kalkınma politikalarının temelinde yerel üreticilerin hakları, emekçilerin, zanaatkarın çabası ve sanayilerin mücadelesinin yer aldığını belirten Kanber, yabancı sermaye adı altında yerel kapasitelerinin yok edilmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

“Politikasızlık ve vizyonsuzluk, ekonomik bağımsızlık mücadelemizin en büyük düşmanıdır.” ifadesini kullanan Kanber, bu mücadelenin halkın üretim ve ekonomik geleceğini ve onurunu korumak için hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan, Erhan Arıklı ile görüştü

Published

on

By

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı Türkiye’de temaslarda bulunuyor..
Bakan Arıklı temasları çerçevesinde Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile biraraya geldi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sendikalar vergi matrahlarına ilişkin düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini talep etti

Published

on

By

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası, Kamu İşçileri Sendikası, Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim ve Öğretmenler Sendikası, Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, 1 Ocak 2025’ten itibaren uygulanacak yıllık gelir vergisi matrah dilimlerinin yeninden düzenlenerek, gündeme getirilmesi gerektiğine işaret etti.

Maviş, “Çalışanların vergi düzenlemelerinin yapılmaması ve daha fazla vergi ödemelerini kabul etmiyoruz” dedi.
KTOEÖS Başkanı Selma Eylem de yasaların hayata geçirilmesi konusunda eksikler olduğunu söyledi ve bu konuda hükümeti eleştirdi.

Eylem, “ Vergi düzenlemesinin yapılmaması, ülkemizde ciddi kayıplara neden olacaktır. Ülkemiz fakirleşmeye doğru gidiyor” dedi.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan da söz konusu vergi matrahlarının emekçiler açısından büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi.
Bengihan, vergi düzenlemelerinin ve hesaplanmalarının asgari ücret dikkate alınarak yapılması gerektiğini belirterek, “Şuan son günlerdeyiz, zamanımız kalmadı” ifadesini kullandı.

KAMU-SEN Başkanı Metin Atan da ülkenin doğru yönetilmediğini savundu, sendikalarla birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

Konuşmaların ardından sendika temsilcileri Maliye Bakanı Özdemir Berova ile bir araya geldi.
Görüşmenin ardından basına açıklama olmadı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Belediyeler Birliği Başkanı yeniden Özçınar

Published

on

By

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği başkanlığına oy birliğiyle yeniden Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, As Başkanlığa ise İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu getirildi.

Birlikten verilen bilgiye göre, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği 1.Yürütme Kurulu ve 83.Genel Yönetim Kurulu toplantıları bugün yapıldı.

Yürütme Kurulu toplantısında ilk olarak 2024 yılı Kesin Hesapları ve 2025 yılı Genel Bütçesi okundu. Ardından yıllık Faaliyet Raporunun sunumu yapıldı.

Başkanlar, toplantı gündemindeki 2024 yılı Kesin Hesapları, 2025 yılı Genel Bütçesi ve Faaliyet Raporunun, Genel Kurul’un onayına sunulmasına oy birliği ile karar verdi.

Yürütme Kurulu toplantısının ardından ise divan oluşturularak, 83.Genel Yönetim Kurulu’na geçildi.

Divan başkanlığını Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu’nun yaptığı Genel Kurul’da ilk olarak Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin kesin hesapları, faaliyet raporları ve 2025 bütçesi görüşülerek, oy birliğiyle onaylandı.

Başkanlar arasında sağlanan konsensus ile yönetimde bir değişikliğe gidilmedi.

Yürütme Kurulu, Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, Geçitkale-Serdarlı Belediye Başkanı Halil Kasım, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, Beyarmudu Belediye Başkanı Bülent Bebek, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir’den oluştu.

Yedek üyeler ise Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ile Mehmetçik- Büyükkonuk Belediye Başkanı Fatma Çimen Tuğlu oldu.

Devamını Oku

Trending

Reklam