Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KEMA: “Beşparmak ormanları Orman Dairesi’ndeki eksikler yüzünden büyük yangın riski altında”

Published

on

Kıbrıs Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma Ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA), 1995’te çıkan yangından sonra yeniden ağaçlandırılan Girne Beşparmak dağları bölgesindeki ormanların, Orman Dairesi’ndeki eksiklikler nedeniyle kaderine terk edildiğini ve büyük bir yangın riski altında olduğunu öne sürdü.

Bölgenin yangına karşı korumasız olduğunu ve kaderine terk edildiğini belirten Vakıf, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı’nın gözlerini kapadığını, kulaklarını tıkadığını ve yangın gailesi olmadığını iddia etti.

“Bakana bir kez daha çağrımızdır” başlığıyla yazılı açıklama yapan KEMA Mütevelli Heyeti Başkanı İlkay İlseven, Çavuş’tan ormancıların feryatlarına kulak vermesini istedi.

İlseven, “Sayın Bakanı bir kez daha uyarıyoruz, Girne’de durum çok vahimdir. Hiç vakit kaybetmeden hemen bugün, yetkisi alınmış 9 işçiyi (iki işçi şoför olmak üzere) istihdam edin, Girne’deki ekibe ve eksik görev yapmakta olan iki kuleye verin, bu şekilde sorun çözülür.” dedi, aksi halde istifaya çağırdı.

Bakanın, çam kese böceği mücadelesiyle ilgili geçen yıldan beri ilgisiz kaldığını, bu tavrı şimdi de orman yangınları konusunda sürdürdüğünü savunan İlseven, orman teknik elemanlarının isyan noktasına geldiğini belirtti.

İlseven, Çevre Platformu’nun birkaç hafta önce bakanlık önünde yaptığı eylemden sonra Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un kendilerine havadan mücadele için gerekli bütçeyi oluşturduğunu ve yakın zamanda ihaleye çıkacağını açıklamasına rağmen aradan geçen sürede bu konuda tek bir adım atılmadığını öne sürdü.

İlseven şöyle devam etti:

“Orman yangınları konusunda da, benzer davranış ve tutumları devam ettirdiğini görmek bizleri derinden üzmektedir. Bir Akdeniz ülkesi olmamız nedeniyle orman ve arazi yangınları ülkemizde her zaman var olacaktır. Önemli olan, yangına karşı alacağımız etkin tedbirlerle çıkacak olan yangınların küçük alanda kalmasını sağlamak olmalıdır.”

1995’teki Beşparmak yangınına işaret ederek 9 bin hektarda 100 bin metreküp orman emvalinin zarar gördüğü bu yangın sonrasında etkin tedbirlerle 8 ay gibi kısa süre içinde sahadaki enkaz kaldırılarak ağaçlandırıldığını ve bugün bu sahada genç bir orman bulunduğunu anlatan İlseven, bu yangından ders çıkarılarak yangına karşı planlamalar yapıldığını, 12 yangın gözetleme kulesi inşa edildiğini, bin kilometrelik yangın yolları ve emniyet şeritleri açıldığını, Orman Dairesi’nin araç – gereç yönünden güçlendirildiğini anlattı.

KEMA Başkanı İlseven, şunları kaydetti:

“Hayata geçirilen bu önlemler 1995 yılından günümüze kadar hiç aksatılmadan uygulanmıştır. Ancak yangın sezonunun ortasına geldiğimiz bu günlerde yangın koruma ve yangınlarla mücadele konusunda hala daha birçok eksiğimizin olduğunu görmek bizleri kahrediyor. Sayın Bakan gayet rahat bir şekilde tüm tedbirlerin dört dörtlük alındığını, hatta geçmiş yönetimlerin bile yapamadıklarını başardığını söylüyor, çam kese böceği konusunda olduğu gibi orman yangınları konusunda da doğruları söylemiyor, yalan söylüyor. Birçok kez uyarılarımıza rağmen aynı yalanları söylemeyi sürdürüyor, hatta bu konudaki zafiyetlerini mecliste dile getiren bazı milletvekillerine kürsüden cevap verirken bile ısrarla yanlış yalan söylemlerini sürdürmüştür.”

Yangın koruma ve yangınla mücadele konularında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş’tan kaynaklanan zafiyetler olduğunu öne süren İlseven, açıklamasında şunlara yer verdi:

“İlk müdahale ve hazır kuvvet ekibi olarak istihdam edilmesi gereken 125 kişilik mevsimlik işçi, maliyeden yetki alınmasına rağmen hala tamamlanamadı, 9 eksikle çalışılmaktadır.

Rotasyon usulü ile çalışan 12 yangın gözetleme kulesinde görevlendirilmesi gereken 24 yangın gözetleme işçisi, 2 eksikle görev yapılmakta, bu da 2 kulede bir gün işçinin bulunması ikinci günde ise kulenin boş olması anlamına gelir.

İlk müdahale ekipleri rotasyon çalıştıkları için ortalama 8-10 kişilik gruplar halinde görev yaparlar ama bu görevlendirmeye baktığımızda Kantara bölgesine 17 kişi verilirken Girne merkez ekibi 3 işçiyle rotasyon yapmaya zorlanmaktadır.

Sayın Bakan 900-1000 km civarında olan yangın emniyet yol ve şeritlerinin yüzde 90nının temizlendiğini övünerek söylüyor, ancak yaptığımız araştırmada Girne Bölge Şefliğine bağlı 12 bin hektar üzerinde bir alanı kapsayan ormanda tek bir metre yol veya şerit temizlenmemiştir.

Bugün Girne merkezde 3 kişilik yangın ekibi, şoförleri olmayan 2 adet arazöz (yangın söndürme aracı) ve bir adet pickup araç ile görev yapılmaktadır. Arazözler için henüz şoför istihdamı yapılmadığından Dairenin kadrolu bir şoförü mesai içinde görev yapar ancak mesai dışında, hafta sonu ve tatil günlerinde 2 adet arazöz şoförsüz ve hareket edemez durumda bekletilmektedir. Çıkması muhtemel bir yangına bu şekilde bir ekiple müdahale edilmesi olanaksızdır.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

19 Mayıs TMK öğrencilerinden 6 Şubat’ta kaybettikleri arkadaşları anısına eser

Published

on

By

19 Mayıs Türk Maarif Koleji (TMK) öğrencileri, 6 Şubat 2023 depreminde Adıyaman’da yitirdikleri arkadaşları anısına, “İçimizdeki Doğa” isimli eser yayımladı.

19 TMK’dan yapılan açıklamada, merhumların anılarını yaşatmak, insanın doğa üzerinde kurduğu tahakkümü sorgulatmak ve insanların doğanın bir parçası olduğunu hatırlatmak amacıyla hazırlanan eserde, şiirler, öyküler, düşünce yazıları ve fotoğraflar yer alıyor.

“İçimizdeki Doğa”, 19 Mayıs Türk Maarif Koleji, Işık Kitabevi ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’nden temin edilebilir.

Devamını Oku

Kıbrıs

Ocak ayı enflasyonu yüzde 2,02 olarak açıklandı

Published

on

By

İstatistik Kurumu, ocak ayı hayat pahalılığını yüzde 2,02 olarak açıkladı. Tüketici Fiyatları Genel Endeksi’ne göre, fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 2,02, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,61 oranında arttı.

-En yüksek artış haberleşme grubunda

Ocakta ana harcama grupları arasında bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı, yüzde 11,52 ile haberleşme grubunda kaydedildi. Sağlık harcamaları yüzde 7,52, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 4,32, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar yüzde 2,73, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 1,39, eğitim yüzde 1,38, eğlence ve kültür yüzde 1,27, lokanta ve oteller yüzde 1,26, ulaştırma yüzde 1,13, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri yüzde 1,02, alkollü içecekler ve tütün ise yüzde 0,37 oranında arttı. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 0,86 oranında düşüş yaşandı.

Ocak ayında endekste yer alan 436 ürünün fiyatı yükselirken, 129 ürünün fiyatı düştü. En fazla fiyat artışı, yüzde 60,18 ile pasaport alım masraflarında gerçekleşti. Bunu yüzde 39,22 ile nar, yüzde 38,49 ile gollandro takip etti. En fazla fiyat düşüşü ise yüzde 50 ile milli piyango biletinde görüldü. KKTC devlet piyango bileti yüzde 33,33, kabak ise yüzde 31,22 oranında ucuzladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

“İş’te Kadın” paneli düzenlendi

Published

on

By

İş Kadınları Derneği “İş’te Kadın ekonomi paneli” düzenledi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası konferans salonunda yer alan panele, Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, milletvekilleri, iş insanları ve üyeler katıldı.

Panelde, 6 Şubat depreminde yaşamını yitiren “Şampiyon Melekler” anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Panelin yöneticiliğini dernek yönetim kurulu üyesi Damla Fehmi Sertbay yaptı. Panelde, konuşmacı olarak Prof. Dr. Mete Feridun, Dr. Mertkan Hamit ve Dr. Fatma Coşar Kınış yer aldı.

-Sayılı

Panelin açılış konuşmasını İş Kadınları Derneği Başkanı Bilen Sayılı yaptı. Sayılı, paneli, ekonomik dinamiklerin hem yerel hem de küresel etkilerini tartışmak ve çözüm önerileri geliştirmek üzere düzenlediklerini söyledi.

Sayılı, 2025 yılında, Orta Doğu’daki krizlerin Kuzey Kıbrıs’a yansımalarını daha derin hissetmeye başladıklarını ifade ederek, bölgede süregelen çatışmalar, enerji politikalarındaki belirsizlikler ve küresel ekonomik durgunluğun sadece dünya ekonomisini değil, ülkedeki ekonomik istikrarı da doğrudan etkilediğine işaret etti

Bu durumun, özel sektörün geleceğini, işverenlerin sürdürülebilir politikalarını ve çalışanların refahını ciddi anlamda tehdit ettiğine işaret eden Sayılı, Kıbrıs meselesinin ise 50 yıldır çözümsüz bir şekilde masada kalmaya devam ettiğini kaydetti.

Bu tarihsel sorunun, sadece siyasal bir çıkmaz değil, aynı zamanda ekonomik gelişimi sınırlayan en büyük engellerden biri olduğuna dikkat çeken Sayılı, dünya hızla değişirken, Kıbrıs Türk halkının hala geçmişin gölgesinde çözümü beklediğini söyledi.

Artık bu bekleyişin yerini cesur, yenilikçi ve kapsayıcı ekonomik hamlelerin alması gerektiğine inanç belirten Sayılı, panelde konuşulacak konuların, bu hamlelerin temelini oluşturmasını temenni etti.

Sayılı, 6 Şubat deprem felaketinin 2. yıl dönümüne geldiklerini ifade ederek, “Bu büyük acının yankıları hâlâ hayatımızda. O gün yaşanan kayıpları unutmadık, yaralarını sarmaya çalışan insanlarımızı yalnız bırakmadık” dedi.

Doğal afetler kadar ekonomik krizlerin de bireylerin ve toplumların üzerinde kalıcı yaralar bırakabildiğine işaret eden Sayılı, bu nedenle ekonomide dayanıklılık, sosyal dayanışma ve sürdürülebilir kalkınma gibi kavramları daha güçlü bir şekilde sahiplenmeleri gerektiğini söyledi.

Sayılı, ekonomiyi çok boyutlu ele aldıkları panelin, hem özel sektörün içinde bulunduğu çıkmazlara ışık tutacağına, hem de toplum olarak geleceğe umutla bakmalarını sağlayacak çözüm önerilerini ortaya koyacağına inandığını kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam