Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılı…Şehit oğlu Kıbrıs gazisi Erdoğmuş, şarapnel parçalarını yarım asırdır dizinde taşıyor

Published

on

Çankırı’da yaşayan 70 yaşındaki Kıbrıs gazisi Mehmet Erdoğmuş hayatını, Kıbrıs Barış Harekatı’nda diz kapağına saplanan şarapnel parçalarıyla sürdürüyor.

Kurşunlu ilçesine bağlı Bereket köyünde dünyaya gelen Mehmet Erdoğmuş’un babası, kendisi 6 yaşındayken, Sarıkamış’ta askerlik görevini yaptığı sırada araç kazasında şehit oldu.

1974 yılının Mart ayında askere giden Erdoğmuş, yaklaşık 5 aylık askerken Bolu Komando Tugayı’ndan Kıbrıs Barış Harekatı’na katıldı.

Harekatın 12’nci gününde dizi ve göğsüne şarapnel isabet etmesi sonucu yaralanan Erdoğmuş, yaklaşık 3 aylık tedavisinin ardından Kıbrıs’a döndü.

Askerliğini Kıbrıs’ta tamamlayan Erdoğmuş, orada yaşadıklarını gelecek nesillere aktarmak için harekete geçti.

Gazi Mehmet Erdoğmuş, AA muhabirine, okul konferanslarında 50 yıl önce gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatında yaşadıklarını anlattığını söyledi.

“İnşallah Filistin’e de en kısa zamanda bu özgürlük, barış gider”

Kendisinin 50’nci yılı gördüğünü ancak göremeyen birçok arkadaşının bulunduğunu belirten Erdoğmuş, “Bu 50 yıl nasıl geçti bana sorun. Kimileri şehit, kimileri gazi olmuş, kimileri babasız kalmış, kimileri yetim kalmış, bir yetim olarak, bir şehit çocuğu olarak bunları ben bilirim. Yaşayan olarak önce benim önem vermem lazım ki böyle günlere dinleyenler içtenlikle dinleyebilsin. Çünkü bizler yaşayan birer tarihiz. Bizler unutulmak istemiyoruz. Bugün ben 50 yıl önce Kıbrıs Barış Harekatına katılıp Kıbrıs’taki Türklere özgürlük götürmüşsem, ben bundan gurur duyuyorum. İnşallah Filistin’e de en kısa zamanda bu özgürlük, barış gider. Onlar da nice 50 yıllar yaşasınlar.” diye konuştu.

Yaşadıklarını gelecek nesillere aktardığını dile getiren Erdoğmuş, “Bu ülke için kimler ne fedakarlıklar yapmışlar. Bugün şehitlerimiz, başta babam canını feda etti vatan için. Ben Beşparmak Dağları’nda yaralandım, kanımı döktüm. Vatan uğruna canımız da kanımız da feda olsun. Çünkü vatansız büyünmez. Ben babasız büyüdüm ama vatansız asla büyüneceğine inanmıyorum. Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Allah ezanımızı dindirmesin, bayrağımızı indirmesin, vatanımız bölünmesin diyorum.” ifadelerini kullandı.

Çürüğe ayrılmayıp tekrar görevine döndü

Barış Harekatı’nın 12. günü Beşparmak Dağları’nda dizinden ve göğsünden yaralandığını belirten Erdoğmuş, şöyle devam etti:

“Yaralandıktan sonra gemiyle Mersin’e geldik, oradan da Adana’ya götürdüler. Bacağımdaki parçaları alamadılar. Bir ay hava değişimi kullandım, Ankara’da da parçaları alamadılar. Çürüğe, malule ayıralım dediler, ben kabul etmedim. Şikayetçi değilim dedim ve tekrar Kıbrıs’a gittim, askerliğimi tamamladım. 40 yaşından sonra topal olursun dediler, çok şükür şu ana kadar topal olmadım. O parçaları da bir nişan olarak gururla taşıyorum hala bacağımda. Gittiğimde ateşkes olmuştu, askerliğimizi tamamlayıp geldik. İyi ki gitmişim, iyi ki yaralanmışım, vatan için canım feda.”

Gazi olarak maddi manevi hiçbir sıkıntılarının olmadığını söyleyen Erdoğmuş, tüm gazilerin yaşadıklarını okullarda paylaşmalarını, yaşananların unutturulmaması gerektiğini kaydetti.

Erdoğmuş, hastanede yattığı zamanlarda yazdığı dizeleri ise şöyle dile getirdi:

“Ben şehit oğluyum. Ben küçükken babam şehit oldu, 4 tane çocuk babasız kaldı/ Sevenler bir çiçek gibi soldu, ne mutlu babam şehit ben gaziyim/ Babamı iyice göremedim, doyasıya baba baba diyemedim, ben de muradıma eremedim ne mutlu babam şehit ben gaziyim/ Şimdiyse babam şehit ben gazi, meğer böyle geçecekmiş bizim mazi, babamı çok zor hatırlarım bazı/ Ne mutlu babam şehit ben gaziyim.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, İsviçre Büyükelçisi Burgener’i kabul etti

Published

on

By

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Güvenlik Konseyi geçici üyelerinden, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne akredite İsviçre Büyükelçisi Christoph Burgener’i kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre görüşmede, Kıbrıs konusuna dair güncel durum ve Cumhurbaşkanı Tatar’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle yapacağı New York ziyaretine ilişkin istişarelerde bulunuldu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Şampiyon Melekler Eğitim Kampüsü için protokol imzalandı

Published

on

By

Melekler Eğitim Kampüsü Ulusal Mimari Yarışma Protokolü bugün imzalandı.

Protokole, Başbakan Ünal Üstel, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Seran Aysal ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya imza koydu.

Toplantıya; İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Gszimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ve bazı yetkililer de katıldı.

Protokol imza töreninde ilk olarak konuşan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, 19 aydır çok büyük mücadeleler içerisinde olduklarını, Şampiyon Meleklere verdikleri sözü tutmak için adalet arayışlarının sürdüğünü ayrıca isimlerini yaşatmak için de bir eğitim kampüsü yapma kararlılığını taşıdıklarını belirtti ve bu protokolle bunun ilk adımının atıldığını söyledi ve “ Herşey Şampiyon Mesleklerimiz İçin “ dedi.

Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay da, atılan adımın çok anlamlı olduğunu belirterek, birlik ve beraberliğin ilk günden bu yana sürmesinin yaşanan felaketteki tek teselli olduğunu vurguladı ve bu birlik beraberliğin devam etmesi dileğinde bulundu.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Seran Aysal da, çok büyük bir sorumluluğa imza koymaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Şampiyon Meleklerin geride bıraktıkları anılarla topluma birlik ve beraberliğin önemini hatırlattıklarını dile getirdi ve ilerleyen süreçte de hedefe birlik beraberlik içinde ulaşılacağını ifade etti.

Başbakan Ünal Üstel protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, çok anlamlı bir günde bir araya gelindiğini dikkat çekerek, 6 Şubat’ta Anavatan Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrasında yaşanılan acılar karşısında Şampiyon Melekler’e bir söz verdiklerini hatırlattı ve “Onların unutulmayacağını “ yineledi.

Başbakan Üstel, bu çerçevede Şampiyon Melekler’in isimlerinin yaşatılması amacıyla bir eğitim kampüsünün hayata geçirileceğini, birlik ve beraberlik içerisinde, hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak çeşitli kesimlerle birlikte gereğinin yapılacağını söyleyerek, bu dayanışma örneğinin toplum tarafından geçmişten günümüze kadar geldiğinin altını çizdi.

Üstel hukuk sürecinin devam ettiğini ve ‘Bu süreçte de el birliğiyle, gönül birliğiyle gözümüz kulağımız orada oldu, olcak da’ diyerek, Türkiye’nin adaletine güvendiklerini, adalet tecelli edilene kadar da gözlemleyerek yol alacaklarını belirtti.

Başbakan Ünal Üstel, zaman zaman Türkiye hükümet yetkilileriyle de adalet süreci hakkında istişarelerde bulunduklarını, kendilerinin de süreci yakından takip ettiklerini kaydetti ve Şampiyon Melekler’in önce Anıt daha sonra yapılacak eğitim kompleksiyle isimlerinin sonsuza dek yaşatılacağını vurguladı.

Protokol imza töreninde daha sonra ilgili taraflarca protokole imza kondu ve hatıra fotoğrafı çekildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Serim: Güzelyalı’dan Sadrazamköy’e kadar olan yol Türkiye tarafından yapılacak

Published

on

By

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kayalar ve Sadrazamköy’ü ziyaret ederek, vatandaşlarla görüştü.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Büyükelçi Yasin Ekrem Serim, köy ziyaretleri sırasında yaptığı konuşmada, Güzelyalı’dan Sadrazamköy’e kadar olan 16km’lik yolun Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılacağını belirtti.

Büyükelçi Serim, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm makamlarıyla bu projeye onay verdiğini belirterek, kamulaştırma konusunun halledilmesinin ardından yol yenileme çalışmalarına başlanacağını ve Eylül 2025’te yolun tam teşekküllü hizmete sunulacağını ifade etti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklıda, yolun bakım ve onarımı için bütçeden 20 milyon TL’lik bir kaynak ayrıldığını belirterek, “Sayın büyükelçi ayrılan bu kaynakla dört dörtlük bir yol yapılamayacağını söyledi ve yolun yapımı ve maliyetini üstlenmeyi önerdi. Biz de seve seve kabul ettik” dedi.

Arıklı, KKTC karayollarının büyük bölümünün Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan protokol gereği Türkiye tarafından yapıldığını, protokolde yer almayan bazı yolların ise yerel bütçeden kaynak ayrılarak yapıldığını ifade etti.

Arıklı, KKTC Karayolları Dairesi’nin yeniden ayağa kaldırılması için bir dizi çalışma yaptıklarını da sözlerine ekledi ve Büyükelçi Serim’e Kayalar-Sadrazamköy köy yolları için gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam