Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“Kıbrıs Türk Tarihine Damga Vurmuş İsimler: Rüstem Tatar” semineri yapıldı

Published

on

Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) Kıbrıs Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen “Kıbrıs Türk Tarihine Damga Vurmuş İsimler” etkinlik dizisi kapsamında bugün “Rüstem Tatar” başlıklı seminer yapıldı.

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde büyük hizmetleri bulunan, uzun yıllar bakanlık başta olmak üzere, birçok görevde bulunan ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın babası olan Rüstem Tatar’a ilişkin seminer Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katılımıyla Lefkoşa Grand Pasha Otel’de yapıldı.

AKÜN Kıbrıs Araştırmaları Merkezi tarafından her ay düzenlenen etkinliğin beşincisi olan seminerde, Gazeteci-Yazar Ahmet Tolgay, Emekli Banka Genel Müdürü Hüseyin Harmancı ve Eski Maliye ve Ekonomi Bakanı Onur Borman konuşmacı olarak yer aldı, Rüstem Tatar’la anılarını paylaştı.

Etkinlikte, Rüstem Tatar’ın ailesinin yanında, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, YÖDAK ve üniversite temsilcileri, bazı müdür ve yetkililer yer aldı.

Seminerin açılışında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, AKÜN Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Öz ve Seminer Moderatörü ve AKÜN Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Hasan Topal birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, böylesine anlamlı bir seminer düzenledikleri için AKÜN’e teşekkür ederek, merhum babası Rüstem Zihni Tatar’ın hayatından ve kişiliğinden bahsetti.

Tatar, Rüstem Tatar’ın özellikle eğitime, okumaya verdiği önemin altını çizerek, onun çok başarılı ve birinciliklerle dolu bir öğrenim hayatı olduğunu kaydetti, çocuklarını da her zaman bu konuda büyük bir hassasiyetle yönlendirdiğini belirtti.

İngiltere’de geçtiği sınavların ardından, Rüstem Tatar’ın Kıbrıs’ın ilk yeminli mali müşaviri (charter accountant) olduğunu hatırlatan Tatar, babasının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunda görev yapan heyetlerde de yer aldığını, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla 30 yaşında Sayıştay Başkanı olduğunu ve vazifesini 3 yıl boyunca sürdürdüğünü söyledi.

Rüstem Tatar’ın daha sonra kurulan Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi, Kıbrıs Türk Yönetimi ve Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi’nde maliye işlerinden sorumlu bakan olarak görev aldığını anımsatan Tatar, bir süre Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıs Türk Temsilcisi olduğuna ve yanından hiç ayrılmadığı Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’a 22 yıl boyunca danışmanlık yaptığına işaret etti.

Babasının tüm hayatını ofisinde yasalarla uğraşarak geçirdiğini ifade eden Tatar, yazıya da çok önem verdiğini ve kaynak niteliğinde birçok eser bıraktığını vurgulayarak, yazılarının yer aldığı dosyaları Milli Arşiv’e teslim ettiklerini kaydetti.

“Rüstem Tatar’ın oğlu olmaktan gurur duyuyorum.” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, ara ara duygusal anlar da yaşadığı konuşmasında, seminerde bulunan Rüstem Tatar’ın eşi ve çocuklarını da selamladı; katılan herkese teşekkürlerini iletti.

– AKÜN Rektör Yardımcısı Öz

AKÜN Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Öz de burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinden Merhum Rüstem Tatar’ın hayatı hakkında bilgiler aktararak, Rüstem Tatar’ın Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesine yaptığı katkılara dikkat çekti.

Öz, Rüstem Tatar’ın oğlu Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da etkinlikte yer almasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, konuşmacı olarak yer alan kişilere ve katılımcılara katkılarından dolayı teşekkürlerini iletti.

AKÜN Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Hasan Topal ise KKTC’nin bugünlere birçok bedeller ödeyerek geldiğini, her sınıftan insanın fedakarlıkta bulunduğunu hatırlatarak, Rüstem Tatar’ın da bu kişilerden biri olduğunu kaydetti.

Dr. Topal, “Rüstem Tatar, hem bize güzel bir Cumhuriyet, hem çok kıymetli bir Cumhurbaşkanı bıraktı” diyerek, kendisine Allah’tan rahmet diledi.

Seminer, konuk konuşmacıların paylaşımlarıyla devam etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Gazimağusa Belediyesi ile UKÜ arasında iş birliği protokolü imzalandı

Published

on

By

Gazimağusa Belediyesi ile Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) arasında bugün iş birliği protokolü imzalandı.

Gazimağusa Belediyesi’nden yapılan yazılan açıklamaya göre, protokole UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri ile Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay imza koydu.

Protokol uyarınca eğitim, araştırma, sosyal sorumluluk, kültür-sanat, spor gibi ana konularda iş birliği yanında üniversite öğrencilerine belediyede staj imkânı sağlanacak, üniversite ise belediye personeline hizmet içi eğitim sağlayacak.

Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay konuşmasında, UKÜ’nün başarılarını yakinen takip ettiklerini, özellikle son yıllarda akademik düzeyde gösterilen başarının gururu verici olduğunu ifade ederek, bu başarının Gazimağusa halkına hizmet olarak yansıyabilmesi için girişimde bulunduklarını kaydetti. Uluçay, üniversite yönetiminin ve rektörlüğün bu konuda olumlu yaklaşımları olduğunu söyleyerek teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Zehie Helin Reessur’un katili Altundağ’ın cezası 14.00’te açıklanacak

Published

on

By

İskele’de hunharca katledilen Zehie Helin Reessur’un katli Sefer Buğra Altundağ’a verilecek ceza saat 14.00’te açıklanacak.

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nin İskele’de yaptığı oturumda kararı, Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Dağlı okuyacak.

Karar için sanık ve maktulenin aileleri de mahkeme salonunda hazır bulunuyor.

Oturumlarını İskele’de yapan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Altundağ’ı, tasarlayarak ve planlayarak adam öldürme dahil 5 davadan da oy birliğiyle suçlu bulup, mahkum etti.

Dün bu kararı açıklayan Mahkeme, verilen cezayı açıklamak üzereyken, sanığın avukatının itirazı üzerine sosyal tahkikat raporu sunulması için bugüne ertelenmişti.

Ağır Ceza Mahkemesi heyeti bugün yaptığı duruşmada, Sosyal Hizmetler Dairesi Gazimağusa Şube Amiri Hacer Okyay, sosyal tahkikat raporunu mahkemeye sundu.

Savcı Emine Taşkın, tanzim edilmiş raporu, mahkemeye sunan tanık şube amiri Hacer Okyay’a sorular yöneltti. Okyay da, sanığın durumu ve ailevi durumunu içeren rapor ile ilgili bilgiler verdi.

Sanık Avukatı, raporun itilaf konusu olduğuna işaret ederek, itiraz etti. Ancak mahkeme raporu emare olarak kabul etti ve emare 195 olarak kaydetti.

Mahkemenin ertelenmesi talebi kabul edilmemesi ve ceza takdiri için 14.00’e ertelenmesi üzerine savunma avukatı yasal haklarının istinafta aranmasının saklı olduğunu söyledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

M. Kemal Deniz, kabri başında anıldı

Published

on

By

Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Eski Milletvekili ve Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Kurucusu Mehmet Kemal Deniz’in 24. ölüm yıldönümünde Lefkoşa’daki mezarı başında anma töreni düzenlendi.
Anma törenine Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, eşi Sibel Tatar, Deniz’in oğlu Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz ve sevenleri katıldı.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz törende yaptığı konuşmada babasının Kıbrıs Türk toplumuna önemli katkılarda bulunduğunu belirterek, buna rağmen Kıbrıs Türk tarih kitaplarında babasının yer almadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da törende konuşma yaparak, Deniz’in Kıbrıs Türk halkının bağrından çıkmış, ülkesini ve insanları seven bir kişi olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konuşmasında, “Biz KKTC’yi iki devletliliği savunurken geçmişte yapılan bu fedakarlıklarla bugünlere geldik. Deniz gibi değerleri her zaman hatırlamalıyız” dedi.

Tatar, “Deniz, KKTC’nin tanınmasını da her zaman arzu eden biriydi. Bu makamda ben de onun özlemini yerine getirmek için KKTC’nin Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığının özgürlüğünün egemenliğinin bir ifadesi olarak daha da kabul görmesi için tanınması için gayretlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam