Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kıbrıs Türk fotoğrafçılığının sembol isimlerinden Mustafa Diana defnedildi

Published

on

Kıbrıs Türk fotoğrafçılığının sembol isimlerinden olan ve dün 102 yaşında hayatını kaybeden Mustafa Diana (Mustafa Salih Okay) , Lefkoşa kabristanlığına defnedildi.

Cenazeye, ailesinin yanısıra Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, fotoğrafçı dostları, bazı gazeteciler ve sevenleri katıldı.

Mustafa Diana’nın cenazesi, Lefkoşa İsmail Safa Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Mustafa Diana kimdir?

Gerçek ismi Mustafa Mehmet Salih Okay olan Mustafa Diana, 20 Ağustos 1922’de Lefkoşa’da doğdu.

2022 yılında 100 yaşını kutlarken Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) yaşam hikayesini anlatan Mustafa Diana, fotoğrafla tanışmasını şöyle anlatmıştı:

“O dönemin ünlü fotoğrafçısı Fevzi Akarsu, eniştemdi. Kıbrıslı Türkler’in en birinci fotoğrafçısıydı o dönem. Benim abilerim baba mesleğini seçti ve polis yazıldı. Babam beni de polis yazdırmak istedi ama ben kabul etmedim, ‘Ben fotoğrafçı olacağım’ dedim. Onun yanına gidip gelirken alışmaya başlamıştım.  ‘Tamam’ deyip beni yanına aldı. Ve öylece 14-15 yaşında fotoğrafçılığa başlamış oldum.”

Filmleri aratmayan bir yaşamı olan Mustafa Diana’nın hayatının dönüm noktalarından biri de daha sonra soyadı olarak aldığı ve fotoğraf stüdyosu ile Çatalköy’deki sahil işletmesine de adını verdiği “Diana” ile tanışması oldu.

Vahan Avedissian adlı Ermeni fotoğrafçının yanında Mustafa Mehmet Salih Okay’ı gören Diana Samuel adlı İsrailli kadın, Yahudi toplama kampında kaybettiği üç oğlundan birine onu çok benzettiği için yanına alıp İsrail’e götürmek istedi.

18 yaşında İsrail’e giden ve Diana Samuel ve eşinin fotoğraf stüdyosunda çalışmaya başlayan Mustafa Mehmet Salih Okay, İsrail’de geçirdiği 4 yıl boyunca kendini çok geliştirdi ve ustalaştı.

Dört yıl sonra Kıbrıs’a dönen Mustafa Mehmet Salih Okay, “anne” dediği Diana Samuel ile yakın ilişkisini sürdürdü ve onların da desteğiyle Kıbrıs’ta kendi fotoğraf stüdyolarını açmaya başladı.  Artık hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar arasında en tanınmış fotoğrafçılardan biri olmuştu.

Mustafa Mehmet Salih Okay, artık tüm adada, Mustafa Diana ya da Foto Diana olarak ün yapacak ve tanınacaktı.

İngilizlerin kurduğu Kıbrıs Fotoğrafçılar Birliği’nin 1949 yılında düzenlediği yarışmada Rum, Ermeni ve İngiliz rakiplerini geride bırakan Mustafa Diana, aldığı ödülü ömür boyu sakladı.

Fotoğrafçılık sektöründeki yeni teknikleri ve ürünleri kullanan Mustafa Diana, tutkusunu ve yeteneğini birleştirince, Kıbrıs’ta sadece Türkler arasında değil, Rumlar, Ermeniler ve İngilizler arasında da nam saldı, büyük bir popülarite kazandı.  Talep o kadar fazlaydı ki adanın farklı noktalarında fotoğraf stüdyoları açtı.

Kıbrıslı Türk liderlerin yanısıra, Rum lider Makarios’un tercih ettiği isim de Mustafa Diana idi.

Mustafa Diana, yine TAK’a verdiği röportajda o günleri şu sözlerle anlatmıştı:

“Doktor Küçük beni çağırırdı ‘Gel Mustafa fotoğrafımı çek’ diye. Denktaş Bey’in de hem fotoğraflarını çektim hem de fotoğrafçılık merakı vardı, ona nasıl fotoğraf çekeceğini öğrettim. Önce ona bir fotoğraf makinesi tavsiye ettim, sonra gelirdi çektiği fotoğrafları beraber temizlerdik. Denktaş ve Doktor Küçük ile birlikte çok vakit geçirdik. Rahmetli Ecevit geldi, Ecevit ile de tanıştırdı beni Denktaş Bey.

Makarios’un Rum bir fotoğrafçısı vardı ama beni de çağırırdı fotoğraflarını çekmem için.  Benim fotoğraflarımı çok beğenirdi.  Çok fotoğrafını çektim. Bugün hala Rum devlet dairelerinde asılı fotoğraflarının çoğu bana aittir. Adımı koymadım yalnız. ‘İsmini koymayacan’ dedi.”

1952 yılında Melek Hanım ile evlenen, Mehmet, Koncegül ve Derviş adında çocuklara ve 6 toruna sahip olan Mustafa Diana, 1972’de de ilk renkli fotoğraf laboratuvarına sahip Kıbrıslı Türk fotoğrafçı oldu.

Fotoğrafçılık işini büyük bir tutkuyla yaptığını ve son ana kadar da devam ettiğini anlatan Mustafa Diana, dünyaya bir daha gelse yine fotoğrafçı olmak istediğini söylüyordu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Öztürkler, 6 Şubat depreminin ikinci yıl dönümünde mesaj yayımladı

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, 6 Şubat depreminin ikinci yıl dönümünde mesaj yayımladı.

Öztürkler, mesajında şunları kaydetti:

“Asrın felaketi olan 6 Şubat depreminin ikinci yıl dönümünde, yaşanan hüznü ve acıyı ilk günkü gibi yüreğimizde hissediyoruz.

Bu büyük felaket, hepimizi tarifsiz bir acıyla sarsmış; binlerce insanın hayatına mal olmuş, milyonlarca insanı evsiz barksız ailesiz bırakmıştır. Anavatanımız Türkiye Cumhuriyetinde hayatını kaybeden kardeşlerimizin acısı yüreklerimizi dağlamış, her biri içinde ayrı kahramanlık hikayesi barındıran kurtarma çalışmaları sayesinde hayata tutunmayı başaran kardeşlerimiz ise tek teselli kaynağımız olmuştur. Şampiyon Meleklerimizin kaybı ise ilk günki acısıyla kalplerimizde kapanmayan derin bir iz bırakmıştır. Adıyaman’da İsias Otel’in enkazı altında kalan, geleceğimiz, umudumuz olan pırıl pırıl evlatlarımızın ve onlarla birlikte hayatını kaybeden değerli öğretmenlerimizin, rehberlerin, velilerimizin acısını içimizde taşırken, her birini ayrı ayrı derin bir özlem ve rahmetle anmaya devam edeceğiz. Şampiyon Meleklerimize dair tek tesellimiz ise adaletin tecelli ettiğini görmek olacaktır. 

Jeolojik yapısı itibariyle gerek Türkiye, gerekse KKTC aktif fay hatlarının geçtiği deprem bölgelerinde yer almaktadır. Depremin yıkıcı etkisinden sakınmanın tek yolu ise hiç kuşkusuz ki bilimsel ve teknolojik verilere uygun yapılaşmayı yaygınlaştırmaktır.

Deprem gerçeğini unutmadan, daha güvenli bir gelecek inşa etmek için sorumluluklarımızı yerine getirmek zorunda olduğumuzun bilinciyle, depremde hayatını kaybeden tüm canlarımızı rahmetle anarken, bir daha böylesi acı felaketlerin yaşanmamasını temenni ederim.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Bölge denizlerinde fırtına bekleniyor

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi, bu akşamdan itibaren yarın gece yarısına kadar denizlerde fırtına beklendiğini duyurdu.

Meteoroloji Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıkalmada, bölge denizlerinde kuzey ve batı yönlerden esmekte olan kuvvetli rüzgarın zamanla kuvvetlenerek ” 8 ” kuvvetinde ve ” fırtına ” şeklinde esmesinin beklendiği ifade edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar Ankara’da Avrasya İncelemeleri Merkezi’nde yuvarlak masa toplantısına katıldı

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu sabah Ankara’da Avrasya İncelemeleri Merkezinde emekli Büyükelçiler ve üst düzey bürokratların katılımıyla yuvarlak masa toplantısına katıldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre toplantı öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, federasyon temelinde bir çözümün beyhude zaman harcama olduğuna vurgu yaparak, Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın o günün şartlarında federal çerçeveli bir anlaşma için büyük gayret gösterdiğini, Annan Planı’nda neyin ne olduğunun ortaya çıktığını, Crans Montana’da ise her şeyin kesinleştiğini söyledi.

Cenevre’deki 5 artı 1 toplantılarında gayri resmi olsa da resmi olarak Birleşmiş Milletler ve diğer paydaşlara iki devletli siyasetin ne anlama geldiğini, egemen eşitliğin ve uluslararası statünün teyit edilmeden müzakere sürecine geçilemeyeceğini Türkiye’nin de tam desteğiyle sunduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, bunun tarihi bir adım olduğunu söyledi.

Merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da özlemi olduğunu belirttiği Maraş Açılımı’nın önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ” Nasip etti Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tam desteğiyle Maraş Açılımında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gerçeğini, otoritesini, egemenliğini, bir kez daha dünyaya duyurduk. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bunu başardı. O günden bugüne Maraş’ı iki buçuk milyondan fazla insan ziyaret etti. Maraş açılımı hem tarihi hem ekonomik bakımdan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne çok şey kazandırdı” ifadelerini kullandı.

Türk Devletleri Teşkilatı’na Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük desteğiyle gözlemci üye olmalarının tarihi bir adım olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Tatar, uluslararası baskılara rağmen Azerbaycan Cumhurbaşkanı ilham Aliyev’in de tam desteğiyle pozisyonlarını koruduklarını, Aliyev’in KKTC’nin tam üye olması şeklinde ifadesi olduğunu hatırlatarak, bu dönemde bunun kendileri için büyük bir kazanım olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’nin 77, 78 ve 79. Genel Kurullarında ” KKTC’nin artık tanınma zamanının geldiğini, Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanan acımasız ambargoların kalkması gerektiğini, eşit uluslararası statünün teyit edilmeden resmi müzakere sürecine geçilemeyeceğini haykırmasının” kendileri için tarihi anlama sahip olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, “ Bu, bizim duyuramadığımız sesimizi, Sayın Cumhurbaşkanı’nın duyurduğu anlamını taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

“Tanınma yolunda önemli adımlar atmakta olduklarının” altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilerinin dünyanın her yerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni siyasetini muhataplarına anlattıklarını bizzat gördüğünü belirterek, ” Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin tam desteğiyle milli değerlerimizi bütün dünyaya bu kısa sürede anlatmış bir pozisyona gelmiş vaziyetteyiz” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam