Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

KHYD “Prostat Kanserine Karşı Yürüyoruz” sloganıyla Meclis’te farkındalık etkinliği düzenledi

Published

on

 

Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD), 1-31 Mart Prostat Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla “Prostat Kanserine Karşı Yürüyoruz” sloganıyla Meclis’te farkındalık etkinliği düzenledi.

Etkinlik çerçevesinde bazı milletvekilleri ve Meclis personeli yürüyüş bandında bir dakikalık farkındalık yürüyüşü yaptı.

Bando eşliğinde şarkıların çalındığı etkinlikte, prostat kanseri tahlillerinin yapılması için milletvekilleri ve Meclis çalışanlarından kan örnekleri alındı.

Etkinlikte basına açıklama yapan Meclis Başkanı Zorlu Töre, Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin çalışmalarının takdire şayan olduğunu dile getirdi.

Erkeklerde sık görülen prostat kanserinden dolayı belli yaşın üzerindekilerin kontrol yaptırmasının önemine dikkat çeken Töre, erken teşhisin hayat kurtardığını söyleyerek, prostat kanserinin tedavi edilebilir bir kanser türü olduğunu fakat geç kalındığı takdirde vücudun farklı organlarına sirayet edebileceğini kaydetti.

Etkinliğin, erkeklere bir çağrı olduğunu dile getiren Töre, “Sadece kendi hayatınızı değil ailenizin hayatını da düşünününüz. Kimse üzülmesin.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Faiz Sucuoğlu da, kanser hastalığının her geçen gün erken tanı zenginleşmesine rağmen en büyük problem olarak durduğunu kaydetti.

Ülkede nüfusa oranla kanser hastalığının yüksek oranda seyrettiğini dile getiren Sucuoğlu, sadece prostat değil diğer kanser türlerinin de arttığına dikkat çekerek, prostat kanserinin sadece erkeklerde ortaya çıktığını ve erken tanı konulduğunda da sürecin kontrol altına alınabileceğini belirtti.

Prostat kanseri tedavisinin, hastalık erken tespit edildiği andan itibaren yüz güldürücü sonuçlar verildiğini dile getiren Sucuoğlu, bugün bu vesileyle tüm kanser teşhislerinde erken teşhisin önemine vurgu yapmak istediğini söyledi.

Vatandaşların, özellikle yaşı 50 ve üzerinde olan erkeklerin prostatı küçümsememelerini tavsiye eden Başbakan Sucuoğlu, etkinliğe katkı koyan herkese teşekkür etti.

Sağlık Bakanı Ali Pilli de, prostat farkındalık ayı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte erken tanının hayat kurtardığının hatırlatılmasının önemini vurguladı.

Erkeklerde prostat, kadınlarda da meme kanserinin sık görüldüğüne dikkat çekerek, halkın bir kan tahlili yapmasıyla erken teşhisin önemine işaret eden Pilli, kanser hastalığında erken teşhisin hayat kurtardığını bir doktor olarak tecrübe ettiğini kaydetti.

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde süratli şekilde tarama için personel artırımı yapıldığını söyleyen Pilli, tüm dünyada ilaç sıkıntısı yaşandığını fakat buna rağmen ülkede bu sıkıntıların düşük seviyede olduğunu söyleyerek, kanser taramasında kullanılan kitlerin hastanede bulunduğunu ve eksilmemesi için de gerekli tedbirleri almaya devam ettiklerini belirtti.

Sağlık Bakanı Ali Pilli, kanser ilaçlarında yaşanan sıkıntıları gidermek için kendisinin bu konuya çok önem vererek ilgilendiğini de belirtti ve ellerinden geleni fazlasıyla yaptıklarını, yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail ise konuşmasında,  prostat kanserinde erken tanının önemine vurgu yaparak düzenledikleri etkinlikle farkındalık yaratmayı amaçladıklarını kaydetti.

Meme kanserinde “pembe ay”; prostat kanserinde de “mavi ay” etkinlikleriyle farkındalık yaratmaya çalıştıklarını dile getiren Kocaismail, meme kanserinde derneğin kurulduğu 1993 yılında yüzde 5 hastanın hayatta kaldığını, şu anda ise yüzde 95 hastanın erken tanı bilinciyle hayatta kaldığını belirtti.

Erkekler arasında bir fobi ve bir tabu olarak kalmaya devam ettiği sürece prostat kanserinin ölümlerde öne çıkmaya devam edeceğini dile getiren Kocaismail, “mavi ay” etkinliği düzenleyerek Meclis’te erkeklere temsili tetkikler yaparak sağlık bütçelerinin artırılması konusunda ses vermek istediklerini kaydetti.

Bir prostat kanseri hastasının 6 kemoterapi alacak olması halinde 90 bin TL ücreti olduğunu, onun üzerindeki tetkikler ve giderlerin yüz binleri geçtiğini vurgulayan Kocaismail, “Bir PSA kiti devletimize 25 TL’ye mal olabilir. Özelde yapılacak olursa da 50 TL’ye yapılabilir. Bir hastanın tedavi ücretiyle on binlerce insanımızı tetkikten geçirebiliriz. Kitlerin alımı için sağlık bütçesine ödenek konulması ve koruma amaçlı devletin hastanelerinde ücretsiz bulanabilmesi gerekir.” dedi.

 

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Güneş Sistemi’nin kıyısında garip bir ‘fosil dünya’ keşfedildi

Published

on

By

Gökbilimciler, Güneş Sistemi’nin uzak sınırlarında “Ammonite” adı verilen gizemli bir gökcismi keşfetti.

Ammonite, Neptün’ün ötesinde yer alan ve Trans-Neptunian Object (TNO) olarak sınıflandırılan bir cisim. Ancak onu özel kılan, yörüngesinin son derece eliptik olması.

Bu özelliğiyle, tıpkı Sedna gibi yalnızca üç benzeri daha bulunan Sednoid grubuna dahil edildi. Sednoid’ler, Güneş’e en yakın geçiş noktaları (perihelion) 60 astronomik birimin (au) çok üzerinde olan nadir nesneler.

Gökbilimciler, bu nesnelerin yörüngelerini açıklamak için Gezegen Dokuz adını verdikleri, henüz keşfedilmemiş büyük bir gezegenin varlığını öne sürüyor. Ancak Ammonite’in yörüngesi, mevcut Sednoid’lerden farklılık gösteriyor. Araştırmacılara göre bu durum, Gezegen Dokuz hipotezini daha da karmaşık hâle getiriyor.

4.5 milyar yıldır değişmeyen yörünge

Ammonite’in yörüngesi, bilgisayar simülasyonlarına göre Güneş Sistemi’nin oluşumundan bu yana, yaklaşık 4.5 milyar yıldır kararlı bir şekilde seyrediyor. Nesne ilk kez 2023 yılında Subaru Teleskobu’yla tespit edildi, ancak kesin tanımlama 2024’te Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu ve arşiv verileriyle doğrulandı.

Keşif, FOSSIL (Formation of the Outer Solar System: An Icy Legacy) adlı gözlem programı kapsamında yapıldı. Program, Güneş Sistemi’nin uzak bölgelerindeki buzul nesneleri araştırmayı amaçlıyor.

“Q-boşluğu”nu dolduran ilk nesne

Ammonite, şimdiye kadar gözlemlenememiş bir yörünge bölgesinde yer alıyor. Bu bölge, gökbilimcilerin “q-gap” adını verdiği ve neden boş kaldığı bilinmeyen bir yörünge aralığını temsil ediyordu. Araştırmanın yazarlarına göre, Ammonite bu boşluğu doldurarak önemli bir eksik halkayı tamamladı.

Yeni sorular doğuruyor

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Yukun Huang’a göre, Ammonite’in yörüngesinin diğer Sednoid’lerle uyuşmaması, Gezegen Dokuz’un varlığını sorgulayan bir durum olabilir. Huang, bu nesnelerin oluşumunda, zamanında Güneş Sistemi’nde bulunan ama sonra dışarı atılan bir gezegenin etkili olabileceğini öne sürdü.

Ayrıca, bazı teorilere göre bu tür uzak nesneler; Güneş’in yıldız kümesi içindeki erken döneminde başka yıldızlarla yaşanan etkileşimler, hatta başka sistemlerden yakalanmış cisimler sonucu oluşmuş olabilir.

Gezegen Dokuz ortaya çıkabilir mi?

Ammonite’in keşfi, Gezegen Dokuz’un yörüngesini daraltıyor ve muhtemel saklanma alanlarını azaltıyor. Gökbilimciler henüz bu varsayımsal gezegeni gözlemleyemedi, ancak umutlar yeni nesil teleskoplarda.

Vera Rubin Gözlemevi, yakında on yıl sürecek LSST (Legacy Survey of Space and Time) projesine başlayacak. Bu teleskop, Güneş Sistemi’ndeki en karanlık ve zor tespit edilen nesneleri gözlemlemek için tasarlandı. Eğer Gezegen Dokuz gerçekten varsa, Rubin bu bilinmeyen devi ortaya çıkarabilecek en güçlü aday olabilir.

Devamını Oku

Dünya

Madrid’de devam eden orman yangınlarından kaynaklanan duman gökyüzünü kapladı

Published

on

By

İspanya’nın başkenti Madrid’de henüz kontrol altına alınamayan orman yangınlarından kaynaklanan duman, gökyüzünü kapladı.

Madrid’in 50 kilometre güneybatısında yer alan Mentrida kasabası civarında orman yangını çıktı.

Yaklaşık 3 bin hektarlık alanın kül olduğu yangından kaynaklanan duman, Madrid’de gökyüzünün tamamen kaplanıp turuncu bir görüntünün oluşmasına yol açtı.

Yangınların henüz kontrol altına alınamadığını belirten yetkililer, vatandaşlara evlerinde kalmalarını ve pencerelerini kapatmalarını tavsiye etti.

Devamını Oku

Dünya

BM: 18 Mart’tan bu yana Gazze’de 737 binden fazla kişi yerinden edildi

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM), mart ayında İsrail’in ateşkesi bozmasından bu yana Gazze’de 737 binden fazla kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Stephanie Tremblay, günlük basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bölgedeki meslektaşlarından edindiği bilgiyi aktaran Tremblay, sadece 8-15 Temmuz’da Gazze’de 11 bin 500 kişinin yerinden edildiğini belirtti.

Tremblay, diğer taraftan 18 Mart’ta İsrail’in ateşkesi bozmasından bu yana Gazze’de 737 binden fazla kişinin yerinden edildiğini söyledi.

Gazze’de hemen hemen herkesin yerinden edildiğine dikkati çeken Tremblay, bazı kişilerin birkaç kez yerinden edildiğini vurguladı.

– “İbadethanelere yönelik saldırılar kabul edilemez”

Tremblay, BM Genel Sekreteri’nin Gazze kentinin kuzeyinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Kutsal Aile Kilisesi’ne (Latin Manastırı) yönelik saldırıyı şiddetle kınadığını bildirdi.

İbadethanelere yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunun altını çizen Tremblay, aynı zamanda sığınan insanların hedef alınmaması gerektiğini söyledi.

Tremblay, AA muhabirinin, “Genel Sekreter İsrail tarafından, El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi’nin statüsünün değiştirilmesine ne tepki veriyor?” sorusuna ise bu konuya ilişkin gelişmelerden henüz haberdar olmadığını ifade etti.

BM Sözcü Yardımcısı, “Ancak her zaman tüm ibadethanelerin korunması çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

Israel Hayom gazetesinde yer alan haberde, Tel Aviv yönetiminin El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi üzerindeki yetkileri El Halil Belediyesinden alarak bölgedeki yasa dışı yerleşim birimlerinden “Kiryat Arba” yönetimine verildiği belirtilmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam