Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Katar: Kabil Havalimanının işletilmesi için henüz anlaşmaya varmadık

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ülkesinin Afganistan’daki Kabil Havalimanı’nda birçok sorunu çözdüğünü ancak havalimanının yeniden çalışır hale getirilmesine ilişkin henüz herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söyled

Published

on

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Katar Savunma Bakanı Halid el-Atiyye, resmi ziyaret kapsamında başkent Doha’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Ülkesinin Kabil Havalimanı’ndaki birçok sorunu çözdüğünü ancak havalimanının yeniden çalışır hale getirilmesine ilişkin henüz herhangi bir anlaşmaya varılmadığını ifade eden Al Sani, “Taliban ile Kabil Havalimanı’nın güvenliği konusunda bir anlaşmaya varılırsa, yeniden hizmete açılması daha hızlı olacaktır.” dedi.

Katarlı Bakan, yapılan çalışmaların havalimanını özel ve insani uçuşları kabul edebilecek hale getirdiğini, bunun da bir “çalışma testi” niteliğinde olduğunu belirtti.

Al Sani ayrıca Katar yoluyla Afganistan’dan 58 bin kişiyi tahliye etmeyi başardıklarını aktardı.

Afganistan için iyi bir gelecek ve etkin, katılımcı bir hükümet kurulması temennisini dile getiren Katarlı Bakan, Birleşmiş Milletlere bağlı kurumlara da Afganistan’a yönelik yardımlarını sürdürme çağrısında bulundu.

Taliban’a, insani yardımların ulaşımının kolaylaşması için kendileriyle çalışma çağrısında bulunan Al Sani, ABD-Katar ilişkileri hakkında da şunları kaydetti:

“ABD, Katar için en önemli ortaktır. Bu ilişki on yıllardır var olmaya devam ediyor. Bölgedeki güvenlik ve istikrarı desteklemek için ortaklığımızı teyit ediyoruz.”

Blinken: Washington, Katar’a minnettar

Basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken de “Washington, Afganistan’da binlerce insanın kurtarılmasına sağladığı katkı nedeniyle Katar’a minnettar. Katar olmasaydı tahliyeyi gerçekleştirmede başarılı olamazdık.” dedi.

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın yeniden açılması için Katar ve Türkiye ile çalıştıklarını belirten Blinken, ABD’nin Kabil Havalimanı’ndan 6 bin Amerikalıyı tahliye etmeyi başardığını; henüz ayrılmaya karar vermemiş 100’e yakın kişinin de orada bulunduğunu belirtti.

Taliban’ı, Afganistan’dan ayrılmak isteyenlere izin vermeye çağıran Blinken, Afganistan’daki ABD’lilere ve kendileriyle çalışan Afganlara ülkeden ayrılmak için yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

ABD’li Bakan, Taliban’a hitaben, “Uluslararası toplum söylediklerinize değil, yaptıklarınıza bakıyor.” ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de ülkesinin, Katar ile ortaklığı güçlendirme konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

Austin, ABD yönetiminin, Afganistan’dan kendisini etkileyebilecek herhangi bir tehdidin ortaya çıkmasına izin vermeme konusunda da kararlığını teyit etti.

Başkent Doha’ya dün gelen ABD’li Bakanlar, ziyaretlerinin ilk gününde Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile başta Afganistan’daki gelişmeler olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleleri görüşmüştü.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

ABD Yüksek Mahkemesinden Trump yönetiminin sınır dışı işlemlerine sınırlama

Published

on

By

ABD Yüksek Mahkemesi, Donald Trump yönetiminin, savaş dönemi yetkilerini kullanarak bazı düzensiz göçmenleri hızlı bir şekilde sınır dışı etme uygulamasını bloke etti.

Yüksek Mahkemenin 2’ye karşı 7 şeklinde aldığı kritik karar, Trump yönetiminin düzensiz göçmenleri sınır dışı etme çabalarını kısmen sınırlandıracak bir adım olarak dikkati çekti.

Mahkeme, Trump yönetiminin, düzensiz göçmenleri 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası uyarınca sınır dışı etme adımını ilgili yasaya aykırı bularak işlemi durdurdu.

Böylece mahkeme, söz konusu yasayı kullanarak ABD’ye gelen düzensiz göçmenleri daha hızlı bir şekilde ülkeden göndermek isteyen Trump yönetiminin göçmenlerle ilgili yasal süreçlere uygun hareket etmesi gerektiğine işaret etmiş oldu.

Yüksek Mahkeme, davayı yeniden incelenmek üzere New Orleans merkezli 5. Temyiz Mahkemesine geri gönderdi.

ABD’de gelen bir grup Venezuelalı göçmen, yetkililer tarafından derhal sınır dışı edilme işlemlerinin başlatılmasına karşı dava açmış, kendilerinin ancak savaş döneminde uygulanan 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası uyarınca gönderilmek istendiğini savunmuştu.

ABD yönetimi, ülkenin güney sınırında güvenliği sağlamak ve düzensiz göçmenleri hızla sınır dışı edebilmek için 1798 Yabancı Düşmanlar Yasası’nı uygulama kararı almış, söz konusu kararla ilgili tartışmalar Yüksek Mahkemeye kadar taşınmıştı.

Devamını Oku

Dünya

Eurovision’u kazanan Avusturya olurken, İsrail’in katılımı protesto edildi

Published

on

By

İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen 2025 Eurovision Şarkı Yarışması’nı Avusturya kazanırken, İsrail, Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım ve saldırılar nedeniyle finalde protesto edildi.

Bu yıl Basel’in ev sahipliğinde 69’uncusu düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın finali 26 ülkenin katılımıyla yapıldı.

Sahneye 4’üncü sırada çıkan İsrail temsilcisi Yuval Raphael, şarkısını seslendirdiği sırada seyircilerden yuhalama sesleri yükseldi, Filistin bayrakları açıldı.

Yarışmanın organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) canlı yayında yuhalama sesleri yerine alkış sesleri yayımladığı dikkati çekti.

Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, “İsrail şarkı söylerken gerçekte olanlar” ifadeleriyle şarkıcı Raphael’in protesto edildiği ve yarışma alanında açılan Filistin bayraklarını paylaştı.

İsviçre Yayın Kurumu’nun (SRG SSR) haberinde, İsrailli sanatçı Raphael’in performansının sonunda 2 kişinin bariyerleri aşarak sahneye ulaşmaya çalıştığı bildirildi.

İsrail’i protesto edenlerin güvenlik görevlileri tarafından durdurulduğu kaydedilen haberde, eylemcilerden birinin boya attığı ve 2 eylemcinin gözaltına alındığı ifade edildi.

– Eurovision’u Avusturya kazandı

Eurovision Şarkı Yarışması’nın final gecesinde Norveç, Lüksemburg, Estonya, İsrail, Litvanya, İspanya, Ukrayna, Birleşik Krallık, Avusturya, İzlanda, Letonya, Hollanda, Finlandiya, İtalya, Polonya, Almanya, Yunanistan, Ermenistan, İsviçre, Malta, Portekiz, Danimarka, İsveç, Fransa, San Marino ve Arnavutluk sahne aldı.

Juri ve seyirci oyları sonucunda Avusturya temsilcisi JJ, “Wasted Love” isimli şarkısıyla 436 puan alarak birinci oldu.

İsrail 357 puanla ikinci olurken, Estonya 356 puanla üçüncü sırada yer aldı.

– İspanya’dan Gazze’ye destek

İspanya devlet televizyonu RTVE de İspanyolca ve İngilizce, “İnsan hakları söz konusu olduğunda, sessizlik bir seçenek değildir. Filistin için barış ve adalet.” yazılı bir mesaj yayımladı.

– Final öncesi Gazze’ye destek protestosu

Bu yıl Eurovision Şarkı Yarışması’na ev sahipliği yapan Basel’de, büyük final öncesi İsrail’in yarışmaya katılması ve Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım protesto edilmişti.

Kentteki Barfüsserplatz Meydanı’nda toplanan binlerce kişi İsrail’in yarışmaya katılmasına tepki göstererek, yarışmanın organizatörü olan Avrupa Yayın Birliği’nden (EBU), İsrail’in bir daha katılmasına izin vermemesini talep etmişti.

Eylemciler, İsrail’in ihraç edilmemesi nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması’nı boykot çağrısında bulunmuştu.

– Yarışmanın organizatörü EBU, İsrail nedeniyle eleştirilerin odağında

Yarışmanın organizatörü olan EBU, Ukrayna’da başlayan savaş gerekçesiyle 2022’den bu yana Rusya’yı yarışmadan men etmesine rağmen, benzer bir kararı İsrail için almaması nedeniyle “ikiyüzlülük” ve “çifte standart” eleştirilerinin hedefi oluyor.

– İsrail karşıtı protestolar damga vurmuştu

Basel’de 13 Mayıs ve 15 Mayıs’ta gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması’nın ilk ve ikinci yarı finali, İsrail karşıtı gösterilere sahne olmuştu.

Basel Belediye Binası önünde 11 Mayıs’ta gerçekleştirilen Eurovision Şarkı Yarışması’nın resmi açılış törenine, İsrail karşıtı ve Filistin destekçisi gösteriler damga vurmuştu.

Tören için belediye binası önünde toplanan binlerce kişilik kalabalık arasında çok sayıda Filistin destekçisi aktivist de yerini almıştı.

Devamını Oku

Dünya

İspanya devlet televizyonu, Eurovision öncesinde Filistin’e destek mesajı yayımladı

Published

on

By

İspanya devlet televizyonu RTVE, İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması öncesinde, “Filistin için barış ve adalet” yazılı bir mesaj yayımlayarak, ceza vermekle tehdit eden Avrupa Yayın Birliğini (EBU) eleştirdi.

RTVE, Eurovision Şarkı Yarışması canlı yayınına geçmeden önce İspanyolca ve İngilizce dillerinde “İnsan hakları söz konusu olduğunda, sessizlik bir seçenek değildir. Filistin için barış ve adalet.” yazılı bir mesaj yayımladı.

RTVE’nin bu girişimi sosyal medyada oldukça fazla sayıda destek aldı.

İspanya devlet televizyonu, Eurovision’un ikinci yarı finalinde İsrail’in Gazze’de öldürdüğü 50 binden fazla insanı hatırlatmış ve sonrasında EBU, İsrail’den bu şekilde bahsetmesi halinde RTVE’ye ceza verileceği tehdidinde bulunmuştu.

RTVE’nin Eurovision yayınındaki yorumcuları Tony Aguilar ve Julia Varela, İsrail’i temsil eden Yuval Raphael’in sahne almadan önce yayımlanan tanıtım videosunda, “Bu yıl RTVE, Eurovision’dan İsrail’in festivale katılımını tartışmasını istedi. Birleşmiş Milletlere göre, Gazze’deki İsrail saldırılarının kurbanları 50 bini aştı ve bunların arasında 15 binden fazlası çocuk. Bu, herhangi bir ülkeye karşı bir dilekçe değil, barış, adalet ve insan haklarına saygı çağrısıdır.” ifadelerini kullanmıştı.

İspanya’da hükümet ortağı Sumar ittifakının girişimi sonrasında RTVE, nisan ayında EBU’ya yaptığı başvuruda Eurovision Şarkı Yarışması’na İsrail’in katılımı konusunda tartışma açılmasını talep etmiş ancak bu kabul edilmemişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam