Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC’de 46 yılın ardından bir bölümü açılan Maraş’ın ziyaretçi sayısı 200 bini geçti

Published

on

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içinde bulunan ve 46 yıl sonra bir bölümü halkın kullanımına açılan Maraş’ın ziyaretçi sayısı 200 bini aştı.

Ekim 2020’de kademeli açılma süreci başlayan ve Temmuz 2021 itibarıyla ikici aşamaya geçilerek yüzde 3,5’lik bölümü açılan Maraş, salgın koşullarına rağmen yoğun ilgi görüyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 8 Haziran 2021’de yapılan son düzenlemeyle kamuya açık bölümleri 08.00-20.00 saatlerinde ziyaret edilebilen Maraş’a gelen yerli ve yabancı turist sayısı 200 bini geçti.

Gazimağusa Belediyesi, ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve hoş zaman geçirmelerini sağlamak içim büfeler ve bisiklet kiralama noktasını hizmete sunuyor.

Ziyarete açık bölgede bulunan toplam uzunluğu 800 metreden fazla olan iki plaj bölgesine, belediyenin yoğun çalışmalarıyla şemsiye ve şezlonglar yerleştirildi, cankurtaranlar görevlendirildi.

Öte yandan, Gazimağusa Belediyesi tarafından Demokrasi Caddesi üzerinde bulunan eski Belediye Parkı (Çay Bahçesi) ve içindeki tesisler yenileme çalışmaları tamamlanarak 20 Temmuz 2021’de hizmete sunuldu.

Çevre ve peyzaj düzenlemeleri de yapılan bölgenin açılan bölümlerinde bazı sosyal etkinlikler de yapılıyor.

Maraş açılımı

KKTC’de 18 Haziran 2019’daki Bakanlar Kurulu toplantısında, 1974’ten bu yana kapalı olan Maraş’ın açılması konusunda adımların atılması ve uzman bir ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.

KKTC sınırları içerisindeki Maraş’ın kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümü 8 Ekim 2020’de açılmıştı.

Başbakan Ersan Saner, Maraş açılımının ikinci aşaması kapsamında, 12 Temmuz 2021’de Bakanlar Kurulu kararıyla askeri olmaktan çıkarılan bölgeyi 26 Temmuz 2021’de ziyaret ederek incelemelerde bulunmuştu.

Saner, burada yaptığı açıklamada, “Hükümetimizin almış olduğu kararla şu an itibarıyla ikinci etapla Kapalı Maraş bölgemizin yüzde 3,5’lik bir bölümünün açılımını sağlamış olduk. Bu kapsamda Mal Tanzim Komisyonuna (taşınmaz mal komisyonu) Kapalı Maraş’ın toplamı için 337 mal sahibi, takas, tazminat veya iade koşulları vasıtasıyla başvuruda bulundu. Askeri yasak bölge kapsamından dışarıya aldığımız bölgede ise (yüzde 3,5’lik kısım) 36 kişinin takas, tazminat ve iade yöntemiyle mallarını mal tanzim komisyonundan bir şekilde almak için müracaatları bulunmaktadır. Bu müracaatlar, Mal Tanzim Komisyonu tarafından değerlendirilecek ve kararlar üretilecektir.” şeklinde konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2 Ağustos 2021’de “Kapalı Maraş’ın açılım süreci” gündemiyle toplanan Bakanlar Kurulunun ardından yaptığı açıklamada, “Kapalı Maraş’ın yüzde 3,5’lik bölümü askeri bölgeden sivil bölgeye dönüştürülmüştür, bir bakıma yerleşime açılmış oluyor. Yerleşime açılabilmesi için politikamız; Taşınmaz Mal Komisyonunun bu kararları (başvuruların değerlendirmesi) üretebilmesidir. Maraş, KKTC sınırları içerisindedir, o noktada BM’ye aktarılması gibi yorumlar vardır, buna asla saygı duymayız ve o kararlar bizi bağlamaz. Bizi bağlayan daha fazla insan haklarıdır, oradaki eski mal-mülk sahipleridir.” ifadelerini kullanmıştı.

Gelecekte eski sakinlerinin de bölgedeki mülklerine dönmesiyle Maraş’ın tamamının Türk yönetiminde açılması ve insanlığa yeniden kazandırılması hedefleniyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Maliye Bakanı Berova, Dr. Fazıl Küçük’ün vefatının 41’inci yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı

Published

on

By

Maliye Bakanı Özdemir Berova, Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün en umutsuz ve karanlık günlerde halkına öncülük ettiğini, varoluş için verdiği mücadelenin Kıbrıs’ta tarihin akışını değiştirdiğini ve Kıbrıs Türk Halkı’nın kaderine yön verdiğini vurguladı.

Berova, Dr. Fazıl Küçük’ün vefatının 41’inci yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Maliye Bakanı Berova mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlüğü, bağımsızlığı, egemenliği uğruna hayatını adamış, halkıyla özdeşleşmiş örnek bir lider olan Dr. Fazıl Küçük, özverili bir doktor, başarılı bir devlet adamı ve halkının sesi olarak halkı aydınlatan yazılarıyla, adını tarihe altın harflerle yazdırdı.

Varoluş ve özgürlük mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, en umutsuz ve karanlık günlerde halkına öncülük etmiş, varoluş için vermiş olduğu mücadelesi, Kıbrıs’ta tarihin akışını değiştirmiş, Kıbrıs Türk Halkı’nın kaderine yön vermiştir.

Vatan sevdası ve kararlılığıyla üstlendiği toplum liderliği görevini layığıyla yerine getirmiş, bunun yanı sıra, kimi zaman bir hekim, kimi zaman gazeteci, kimi zaman halktan biri olarak, halkı ile birlikte varoluş mücadelesinde tarihteki yerini almış, halkına rehber olmuştur.

Varoluş ve özgürlük mücadelesi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük unutulmayacak, vermiş olduğu mücadeleler bize yol göstermeye devam edecektir.

Aramızdan bedenen ayrılışının 41. yılında Liderimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Mekânı cennet olsun.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC Türk Devletleri Teşkilatı Derneği yönetimini kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Özgün Olguner başkanlığındaki KKTC Türk Devletleri Teşkilatı Derneği yönetimini kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tatar kabulde yaptığı konuşmada, Türk dünyası ile ilişkileri güçlendirmek amacıyla yeni kurulan derneği kabul etmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.

“Türk dünyası ile devletten devlete ilişkilerimiz gözlemci üye sıfatıyla yavaş yavaş oluşuyor. Uluslararası toplantılarda gerek Cumhurbaşkanlığı, gerekse kurum ve kuruluşlar, bakanlıklar, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı gibi çeşitli  platformlarda KKTC bayrağı yerini alıyor.” diyen Tatar, para kambiyo ve MASAK gibi kuruluşlarda KKTC bayrağıyla Türk devletleri toplantılarında yer alındığını söyledi.

Tüm bu faaliyetleri takip eden bir derneğin oluşumunun sevindirici olduğunu ifade eden Tatar, yapılan çalışmalara destek anlamında kurulan derneğin önemini dile getirdi.

Türk devletlerinin birlik içinde olmasının Türk dünyasına güç vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türk dünyasının kültür ve inanç birliğinin iletişim çağında gelişmesinin önemine vurgu yaptı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Eroğlu: Küçük, Kıbrıs Türk tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri, varoluş ve özgürlük mücadelesinin lideridir

Published

on

By

3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Dr. Fazıl Küçük’ün, Kıbrıs Türk tarihinin en önemli şahsiyetlerinden biri, halkı milli dava etrafında birleştiren varoluş  ve özgürlük mücadelesinin lideri olduğuna işaret etti.

Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve varoluş mücadelesinin lideri Dr. Fazıl Küçük’ün 41’inci ölüm yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajında, Küçük’ün  Kanlı Noel saldırıları sırasında ve sonrasında toplumun birlik, beraberlik içinde kalmasını sağlayan, siyasi ve askeri alanda mücadeleyi örgütleyen kişi olduğunu ifade eden Eroğlu, “O, İngiliz sömürge döneminden başlayarak, Kıbrıs’taki hak ve hukuk mücadelemizin kalemi, sesi, soluğu olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Eroğlu, mesajının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Halkımız, İngiliz sömürge yönetiminin Evkaf’ı ele geçirmesi karşısında, onun girişimleri ile direndi, kazandı, Evkaf onun sayesinde tekrar Kıbrıs Türkü’nün idaresine girdi. Dr. Küçük, 1958-1959 Londra-Zürih anlaşmalarında Türk heyetinin başında yer aldı ve 1960’ta kurulan ortaklık devletinde Cumhurbaşkanı Muavini olarak görev yaptı.

Rum liderliğinin, Kıbrıs Türkü’nün kurulan ortaklık devletinde etkisiz hale getirmek için ortaya koyduğu 13 maddelik anayasa değişikliğini uygulamaya koyamaması için çok direndi, bunların Anayasa Mahkemesi’nde reddedilmesinde de başarılı oldu ama Rumların, 1963’te silahlı saldırıları ile bu emellerini gerçekleştirme hırslarına dur diyemedi.”

1963’teki Kanlı Noel saldırıları sırasında ve sonrasında toplumun birlik ve beraberlik içinde kalmasını sağlayan, siyasi ve askeri alanda mücadeleyi örgütleyen kişinin yine Dr. Küçük olduğunu ifade eden Eroğlu, Küçük’ün 1967’de Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi’nin, 1968’de ise Kıbrıs Türk Yönetimi’nin başkanlığını üstlendiğini ve Kıbrıs Türk halkının kendi kendini idare etme iradesini ilan ettiğini hatırlattı.

Dr. Küçük’ün, yaşamı boyunca halkının yanında olduğunu ve halkını düşündüğünü belirten Eroğlu, “15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulurken kendisiyle sohbet etme fırsatı buldum. Hasta haliyle dahi ne kadar mutlu olduğunu kendi ağzından dinleme şansına sahip oldum. Halkımıza ve özellikle gençlerimize düşen görev, Dr. Fazıl Küçük ve arkadaşlarının verdikleri mücadeleyi öğrenmek, bundan, gelecek adına dersler çıkarmaktır.” dedi.

– “Bir devletimiz vardır ve onu yaşatmak, yüceltmek Dr. Küçük ile onun yolundan yürüyenlere borcumuzdur”

Kıbrıs Türk halkının bugünü ve yarınları için uyanık ve dirayetli olması gerektiğinin altını çizen Eroğlu, şöyle devam etti:

“Bölgemizdeki gelişmeler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve bağımsızlık ilanımızın ne denli doğru bir adım olduğunu bir kez daha kanıtlamaktadır.

Bir devletimiz vardır ve onu yaşatmak, yüceltmek; Dr. Küçük ve onun yolundan yürüyenlere borcumuzdur. Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü, 41’inci ölüm yıldönümünde rahmetle anar; hatırası ve mücadelesi önünde saygı ile eğilirim.”

 

Devamını Oku

Trending

Reklam