Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC, Rum kesimine düzensiz göçle mücadelede iş birliği önerisini yineledi

  Dışişleri Bakanlığı, “düzensiz göç” konusunda Kıbrıs Rum kesimine yapmış oldukları iş birliği önerisinin halen geçerli olduğunu bildirdi Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, gerek küreselleşmenin getirdiği iletişim ve seya

Published

on

KKTC, Rum kesimine düzensiz göçle mücadelede iş birliği önerisini yineledi

Dışişleri Bakanlığı, “düzensiz göç” konusunda Kıbrıs Rum kesimine yapmış oldukları iş birliği önerisinin halen geçerli olduğunu bildirdi

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, gerek küreselleşmenin getirdiği iletişim ve seyahat kolaylığı, gerekse bazı ülkelerdeki yoksulluk, ekonomik ve siyasi istikrarsızlık sebebiyle uluslararası göç hareketlerinin giderek karmaşık hale geldiği belirtildi.

Açıklamada, “Düzensiz göç olarak adlandırılan bu olgunun yarattığı sorunlar göç edilen ülkelerin tek başlarına çözemeyecekleri kadar geniş kapsamlıdır. Dolayısıyla düzensiz göçün önlenmesi uluslararası toplumun sorumluluk ve dayanışma içinde birlikte hareket etmesini gerektirmektedir.” ifadeleri yer aldı.

Kıbrıs’ın, üç kıtanın kesiştiği stratejik bir konumda olması nedeniyle düzensiz göçten etkilendiği kaydedilen açıklamada hem KKTC hem Rum kesiminin çeşitli ülkelerden düzensiz göç aldığına değinildi.

Rum tarafının aksine, KKTC’nin uluslararası destekten yoksun olduğu ve sadece ana vatan Türkiye’nin desteği ile düzensiz göçle mücadele ettiği vurgulanan açıklamada, KKTC’nin düzensiz göç konusunda iş birliği içinde mücadele edilmesi gerektiğine inandığı kaydedildi.

Açıklamada şunları kaydedildi:

“Ülkemiz, Ada’mızı ilgilendiren konularda Rum tarafı ile iş birliğine olumlu baktığını her vesileyle beyan etmektedir. Düzensiz göç konusunda Rum tarafıyla iş birliği tesis edilmesine yönelik yapmış olduğumuz teklifin halen geçerli olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Uluslararası bir olgu olan ‘düzensiz göç’ konusunda yapmış olduğumuz iş birliği önerisini bu vesileyle bir kez daha yineleriz.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

ZMO, Güzelyurt’ta “Tarımda Suyun Etkin Kullanımı” konulu konferans düzenledi

Published

on

By

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) , tarım öğretiminin 179. yıldönümü kutlamaları kapsamında Güzelyurt’ta, “Tarımda Suyun Etkin Kullanımı” konulu konferans gerçekleştirdi.

Güzelyurt Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alan konferans, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Etkinlikte konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, kutlama etkinliğini bu yıl tarım merkezi olan Güzelyurt’ta düzenlediklerini belirtti.

Uluçam, Türkiye’den gelen suyun etkin ve planlı kullanımının önemine dikkat çekmek istediklerini söyledi.
Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın da, narenciyede yaşanan sıkıntılara değindi.

Akçın, planlı tarım politikalarının ve bilinçli su kullanımının narenciye için önemli olduğunu kaydetti.

YDÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özge Özden, UKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erayman ve
LAÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Atilla Aşkın da üniversitelerindeki tarım fakülteleri hakkında bilgiler vererek, ülkede, tarımda bilimsel veriler ışığında yapılacak planlı çalışmalara ve gençlerin tarıma yönlendirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal da, Türkiye’den ülkeye su getirilmesi projesinin önemine vurgu yaptı.

Aysal, artan nüfus ve konut sayısı nedeniyle birçok verimli alanın heba edildiğini ve yaşanan sorunların doğru planlamalarla çözülebileceğini ifade etti.

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da, yerel yönetim olarak tarımda gelişimi ve verimliliği arttıran çalışmalara destek verdiklerini belirtti.

Özçınar, verimli tarım topraklarının korunması ile suyun doğru kullanılıp doğru yönetilmesi noktasında adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

Konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, “Tarımda Suyun Etkin Kullanımı” konulu konferans verdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Organ bağışı ile hayata yeniden bağlandı….Damla Soyalp, Annesi Mediha Çerkezler’e donör oldu

Published

on

By

Organ nakli bekleyenler için tek umut organ bağışçıları…

Organ nakli; verici kişinin rızası ile cerrahi olarak bir organının çıkartılarak alıcı kişiye yerleştirilmesi işlemi olarak tanımlanıyor…

2014 yılında Hücre Doku ve Organ Nakli Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle KKTC’de 2015’den beri böbrek ve kalp nakilleri yapılıyor….
Bu çerçevede bugüne kadar 70 civarında böbrek ve 5 kalp nakli yapıldı…

Uzun yıllardır BRT’de çalışan, ekranlarda birçok haber programı ve haberlerinden aşina olduğunuz Damla Soyalp, 32 yıldır böbrek hastası olan; ilaç tedavisi ve özel beslenmesi sayesinde yüzde 30’u çalışan böbrekle bugünlere gelen annesi Mediha Çerkezler’e donör oldu, 66’ncı böbrek nakli olarak kayıtlandı…

Böbreğindeki sorunun 1998 yılında ortaya çıktığını ve Doktoru Ersan Berksel’in takibinde, ilaç tedavisi ve diyetle yüzde 30 çalışan tek böbrekle bu günlere geldiğini dile getiren Mediha Çerkezler, sürecin nasıl nakil aşamasına geldiğini anlattı…

Diyalize girme aşamasında kızı Damla Soyalp’ın böbrek nakli için donör olmak istediğini dile getiren Çerkezler, bu süreçte kendisinden çok kızı için endişelendiğini anlattı…

Damla Soyalp da diyaliz sürecine giren hastalar ve aileler için sürecin çok zor olduğunu belirterek, gelinen aşamada nakil konusunu gündemlerine aldıklarını kaydetti.

Doktorlar ve hemşirelerin verdiği güvenle ,nakil konusunda herhangi bir endişe yaşamadıklarını dile getiren Damla Soyalp, Organ bağışının , nakil bekleyen hastalar için yeni bir yaşam umudu olduğunu vurguladı.

Nefroloji ve Böbrek Nakil Merkezi Organ Nakil Koordinatörü Meral Yükseliş de organ naklinin, ikinci bir şans, yenilenen sağlık ve hastalara sevdiklerine bir kez daha sarılma fırsatı olduğunu vurgulayarak, toplumda organ bağışının yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doktor Ahmet Behlül de organ yetmezliği çeken hastalar ve yakınlarının yaşam umudunun organ nakline bağlı olduğunu belirterek, organ nakillerinin hayatları değiştirecek tıbbi bir mucize olduğunu vurguladı.

Ülkede Hücre Doku ve Organ Nakli Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle 2015’den beri böbrek ve kalp nakilleri yapıldığını dile getiren Doktor Ahmet Behlül, bugüne kadar 34’ü beyin ölümü gerçekleşmiş kadavradan, 35’i canlı donörden 69 böbrek nakli yapıldığını dile getirdi.

Ülkede organ bağışı konusunda gelişmiş ülkelerden geride, ancak gelişmekte olan ülkelerden ileride olduğunu belirten Behlül, özellikle kadavradan bağışların arttırılmasının önemine vurgu yaptı…

Başta da belirttik; Damla Soyalp, 4 Kasım’da gerçekleşen operasyon sonucunda annesi Mediha Çerkezler’e böbreğini bağışlayarak, ona ikinci bir yaşam şansı hediye etti…

Biz de BRT ekibi olarak bu operasyonu görüntüledik…

Üroloji Uzmanları Operatör Doktor Necmi Bayraktar ve Ahmet Bindayı ile iki ayrı ekip tarafından gerçekleştirilen operasyon yaklaşık 4 saat sürdü…

Üroloji Uzmanları Operatör Doktor Necmi Bayraktar ve Ahmet Bindayı operasyonun ardından nakille ilgili değerlendirmede bulundu…

Operasyon başarıyla tamamlandı, bugün artık arkadaşımız Damla Soyalp ve annesi Mediha Çerkezler sağlıklı olarak aramıza dönmeye hazır…

Operasyondan bir buçuk ay sonra Damla Soyalp ve annesi Mediha Çerkezler’i ziyaret ederek, operasyonun ardından yaşadıkları süreci konuştuk..

Kızı Damla’nın verdiği böbrek ile sağlığına kavuşan Mediha Çerkezler, başarılı bir operasyon ve ardından özenli bir bakımla kendisini sağlığına kavuşturan tüm doktor ve sağlık personeline teşekkür etti.

Organ naklinin yetmezlik çeken hastalar ve aileleri için ikinci bir yaşam şansı olduğunu vurgulayan Çerkezler, tüm vatandaşları organ bağışçısı olmaya davet etti.

Annesi Mediha Çerkezler’in donörü olan Dama Soyalp da ameliyattan sonra kısa sürede iyileşme sürecine girdiklerini belirterek,organ bağışının bir sağlık görevi olduğunu anımsattı ve vatandaşları bağışçısı olmaya çağırdı…

Bu arada, 2015 yılından günümüze kadar 985 kişi, organ bağışı için gönüllü oldu.

Organ bağışı aslında bir sağlık mucizesi ve toplumsal bir görev, ancak ne yazık ki organ bağışı konusunda henüz istediğimiz noktada değiliz…

Oysa, sonsuzluğa göç eden sevdiklerimizi yaşatmanın belki de en kutsal yolu onların organlarını bağışlayarak şifa bekleyen hastalara ikinci bir yaşam şansı vermektir.

Devamını Oku

Kıbrıs

Berova, UBP grubu ve hükümet ortaklarıyla yapılan toplantıyı değerlendirdi: Esas hedefimiz ülkenin kalkınmasıdır

Published

on

By

Maliye Bakanı Özdemir Berova’nın hayat pahalılığı ödeneğiyle ilgili dün sendikalarla görüşmesinin ardından bugün de hükümet ortakları öngörülen yasal düzenlemeyi görüşmek üzere Başbakan Ünal Üstel başkanlığında toplandı.

Cumhuriyet Meclisinde yer alan toplantıda, Maliye Bakanı Özdemir Berova, konuyla ilgili UBP grubu ile hükümet ortaklarını bilgilendirdi.

Konuyla ilgili BRT’ye değerlendirmede bulunan Bakan Berova, toplantıda sadece hayat pahalılığı ödenekleri değil 2025 yılı ekonomisini de masaya yatırdıklarını söyledi.

Toplantının verimli geçtiğini kaydeden Berova, Salı günü yeniden toplanarak görüşmeleri sürdüreceklerini belirtti.
Bakan Berova, esas hedefin ülkenin kalkınması olduğunu vurguladı.

Devamını Oku

Trending

Reklam