Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC’deki Ç-1974 müze gemisinin ziyaretçi sayısı 15 bine yaklaştı

Published

on

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 20 Temmuz 2021’de ziyarete açılan Ç-1974 Müze Gemisi’nin ziyaretçisi sayısı 15 bine yaklaştı.

2020’den bu yana Ada’da bulunan, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda yer alan çıkarma gemi modelinin sonuncusu olan Ç-1974, harekatın başlangıç noktasındaki Barış ve Özgürlük Anıtı’nın bulunduğu alan içerisinde yer alıyor.

Yetkililerden edinilen bilgiye göre, Açılışının 100′ üncü gününde Ç-1974 Müze Gemisi’nin ziyaretçi sayısı 14 bin 277’ye ulaştı.

Bakımı ve boyama işlemi yapılan Ç-1974, 20 Temmuz’da T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüntülü telekonferansla iştirak ettiği açılış, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Kuvvet Komutanlarının katılımıyla beraber halkın ziyaretine açılmıştı.

1974’te çıkarmaya katılan gemilerle aynı sınıf olan Ç-1974 Çıkarma gemisi, Türk tersanecilik kabiliyetinin örnekleri arasında yer alıyor. 1978’de inşa edilen ve 2014 yılına kadar tevdi edilen tüm görevleri başarıyla icra eden Ç-1974 gemisi, bugün Kıbrıs Türk halkının geleceğinin teminatı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Deniz Kuvvetleri unsuru olarak müze gemi haline getirildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bakanlar Kurulu toplandı

Published

on

By

Bakanlar Kurulu toplandı.Başbakan Ünal Üstel başkanlığındaki toplantı saat 17.20’de başladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Asgari Ücret Saptama Komisyonu yeniden toplandı… Yeni asgari ücret pazartesi açıklanacak

Published

on

By

Yeni asgari ücret 21 Temmuz Pazartesi açıklanacak.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 2025 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere bugün yeniden toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu başkanlığında saat 12.15’te başlayan toplantıya, işçi ve işveren temsilcileri katıldı.

Bugünkü toplantıda ortaya çıkan öneriler, bugün saat 15.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Maliye Bakanı Özdemir Berova ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun yapacağı görüşmede ele alınacak. Öneriler daha sonra bugün saat 17.00’de gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısında değerlendirilecek.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu 21 Temmuz Pazartesi günü saat 10.30’da yeniden toplanarak, yeni asgari ücreti açıklayacak.

Öte yandan, geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirilen ilk toplantıda salona alınmayan basın mensupları, bu kez toplantı öncesinde salona alındı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Asgari Ücret Saptama Komisyonu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, 2025’in ikinci asgari ücretinin Pazartesi günü açıklanacağını belirtti.

Gardiyanoğlu, bugün taraflardan alınacak önerilerin saat 15.00’te Maliye Bakanı Özdemir Berova ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile yapılacak üçlü toplantıda değerlendirileceğini, ardından bulguların Bakanlar Kurulu’na sunulacağını ifade etti.

Geçmiş toplantıda yaşanan mahkeme sürecinin ardından gerekli teknik düzenlemelerin yapıldığını kaydeden Gardiyanoğlu, altı aylık hayat pahalılığı oranının yüzde 17,79 olduğunu ve bu veriler doğrultusunda tüm tarafların önerilerini sunacağını söyledi.

“Asgari ücret sadece devletin değil, işveren ve işçi temsilcilerinin de ortak kararıyla belirlenmelidir” diyen Gardiyanoğlu, oy birliğiyle karar alınmasının en büyük temennileri olduğunu, tüm taraflardan karşılıklı anlayış ve özveri beklediklerini vurguladı.

Toplantı saatinin teknik bir nedenden ötürü bir saat ertelenmesinin bazı çevrelerce yanlış yorumlandığını da belirten Gardiyanoğlu, “Bir gün değil, sadece bir saatlik bir erteleme yaptık. Buna rağmen ciddi tepkiler geldi. Bu da halkın bu masadan çıkacak kararı ne kadar yakından takip ettiğini ve beklentisinin ne denli büyük olduğunu gösteriyor” dedi.

Komisyon’un bilimsel, insani ve dengeli bir karar vermesi için çalıştıklarını ifade eden Gardiyanoğlu, kamuoyunun şeffaf ve doğru şekilde bilgilendirilmesinin önemine de dikkat çekti.

İşveren temsilcisi Cengiz Alp ise asgari ücretin toplumun geniş bir kesimini doğrudan etkilediğini söyledi.

Alp, asgari ücretin yalnızca bir rakamdan ibaret olmadığını; burslardan sosyal yardımlara kadar birçok kalemin bu rakama bağlı olduğunu savundu.

Herkesi memnun edecek bir rakam bulmanın zor olduğuna işaret eden Alp, önemli olanın adil ve dengeli bir ücret belirlemek olduğunu söyledi.

Üçüncü uyruklularla ilgili maaş düzenlemesinin yaklaşık 1,5 yıldır hayata geçirilemediğini de iddia eden Alp, bu konuda artık adım atılması gerektiğini savundu.

Güney Kıbrıs’taki maaş destek uygulamalarına da değinen Alp, hükümetin yalnızca asgari ücreti belirlemekle değil, genel yaşam koşullarını iyileştirmekle de sorumlu olduğu düşüncesini dile getirdi.

“Belirlediğimiz rakam, en düşük ücrettir. Ancak esas önemli olan vatandaşın yaşam kalitesidir” diyen Alp, “Bugün en iyisini yapmaya çalışıyoruz ancak iyiliğin de göreceli bir kavram olduğunu unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

İşçi tarafını temsilen konuşan Hür-İş Genel Başkanı Ahmet Serdaroğlu da, daha önce mahkemeye taşınan yüzde 7,5’lik artış kararının mahkeme tarafından dayanağı olmadığı gerekçesiyle yanlış bulunduğunu dile getirdi.

Serdaroğlu, Bakanlık tarafından Komisyon’a sunulan verilerin ise 2023 yılına ait olduğunu iddia etti; “2023’ün verileriyle 2025’in asgari ücretini nasıl belirleyeceğiz?” diyerek tepki gösterdi.

Gerçekleşen hayat pahalılığının dikkate alınması gerektiğini söyleyen Serdaroğlu, öngörülen değil, halkın cebinden çıkan reel enflasyonun ücretlere yansıtılması gerektiğini görüşünü aktardı.

Asgari ücretin teoride başlangıç ücreti olması gerektiğini ancak bugün geçim ücreti haline geldiğini de belirten Serdaroğlu, özel sektör çalışanlarının büyük bölümünün bu ücretle yaşamaya çalıştığını söyledi.

Çalışma Bakanı Gardiyanoğlu’nun “Önemli olan piyasayı ucuzlatmaktır” sözünü de hatırlatan ve bu görevin çalışanlara değil, hükümete ait olduğunu savunan Serdaroğlu, ücret artışı öncesinde yapılan elektrik ve akaryakıt zamlarını eleştirdi.

Bazı işveren temsilcilerini de iş barışını bozmakla suçlayan Serdaroğlu, bu kişilerin artık Asgari Ücret Komisyonu’nda yer almaması gerektiğini dile getirdi.

Devletin küçük ve orta ölçekli işletmelere prim ve vergi desteği vermesi gerektiğini söyleyen Serdaroğlu, bazı büyük şirketlerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia etti.

“Bu hayat pahalılığı elzemdir, çünkü gerçekleşmiştir. Öngörü değil, doğrudan cebimizden çıkan bir gerçektir. Biz, cebimizden çıkanın yeniden cebimize dönmesini istiyoruz” diyen Serdaroğlu, bunun aksini kabul etmeyeceklerini söyledi.

-Bir önceki toplantıda öneriler alınmış, veriler paylaşılmıştı

Komisyon geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirdiği ilk toplantıda, işçi ve işveren taraflarının önerilerini almış, devletin ilgili kurumları tarafından hazırlanan ekonomik verileri taraflarla paylaşmıştı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Haftalık Gıda Denetim sonuçları açıklandı

Published

on

By

Haftalık gıda denetimlerinde ithal ve yerli ürünlerin hiçbirinde limit üstü bitki koruma ürünü içeren numuneye rastlanmadı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, 11-17 Temmuz 2025 tarihleri arasında, ithal ve yerli ürünlerden numune alınarak yapılan gıda denetimlerinin sonuçlarını açıkladı.

Buna göre; ithal ürünlerde 33 numunenin, yerli ürünlerde ise 19 numunenin tümü temiz olup, hiçbirinde limit üstü bitki koruma ürünü içeren numuneye rastlanmadı.

Devamını Oku

Trending

Reklam