Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC ve TC’den öykü yazarlarının buluştuğu “Tarih, Kültür ve Kahramanlık Öyküleştirme Çalıştayı” düzenlendi

Published

on

Millî Eğitim Bakanlığı ile TC Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde, çocuk ve gençlik edebiyatını teşvik etmek, yaratıcı yazma becerilerini desteklemek ve iki ülke arasındaki kültürel ve pedagojik iş birliğini güçlendirmek amacıyla, Türkiye ve KKTC’den öykü yazarlarının buluştuğu “Tarih, Kültür ve Kahramanlık Öyküleştirme Çalıştayı” düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklâl Marşıyla başladı.

-Tatar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar açılışta yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkü’nün 450 yıldır bu topraklarda kendi kimliğiyle var olduğunu belirterek “Kendi geleneklerimiz, kültürümüz ve ayrılmaz bir parçası olduğumuz büyük Türk Milletinin değerleriyle bu topraklarda varlığımızı sürdürdük” dedi.

Kıbrıs Türk halkının her türlü baskı ve mezalime karşı, ecdadının bıraktığı dini, dili ve kültürü yaşatmak için mücadele verdiğine dikkat çeken Tatar, bu mücadelenin yalnızca top ve tüfekle değil, aynı zamanda kültürel bir direnişle sürdürüldüğünü ifade etti.

“Söz uçar yazı kalır” diyen Tatar, yaşananların, tarihin ve siyasal gerçekliklerin yazılı hale getirilmesinin önemine işaret ederek, çalıştayın bu anlamda büyük bir değer taşıdığını, sonuç bildirgesinin gelecek nesillere aktarılacak güçlü bir temel oluşturacağını söyledi.

Konuşmasında KKTC’nin resmi dilinin Türkçe olduğunu vurgulayan Tatar, Kıbrıs konusuna da değinerek, “Kıbrıs Türk halkının kendine ait bir dili, dini ve kültürü vardır. ‘Kıbrıslı’ diye bir şey esasında yok. Ya Kıbrıs Türküsün ya da Kıbrıs Rum” ifadelerini kullandı.

Tatar, iki toplumun dini, dili ve kültürel değerlerinin tamamen farklı olduğunun altını çizerek, KKTC’nin Doğu Akdeniz’de bağımsız bir devlet olarak “Mavi Vatan’ın kalbinde” yer aldığını söyledi.

Tatar, KKTC’nin turizm, yükseköğrenim, tarım, sanayi ve teknoloji alanında daha güçlü bir merkez haline geleceğini de sözlerine ekledi.

-Başçeri

TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de çalıştayın en temel amaçlarından birinin millet ve tarih bilincini çocuklara ve gençlere kazandırmak olduğunu belirtti.

“Gençlerin geleceği inşa etmesi çok önemlidir” diyen Başçeri, gençlerin tarihlerini öğrenmelerinin ve kendi kültürlerine olan aidiyet duygularını kaybetmemelerinin en önemli amaçlardan biri olması gerektiğini vurguladı.

Başçeri, “Bunu başarmanın yolu da çocuklara başka kültürlerin dayattığı ve yarattığı sahte kahramanlar yerine, kendi topraklarından çıkan gerçek kahramanları tanıtmak olmalıdır.” dedi.

Bunun da en önemli aşamasının kahramanlık öykülerini romanlarla, öykülerle, şiirlerle yaşatmak ve genç neslin bunlardan haberdar olmasını sağlamak olduğunu belirten Başçeri, “Var olan zengin tarihi kaynaklarımızı kullanarak, gerçek kahramanlık hikayelerimizi ve kahramanlarımızı yeni nesillere aktaracak eserleri yaratmamız gerekir. Bu bağlamda sizler ve değerli yazarlarımızın ortaya koyacağı eseler bizler için önemli.” ifadelerini kullandı.

Başçeri, çalıştay kapsamında ortaya konacak fikirlerin tarih anlatımında yeni ufuklar açacağını ve her birinin kalplere dokunacak yeni öykülerin temellerinin atılmasına vesile olacağını kaydetti.

-Çavuşoğlu

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise, KKTC’de bu temada ilk kez bir buluşmanın gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Bakan Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının tarih boyunca büyük bedeller ödeyerek dinini, dilini ve kimliğini koruduğunu, bu mücadeleye dair birçok öykünün henüz kaleme alınmadığını vurguladı.

Çalıştayın, geçmişte yaşanan kahramanlıkları edebi metinlere dönüştürme konusunda önemli bir adım olacağını ifade eden Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının yalnızca son 50 yıla değil, 450 yıla dayanan köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

İngiliz ve Rum yönetimleri altında verilen direnişi hatırlatan Çavuşoğlu, kurak ve çorak topraklarda başlayan bağımsızlık mücadelesinin, ağır bedeller ödenerek bugünkü noktaya ulaştığını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Anadolu’dan beklenen desteğe duyulan güvenle geçen bu süreçte yaşanmış çok sayıda kahramanlık öyküsünün hâlâ yazılmayı beklediğini söyledi.

Tarihe ışık tutacak bu öykülerin kaleme alınarak gelecek kuşaklara aktarılması adına düzenlenen çalıştayın çok kıymetli bir adım olduğuna inanç belirten Çavuşoğlu, ortaya çıkacak sonuçların eğitim politikalarına da yol gösterici olacağını ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak gerekli katkıyı koyacaklarını ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bakanlar Kurulu toplantısı bitti

Published

on

By

Bakanlar Kurulu toplantısı saat 19.00 sıralarında sona erdi.

Başbakana Ünal Üstel başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı yaklaşık 2 saat sürdü.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığı’nda Türk dünyasıyla ilgili konferans düzenleniyor

Published

on

By

Cumhurbaşkanlığı’nda yarın Türk Dünyasıyla ilgili konferans düzenleniyor.

Uluslararası Final Üniversitesi ile Azerbaycan- Kıbrıs Dostluk Cemiyeti iş birliğinde gerçekleşecek “Bizim Ailemiz Türk Dünyasıdır” konulu konferans saat 16.30’da başlayacak.

Türk Dünyasının ortak mirasıyla geleceğinin de konuşulacağı konferansa; Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Vuqar İskenderov da katılacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Turunçgil konusunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda kapsamlı iş birliği anlaşması imzalandı

Published

on

By

Turunçgil konusunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda kapsamlı iş birliği anlaşması imzalandı.

Türkiye’deki Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ile KKTC’deki Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği ve Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği arasında imzalanan protokolle turunçgil sektöründe bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılması, Ar-Ge çalışmaları, teknik iş birlikleri, ortak tanıtım faaliyetleri ve pazarlama, kalite standartları ile sürdürülebilirlik konularında eşgüdümlü hareket edilmesi hedefleniyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un huzurunda yapılan imza törenine UTK Başkanı Kemal Kaçmaz, Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hastürk, Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Fethi Bardakçıoğlu, Interfresh Euroasia Genel Koordinatörü Murat Özer ve Türkiye Cypfruvex Temsilcisi Mevlüt Sezer de katıldı.

Sözkonusu kuruluşlar benzer bir iş birliği anlaşmasını Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu huzurunda da imzaladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, narenciyenin ülke için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Çavuş, “Narenciye sektörü hem ekonomik getirisi hem de ihracat potansiyeliyle ülkemizin en değerli üretim alanlarından biridir. Bu tür iş birlikleri, bilgi paylaşımı, ortak vizyon geliştirme ve uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde var olabilmemiz açısından büyük önem taşıyor. Bu anlaşmanın sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum,” dedi.

-Anlaşmanın ayrıntıları

Anlaşma çerçevesinde; tarımsal üretim tekniklerinin geliştirilmesi, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, sürdürülebilir üretim modellerinin desteklenmesi, teknik eğitimler ile çalıştay ve seminerlerin düzenlenmesi, akademik kurumlarla ortak Ar-Ge projelerinin hayata geçirilmesi de iş birliği alanları arasında yer alıyor.

Ortak pazar araştırmaları yapılması, yeni ihracat pazarlarının belirlenmesi, lojistik ve tedarik zinciri süreçlerinin paylaşımı, ortak fuar, tanıtım ve heyet organizasyonları da protokol kapsamında yürütülecek faaliyetler arasında bulunuyor.

İşbirliği protokolüyle, turunçgil sektöründe bölgesel dayanışmanın artırılması, üretici ve ihracatçılar arasında koordinasyonun güçlendirilmesi ve uluslararası pazarda rekabet gücünün yükseltilmesi amaçlanıyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam