Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) bünyesindeki Türk Akademisi’ne gözlemci üye olarak kabul edildi. Bu gelişme, Milli Eğitim Bakanlığı Basın Bürosu tarafından yapılan bir açıklamayla duyuruldu.
Açıklamada, KKTC’nin Türk dünyası arasında bilimsel ve eğitimsel iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan Türk Akademisi’ne üyelik süreci detaylandırıldı. Sürecin, KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun girişimleriyle başladığı ve KKTC Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılan başvuruyla devam ettiği belirtildi.
Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Şahin Mustafayev ve T.C. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın sürece önemli katkılar sağladığı vurgulandı. YÖK Başkanı Özvar’ın KKTC ziyaretleri ve Teknofest 2025 etkinlikleri sırasındaki temasların üyelik sürecini hızlandırdığı ifade edildi.
KKTC’nin talebi üzerine, TDT’nin istişare organı olan Aksakallar Konseyi’nin 17. toplantısında da üyelik konusunun ele alındığı bildirildi.
Nihai olarak, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen TDT Gayriresmi Zirvesi’nde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere diğer Türk Devletleri’nin Cumhurbaşkanlarının katılımıyla KKTC’nin Türk Akademisi’ne gözlemci üye olarak kabul edildiği açıklandı.
Milli Eğitim Bakanlığı Basın Bürosu açıklamasında, bu olumlu sonucun KKTC ve KKTC yükseköğretimi adına memnuniyet yarattığı belirtilerek, sürece katkı sağlayan tüm yetkililere teşekkür edildi. Açıklamanın sonunda, KKTC’nin TDT Türk Akademisi’ndeki gözlemci üyeliğinin ülke, üniversiteler, akademisyenler ve öğrenciler için hayırlı olması temennisinde bulunuldu.
Başbakan Ünal Üstel 11 Temmuz Basın Günü nedeni ile mesaj yayımladı.
136 yıl önce, bir Kıbrıslı Türk tarafından yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in çıkışıyla birlikte başlayan Kıbrıs Türk basın yolculuğunun, bugün gururla devam eden bir özgürlük ve demokrasi mücadelesine dönüştüğünü vurguladı.
Üstel, Kıbrıs Türk halkının varoluş sürecinde; gazetecilerin, yalnızca haber aktaran değil, aynı zamanda halkın sesi, direnişin kalemi ve toplumsal moralin taşıyıcısı olduğunu da kaydetti. Başbakan Ünal Üstel mesajında şu ifadelere er erdi.
“ Bugün ise dünya hızla dijitalleşiyor. Haberleşme kanalları çeşitleniyor, bilgiye erişim kolaylaşıyor ama aynı zamanda bilgi kirliliği de artıyor. Bu yeni çağda, basınımızın doğruluk, tarafsızlık ve etik ilkelerden taviz vermeden yayın yapması, hiç olmadığı kadar önemlidir. Toplumun haber alma hakkını korurken, bireysel hak ve özgürlüklere de saygı göstermek; kamuoyunu doğru, dengeli ve evrensel değerlere uygun şekilde bilgilendirmek, çağdaş basının en temel sorumluluğudur. Hükümet olarak bizler, gazetecilerimizin mesleklerini daha iyi şartlarda sürdürebilmeleri adına gereken her türlü desteği vermeye kararlıyız. Bu duygu ve düşüncelerle, basınımızın emektar mensuplarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutluyor; her birine başarı, sağlık ve esenlik dolu bir meslek hayatı diliyorum.”
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, temasları kapsamında yeni Devlet Hastanesi inşaat alanını inceledi.
Yılmaz, temelleri, 20 Temmuz Pazar günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak olan Yeni Devlet Hastanesi inşaat alanını gezdi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel ile birlikte inşaat alanında incelemelerde bulunan Yılmaz, yetkililerden bilgi aldı.
11 Temmuz Basın Günü Kıbrıs Türk Gazetecileri Birliği tarafından gerçekleştirilen resepsiyonla kutlandı.
Medya Başarı ve Teşvik Ödülleri ile Hizmet Onur Ödülleri, Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından 1889’da yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına verildi. Gecede konuşan Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Efdal Keser, dünyada basın özgürlüğüne yönelik baskıların arttığını vurguladı.
Keser, “Bu bize gösteriyor ki gazetecilik yapmak, halka doğru bilgi vermek, halkı aydınlatmak her geçen gün biraz daha zorlaşıyor.” dedi.
Keser siyasetçilere ve medyayı düşman olarak görenlere de çağrıda bulundu;
“Gazetecilere karşı daha hoş görülü, daha anlayışlı olun. Dünyanın her yerinde kamuya mal olmuş kişiler daha hoşgörülüdür, daha anlayışlıdır. Medyayı bizden onlardan diye ayırmayın. Unutmayın siz medyaya küserseniz halkta size küser” diye konuştu.
Basın emekçilerine de seslenen Keser, “doğru, bilgiye dayanan gerçek haberciliğin yaygınlaşması ve toplum nezdindeki güvenin yeniden kazanılması bizim elimizdedir” dedi.
Keser, Medya Etik Kurulu’na da ayrı bir parantez açtı.
Keser, “Haber verme adına zaman zaman hatalar yapabiliyoruz. Etik kuralları gözden kaçırabiliyoruz. İşte bu noktada medya etik kurulu devrededir. Medya etik Kuruluna hepimizin sahip çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Keser basın özgürlüğünden asla taviz vermeyeceklerinin de altını çizdi.
BRT’den Şaziye Borankan ve Mehmet Alasya “Seni Seviyorum Sesin Oluyorum” programıyla TV Eğitim Kültür Program Ödülü; İpek Halim Taşkapılı ve Şaziye Borankan “1001 Konu 1001 Konuk” programıyla TV Program Ödülü; Mustafa Soykan da Radyo Haber Spikeri ödülünü aldı.
Resepsiyonda ayrıca meslekte sarı basın kartı sahibi ve en az 25 yılını doldurmuş KTGB üyesi 11 gazeteciye de Hizmet Onur Ödülü verildi.
Gecede BRT’den Engin Dervişağa, Esin Kavaz Küçük, İbrahim Akkorlu, İsmet Oyal, Levent Kutay, Manolya Kutay, Sevil Özlü, Şaziye Abu El Afiye ve Tahir Aykut Türk hizmet onur ödülü aldı.