Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

KKTC’de COVID-19 tedbirleri: “Adapass” sistemi devreye giriyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde COVID-19 ile mücadele kapsamında, Sağlık Bakanlığının belirlediği işletmelere giriş yapacak kişilerin test ve aşı durumlarını elektronik ortamda sorgulayacak “Adapass” sistemi devreye girecek.

Published

on

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkede Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesince alınan ilave COVID-19 tedbir kararları uygulanacak.

Buna göre, “Adapass” isimli sistem devreye girecek. Belirlenen mekanlara/aktivitelere giriş yapmadan önce kişilerin aşı belgesi üzerindeki QR kod, Adapass sisteminden sorgulanacak.

Gerekli aşı belgesi olan ve PCR testleri yeterli kişilerin, Adapass uygulamasıyla mekanlara girişlerine onay verilecek.

Uygulama için kayıt yaptırılacak

İleri bir tarihte müşterilere Adapass sorgusu gerçekleştirecek işletmelerin, 20 Ağustos’a kadar “adapass.gov.ct.tr/company/register” sitesinde uygulama için kayıt yapması gerekecek.

Kafe, restoran, market, berber, kuaför, güzellik salonları, bar, sinema-tiyatro salonları, konser-sergi alanları, oteller ve ibadethaneler, Adapass için kayıt yaptırması gereken başlıca yerler arasında bulunuyor.

Ülkeler renk kodlarına göre kategoriye ayrıldı

KKTC’ye girişlerde ülkeler renk kodlarına göre kategoriye ayrılarak yeni kriterler belirlendi.

Buna göre, son 14 günde koyu kırmızı kategorideki ülkelerde bulunanların (KKTC vatandaşı hariç) ülkeye girişleri yasak olacak.

Kırmızı kategorideki ülkelerden gelenler, COVID-19 aşısı olup olmadığına bakılmaksızın yolculuk öncesi son 72 saatte yaptırdığı PCR sonucunun negatif çıkması ve 5-7 gün karantina şartıyla ülkeye girebilecek.

Türkiye turuncu kategoride

Turuncu kategorideki ülkelerden gelen aşılı ve hastalığı geçirmiş kişiler, son 72 saatteki negatif PCR sonucu ile karantinasız giriş yapabilecek. Aşısızlardan negatif olduklarını gösterir PCR sonucu istenecek ve bu kişiler 5 gün karantinaya tabi tutulacak.

Türkiye, turuncu kategoride yer alıyor.

Yeşil kategorideki ülkelerden gelen, aşılı veya daha önce COVID-19 geçirmiş kişilere herhangi bir kısıtlama olmayacak. Aşısızlardan ise sadece son 72 saatteki negatif PCR test sonucu talep edilecek.

Gri kategorideki ülkelerden gelenler ise aşılı olup olmadıklarına bakılmaksızın son 72 saatte yapılmış negatif PCR sonucu ve 14 gün karantina şartıyla ülkeye girebilecek.

“Güvende Kal Uygulaması”

15 Ağustos 2021’den itibaren Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığınca bildirilecek öğrenci belgesini ibraz edecek veya yeni öğrenci kaydı yapacak koyu kırmızı-gri kategorideki ülkelerden gelecek öğrenciler, son 72 saat içerisinde ve adaya girişte yaptırdığı negatif PCR test sonuçları ve 14 gün merkezi karantina şartıyla ülkeye girişini gerçekleştirecek.

Söz konusu kriterlere göre, karantinaya girmesi gerekenler, KKTC’de ikamet adresi göstermeleri ve ülkeye “Güvende Kal Uygulaması”nı indirmeleri koşuluyla el bilekliğiyle 5-14 günlük karantinada kalacak.

Charter seferlerle KKTC’ye gelecek olanlar, ülke kategorilerinde belirtilen kriterlere göre işlem görecek. Ancak bu kişiler kapalı otel turizm otellerine girmeyi talep etmeleri halinde, aşılı veya aşısız olduklarına bakılmaksızın, el bilekliğiyle bunu gerçekleştirebilecek.

Kapalı otel turizmine devam etmek isteyen oteller, konaklama veya restoran, kafe ve plaj gibi alanları kullandırma amacıyla dışarıdan müşteri (yerel veya turist) kabul edemeyecek.

Okullar yeni eğitim yılında açılıyor

Özel eğitim, okul öncesi, ilkokul ve ortaokullar, 2021-2022 öğretim yılında COVID-19 tedbirleri kapsamında açılacak.

Restoran, pastane ve kafelerin dış mekanları ve kapalı alanlarının azami üçte birinin kullanımına devam edilecek.

Marketlerde, perakende ve mağazacılık hizmetlerinde görev yapanlar aşısız olmaları halinde her 7 günde bir, aşılı olmaları durumunda her 14 günde bir, tedarik zincirinde görev alanlar ise her 7 günde bir antijen testlerini yineleyecek.

Kararlar, 18 Ağustos 2021’den itibaren uygulamaya girecek.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Yemen’den, Donald Trump Riyad’da konuştuğu sırada İsrail’e balistik füze saldırısı düzenlendi

Published

on

By

İsrail ordusu, balistik füzenin hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, Orta Doğu turu kapsamında Riyad’da konuşma yaparken, Yemen’den İsrail’e yönelik bir balistik füze saldırısı düzenlendi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, hava savunma sistemleri Yemen’den atılan balistik füzeyi önledi. Saldırı süresince Tel Aviv’den Batı Şeria’ya uzanan çok geniş bir alanda saldırı uyarı sirenleri çaldı.

İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail’in Arrow-3 (Ok-3) balistik füze savunma sistemleri Yemen’den atılan füzeyi imha etti.

İsrail’in Gazze’ye 19 aydır devam eden saldırılarına karşılık olarak saldırılar düzenleyen Yemen’deki Husiler’den henüz saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı.

İsrail’e balistik füze saldırısının ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu turu kapsamında gittiği Riyad’da konuşma yaparken gerçekleşmesi dikkati çekti.

Devamını Oku

Dünya

Libya Savunma Bakanlığı, Trablus’ta ateşkesin sağlandığını duyurdu

Published

on

By

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Savunma Bakanlığı, sivilleri koruma çalışmaları kapsamında başkent Trablus’taki tüm çatışma bölgelerinde ateşkes ilan edildiğini bildirdi.

Savunma Bakanlığının Trablus’ta ateşkesin sağlandığına ilişkin yazılı açıklaması, Libya Ulusal Birlik Hükümetinin sosyal medya hesabından paylaşıldı.

“Düzenli güçler, ilgili güvenlik makamlarıyla eşgüdüm halinde, istikrarı sağlamak ve sahada çatışma çıkmasını önlemek amacıyla temas noktalarında tarafsız birliklerin konuşlandırılması dahil olmak üzere sükuneti sağlamak için gerekli önlemleri almaya başlamıştır.” ifadelerine yer verilen açıklamada, tüm taraflar ateşkese tam olarak uymaya çağrıldı.

Ayrıca, kışkırtıcı açıklamalardan kaçınılması ve sahada her türlü hareketliliğin durdurulması çağrısı yapıldı.

– Ne olmuştu?

Trablus’taki milis gruplardan İstikrarı Destekleme Biriminin lideri Abdulgani el-Kikli’nin 12 Mayıs’ta öldürülmesinin ardından çatışmalar başlamıştı.

Kısa süre sonra hükümetten yapılan açıklamada, Savunma Bakanlığına bağlı 444. Tugay’ın Trablus’un Ebu Selim bölgesindeki İstikrarı Destekleme Biriminin merkez karargahını ele geçirerek, bölgeyi kontrol altına aldığı belirtilmişti.

Başbakan Abdulhamid Dibeybe 13 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, ordu ve polis teşkilatı mensuplarını Trablus’ta yaşanan olaylarda devlet otoritesinin tesis edilmesindeki başarısından dolayısıyla kutlamıştı.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) sivillerin bulunduğu tüm bölgelerde şartsız ateşkesin sağlanması ve sorunların diyalog yoluyla çözülmesi çağrısında bulunmuştu.

Başkentteki güçlü milis gruplarından kabul edilen “Rada” ile hükümet güçleri arasında bugün sabahın erken saatlerinde çatışmalar başlamıştı. Trablus’un çeşitli bölgelerinde bazı binalardan dumanlar yükseldiği görülmüştü.

Milis gruplarından “Rada”, Uluslararası Mitiga Havalimanı’nı uzun süre kontrol altında tutmuş, hükümetin baskısının ardından geçen yıl havalimanındaki güçlerinin bir bölümünü çekmişti.

Devamını Oku

Dünya

AB ülkeleri Rusya’ya yönelik 17. yaptırım paketinde uzlaştı

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, özellikle Rusya’nın petrol taşıdığı gölge filosunu hedef alan 17. yaptırım paketinde anlaştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ülkelerinin, Rusya’ya yönelik yaptırım paketinde uzlaştığını açıkladı.

Ukrayna’da devam eden savaşı sona erdirmek amacıyla Rusya’ya yönelik baskıyı artırdıklarına işaret eden Kallas, AB üyesi ülkelerin 17. yaptırım paketine ilişkin anlaşmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kallas, yeni yaptırımların, Rusya’nın savaşı finanse etmek amacıyla yasadışı olarak petrol taşıyan gölge filosunun büyük kısmını hedef aldığını ifade etti.

Bütün detayları paylaşılmayan yeni yaptırımlar kapsamında, Rusya’nın petrol ihracatındaki kısıtlamaları aşmak için kullandığı 200 civarında tankerin kara listeye alınması bekleniyor.

Rus savunma sektörüne mal tedarik ettiği iddia edilen bazı üçüncü ülkelerdeki şirketler ile çok sayıda birey ve kurumun da AB yaptırım listesine eklenmesi öngörülüyor.

Yeni yaptırımların, 20 Mayıs’ta Brüksel’de düzenlenecek AB dışişleri ve savunma bakanları toplantısında resmen onaylanması planlanıyor.

AB, savaş nedeniyle şimdiye kadar Rusya’ya yönelik 16 yaptırım paketini hayata geçirdi.

Bu çerçevede Rusya’ya, ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elması da içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulanıyor.

Deniz yoluyla taşınan ham petrol ile bazı petrol ürünlerinin Rusya’dan AB’ye gönderilmesine yönelik yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması ve çok sayıda yayın kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması da yaptırımlar arasında yer alıyor.

AB’nin yaptırım listesinde 2 binden fazla kişi ve kurum bulunuyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam