Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC’de Sürdürülebilir Kültürel Miras Paneli’nin ikincisi düzenlendi

Published

on

Dünya Barış Üniversitesi (WPU) Turizm Araştırma, Uygulama ve Geliştirme Merkezi tarafından, 15-22 Nisan Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında “KKTC’de Sürdürülebilir Kültürel Miras” panelinin 2’ncisi düzenlendi.

Lefkoşa’da Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, açılış konuşmasını yaptı.

– S. Tatar: “Turizm ülkesi olmak istiyorsak ülke olarak, idare olarak bir vizyon oluşturmamız gerekiyor”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Turizm Haftası’nın, toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak, halkın turizm hareketlerine katılmasını sağlamak, turizm ve kültür değerlerini tanıtmak ve turizmi geliştirmek amacıyla kutlandığını söyledi.

Turizmin kapsamında değerlendirilen seyahatlerin bilinmeyeni bilme, görülmeyeni görme ve öğrenme arzusu ile yapılan geziler olduğunu kaydeden Tatar, turizmde bir vizyon oluşturulursa ekonomiye büyük bir katkı sağlanarak, yerel ekonominin canlandırılabileceğini ve istihdamın artabileceğini  kaydetti.

Kültürel mirasın önemi olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini belirten Tatar, kendi yaptığı seyahatlerden bir turist olarak tecrübelerini anlattı ve temizlik konusunun turizm için özellikle önemli olduğunu vurguladı.

Sibel Tatar, turizm konusunda eğitimin önemine de işaret ederek , “Biz gerçekten bir turizm ülkesi olmak istiyorsak ülke olarak, idare olarak bir vizyon oluşturmamız gerekiyor ve bu vizyonu da topluma, halka, öğrenciye dahi benimsetmemiz, kabullendirmemiz gerekiyor. Turizm bakış açısının bizim ülkemiz için ne olduğunu, çocuk yaştan başlayarak eğitimin içerisine de koyarak kabullendirmek ve benimsetmek lazım” şeklinde konuştu.

Kültürel mirasa sahip çıkılması, yaşatılması ve geleceğe taşınması gerektiğine vurgu yapan Tatar, “biz inanılmaz şanslı bir ülkeyiz bu açıdan, gerçekten çok zengin bir kültürel mirasımız var” dedi. Tatar, ülkede kültürel mirasın nasıl değerlendirilebileceği hakkında örnekler vererek açık hava müzelerinin kalitesinin ve varlığının artırılabileceğini, kapalı müzelerin sayısının artırılabileceğini ve ziyaret saatlerinin uzatılabileceğini, ülke gastronomisinin, Kıbrıs Türk halk müziğinin ve halk oyunlarının değerlendirilebileceğini söyledi.

-“Turizmdeki fiyatınızın rekabet edilebilir durumda olması lazım”

Sibel Tatar, turizmde piyasadaki fiyatın rekabet edilebilir durumda olması gerektiğini, ancak KKTC’nin pahalı bir ülke olduğunu ve bunun asıl sebebinin uçak biletleri olduğunu kaydetti. Hükümete, uçak biletlerinin fiyatlarının nasıl düşürülebileceği hakkında çalışma yapması çağrısında bulundu.

Ülkeye özgü ürünlerin de turizm açısından ekonomiye katkı koyacak araçlar olduğunu, bu yüzden kültürel ve yerel ürün yelpazesinin artırılması gerektiğini söyleyen Sibel Tatar, “ülkemizde maalesef ürünleri ararsınız ve bazen de bulamazsınız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde turizmle ilgili gerçekleştirilen projelerden bahseden Tatar, çevre temizliği konusunda tüm ülkede olması gereken “hedef sıfır atık projesi”ni başarılı bir şekilde Tatlısu’da hayata geçirdiklerini ve tüm adanın cam atığını geri dönüştürecek bir makinenin Cumhurbaşkanlığı himayesinde oraya yerleştirildiğini söyledi.

Dünyanın en küçük cüce filinin Kıbrıs’ta yaşamış olduğunu bilmeleri sebebiyle bu proje için bölgeye yerleştirilen pet toplama konteynırlarının gerçek boyutlu cüce fil ve Akdeniz foku şeklinde yapıldığını anlatan Tatar, konteynırların kenarına turistlerin okuması için Türkçe ve İngilizce bilgilendirme notları astıklarını da belirtti.

Sibel Tatar, Cumhurbaşkanlığı Kültür Yayınları adı altında üç tane yayının çalışmasını yaptıklarını, bunlardan Kıbrıs Gastronomisi ile Kıbrıs Kapı ve Sandıkları konulu olanların basıldığını, Kıbrıs Türk halk müziği hakkında olanın da çalışmalarının devam ettiğini anlattı.  Tatar, geçen hafta Cumhurbaşkanlığı himayesinde bir de Kıbrıs Kapı ve Sandıkları Müzesi’nin açılışını yaptıklarını ve 29 Nisan’da müzede bir cüce su aygırı fosilinin sergilenmeye başlanacağını söyledi.

Konuşmanın ardından Tatar’a plaket takdim edildi ve panel oturumuna geçildi.

WPU Turizm Araştırma, Uygulama ve Geliştirme Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Elif Şenyücel’in moderatörlüğünü yaptığı panelde, Turizm, Tanıtma ve Pazarlama Dairesi Müdürü Mine Emiroğlu, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdür Emine Ziba ve Turizm Planlama Dairesi Müdürü Mazlum Kortaş konuşmacı olarak yer aldı.

 

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

BRT’den TRT’ye kuruluş yıldönümü tebriği

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) 61. kuruluş yıldönümünü kutlayan bir mesaj yayımladı.

Müdür Özkurt, mesajında TRT’nin kamu yayıncılığındaki tecrübesi, sektöre kazandırdığı ilkler ve çözüm üretme kabiliyetiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin gurur kaynağı olduğunu vurguladı. Yayıncılıkta etik ilkelere, milli değerlere ve kamu yararına bağlılıkla yürütülen TRT yayınlarının ulusal ve uluslararası düzeyde erişilebilir içerikler sunduğunu belirtti.

TRT’nin dünya çapında etkili bir yayın kuruluşu haline geldiğini ifade eden Özkurt, “TRT’nin dünya genelinde geniş bir etki alanı olduğu tartışılmaz bir gerçektir” ifadelerine yer verdi.

Özkurt, mesajında ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kamu yayıncısı BRT ile TRT arasındaki güçlü iş birliğine de dikkat çekti. BRT’nin kuruluşundan itibaren TRT’nin katkılarıyla geliştiğini ve Kıbrıs Türkü’nün toplumsal kalkınmasında önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

TRT’nin 61. kuruluş yıldönümünü tebrik eden Özkurt, TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı’ya ve tüm TRT çalışanlarına başarılarının devamını diledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sağlık Bakanı Dinçyürek’in 1 Mayıs mesajı

Published

on

By

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, mesajında şu ifadeleri kullandı:

“1 Mayıs, emeğin, üretmenin ve dayanışmanın en anlamlı ifadesidir. Ülkenin her köşesinde görev yapan emekçiler, toplumsal yaşamın sürekliliği için vazgeçilmez bir rol üstlenmektedir.

Sağlık alanında hizmet veren çalışanlar ise bu çabanın en görünür ve en hayati parçasıdır. Gece gündüz demeden görev başında olan sağlık çalışanları, insan hayatını merkeze alan bu fedakarlıklarıyla her zaman takdiri hak eder.

Emeğiyle ülkemizi ayakta tutan tüm çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum. Daha adil, daha huzurlu ve daha güçlü bir toplum için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Sağlık Bakanı Dinçyürek’ten TEKNOFEST’e davet: “Bu büyük gurura hep birlikte ortak olalım”

Published

on

By

Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, eşiyle birlikte TEKNOFEST alanını ziyaret ederek etkinlik öncesi hazırlıkları ve beraberinde sağlık bakanlığının TEKNOFEST alanında aldığı tedbirleri yerinde inceledi. Alanı gezen ve yetkililerden bilgi alan Bakan Dinçyürek, bu önemli organizasyonun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne taşınmasına vesile olan başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve ekibine teşekkür etti.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Dr. Dinçyürek, “Teknofest, havacılık, uzay ve teknoloji alanında dünyanın en büyük organizasyonlarından biridir. Böylesine kapsamlı ve prestijli bir etkinliğin adamızda düzenlenmesi, Kıbrıs Türk halkı için büyük bir gurur ve avantajdır. Bu büyük organizasyonu ülkemize kazandıran başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve ekibine teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Dr. Dinçyürek, TEKNOFEST ’in Kıbrıs Türk gençliği için bilim ve teknoloji alanında önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, “Bu organizasyon, gençlerimizin bilim ve teknolojiye yönelmesine katkı sağlayacak çok değerli bir platformdur. 1 Mayıs Perşembe günü saat 13:00’da kapılarını açacak olan TEKNOFEST ’e tüm halkımızı, özellikle ailelerimizi ve çocuklarımızı davet ediyorum,” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam