Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Kazakistan’da Azerbaycan’a ait yolcu uçağı düştü

Published

on

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı, Bakü’den Grozny’e giden yolcu uçağının düştüğünü açıkladı. Yetkililer Azerbaycan Havayolları’na ait uçakta 6 kişinin sağ kurtulduğunu ancak durumlarının ağır olduğunu açıkladı.

Azerbaycan basınında yer alan bilgilere göre Hazar Denizi üzerinde “SOS” sinyali veren uçak daha sonra zorunlu iniş yapmak üzere Kazakistan’ın Aktau Havalimanı’na acil iniş yapmak istedi.

İlk bilgilere göre uçakta 67 yolcu ve 5 mürettebat bulunuyordu.

Azerbaycan Havayolları’ndan yapılan açıklamada, uçağın kuş sürüsüne çarpmasıyla kazanın meydana geldiği ve olayla ilgili ek bilgilerin daha sonra paylaşılacağı ifade edildi.

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı’na ait 52 personel ve 11 ünite ekipman olay yerine sevk edildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Dünyada 2024 böyle geçti: Nisan-mayıs-haziran

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’de acilen ateşkes sağlanmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi, Gazze kentindeki Şifa Hastanesi avlusunda toplu mezar bulunması, Barbados yönetimi, Jamaika, Bahamalar, Norveç, İspanya, İrlanda, Slovenya ve Ermenistan’ın Filistin’i devlet olarak tanıma kararı, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın helikopter kazasında hayatını kaybetmesi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “yakalama kararı” başvurusu, dünyada Nisan-Mayıs-Haziran 2024’ün öne çıkan gelişmeleri olarak dikkati çekti.

BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’de acilen ateşkes sağlanmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.

İsrail ordusunun baskın düzenleyerek yüzlerce Filistinliyi öldürdüğü ve harabeye çevirdiği Gazze kentindeki Şifa Hastanesi avlusunda toplu mezar bulundu.

Barbados yönetimi, Jamaika, Bahamalar, Norveç, İspanya, İrlanda, Slovenya ve Ermenistan, Filistin’i devlet olarak tanıma kararı aldı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan helikopter kazasında hayatını kaybetti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “yakalama kararı” başvurusunda bulundu. Han, Netanyahu ve Gallant’a ilaveten Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed ed-Dayf hakkında “yakalama kararı” başvurusunda bulundu.

2024’ün nisan, mayıs ve haziran aylarında şu önemli gelişmeler yaşandı:

1 NİSAN

– İsrail, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) kapatılması için Birleşmiş Milletlere (BM) başvuru yaptı.

2 NİSAN

– Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) Judith Tuluka Suminwa ülkenin ilk kadın başbakanı olarak atandı.

3 NİSAN

– Venezuela’da dünyanın en yaşlı erkeği Juan Vicente Perez Mora 114 yaşında hayatını kaybetti.

4 NİSAN

– Finlandiya, Rusya sınırında daha önce kapatılan geçiş noktalarıyla bazı limanların süresiz kapalı kalacağını duyurdu.

5 NİSAN

– Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze’de acilen ateşkes sağlanmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.

– Tayvan’ın doğu kıyısındaki Hualien kentinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 13 kişi öldü, 1145 kişi yaralandı.

6 NİSAN

– Ekvador polisi, Aralık 2022’den bu yana Meksika’nın Kito Büyükelçiliğinde kalan Eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas’ı gözaltına almak için büyükelçiliğe baskın yaptı.

7 NİSAN

– Filipinler, ABD, Avustralya ve Japonya, Filipinler’in “Batı Filipin Denizi” olarak adlandırdığı Güney Çin Denizi’nde ilk ortak deniz tatbikatını gerçekleştirdi.

8 NİSAN

– Mozambik’in kuzey kıyısı açıklarında feribotun batması sonucu aralarında çocukların da bulunduğu 90’dan fazla kişi yaşamını yitirdi.

9 NİSAN

– Meksika’nın Guerrero eyaletinde protestocular, 2014’te gözaltına alındıktan sonra haber alınamayan 43 öğrenci hakkında açıklama talep ederek hükümet binasını ateşe verdi.

10 NİSAN

– Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin’in egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan’ın eski lideri Ma Ying-jeou ile Pekin’de görüştü.

11 Nisan

– İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, işkence, şiddet ve tıbbi ihmal gibi ağır şartlara maruz bırakılan İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin şartlarını daha da zorlaştıracağını belirtti.

12 NİSAN

– İtalya’daki antik kent Pompei’de yapılan kazılarda, Troya Savaşı ile ilgili freskler bulundu.

13 NİSAN

– İran, İsrail’e insansız hava araçları ve füzelerle kapsamlı saldırı başlattı.

14 NİSAN

– İsrail, İran’ın İsrail’e 100’ü balistik füze olmak üzere yaklaşık 290 füze ve kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile saldırdığını bildirdi.

– Afganistan’ın Bağlan vilayetinde meydana gelen seller sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 300’ü aştı.

16 NİSAN

– İsrail ordusunun baskın düzenleyerek 2 hafta boyunca yüzlerce Filistinliyi öldürdüğü ve harabeye çevirdiği Gazze kentindeki Şifa Hastanesi avlusunda toplu mezar bulundu.

– Venezuela, Ekvador polisinin Meksika’nın Kito Büyükelçiliğine yaptığı baskına tepki olarak Ekvador’daki büyükelçiliğini kapattığını duyurdu.

17 NİSAN

– İngiltere’de 2009 sonrası doğanların ömür boyu sigara alamayacağı şekilde, her yıl sigara alma yaşının alt sınırının artırılmasını öngören yasa tasarısı, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında onaylandı.

– Danimarka hükümeti, 2020’de açtığı Bağdat Büyükelçiliğini kapatma kararı aldığını açıkladı.

18 NİSAN

– ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesinde, polis, rektörün talebi üzerine kampüste Filistin’i desteklemek için düzenlenen oturma eylemini dağıttı ve 100’den fazla öğrenciyi gözaltına aldı.

19 NİSAN

– ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Filistin’in BM’ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti.

20 NİSAN

– Barbados yönetimi, Filistin’i devlet olarak tanıma kararı aldı.

23 NİSAN

– Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat vekil Nancy Pelosi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun iki devletli çözümün önünde yıllardır engel olduğunu ve istifa etmesi gerektiğini söyledi.

24 NİSAN

– Jamaika, Filistin’i resmen devlet olarak tanıdığını bildirdi.

25 NİSAN

– Nijerya’da Clara Chizoba Kronborg adlı kadın, 55 saat 24 saniye boyunca röportaj yaparak bu alandaki Guinness Dünya Rekoru’nu kırdı.

26 NİSAN

– Burkina Faso yönetimi, ordu birliklerinin 223 sivili öldürdüğü iddiasını haberleştirdikleri gerekçesiyle Amerika’nın Sesi (VOA) ve BBC Afrika’nın yayınlarını geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

28 NİSAN

– ABD’de 2024’teki başkanlık seçimleri için Yeşil Partiden aday olan Jill Stein, Missouri eyaletinin St. Louis kentindeki Washington Üniversitesi’nde düzenlenen Filistin’e destek gösterisinde gözaltına alındı.

29 NİSAN

– İskoçya Bölgesel Başbakanı ve İskoçya Ulusal Partisinin (SNP) lideri Hamza Yusuf görevlerinden istifa etti.

30 NİSAN

– ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nden Filistin destekçisi bir grup öğrenci, okul yönetimi ile süren müzakerelerde uzlaşıya varılamamasının ardından üniversite kampüsünde bulunan tarihi Hamilton Hall binasına girdi.

1 MAYIS

– Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Gazze’de Filistin halkına yönelik devam eden saldırıları nedeniyle İsrail ile diplomatik ilişkileri keseceğini duyurdu.

2 MAYIS

– Brezilya’da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 169 kişi hayatını kaybetti.

4 MAYIS

– Rusya, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i arananlar listesine aldı.

5 MAYIS

– İsrail hükümeti, Doha merkezli Al Jazeera televizyonunun İsrail’deki yayınlarını sonlandırma, ofislerini kapatma, ekipmanlarına el koyma kararı aldı.

6 MAYIS

– İsrail Savaş Kabinesi, Hamas’ın Katar ve Mısır tarafından iletilen “ateşkes önerilerine” onay verdiğini duyurmasına rağmen Gazze Şeridi’nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah’a saldırılara devam kararı aldı.

7 MAYIS

– Vladimir Putin, Kremlin Sarayı’nda düzenlenen törende yemin ederek beşinci kez Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı görevine resmen başladı.

8 MAYIS

– Bahamalar, Filistin’i resmen devlet olarak tanımaya karar verdiğini duyurdu.

9 MAYIS

– ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Refah’a geniş çaplı bir saldırıyla girmesi durumunda bu ülkeye silah göndermeyi durduracağını söyledi.

10 MAYIS

– Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etti.

11 MAYIS

– İsveç’in Malmö kentinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması’nın Büyük Final gecesinde İsrailli şarkıcı Eden Golan, şarkısını seslendirdiği sırada seyirciler tarafından protesto edildi.

12 MAYIS

– ABD’nin Boston kentindeki bir hastanede, genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakledilen ilk hasta olan 62 yaşındaki Richard Slayman, operasyondan yaklaşık 2 ay sonra yaşamını yitirdi.

13 MAYIS

– Nepalli dağcı Kami Rita, dünyanın en yüksek noktası Everest Dağı’nın zirvesine 29. kez ulaşmayı başararak dünya rekoruna imza attı. 8 bin 848 metre yüksekliğindeki zirveye ilk kez 1994’te çıkan 54 yaşındaki Rita’nın, yeni tırmanışıyla kendi rekorunu kırarak “Everest zirvesine en çok çıkan insan” ünvanını elinde tuttuğu belirtildi.

14 MAYIS

– Fransa’nın Hint-Pasifik’teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya’da bağımsızlık yanlılarının, seçmen kitlesini genişletmeyi amaçlayan anayasal reforma karşı çıkması sonucu yaşanan şiddet olaylarında 6 kişi hayatını kaybetti.

– Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, ses, görüntü ve metin üzerinden gerçek zamanlı mantık yürütebilen yeni modeli “GPT-4o”yu tanıttı.

15 MAYIS

– BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) raporunda İsrail’in 7 ayı aşkın süredir saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde öldürülen Birleşmiş Milletler (BM) çalışanı sayısı 189’a çıktığı bildirildi.

– Slovakya Başbakanı Robert Fico, ülkenin Handlova kasabasında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında düzenlenen silahlı saldırıda yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

16 MAYIS

– ABD Uzay ve Havacılık Ajansı’nın (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, erken evren dönemine ait iki büyük kara deliğin birleştiğini ortaya çıkardı.

17 MAYIS

– İspanya’nın güneyindeki Endülüs bölgesinde faaliyet gösteren Granada Üniversitesi (UGR), İsrail üniversiteleri ve kurumlarıyla bilimsel ve teknik alandaki işbirliklerini durdurdu.

18 MAYIS

– Peru’da muhalefetin Cumhurbaşkanı Dina Boluarte’nin “ahlaki yetersizlik” gerekçesiyle görevden alınması talebi Kongre’de kabul edilmedi.

19 MAYIS

– İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan helikopter kazasında hayatını kaybetti.

– Endonezya’nın Batı Sumatra eyaletinde, Merapi Yanardağı’nın patlaması sonucu biriken kaya, kül ve toprak yığınının muson yağmurları nedeniyle kayması ve sellerde 41 kişi hayatını kaybetti.

– Kuzey Makedonya’da 8 Mayıs’ta düzenlenen cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun kazananı Gordana Siljanovska Davkova, ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak görevine başladı.

20 MAYIS

– Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “yakalama kararı” başvurusunda bulundu. Han, Netanyahu ve Gallant’a ilaveten Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed ed-Dayf hakkında “yakalama kararı” başvurusunda bulundu.

– Karayipler ülkesi Dominik Cumhuriyeti’nde devlet başkanlığı seçimini mevcut Devlet Başkanı Luis Abinader kazandı.

– Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’da ocakta yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Lai Ching-te, yemin ederek görevine başladı.

21 MAYIS

– Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Filistin devleti kurulmadan Orta Doğu’da güvenliğin sağlanmasının mümkün olmadığını belirtti.

– İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Arjantin Devlet Başkanı Jaiver Milei’nin İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’i hedef alan sözlerinin ardından başlayan kriz kapsamında Arjantin ile doğrudan diplomatik ilişkileri kestiklerini, Buenos Aires Büyükelçisi’ni geri çekme kararı aldıklarını açıkladı.

22 MAYIS

– Norveç hükümeti Filistin’i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs’ta tanıyacağını duyurdu.

– İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 28 Mayıs’ta Bakanlar Kurulunun yapacağı haftalık olağan toplantıda alınacak kararla Filistin devletini resmi olarak tanıyacaklarını duyurdu.

– İrlanda Başbakanı Simon Harris de ülkesinin Filistin devletini tanıyacağını duyurdu.

– Vietnam Ulusal Meclisi, Kamu Güvenliği Bakanı To Lam’ı yeni Devlet Başkanı olarak seçti.

23 MAYIS

– Çad’da 6 Mayıs’ta yapılan cumhurbaşkanı seçimini, oyların yüzde 61,3’ünü alarak kazanan Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Muhammed İdris Debi İtno, yemin ederek göreve başladı.

24 MAYIS

– Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine açtığı “soykırım” davasında, İsrail’in Refah’a yönelik askeri operasyonlarını durdurmasını da içeren ek ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararını açıkladı.

– Papua Yeni Gine’de, meydana gelen toprak kaymasında yaklaşık 670 kişinin öldüğünün tahmin edildiği, toprak altında kalanların sayısının da 2 bini geçtiği duyuruldu.

26 MAYIS

– Suudi Arabistan’ın, 12 yıl aradan sonra Suriye’ye büyükelçi atadığı belirtildi. Faysal bin Suud el-Micfil, Şam’a büyükelçi olarak atandı.

– Cenevre Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (GIPRI), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen hakkkında, İsrail’in işlediği savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar sebebiyle UCM’ye suç duyurusunda bulundu.

28 MAYIS

– İspanya’da sol koalisyon hükümeti, Bakanlar Kurulu toplantısında Filistin devletinin resmi olarak tanınması kararını onayladı.

– İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığını duyurdu.

– Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığı bu “özel günü” Norveç-Filistin ilişkileri açısından bir dönüm noktası olarak niteledi.

– İsrail medyası, İsrail tanklarının ilk kez Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kent merkezine girdiğini duyurdu.

29 MAYIS

– Çetelerin şiddet olaylarının ve yoğun protestoların sürdüğü Haiti’de Geçiş Konseyi, Garry Conille’i yeni başbakan olarak atadı.

30 MAYIS

– Slovenya, Filistin Devleti’ni tanıma kararı aldı.

– Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de aşırı sıcaklar nedeniyle 40 kişi hayatını kaybetti.

31 MAYIS

– ABD Uzay ve Havacılık Ajansı’nın (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, Kozmik Şafak olarak tanımlanan dönemde oluştuğu bilinen en uzak galaksiyi görüntüledi.

1 HAZİRAN

– Hindistan’da 19 Nisan’da başlayan 7 aşamalı genel seçimlerde oy verme işlemleri sona erdi.

– CNN Türk ve Hürriyet ABD Temsilcisi Yunus Paksoy, ABD’nin Pensilvanya eyaletinde, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in kaldığı örgüt merkezinin önünden televizyon yayını yaparken saldırıya uğradı.

2 HAZİRAN

– Orta Amerika ülkesi El Salvador’un Devlet Başkanı Nayib Bukele, ikinci kez seçimleri kazanmasının ardından düzenlenen törenle yemin etti.

– Maldivler’de hükümet, İsrail pasaportu bulunan kişilerin ülkeye girişini yasaklamak için yasa değişikliğine gitme kararı aldı.

3 HAZİRAN

– Meksika’da 2 Haziran’da düzenlenen devlet başkanı seçimini 61 yaşındaki Claudia Sheinbaum kazandı.

– Polonya, aralarında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’e suikast planı yapmak dahil Rusya ve Belarus adına sabotaj eylemleri yürüttüğü şüphesiyle Aralık 2023’ten bu yana 18 kişiyi gözaltına aldı.

4 HAZİRAN

– ABD Başkanı Joe Biden, kamuoyunun “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kendi siyasi geleceği için Gazze’deki savaşı uzattığı” sonucuna varması için tüm nedenlerin bulunduğunu söyledi.

– Hindistan’da yaklaşık 6 hafta süren 7 aşamalı genel seçimleri, Başbakan Narendra Modi’nin başında olduğu Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğinde kurulan Ulusal Demokratik İttifakı (NDA) kazandı.

5 HAZİRAN

– Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemiyle yapılan ölçümlere göre, geçen ayın şimdiye kadar küresel olarak kaydedilen “en sıcak mayıs” olduğu bildirildi.

6 HAZİRAN

– AB’nin 27 üyesinde düzenlenen AP seçimlerinde çoğu ülkede aşırı sağ güçlenerek çıktı.

7 HAZİRAN

– Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, başkent Kopenhag’daki Kultorvet Meydanı’nda bir kişinin saldırısına uğradı.

8 HAZİRAN

– İsrail ordusu Gazze Şeridi’ndeki Nusayrat Mülteci Kampı, Deyr el-Belah’taki El-Bureyc Mülteci Kampı ve El-Megazi Mülteci Kampı’na eşzamanlı yoğun saldırı başlattı.

9 HAZİRAN

– Meksika’da yılbaşından bu yana etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 90’a çıktı.

– Hindistan’da Narendra Modi, genel başkanı olduğu Bharatiya Janata Partisi (BJP) liderliğinde kurulan Ulusal Demokratik İttifakının (NDA) genel seçimleri kazanmasının ardından üçüncü kez başbakan olarak yemin etti.

– Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde ülkesinde aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı.

10 HAZİRAN

– Maldivler’de ana muhalefet partisi Maldivler Demokratik Parti (MDP) tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulan ve İsrail pasaportu sahiplerinin Maldivler’e girişini engelleyen yasa tasarısı, parlamentoda oy çokluğuyla kabul edildi.

11 HAZİRAN

– Malavi Devlet Başkan Yardımcısı Saulos Klaus Chilima ve beraberindeki 9 kişi uçak kazasında hayatını kaybetti.

– ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden, hakkında yasa dışı silah edinmeyle ilgili açılan federal davada üç suçlamanın hepsinden suçlu bulundu.

12 HAZİRAN

– Birleşmiş Milletlerin (BM) işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçları araştıran Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail’in, Gazze’de Filistinlileri toplu imha dahil savaş suçları işlediğini bildirdi.

14 HAZİRAN

– İstanbul’da bir kişinin ölümüne ve 4 kişinin yaralanmasına neden olduktan sonra ABD’ye kaçan Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok yakalandı.

15 HAZİRAN

– İsrail halkı, Gazze Şeridi’ndeki İsrailli esirlerin geri getirilmesi, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası ve erken seçimlere gidilmesi talebiyle yine ülke genelinde meydanlara indi.

16 HAZİRAN

– Rusya’nın Rostov bölgesindeki gözaltı merkezinde bulunan ve terör eylemine karışmakla ve terör örgütü DEAŞ ile bağlantılı olmakla suçlanan bazı şüpheliler, 2 merkez çalışanını rehin aldı. Kurtarma operasyonu kapsamında şüpheliler etkisiz hale getirilirken, çalışanlar yara almadan kurtarıldı.

17 HAZİRAN

– Akdeniz’i geçmeye çalışan düzensiz göçmen teknelerinden birinin İtalya’nın güneyinde alabora olması sonucu en az 50 kişinin kaybolduğu, başka bir teknede 10 düzensiz göçmenin cansız bedenlerinin bulunduğu bildirildi

18 HAZİRAN

– Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), İsrail’in 7 Ekim’den sonra Gazze Şeridi’ndeki yerleşim alanlarına saldırılarının 39 milyon ton enkaza yol açtığını bildirdi.

19 HAZİRAN

– Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kuzey Kore’ye yaptığı ziyaret sırasında Rusya ile Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalandı.

21 HAZİRAN

– Ermenistan, Filistin devletini resmen tanıdığını açıkladı.

22 HAZİRAN

– Küba, “Filistin halkına karşı işlenen soykırım suçuna son vermeye yönelik uluslararası çabalara destek vermek amacıyla” Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail’e karşı “soykırım” suçlamasıyla açtığı davaya müdahil olacağını duyurdu.

23 HAZİRAN

– Rusya’nın Dağıstan bölgesinde düzenlenen silahlı saldırılarda bir polis noktasının, sinagog ve iki kilisenin hedef alındığı, 6 polis ve 1 papazın hayatını kaybettiği, 4 saldırganın etkisiz hale getirildi.

24 HAZİRAN

– Güney Kore’nin başkenti Seul’un güneyinde bir lityum pil fabrikasında çıkan yangında 23 kişi hayatını kaybetti.

25 HAZİRAN

– WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığıyla yaptığı anlaşma uyarınca “casusluk yasasını ihlal ettiği” suçlamasını kabul etti ve Avustralya’ya döndü.

– Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu (eski Rusya Savunma Bakanı) ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov hakkında yakalama kararı verildiğini duyurdu.

26 HAZİRAN

– NATO’nun Genel Sekreterliğine Hollanda Başbakanı Mark Rutte atandı.

– Batı Afrika ülkelerinden Nijerya’da 53 kişinin ölümüne sebep olan kolera salgını nedeniyle “ulusal acil durum” ilan edildi.

27 HAZİRAN

– Eski Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez, ABD’de görülen uyuşturucu kaçakçılığı davasında 45 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

28 HAZİRAN

– Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Milli Meclisi feshederek genel seçimlerin 1 Eylül’de yapılması yönünde karar aldı.

29 HAZİRAN

– Avrupa Birliği (AB), İsrail hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı yerleşim yerlerini genişletme planını kınadı.

30 HAZİRAN

– Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Fransız aşırı sağının 9 Haziran’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki galibiyetinin ardından Meclisi feshederek karar verdiği erken genel seçimlerde ilk tur oylamaları başladı.

Devamını Oku

Dünya

Dünyada 2024 böyle geçti: Temmuz-ağustos-eylül

Published

on

By

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlık seçimleri kapsamında düzenlediği mitingde suikast girişimine uğraması, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD Kongresinde konuşma yapması, Hamas lideri İsmail Heniyye’nin İran’da uğradığı suikastta hayatını kaybetmesi, Avrupa Birliği (AB) tarafından düzenlenen dünyanın ilk “Yapay Zeka Yasasının” yürürlüğe girmesi, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın ülkedeki protestoların ardından askeri helikopterle Hindistan’a gitmesi, İsrail’in Lübnan’da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarını patlatması ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ı öldürmesi dünyada Temmuz-Ağustos-Eylül 2024’ün başlıca gelişmeleri olarak öne çıktı.

14 Temmuz’da Trump’ın başkanlık seçimleri öncesinde Pensilvanya’da düzenlediği seçim kampanyası sırasında kürsüde konuşurken yaklaşık 7 el silah sesine benzer patlamalar duyuldu. İlk patlamanın ardından Trump’ın kürsüde sağ kulağını tuttuğunun görülmesinin ardından, korumaları, Trump’ın etrafını sardı. Trump’ın, kürsüden inmeden önce sağ yanağında kanlar akarken yumruğunu havaya kaldırdığı anlar kameralara yansıdı.

İsrail’in Gazze’deki saldırıları sürerken Netanyahu, 24 Temmuz’da ABD Kongresi liderlerinin daveti üzerine Kongre’deki ortak oturumda yaklaşık 1 saat süren konuşma yaptı. ABD Kongresindeki konuşması sırasında 56 kez ayakta alkışlanan Netanyahu, konuşmasında Gazze’nin Refah bölgesinde hiç sivilin öldürülmediğini ileri sürdü.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak için Tahran’da bulunan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin, misafir olduğu konut 31 Temmuz’da 02.00 sularında havadan atılan mermiyle hedef alındı. Heniyye, uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybetti. Suikasta uğraması birçok ülkede protesto edilen Heniyye için gıyabi cenaze namazları kılındı.

AB ülkelerinde kullanılan yapay zeka sistemlerinin temel insan haklarına ve güvenliğine zarar vermeyecek şekilde işlemesi hedeflenen, dünyanın ilk “Yapay Zeka Yasası” resmi gazetede yayımlanmasının ardından AB üyesi ülkelerde 1 Ağustos’ta yürürlüğe girdi.

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından ülkede büyük protestolar baş gösterdi. Gösteriler sırasında şiddet olayları artarak devam ederken Başbakan Şeyh Hasina 5 Ağustos’ta resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a gitti, göstericiler ise bu sırada Başbakan’ın resmi konutunu bastı.

İsrail, 17-18 Eylül’de Hizbullah unsurlarının kullandığı “pager” isimli çağrı cihazlarına ve telsizlere sızdı, sinyal verdiği için sahipleri tarafından ellerine alınan cihazlar bu esnada infilak etti. Çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması nedeniyle 37 kişi hayatını kaybetti, 3 binden fazla kişi yaralandı.

2024’ün temmuz, ağustos ve eylül aylarında şu önemli gelişmeler yaşandı:

1 TEMMUZ

– İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye’yi alıkoyduktan 7 ay sonra serbest bıraktı.

2 TEMMUZ

– Filistin Milli Eğitim Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de 8 bin 572, işgal altındaki Batı Şeria’da da 100 Filistinli öğrencinin öldürüldüğünü duyurdu.

– Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinde düzenlenen ayinde oluşan izdiham nedeniyle 121 kişi yaşamını yitirdi.

3 TEMMUZ

– İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait yaklaşık 12 bin 715 dönümlük araziye el koyduğu belirtildi.

4 TEMMUZ

– İngiltere’de yapılan genel seçimlerde İşçi Partisi, yaklaşık yüzde 34’lük oyla 650 sandalyeli parlamentoya 412 milletvekili sokarak 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarını bitirdi.

8 TEMMUZ

– Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın öncülük ettiği ve Avrupalı aşırı sağ partilerden toplam 84 milletvekilini bir araya getiren “Avrupa’nın Vatanseverleri” ittifakı, Avrupa Parlamentosunda (AP) “ulusal egemenlik” vurgusuyla kuruldu.

9 TEMMUZ

– İsrail’in Gazze Şeridi’nin Han Yunus kentinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı okulun kapısına düzenlediği saldırıda 25 Filistinli öldü, 53’ten fazla kişi yaralandı.

11 TEMMUZ

– Netanyahu, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını, zaman alsa da “tüm hedeflerine ulaşıncaya” kadar sürdüreceklerini söyledi.

12 TEMMUZ

– Polonya Parlamentosunun alt kanadı Sejm, 18 Mayıs 1944’te Kırım Tatarlarının sürgün edilmesini, Kırım Tatar halkına yönelik soykırım eylemi olarak kabul etti.

– Birleşmiş Milletler (BM), 2023’te Çin’i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’ın 2100’e kadar bu ünvanı koruyacağını belirtti.

13 TEMMUZ

– İsrail ordusunun, daha önce “güvenli olduğunu” iddia ettiği Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus kentinin batısında yer alan El-Mevasi bölgesine savaş uçaklarıyla düzenlediği saldırıda 90 Filistinli öldü, onlarcası da yaralandı.

14 TEMMUZ

– 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde aday olan Donald Trump, seçim kapsamında Pensilvanya’da bir mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada uğradığı silahlı saldırıda sağ kulağından yaralandı.

15 TEMMUZ

– ABD’de Cumhuriyetçi Parti, başkanlık seçimleri için adaylarının Trump olduğunu duyurdu. Trump da başkan yardımcısı adayının Cumhuriyetçi Senatör James David Vance olduğunu açıkladı.

16 TEMMUZ

– AP Başkanlığına yeniden Roberta Metsola seçildi.

– AP’nin 63 milletvekili, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın tartışmalı Rusya ve Çin gezilerinin ardından Macaristan’ın AB’deki oy hakkının kaldırılmasını talep etti.

– Bangladeş’te, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına ilişkin protestolar düzenlendi. Protestolarda 2 ayın sonunda toplam 708 kişi hayatını kaybetti.

17 TEMMUZ

– Peru’nun güneydoğusundaki Amazon ormanlarında, ağaç kesim çalışmalarına yalnızca birkaç kilometre uzaklıkta, dünyadan tamamen izole şekilde yaşam süren “Mashco-Piro” kabilesi görüntülendi.

18 TEMMUZ

– Netanyahu, Refah Sınır Kapısı ve Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki işgalin devam edeceğini söyledi.

– AP’de güvenoyu alarak bir dönem daha AB Komisyonu Başkanı seçilen Ursula von der Leyen, Avrupa’nın sahip olduğu nitelikleri güçlendirmek için çalışılması gerektiğini belirtti.

19 TEMMUZ

– Uluslararası Adalet Divanı (UAD), işgal altındaki Filistin topraklarının parçalanmış ayrı bölgeler değil, tek bir bölgesel birim olduğunu ortaya koyarak İsrail’in Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da işgalci olduğunu tespit etti.

20 TEMMUZ

– İsrail savaş uçaklarının, Yemen’de İran destekli Husilerin kontrolündeki Kızıldeniz kıyısında bulunan Hudeyde Limanı’na düzenlediği saldırıda 6 kişi öldü, 80’den fazla kişi yaralandı. İsrail, saldırıyı üstlendi.

21 TEMMUZ

– ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım’daki başkanlık seçimleri için adaylıktan çekildiğini ve yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i aday olarak onayladığını ve desteklediğini bildirdi.

22 TEMMUZ

– AB, Ermenistan ile vize serbestisi konusunda görüşmeleri başlatma kararı alındığını duyurdu.

– Etiyopya’nın güneyinde meydana gelen heyelanda 257 kişi hayatını kaybetti. Ülkede, heyelan nedeniyle 27 Temmuz’da 3 günlük yas ilan edildi.

23 TEMMUZ

– ABD Kongresi’nde toplanan yüzlerce Yahudi, Kongre’ye hitap etmek üzere Washington’a gelen Netanyahu’ya karşı protesto düzenleyerek, kaldığı otele lazerle “Savaş suçlusu Netanyahu’yu tutuklayın” yazısı yansıttı.

– Irak hükümeti, devlet kurumlarındaki resmi yazışmalarda terör örgütü PKK’nın “yasaklı örgüt” şeklinde tanımlanması talimatı verdi.

24 TEMMUZ

– Netanyahu, ABD Kongresi liderlerinin daveti üzerine Kongre’deki ortak oturumda yaklaşık 1 saat süren konuşma yaptı. Netanyahu konuşmasında, binlerce Filistinlinin öldürüldüğü Gazze’nin Refah kentinde “hiç sivilin öldürülmediğini” öne sürdü.

25 TEMMUZ

– Fransa’da 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda ülkesini temsil edecek Fransız koşucu Sounkamba Sylla’nın açılış törenine başörtüsü ile katılmasına izin verilmemesi tepki çekti.

– Biden, Beyaz Saray’da Netanyahu ile bir araya geldi. ABD’de Filistin destekçisi göstericiler, Biden ile görüşen Netanyahu’yu Beyaz Saray önünde protesto etti.

26 TEMMUZ

– Trump, yaklaşık 4 yıl aradan sonra ilk kez görüştüğü Netanyahu’ya, “Biden yönetiminin İsrail için hiçbir şey yapmadığını” söyledi.

– Paris 2024 Olimpiyatları’nın açılışında, “Son Akşam Yemeği” tablosunun drag queen (kadın kıyafeti giyip makyaj yapan erkek) performansıyla tasvir edilmesi, dini inançlara saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle tepki topladı.

27 TEMMUZ

– İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’ndeki Mecdel Şems beldesine yönelik roket saldırısında 11 kişi hayatını kaybetti, 6’sı ağır 24 kişi yaralandı.

28 TEMMUZ

– Venezuela’da yapılan devlet başkanı seçimini Nicolas Maduro’nun kazanmasının ardından muhalefet, seçim konseyinin açıkladığı sonuçlara itiraz etti.

– İran’da 5 Temmuz’da yapılan cumhurbaşkanı seçimlerinin ikinci turunu kazanan Mesud Pezeşkiyan, mazbatasını ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney’den alarak göreve başladı.

30 TEMMUZ

– Hindistan’ın güneyindeki Kerala eyaletinde etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı toprak kaymalarında 358 kişi hayatını kaybetti.

– İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Dahiye bölgesine yönelik hava saldırısında Hizbullah’ın üst düzey komutanı Fuad Şükür öldürüldü.

31 TEMMUZ

– Hamas lideri İsmail Heniyye, İran’ın başkenti Tahran’da kaldığı konutta uğradığı saldırıda öldürüldü.

– Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan’ın ülkenin doğusundaki Cibet şehrinde katıldığı askeri öğrencilerin mezuniyet törenine insansız hava aracı ile düzenlenen saldırıda 5 kişi yaşamını yitirdi.

1 AĞUSTOS

– AB üyesi ülkeler tarafından 25 Mayıs’ta kabul edilen dünyanın ilk “Yapay Zeka Yasası”, 12 Temmuz’da Birliğin Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.

– Nijerya’da benzin sübvansiyonunun kaldırılmasının ardından artan hayat pahalılığına karşı düzenlenen protestolarda 5 günde 873 kişi gözaltına alındı.

5 AĞUSTOS

– Bangladeş’te hükümet karşıtı göstericiler Başbakan Şeyh Hasina’nın resmi konutunu bastı. Bangladeş ordusu, Hasina’nın istifa ettiğini ve resmi konutundan ayrılmasının ardından ülkede geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı.

6 AĞUSTOS

– Harris’in, 5 Kasım’daki seçimlerde Demokrat Partinin başkan adayı olduğu resmileşti.

– Galler Bölgesel Başbakanı Vaughan Gething’in istifasının ardından Mecliste yapılan oylamada Eluned Morgan, “Galler’in ilk kadın Başbakanı” seçildi.

7 AĞUSTOS

– Türkiye, UAD’de İsrail aleyhindeki soykırım davasına müdahillik beyanını Divan’a sundu.

– Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), Sudan’da 26 milyon insanın akut açlık çektiğini ve 10 milyon insanın şiddet, açlık ve yoksunluk nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

– Rusya’nın Ukrayna sınırı yakınında bulunan Kursk Bölgesi Vali Vekili Aleksey Smirnov, Rus ve Ukrayna askeri güçleri arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgede acil durum ilan edildiğini açıkladı.

8 AĞUSTOS

– İsrail, 28 Mayıs’ta Filistin Devleti’ni tanıdığını duyuran Norveç’in Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerinin İsrail’deki akreditasyonunu iptal ettiğini duyurdu.

– Bangladeş’te Nobel ödüllü Muhammed Yunus, geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başladı.

11 AĞUSTOS

– Afganistan yönetimi, son bir yılda 1 milyon 800 binden fazla Afgan’ın ülkesine döndüğünü duyurdu.

12 AĞUSTOS

– Hindistan’ın Yeni Delhi, Mumbai, Kalküta ve diğer bazı şehirlerinde doktorlar, bir stajyer doktorun tecavüze uğrayıp öldürülmesini protesto etmek için “acil olmayan cerrahi operasyonları” süresiz durdurma kararı alarak greve gitti.

13 AĞUSTOS

– ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik ve İşbirliği Ajansı’ndan yapılan açıklamaya göre ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e toplam değeri 20 milyar doları aşan silah ve mühimmat satışını onayladı.

– Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği (mpox) virüsünün dünya genelinde yayılmaya devam ettiği uyarısında bulundu. Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini bildirdi.

14 AĞUSTOS

– Tayland’da Anayasa Mahkemesi, Başbakan Srettha Thavisin’in “kabineyi kurarken etik kurallarını ihlal ettiği” gerekçesiyle görevinden azledilmesi yönünde karar aldı.

15 AĞUSTOS

– Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik, okul kampüsünde haftalar süren Gazze protestolarının üzerinden aylar geçtikten sonra istifasını duyurdu.

18 AĞUSTOS

– Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), yaşanan kuraklık nedeniyle Güney Afrika bölgesinde 68 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu duyurdu.

– AB, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’de 10 aydır gözler önünde insani felaket yaşandığını, 2023’ün insani yardım çalışanları için kayıtlara geçen en ölümcül yıl olduğunu bildirdi.

19 AĞUSTOS

– İskoçya hükümeti, Gazze’deki barış görüşmelerinde gerçek ilerleme sağlanana kadar Birleşik Krallık’taki İsrailli üst düzey diplomatlarla teması durdurduğunu bildirdi.

22 AĞUSTOS

– Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de nüfusun yaklaşık yüzde 90’ının yerinden edildiğini ve orada hiçbir yerin güvenli olmadığını açıkladı.

26 AĞUSTOS

– Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Meksika’nın özgür bir ülke olduğunu ve sınırda duvar inşaatı yapılmasını istemediklerini söyledi.

28 AĞUSTOS

– Obrador, ABD ve Kanada büyükelçilerinin ülkenin iç işlerine müdahale anlamına gelen ifadeler kullanmasını gerekçe göstererek bu ülkelerin büyükelçileriyle ilişkilerini askıya aldı.

30 AĞUSTOS

– Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın Batı ülkelerinden silah aldığını, üçüncü taraflarla askeri tatbikatlar yaptığını belirterek “Görünüşe göre Ermenistan barış anlaşmasıyla ve bölgeye kalıcı barış gelmesiyle ilgilenmiyor. Ermenistan kasıtlı olarak süreyi uzatıyor.” dedi.

1 EYLÜL

– Norveç’te Rus ordusu tarafından eğitildiği düşünüldüğü için “casus balina” olarak da bilinen Hvaldimir lakaplı beluga balinası öldü.

2 EYLÜL

– Biden, Netanyahu’nun, Gazze’de bir ateşkes anlaşması için “yeterli çabayı göstermediğini” belirtti.

3 EYLÜL

– Japonya’da aşırı sıcaklardan dolayı 248 kişi hayatını kaybetti.

4 EYLÜL

– ABD müzesinde sergilenen 2 bin 500 yıllık altın kolye Türk yetkililere iade edildi.

– Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi Türkiye’yle yeni dostluk ve işbirliğini başlatma vurgusu yaptı.

5 EYLÜL

– Ay’da yaklaşık 120 milyon yıl önce volkanik aktivite olduğu saptandı.

6 EYLÜL

– İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria’daki saldırısında Amerikalı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi hayatını kaybetti.

7 EYLÜL

– Boeing’in arızalanan Starliner mekiği, mürettebatsız şekilde Dünya’ya döndü.

– İşgal altındaki Batı Şeria’da katledilen Türk aktivist Eygi’nin, İsrailli keskin nişancının kurşunuyla öldürüldüğü otopsi raporuyla kanıtlandı.

10 EYLÜL

– SpaceX, ilk özel uzay yürüyüşü için Falcon 9 roketini fırlattı.

11 EYLÜL

– ABD başkanlık yarışında Kamala Harris ile Donald Trump, canlı yayında ilk kez kozlarını paylaştı.

13 EYLÜL

– Dünya Sağlık Örgütü, M çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan ilk aşının “MVA-BN” olduğunu duyurdu.

15 EYLÜL

– Trump’ın kaldığı Florida’daki West Palm Beach yakınlarında silah seslerinin duyulmasının ardından Trump’ın güvende olduğu açıklandı.

17 EYLÜL

– İsrail, 17-18 Eylül’de Hizbullah unsurlarının kullandığı “pager” isimli çağrı cihazlara ve telsizlere sızdı, sinyal verdiği için sahipleri tarafından ellerine alınan cihazlar bu esnada infilak etti. Çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması nedeniyle 37 kişi hayatını kaybetti, 3 binden fazla kişi yaralandı.

18 EYLÜL

– İsrail’in Filistin topraklarında varlığını sonlandırmasını isteyen tasarı BM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

19 EYLÜL

– İsrail ordusu, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın konuşması öncesi Lübnan’a hava saldırıları düzenledi.

22 EYLÜL

– Sri Lanka’da yapılan devlet başkanı seçimini Marksist eğilimli Anura Kumara Dissanayake kazandı.

23 EYLÜL

– İsrail’in Lübnan’a yoğun ve şiddetli hava saldırıları devam ederken Tel Aviv yönetimi telekonferans oylamasıyla 30 Eylül’e kadar olağanüstü hal ilan edilmesini onayladı.

25 EYLÜL

– Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İsrail’i destekleyen ülkelere soykırımı durdurma çağrısı yaptı.

26 EYLÜL

– ABD ve Fransa’nın öncülüğündeki 10 ülke İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu.

28 EYLÜL

– Türk heyeti ve birçok delegasyon, Netanyahu’nun BM Genel Kurulu hitabını salonu terk ederek protesto etti.

– İsrail ordusu, Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesine gerçekleştirdiği hava saldırısında Nasrallah ve beraberindekilerini öldürdüklerini duyurdu.

29 EYLÜL

– Avusturya’daki genel seçimlerde aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ülke tarihinde ilk kez seçimi kazandı.

30 EYLÜL

– Yeni Zelanda’da 6 bini aşkın kişinin bir araya gelerek yaptığı haka dansı dünyanın en kalabalık icra edilen haka dansı rekorunu kırdı.

Devamını Oku

Dünya

Dünyada 2024 böyle geçti: Ocak-şubat-mart

Published

on

By

– Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD’de açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşması 11 Ocak’ta başladı
– Rusya’nın başkenti Moskova’da “Crocus City Hall” konser salonuna, 22 Mart akşamı silahlı kişilerce düzenlenen terör saldırısında 144 kişi hayatını kaybetti
Ankara, 25 Aralık 24 (TAK): Japonya’nın batısındaki İşikawa eyaleti kıyısında 2 saat içinde 5 ila 7,6 büyüklüğünde 11 deprem meydana gelmesi, İran’ın Kirman eyaletinde Kasım Süleymani’nin mezarı yakınlarında iki terör saldırısı düzenlenmesi, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşmasının başlaması, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde yer aldığı SpaceX’e ait uzay aracının Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatılması, ABD’li nöroteknoloji şirketi Neuralink’in kurucusu Elon Musk’ın ilk kez bir insana beyin çipinin yerleştirildiğini açıklaması, Rus tutuklu muhalif Aleksey Navalnıy’nın cezaevinde yaşamını yitirmesi ve Rusya’nın başkenti Moskova’da “Crocus City Hall” adlı konser salonundaki terör saldırısında 144 kişinin hayatını kaybetmesi 2024’ün ilk çeyreğine damga vurdu.

Japonya’nın batısındaki İşikawa eyaleti ve bu bölgedeki Noto Yarımadası kıyısında ocak ayının ilk haftasında çok sayıda deprem meydana geldi. Depremlerde 240’ın üstünde kişi yaşamını yitirirken, depremler sonrası oluşan tsunami nedeniyle bölge genelinde 1,9 kilometrekarelik alan sular altında kaldı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Süleymani’nin Ocak 2020’de ABD’nin Bağdat’taki saldırısında öldürülmesinin 4. yılı dolayısıyla 3 Ocak’ta düzenlenen anma töreninin yapıldığı Kirman’da, kabristana giden yol üzerinde iki patlama meydana geldi. Saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında olduğu 89 kişi hayatını kaybetti, 284 kişi yaralandı. İranlı yetkililer, patlamaların canlı bomba saldırıları sonucu gerçekleştiğinin tespit edildiğini duyurdu, saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten itibaren Gazze’de işlediği fiillerle 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD’de 29 Aralık 2023’te dava açarak geçici tedbir kararı alınmasını talep etti. Söz konusu davanın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşması 11 Ocak’ta Hollanda’nın Lahey kentinde başladı. Duruşmada kanıt olarak Anadolu Ajansının (AA), İsrail’in Gazze’de fosfor bombası kullandığını ispat eden fotoğrafları sunuldu. UAD, Güney Afrika’nın açtığı soykırım davasında, “İsrail devleti, Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı” talebiyle ilgili, İsrail’in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına hükmetti.

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu SpaceX’e ait uzay aracı, 19 Ocak’ta, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı. Böylece ilk Türk astronot unvanını alan Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözü “İstikbal göklerdedir” oldu. Axiom-3 (Ax-3) mürettebatını taşıyan Dragon uzay aracı, 20 Ocak’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) başarıyla kenetlendi. Dragon kapsülü, 9 Şubat’ta ABD’nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa iniş yaptı.

ABD’li nöroteknoloji şirketi Neuralink’in kurucusu Musk, 30 Ocak’ta, ilk kez bir insana beyin çipinin yerleştirildiğini açıkladı. Musk, yaklaşık bir ay sonra, beyin çipi yerleştirdikleri kişinin düşünce yoluyla bilgisayar faresini kontrol edebildiğini belirtti. Ardından 21 Mart’ta Neuralink, beyin çipi yerleştirdikleri kişinin düşünce yoluyla satranç oynadığını kaydetti.

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri (FSİN), 16 Şubat’ta, tutuklu muhalif Aleksey Navalnıy’nın cezaevinde hayatını kaybettiğini bildirdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Navalnıy’ın Rusya’daki cezaevinde ölümüne ilişkin güvenilir ve şeffaf bir soruşturulma yürütülmesi çağrısında bulundu.

Moskova’da “Crocus City Hall” adlı konser salonuna 22 Mart akşamı silahlı kişilerce saldırı düzenlendi. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele ateş açtıkları görüldü. Konser salonunun bulunduğu binanın çatısı, çıkan yangının ardından çöktü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı düzenleyen 4 teröristin de içinde olduğu 11 kişinin yakalandığını belirtti. Terör saldırısında 144 kişi hayatını kaybetti.

2024’ün ocak, şubat ve mart aylarında şu önemli gelişmeler yaşandı:

1 OCAK

– Japonya’nın batısındaki İşikawa eyaleti kıyısında 2 saat içinde 5 ila 7,6 büyüklüğünde 11 deprem meydana geldi. Depremlerde 241 kişi hayatını kaybetti.

2 OCAK

– Güney Kore’de ana muhalefetteki Demokratik Partinin lideri Lee Jae-myung, Busan’da bir inşaat alanını ziyareti sırasında bıçaklı saldırıya uğradı. Lee, saldırıdan kurtuldu.

– İsrail’in insansız hava aracıyla Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlediği saldırıda Hamas yöneticilerinden Salih el-Aruri öldürüldü.

3 OCAK

– İran’ın Kirman eyaletinde Kasım Süleymani’nin mezarı yakınlarında iki terör saldırısı düzenlendi. Aralarında kadın ve çocukların da olduğu 80’den fazla kişi yaşamını yitirdi.

4 OCAK

– Bilim insanları, yol açtığı ölümcül enfeksiyonlarla bilinen ve antibiyotik direncine sahip patojenler arasından bulunan “Acinetobacter baumannii” bakterisini yok etme potansiyeline sahip yeni bir antibiyotik türü tespit etti.

– Kuveyt’te Muhammed Sabah es-Salim yeni başbakan olarak atandı.

– Irak’ın başkenti Bağdat’ta, İran’a yakın Haşdi Şabi’ye bağlı Şii milis gücü Nuceba Hareketi liderlerinden “Ebu Takva es-Saidi” ABD hava saldırısında öldürüldü.

6 OCAK

– ABD’de Alaska Hava Yollarına ait “Boeing 737 MAX 9” tipi yolcu uçağı havadayken penceresinin kopması nedeniyle acil iniş yaptı.

8 OCAK

– Hollywood Yabancı Basın Birliği tarafından bu yıl 81’incisi düzenlenen Altın Küre Ödülleri’ni kazananlar açıklandı.

– Bangladeş’te Başbakan Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki iktidar partisi Avami Birliği, 12. genel seçimde Meclisteki 298 koltuktan 222’sini kazandı, bağımsız adaylar 62 koltuğun sahibi oldu.

9 OCAK

– ABD’nin New York kentindeki bir sinagogun altında yasa dışı şekilde inşa edilmiş tüneller olduğunu ortaya çıkaran polis, mukavemet gösteren çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

– ABD’de hastaneye kaldırılan, ardından durumuna ilişkin Beyaz Saray ve Kongre düzeyinde bilgilendirme krizi yaşanan Savunma Bakanı Lloyd Austin’in prostat kanseri tedavisi gördüğü duyuruldu.

10 OCAK

– Ganalı şef Failatu Abdul-Razak, 227 saat boyunca yemek pişirerek dünya rekoru kırdı.

11 OCAK

– Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD’de açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin duruşması başladı. Duruşmada, kanıt olarak AA’nın fotoğrafları sunuldu.

12 OCAK

– Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Cabo Verde’nin Afrika’da sıtmadan tamamen arınan 3’üncü ülke olduğunu duyurdu.

13 OCAK

– Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’daki başkanlık seçimleri, iktidardaki Demokratik İlerici Partinin (DPP) adayı, görevdeki Başkan Yardımcısı Lai Ching-te’nin zaferiyle sonuçlandı.

14 OCAK

– Yarım asırdan fazladır tahtta olan Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe, oğlu Prens Frederik’e yol açmayı planladığını duyurmasının ardından tahttan çekildi.

16 OCAK

– ABD’de California eyaletinin Los Angeles kentindeki Peacock Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle 75. Primetime Emmy Ödülleri sahiplerini buldu. Ödül töreninde HBO yapımı “Succession” ile FX yapımı “The Bear” dizileri, altışar ödül alarak geceye damga vurdu.

19 OCAK

– Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde yer aldığı SpaceX’e ait uzay aracı, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı.

20 OCAK

– İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın yer aldığı uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) kenetlenmesinden sonraki tüm işlemlerin tamamlanmasıyla Axiom-3 (Ax-3) ekibi istasyona girdi.

23 OCAK

– İsrail ordusu, kara birliklerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki en büyük yerleşim bölgesi olan Han Yunus’u kuşattığını açıkladı.

24 OCAK

– İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek ve Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı’na katılmak üzere Ankara’ya geldi.

– Rusya’nın Belgorod bölgesinde değişime götürülen 65 Ukraynalı askeri esirin yanı sıra 3’ü refakatçi 6’sı mürettebat olmak üzere 74 kişinin bulunduğu “İl-76” tipi uçak düştü. Uçakta kurtulan olmadı.

25 OCAK

– Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, görevinden istifa ettiğini bildirdi.

26 OCAK

– UAD, Güney Afrika’nın açtığı soykırım davasında, “İsrail Devleti, Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı” talebiyle ilgili, İsrail’in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına hükmetti.

27 OCAK

– ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye 40 F-16 savaş uçağının satışı ve mevcut F-16’ların modernizasyonu konusunda Kongre’ye resmi bildirimde bulundu.

28 OCAK

– Dünyanın en büyük yolcu gemisi “Icon of the Seas” ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Miami Limanı’ndan ilk yolculuğuna başladı.

– Ürdün’ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın konuşlanmış ABD güçlerine yönelik insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda 3 ABD askeri öldü.

29 OCAK

– Kanada hükümeti, Türkiye’ye satış yapmak isteyen savunma sanayi firmalarına yönelik 2020’den bu yana uyguladığı ihracat kısıtlamalarını kaldırdı.

30 OCAK

– ABD’li nöroteknoloji şirketi Neuralink’in kurucusu Elon Musk, ilk kez bir insana beyin çipinin yerleştirildiğini açıkladı.

31 OCAK

– Malezya’nın dönüşümlü monarşi sisteminde, Johor Sultanı İbrahim İskender 5 yıllığına ülkenin yeni kralı olarak yemin etti.

– Pakistan’da mahkeme, Başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı ve sattığı gerekçesiyle yargılandığı yolsuzluk davasında suçlu bulunan eski Başbakan İmran Han’ı ve eşi Büşra Bibi’yi 14 yıl hapis cezasına çarptırdı.

3 ŞUBAT

– Çin, dünyada yapay zeka teknolojisiyle çalışan ilk ticari “hiper uydu”sunu yörüngeye yolladı.

4 ŞUBAT

– Namibya Cumhurbaşkanı Hage Geingob, kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

5 ŞUBAT

– Kazakistan’da Alihan İsmailov başkanlığındaki hükümet istifa etti.

– İngiltere Kralı 3. Charles’a kanser tanısı kondu.

6 ŞUBAT

– 74 yaşındaki Eski Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, kendisini taşıyan helikopterin düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

7 ŞUBAT

– Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibi, Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) ayrıldı.

– Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu, mevcut cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, cumhurbaşkanı seçimini kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 92,1 oyla kazandığını duyurdu.

8 ŞUBAT

– Haiti’de, Başbakan Ariel Henry’nin istifası talebiyle düzenlenen protestolarda çıkan olaylarda 6 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

9 ŞUBAT

– Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD’nin Florida eyaleti açıklarında okyanusa iniş yaptı.

10 ŞUBAT

– Macaristan’da çocuk istismarı nedeniyle hüküm giymiş bir kişiyi affetmesi nedeniyle başta muhalefet olmak üzere toplumun geniş kitlelerince tepki gösterilen Cumhurbaşkanı Katalin Novak, “hata yaptığını” belirterek görevinden istifa etti.

11 ŞUBAT

– Pakistan’da Ulusal Meclis ve eyalet meclisleri için 8 Şubat’ta düzenlenen seçimleri, eski Başbakan İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) destekli bağımsız milletvekilleri birinci, eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğini yaptığı Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ise ikinci sırada tamamladı.

13 ŞUBAT

– ABD Senatosu, uzun süren tartışmaların ardından Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a yardımların da içinde yer aldığı toplam 95,3 milyar dolarlık destek paketine onay verdi.

14 ŞUBAT

– Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012’deki cumhurbaşkanı seçiminde yasa dışı finansman sağlamak suçundan 6 ayı ertelenmiş toplam 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

16 ŞUBAT

– San Francisco merkezli teknoloji şirketi OpenAl, metin komutlarıyla gerçekçi ve yaratıcı sahneler oluşturabilen yapay zeka modeli Sora’yı tanıttı.

– Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri (FSİN), tutuklu muhalif Aleksey Navalnıy’nın cezaevinde hayatını kaybettiğini bildirdi.

19 ŞUBAT

– İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, İsrail’in Gazze’deki işgalini Nazi lider Adolf Hitler’in yaptıklarına benzeten Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın “istenmeyen kişi” ilan edildiğini belirtti.

– Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası’nın (DSA) kurallarını ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla sosyal medya platformu TikTok hakkında resmi soruşturma başlattı.

20 ŞUBAT

– ABD, bir kez daha Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Gazze’de acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti.

21 ŞUBAT

– Venezuela’nın Bolivar eyaletindeki yasa dışı altın madeninin çökmesi sonucu ilk belirlemelere göre 30 kişi öldü, 100’den fazla kişi toprak altında kaldı.

23 ŞUBAT

– ABD merkezli Intuitive Machines şirketinin “IM-1” misyonu kapsamında SpaceX üretimi Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilen “Odysseus” adlı uzay aracı, Ay’a iniş yaptı.

25 ŞUBAT

– ABD Hava Kuvvetleri askeri Aaron Bushnell, İsrail’in Washington Büyükelçiliği’nin önünde Gazze’de soykırıma karşı çıkmak için kendini ateşe verdi.

26 ŞUBAT

– Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye’nin, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a sunduğu istifası kabul edildi.

27 ŞUBAT

– Çin’de geçen yıl bir süre ortadan kaybolduktan sonra görevden alınan eski Dışişleri Bakanı Çin Gang’ın, Ulusal Halk Kongresi üyeliğinden “istifa ettiği” belirtildi.

28 ŞUBAT

– Gine’de hükümetin 19 Şubat’ta feshedilmesinin ardından başbakanlık görevine Amadou Oury Bah getirildi.

29 ŞUBAT

– İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten itibaren Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında öldürdüğü Filistinlilerin sayısı çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 30 bini aştı.

1 MART

– Bangladeş’in başkenti Dakka’da bir binada çıkan yangında 43 kişi hayatını kaybetti.

– ABD’li Senatör Rand Paul’ün sunduğu ve Türkiye’ye F-16 satışının bloke edilmesini öngören tasarı Senato Genel Kurulu’ndaki oylamada reddedildi.

– Nikaragua, İsrail’in Gazze’deki eylemlerine siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak “soykırım işlemesini kolaylaştırdığı” gerekçesiyle Almanya aleyhine UAD’de dava açarak geçici tedbir kararı alınmasını talep etti.

3 MART

– Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, PML-N Başkanı Şahbaz Şerif’in, 201 oy alarak ikinci kez başbakan seçildiğini duyurdu.

4 MART

– Haiti’de çetelerin hapishaneye silahlı saldırısı sonucu 3 bin 600 mahkum firar etti, 12 mahkum hayatını kaybetti.

5 MART

– Malta’da 18 Ocak 2023’te kaldırımda yürüyen Türk iç mimar Pelin Kaya’yı aracıyla ezerek öldüren ve suçunu şubatta kabul eden katil Jeremie Camilleri, yargılandığı davada 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

6 MART

– Meksika’da “Ayotzinapa Davası” ismiyle bilinen ve 43 öğrencinin 2014’te gözaltına alındıktan sonra kaybolduğu olayı protesto eden onlarca gösterici, Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un günlük basın toplantısı sırasında Ulusal Saray’ın kapısını kamyonla kırdı.

7 MART

– İsveç, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen giriş protokolü kabul töreniyle NATO’nun resmen 32’nci üyesi oldu.

8 MART

– Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

9 MART

– Pakistan Ulusal Meclisi, Pakistan Senatosu ve 4 eyalet meclisinde yapılan oylamada, Pakistan Halk Partisi (PPP) ve PML-N ortak adayı Asıf Ali Zerdari yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.

11 MART

– ABD’de bu yıl 96’ncısı düzenlenen Oscar ödül töreninde “En İyi Film” ödülünü Oppenheimer, “En İyi Yönetmen” ödülünü bu filmin yönetmeni Christopher Nolan aldı.

14 MART

– Hindistan’da azınlıklara ve farklı etnik gruplardan insanlara kendi inanç ve kültürlerine göre yargılanma esnekliğini ortadan kaldıran “Tek Tip Medeni Kanun” tasarısı, Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu’nun onayıyla Uttarakhand eyaletinde yasalaştı.

– Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, eski Başbakan Yardımcısı ve Filistin Yatırım Fonu Başkanı Muhammed Mustafa’yı yeni Başbakan olarak atadı.

18 MART

– Rusya Merkez Seçim Komisyonu, Vladimir Putin’in kesin olmayan ilk sonuçlara göre, oyların yüzde 87,29’unu alarak devlet başkanı seçimini kazandığını açıkladı.

19 MART

– ABD’li uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, Starlink internet ağı projesi kapsamında 22 uyduyu uzaya gönderdi.

20 MART

– Estonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Tallinn Büyükelçiliğinde çalışan diplomatın “gizli dava belgelerini” sızdırdığı gerekçesiyle sınır dışı edildiğini bildirdi.

– Güneydoğu Asya ülkesi Vietnam’da Devlet Başkanı Vo Van Thuong istifa etti.

– Galler İşçi Partisi Lideri Vaughan Gething, mecliste yapılan oylamayla Galler Bölgesel Başbakanı seçilirken, aynı zamanda Avrupa’nın ilk siyahi lideri oldu.

– Endonezya Seçim Komisyonu (KPU), 14 Şubat’ta yapılan devlet başkanı seçiminde mevcut Savunma Bakanı Prabowo Subianto’nun, oyların yüzde 58,6’sını alarak seçimi önde tamamladığını duyurdu.

21 MART

– Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, ülkede 10 Mart’ta yapılan erken genel seçimlerin ardından sağ partilerin ittifakından oluşan Demokratik İttifak’ın (AD) lideri Luis Montenegro’yu başbakan atadı.

– ABD’nin Boston kentinde doktorlar, ilk defa bir hastaya genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakletti.

22 MART

– BMGK’de, ABD’nin Gazze’de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetinen karar tasarısı Rusya ve Çin tarafından veto edildi.

– Rusya’nın başkenti Moskova’da “Crocus City Hall” konser salonundaki terör saldırısında 144 kişi hayatını kaybetti.

– İngiltere tahtının varisi Galler Prensi William’ın eşi Prenses Kate Middleton, kendisine kanser teşhisi konulduğunu ve önleyici kemoterapi gördüğünü açıkladı.

25 MART

– BMGK’de, Gazze’de kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısı kabul edildi.

26 MART

– İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi çevresinde bir eve düzenlediği saldırıda aynı aileden 30 kişi öldü.

27 MART

– Almanya’da terör örgütü PKK yandaşları Türkiye’nin Hannover Başkonsolosluğu binasına saldırdı.

28 MART

– UAD, İsrail’in, Gazze’ye insani yardımların engelsiz ulaştırılmasını sağlamasına ve Filistinlilerin haklarını ihlal etmemesine hükmetti.

29 MART

– BM, İsrail ordusunun 6 aydır saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde 171 çalışanının öldürüldüğünü duyurdu.

Devamını Oku

Trending

Reklam