Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kıbrıs’tan babasına gönderdiği mektupla şiir yazmaya başlayan gazi anılarını unutamıyor

Published

on

Kıbrıs Barış Harekatı’nda görev alan ve adadan babasına edebi bir dille yazdığı mektup ilk şiiri olan gazi Mehmet Yüksel, o günlere dair anılarını unutamıyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Ada’ya barış ve huzuru getirmek amacıyla 1974’te gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Mehmet Yüksel, burada 6,5 ay görev yaptı.

Yüksel’in, bu dönemde Kıbrıs’tan babasına yazdığı ve duygularını edebi bir dille anlattığı mektubu, komutanının dikkatini çekti.

Komutanının beğendiği mektubu bölüğe okumasından sonra şiir yazmaya başlayan Yüksel, aradan geçen 51 yılda 250’den fazla şiir kaleme aldı.

Bir kamu kurumundan emekli olan evli ve 3 çocuk ile 4 torun sahibi 72 yaşındaki muharip gazi Mehmet Yüksel, AA muhabirine, askerliğini Gaziantep’te yaparken 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs’a gittiğini söyledi.

Kıbrıs’a giderken Kurtuluş Savaşı gazisi babasının anlattığı anılarının aklına geldiğini belirten Yüksel, “Babam da gazi olduğu için savaş anılarını çok anlatırdı. Az çok beynimde bir şey oluştu. ‘Biz de savaşa gidiyoruz, ileride sağ kalırsam babam gibi anılarımı anlatırım’ gibi bir şey uyandı. Allah’a şükrettim, bize de böyle bir kutsal görevi nasip kıldı diye. Sabah namazı zamanı, şafak vakti Kıbrıs’a yanaştık.” dedi.

Harekatta kara piyadelerine kendilerinin destek verdiğini dile getiren Yüksel, unutulmaz anılar yaşadıklarını vurguladı.

Askerde “Ali” ismindeki arkadaşının 3 Rum askerini esir aldığı günü unutamadığını belirten Yüksel, şöyle konuştu:

“Arkadaşlar dediler ki, ‘Bizim Ali esir almış, getiriyor’. Yahu bizim Ali bu işi yapamaz, çünkü ilkokul mezunuydu. Bölükte bulaşık yıkar, ayakkabı boyardı. Ali’den öyle bir hizmet beklemiyorduk. Yani bizim bir ilkokul mezunu askerimizin 3 Rum askerini esir alması bana, ‘Bir Türk 100 düşmana bedel’ sözünü hatırlattı. Bunu hiç unutamıyorum ve Türklüğümle onur duyuyorum.”

Kıbrıs’tan babasına mektup yazarak sağ salim olduklarını bildirmek istediğini aktaran Yüksel, babasının da neler olduğunu anlatması için kendisinden başka mektuplar istediğini söyledi.

– “Türk milleti anasından asker doğar, asker ölür”

Babasına mektubu şiir tarzında yazdığına değinen Yüksel, mektubunda şu ifadelere yer verdiğini anlattı:

“Baba, Kıbrıs’a niye gittiğimi söylüyorum. Bir feryat duyuldu gece Kıbrıs’tan. Teçhizat kuşandık, Kıbrıs’a geldik baba. Rumlar kudurmuştu hırstan. Aşıyı yapmaya Kıbrıs’a geldik baba. Tekbir sedasıyla vardık Ada’ya. Sığınmıştı soydaşlar Hakk’a, Hüda’ya. Konuştu Türk’ün silahı, feryat sedaya, soyunu korumak için Kıbrıs’a geldik baba. Unutma hey Yunan sakın bizleri. Kıbrıs’ta da denize döktük sizleri. Burada da çizdik zafer izleri. Onlara dersi tekrar için Kıbrıs’a geldik baba.”

Yazdığı ilk şiirin askerdeyken babasına yazdığı bu şiir olduğunu dile getiren Yüksel, o günden bu yana 250 şiir yazdığını ve bunları bastırdığı kitabında topladığını kaydetti.

Her Türk’ün asker doğduğunu vurgulayan Yüksel, “Türk milleti anasından asker doğar, asker ölür. Onun için 50 yıl da geçse, 100 sene de geçse her zaman bu yurdun askeriyiz. Her zaman da askerliğe hazırız, cepheye gitmeye hazırız. Vatanımızı korumakla mükellef olduğumuzu hiçbir zaman aklımızdan silmeyiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında törenler düzenlendi

Published

on

By

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında ilk tören Boğaz Şehitliği’nde düzenlendi.
Tören çelenklerin anıta sunulması ile başladı.

Ardından saygı duruşu, saygı atışı ve istiklal marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Boğaz Şehitliği’ndeki tören Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Şehitlik Özel Defteri’ni imzalaması ile sona erdi.

Kutlamalar kapsamındaki ikinci tören ise Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün Anıt Mezarı’nda düzenlendi.
Törende ilk olarak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anıt’a çelenk sundu.

Ardından saygı duruşu ve istiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Dr. Fazıl Küçük’ün Anıt Mezarı’ndaki tören Cumhurbaşkanı Tatar’ın Anıt Özel Defteri’ni imzalaması ile tamamlandı.
GÖRÜNTÜ
Kutlamalar kapsamındaki son tören ise Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Anıt Mezarı’nda düzenlendi.
Tören Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Anıt’a çelenk sunmasıyla başladı.

Ardından saygı duruşu ve istiklal marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Rauf Raif Denktaş’ın Anıt Mezarı’ndaki tören Cumhurbaşkanı Tatar’ın Anıt Özel Defteri’ni imzalamasının ardından sona erdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Ankara’da da kutlanıyor…Büyükelçi Korukoğlu,Anıtkabir’i ziyaret etti

Published

on

By

KKTC’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde Anıtkabir’i ziyaret etti.

Aslanlı Yoldan yürüyerek Ata’nın huzuruna çıkan Korukoğlu, Atatürk’ün mozolesine çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu ve ardından da Misak-ı Milli Kulesine geçerek Anıt Özel defterini imzaladı.

Büyükelçi Korukoğlu deftere şunları yazdı:
“ 20 Temmuz tarihi, Kıbrıs Türk Halkının huzur ve güven içinde yaşamını sürdürmesinin temellerinin atıldığı tarihtir. Kıbrıs Türkü varoluş mücadelesini en değerli mirasınız olan ilke ve inkılaplarınız ışığında kurduğu Devletiyle taçlandırmış ve adadaki Türk varlığının baki olduğunu tüm dünyaya kararlılıkla göstermeye devam etmektedir. Kıbrıs Türk Halkı’nın yarım asırdan uzun süredir huzur ve güven içinde yaşamını sürdürmesinin esas nedeni, Anavatanının Kıbrıs Türkü’nü her şart ve koşulda yalnız bırakmayışıdır. Bu gerçeğin bilinciyle Kıbrıs Türk Halkı 1974 öncesi yaşanan acıların bir daha tekrarlanmaması için devletine egemenliğine vatanına ve geleceğine sahip çıkmaya azimle devam edecektir.”

Büyükelçi Korukoğlu, daha sonra Ulus Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törene katıldı.

Büyükelçi Korukoğlu, 20 Temmuz’un Kıbrıs adasına barışın gelişinin ve Kıbrıs Türk halkının can güvenliğine kavuşarak kendi toprağında kendi devlet çatısı altında huzur ve güven içinde yaşamını sürdürmesinin temellerinin atıldığı tarih olduğuna dikkat çekti.

Korukoğlu, “Bu tarih sadece ortak geçmişimizin değil müşterek geleceğimizin de sembolü bir tarihtir“ dedi.

Uluslararası toplumu artık adadaki gerçekleri kabul ederek, Kıbrıs Türk Halkının maruz bırakıldığı insanlık dışı izolasyona son vermeye çağıran Korukoğlu, “ Artık adadaki gerçeklerle uyumlu, yani Kıbrıs’ta mevcut olan iki komşu devletin iyi komşuluk ilişkilerini gözeten bir modelin sürdürülebilir tek seçenek olduğu ve sadece adadaki halkların ortak menfaatlerine değil, aynı zamanda bölgedeki huzur ve istikrara da katkı sağlayacağı çok açıktır” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Şampiyon Melekler anısına “Elvedasız Şarkılar” konseri düzenlendi

Published

on

By

Şampiyon Melekler anısına düzenlenen “Elvedasız Şarkılar” adlı konserin altıncısı Gazimağusa’daki tarihi Salamis Harabeleri’nde düzenlendi.

“Kalbimizdesiniz” temasıyla düzenlenen konsere katılım yoğun oldu.

Sunuculuğunu Çiğdem Tunç’un yaptığı konserde, Emre Altuğ, Umut Akyürek, Bora Gencer, Grup Destan, Zeynep Türkeş, Ozan Orhon, Nigar Muradova ve Barlas Kanatlar gibi ünlü isimlerin sahne aldı.

Konserde her şarkının, Şampiyon Melekler anısına bir umut ve dayanışma çağrısı olarak yankılanması hedeflendi ve gecede ‘İsias Ortak Davamız’ şarkısı seslendirildi.

Konserde Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya da söz alarak, 30 aydır tüm ailelerle birlikte çok büyük bir mücadele verdiklerini anımsattı.

Karakaya yılmadan mücadelelerinin sonuna kadar devam edeceğini vurgulayarak, birlik beraberlik içinde 6 Şubat’ta yitirilenlerin isimlerini yaşatacaklarını ifade etti.

Karakaya verdikleri bu mücadelede yanlarında olan Kıbrıs Türk halkına yürekten teşekkür de etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam