Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi” konulu panel düzenleniyor

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle yarın “Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi” konulu panel düzenleniyor. Panel, Girne Üniversitesi’nde saat 10.

Published

on

“Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi” konulu panel düzenleniyor

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle yarın “Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi” konulu panel düzenleniyor.

Panel, Girne Üniversitesi’nde saat 10.00’da başlayacak.
Panelle ilgili basın toplantısı düzenleyen Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, panelle, Kıbrıs Türk mücadele tarihinin hangi aşamalardan geçip de buralara geldiğini bir kez daha irdeleme ve en yetkili ve uzman kişilerden dinleme fırsatı bulunacağını söyledi.
Amcaoğlu, “Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi” paneli ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, panelin Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde akademisyenler ile yapılacağını kaydetti.
Bakanlıkta yapılan basın toplantısına Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurum Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu, Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Danışmanı Kamil Kolabaş, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Balyemez katıldı.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı iş birliğinde bugünden başlamak üzere Perşembeye kadar sürecek “tarih öğretmenleri ile buluşma” etkinliği düzenleneceğini açıklayan Amcaoğlu, etkinlik kapsamında Türk Tarih Kurumu tarafından hazırlanan 158 adet kitap setinin bakanlık bünyesinde görev yapan tüm tarih öğretmenlerine verileceğini kaydetti.
Etkinlikte Kıbrıs Türk mücadele tarihinin hangi aşamalardan geçip de buralara geldiğini en yetkili ve uzman kişilerden dinleyerek ve sunumlarını izleyerek bir kez daha irdeleme şansı bulacaklarını dile getiren Amcaoğlu, Türk Tarih Kurumu tarafından hazırlanan ve her bir sette 250 adet kitaptan oluşan 31 setin halen eğitim öğretim faaliyetinde bulunan 19 üniversite kütüphanesi ile bakanlığa bağlı 12 kütüphaneye bağışlandığını açıkladı.

“KIBRIS TÜRK TARİHİ VE EĞİTİMİ” BAŞLIKLI PANEL YARIN GİRNE ÜNİVESİTESİ’NDE YAPILIYOR
Girne Üniversitesi konferans salonunda yarın saat 10.00’da “Kıbrıs Türk Tarihi ve Öğretimi” başlıklı bir panel gerçekleştirileceğini de belirten Amcaoğlu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katılacağı panelde, Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerde görev yapan ve tarih alanında otorite olan panelistler tarafından Kıbrıs Türk tarihi ve öğretimi ile ilgili konuların ele alınacağını kaydetti.
Amcaoğlu, panel sonunda Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı bünyesinde görev yapan tarih öğretmenleri için Türk Tarih Kurumu tarafından hazırlanan kitap setinin de hediye edileceğini bildirdi. Amcaoğlu, tarih öğretmenleri ile buluşma etkinliği kapsamında 12 Ağustos Perşembe günü Türkiye’den gelen misafirlere KKTC’deki tarihi mekanların tanıtımının yapılacağını ve Boğaz Şehitliği ile St. Hillarion’daki şehitliklerin ziyaret edileceğini belirtti.
Amcaoğlu konuşmasında ayrıca, Türk Tarih Kurumu başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti kamu kurum ve kuruluşlarıyla Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı arasındaki iş birliğin ileriki dönemde artarak devam edeceğini vurguladı.

HEKİMOĞLU
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mumammet Hekimoğlu da konuşmasında, Kıbrıs’ın kendileri için her zaman çok kıymetli olduğunu ifade ederek, Kıbrıs’taki bilim ve kültür insanlarıyla çeşitli vesilelerle bir arada bulunduklarını kaydetti.
Türk Tarih Kurumu tarafından Kıbrıs’ta çeşitli etkinliklerin yapıldığını anımsatan Hekimoğlu, bugün de burada tarih öğretmenlerinin katılacağı etkinlikle öğretmenlerin Türk tarihine dair hassasiyetlerini pekiştirmek ve burada yetişecek nesillerin Türk tarihini özelde de Kıbrıs tarihini öğrenmeleri için kendilerinin de Türkiye kurumları olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini ve gayreti gösterdiklerini belirtti.
20-24 Ekim tarihlerinde “Türk Kültür Mirası Kıbrıs” başlıklı dört gün sürecek bir etkinlik düzenleyeceklerini de duyuran Hekimoğlu, kurumların yayınlarından da yararlanılabilmesi için gerekenin yapılacağını kaydetti.
ÇETİN

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ise konuşmasında, projeyi kendilerinin yaptığını fakat buradaki öğretmenleri dinlemeye geldiklerini ve ihtiyaçları doğrultusunda kendilerinin yönlendirilmesini istediklerini söyledi.
Ellerindeki tüm imkanları kullanacaklarını dile getiren Çetin, tüm tarih öğretmenleriyle yakından tanışacaklarını söyleyerek, öğretmenleri ve öğrencileri Türkiye’de ağırlamayı düşündüklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından hediye teatisinde bulunuldu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

AB Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi’nin altyapısını finanse ediyor

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Mali Yardım Programı kapsamında Mağusa Atık Su Arıtma Tesisinin modernizasyonunu finanse ediyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yapılan açıklamaya göre, UNDP tarafından Yerel Altyapı Hizmetleri aracılığıyla yürütülen söz konusu projeye 832 bin Euro yatırım sağlandı.

Projenin, tesisin tam kapasiteyle çalışmasını yeniden sağlayarak, yerel topluma sunulan temel hizmetlerin güçlendirilmesini hedeflediği bildirildi.

Açıklamada, “2013 yılında AB’nin mali desteğiyle inşa edilen Mağusa Atık Su Arıtma Tesisi bölgenin sanitasyon sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Yenileme çalışmaları kapsamında, arıtma bileşenleri modernize edilecek ve kritik öneme sahip ekipmanlar yenilenecek. Böylece atık su hizmetlerinin güvenilirliği artırılarak çevre koruma ve halk sağlığına önemli katkı sağlanacaktır.” denildi.

-Ekipmanların kurulumuna Kasım ayında başlanacak

Açıklamada, projeye ilişkin imza töreninin bugün Gazimağusa’da yapıldığı bildirildi.

Törenin, AB, UNDP ve yerel paydaşlar arasındaki iş birliğini yansıttığı belirtilen açıklamada, “Ekipmanların kurulumuna Kasım 2025’te başlanması ve Mart 2026’ya kadar tamamlanması bekleniyor” ifadesi kullanıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Erhürman:Kıbrıs Türk halkı varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermedi

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, katıldığı bir Web TV’de soruları yanıtladı.
CTP Basın Bürosundan yapılan açıklamaya göre Erhürman, memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yürüyeceklerini kaydederek, “birlikte yönetme” vurgusu yaptı.

Erken seçiminin konuşulmaya başlandığını ifade eden Tufan Erhürman, memleketin hali itibariyle, yetişmiş tüm insanlarla birlikte acilen çalışmaya başlamaları gerektiğini ifade etti.

TDP’nin CUmhurbaşkanı seçimine ilişkin Parti Meclisi kararına işaret ederek, teşekkürünü yineleyen Erhürman, “Mesele, Cumhurbaşkanının kim olacağı meselesinden öte bir meseledir. Toplumun yetişmiş, liyakatli insanlarını yönetsel süreçlere katmakla yükümlüyüz. Memleketin gailesini çeken, yetişmiş, liyakatli insanlarla birlikte yönetme taahhüdümüz var. Bu yalnızca solda birlik değil, çok daha geniş bir ‘birlikte yöneteceğiz’ talebidir” ifadelerini kullandı.

“Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini haklarından vazgeçmek için vermediğine de işaret eden Erhürman, Kıbrıs sorununa da değindi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, “Kıbrıs sorununda bizim savunduğumuz model, iki eşit kurucu devlete dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan federasyondur. Dosyama hâkimim ve bu memleketin yetişmiş insanlarıyla birlikte hazırlanmış bir dosyayla yola çıkıyorum. Tek yol vardır; Diyalog ve diplomasi” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

HP heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki üreticilerin sıkıntılarını dinledi

Published

on

By

Halkın Partisi (HP) Genel Başkan Kudret Özersay ve beraberindeki HP Lefkoşa İlçesi heyeti, Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki bazı iş yerleri ve üretim tesislerini ziyaret ederek üreticilerin sıkıntılarını dinledi. Ziyarette Özersay’a HP Lefkoşa İlçe Başkanı Mustafa Kendir ile yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada, özellikle sanayi bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli üreticilerin sanayi arsası gibi konularda devam eden sorunlara işaret edilerek, üretimle bağlantılı olmayan kişilere verilen mekanları gerçek üreticilere kiralayıp ciddi rant elde edenler olduğu kaydedildi.

Açıklamada, çalışma yaşamında işçi olarak yurt dışından getirilen bireylerin kısa sürede işi öğrenip, başka iş yerlerine yatay geçiş yapmalarının yarattığı sıkıntılar yanında sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları konusunda yeterli devlet desteği olmaması ve kayıt dışı şekilde piyasada iş yapanların ciddi şekilde rekabet koşullarını alt üst ettiği hususlarına da dikkat çekildi.

Sadece KKTC’ye değil güney Kıbrıs’a da mal ve hizmet üreten sanayi bölgelerinin aslında çok göz önünde olmayan, perde gerisinde çok önemli bir görev yerine getirdiği ve üretime destek verdikleri de vurgulanan açıklamada “Bu kadar önemli bir alanda alt yapı açısından tüm yöneticilerin mahcup olması gereken bir görüntü var, maalesef en temel alt yapı unsurları bile eksik” denildi.

Açıklamada ayrıca, yerli üreticilerin kalite ve kapasite olarak kendilerini geliştirdikleri bazı alanlarda yurt dışından ithal edilen bazı ürünlerin rekabet açısından adil olmayan bir ortam bulduklarını, bu açıdan da kendini geliştirmeye açık olan yerli üreticinin desteklenmesinin de önemine vurgu yapıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam