Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC’nin 40 yıl önce kuruluşunda görev alanlar o günleri AA’ya anlattı

Published

on

KKT’nin 40 yıl önce kuruluşu ve devletin altyapısının oluşturulmasında görev alan tanıklar, o dönem yaşanan zorlu süreci anlattı.

KKTC‘nin ilan edildiği 15 Kasım 1983’te Kurucu Meclis üyelerinden olan ve ilk kabinede İskan ve Rehabilitasyon Bakanlığı yapan eski Başbakan Hakkı Atun, AA muhabirine, KKTC‘nin kuruluş sürecinin aslında Rumların Türklere karşı toplu katliamları gerçekleştirdikleri “Kanlı Noel” olarak bilinen 21 Aralık 1963’te başladığını söyledi.

Aktif siyasette yer alan biri olarak 1963 itibarıyla Kıbrıs Türklerinin, Rumlar ile bir araya gelmesi gibi bir fikirlerinin olmadığını kaydeden Atun, Türkiye’nin yaptığı Kıbrıs Barış Harekatı’nın hemen ardından Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın “federe devlet” yerine bağımsız bir devlet ilan etmeyi düşündüğünü ancak dönemin şartlarının buna elvermediğini belirtti.

Atun, KKTC‘nin kuruluşunun ilanını, önceden Denktaş ile çok az sayıda insanın bildiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“Benim bile o dönemde milletvekili olduğum ve parti genel sekreterliğinden yeni ayrıldığım halde bağımsız devlet ilan edileceğinden haberim yoktu. Denktaş Bey, o dönem bu olayı önceden bilen kişilerin sayısının bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar olduğunu daha sonra açıklamıştı. Kıbrıs meselesinde ABD Başkanı Lyndon B. Johnson’un, dönemin Başbakanı İsmet İnönü’ye gönderdiği Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahale etmekten kaçınmasını isteyen mektubun etkisi vardı ve Denktaş, ABD, KKTC‘nin kuruluşuna müdahale eder endişesiyle akıllıca bir taktikle bu olayı gizli tutmuştu.”

KKTC‘nin kurulacağından 14 Kasım 1983 akşamı Cumhurbaşkanı Denktaş’ın Kurucu Meclis’in 40 milletvekiline verdiği yemekte haberinin olduğunu ve o an sevinçten gözyaşlarını tutamadığını anlatan Atun, mecliste bağımsız bir devlet için el kaldırmaktan her zaman mutluluk duyduğunu söyledi.

Atun, KKTC‘nin maddi imkansızlıklar ve çok zor şartlar altında kurulduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

“Devletin sosyal altyapısını Türkiye’nin desteğiyle 10 yılda oluşturduk. İlk kurulduğunda devlet vardı fakat sosyal altyapı yoktu. İnsanları artık yerlerine yerleştirmek, iş sahibi yapmak, ekonomik sorunlarını çözmek zorundaydık. Türk askeri Kıbrıs Türklerini katliamlardan kurtarmıştı, siyaseti ise altyapımızın oluşumuna destek verdi. Tüm bu sürecin rayına oturması 10 yılımızı aldı.”

-“Bağımsız devlet ilan edileceğini 2,5 hafta önceden biliyordum”

KKTC‘nin “Bağımsızlık Bildirgesi”ni hazırlayan ekipte yer alan ve uzun yıllar KKTC Dışişleri’nde çeşitli görevlerde bulunan diplomat Osman Ertuğ da Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın, 15 Kasım 1983’ten 2,5 hafta önce kendisini çağırarak, gizlilik içinde İstanbul üzerinden Ankara’ya Türk Dışişleri’ndeki ekibe katılıp bildirgenin hazırlanması için çalışmasını istediğini aktardı.

Görevi alır almaz gizlice İstanbul’a hareket ettiğini belirten Ertuğ, “Çok duygulandım. Bu görev bana verildiği için büyük onur duydum. Bağımsız devlet ilan edileceğini 2,5 hafta önceden biliyordum, kimseyle paylaşamazdım. Türk Dışişleri’nde çalışmaya başladık. Zaman yetmediği için akşamları kaldığım otelde bildirgenin İngilizceye çevrisini yapıyordum.” dedi.

Ertuğ, 15 Kasım öncesi Kıbrıs’a döndüğü halde halen bildirge üzerinde rötuş ve yabancı dillere çeviri çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

“Dışarıda KKTC‘nin kurulduğuna dair konuşma yapılırken, ben Dışişleri’nde halen ‘Bağımsızlık Bildirgesi’ üzerinde çalışıyordum. Yazım tamamlanmıştı artık görevim bildirgenin son kontrollerini yapıp zarflara konularak yabancı ülkelere gönderilmesini sağlamaktı. Denktaş Bey’in kuruluş konuşmasının sesi, Dışişleri’ndeki ofisimin camından geliyordu. Orada olmak istiyordum ama işim vardı. Sonra işimi bitirdim ve ben de o coşkulu kalabalığa katıldım.”

Ertuğ, KKTC‘nin “Bağımsızlık Bildirgesi”nin insan hakları ve hukuk anlamında evrensel ve ulusal değerler içerdiğini vurgulayarak, her Türk gencinin bu bildirgeyi okuması gerektiğini sözlerine ekledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Ataoğlu, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, 19 Mayıs’ı çağdaş, demokratik ve bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gün olarak değerlendiren Ataoğlu, gençlerin ve halkın bayramını kutladı.

Ataoğlu’nun mesajı şöyle:

“Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini başlattığı bu anlamlı günün 106. yıl dönümünü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz.

19 Mayıs, çağdaş, demokratik ve bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gündür. Bu kutlu günü gençliğe armağan eden Atatürk, geleceğimizi emanet ettiği gençlere duyduğu güveni de tüm dünyaya ilan etmiştir.

KKTC’nin kuruluşuna giden yolda da aynı kararlılık, aynı inanç ve aynı mücadele ruhu vardır. Bu vesileyle, gençlerimize düşen en büyük görev; milli değerlere sahip çıkan, sorgulayan, üreten ve ülkesini çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine taşıma idealini sürdüren bireyler olmaktır.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor; gençlerimizin ve halkımızın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyorum.”

Devamını Oku

Kıbrıs

19 Mayıs Gazimağusa’da törenle kutlandı

Published

on

By

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Gazimağusa’da Zafer Anıtı’ da düzenlenen törenle kutlandı.

Protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.

Daha sonra Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisi Gökçe Ceylan konuşma yaparak, “hiç bir millet ve onun gençliği önderini bu derece sevmemiştir” diyerek, Atatürk’ün Türk gençliğine armağan ettiği bayramın kutlu olmasını diledi.

Ardından Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisi Hazal Akalın’ın “ Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okudu.

Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisi Yiğit Çil de ‘Gençliğin Ata’ya Cevabı’nı okudu.

Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisi Ela Ersan’ın “ O Geliyor” isimli şiiri okunmasından sonra, Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğretmeni Nejla Özadalı günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı.

Binlerce şehitler verilerek kurulan Cumhuriyet’in gençlere emanet edildiğini vurgulayan Özadalı, gençlerin bayramını tebrik ederek konuşmasını tamamladı.

Konuşmanın ardından tören sona erdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlanıyor. Tatar: “Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanmakta olan haksızlıklar er veya geç sona erecek”

Published

on

By

 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle , bu sabah saat 09.00’da Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde devlet töreni düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman,  bazı bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, kurum, kuruluş, dernek temsilcileri ve askeri erkan katıldı.

Lefkoşa okullarından öğrencilerin flama ve bayrak taşıyarak hazır bulunduğu tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulması ile başladı ve saygı duruşu, ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi ile devam etti.

Törende daha sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Anıtkabir’den getirilen toprağı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sundu. Cumhurbaşkanı Tatar’ın konuşma yapmasının ardından tören tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar konuşmasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve 16 arkadaşının Samsun’a Bandırma vapuruyla çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattıkları o günün 106. yıl dönümünün, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle KKTC’de hep birlikte kutlandığını belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda yürüyen Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde kat ettiği aşamaların önemine değinen Tatar, Mavi Vatan’da ve doğu Akdeniz’de, Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan iş birliği ile KKTC’nin varlığını sürdürmenin mutluluğu içerisinde olunduğunu kaydetti.

Türk gençliğinin neleri başarabileceğinin TEKNOFEST’te görüldüğünü söyleyen Tatar, Kıbrıs Türk gençliğinin hala ambargolarla karşı karşıya olmasına rağmen başta futbol olmak üzere sporda 33 farklı federasyonla bütün dünyaya yapabileceklerini haykırdığını söyledi.

Tatar, her alanda çok başarılı olan KKTC gençliğinin, bütün dünyada fırsatlar yaratarak spor müsabakalarına katıldığını kaydetti. Gençliğe olan güvenini bir kez daha vurgulayan Tatar, Kıbrıs Türk halkı üzerinde uygulanmakta olan haksızlıkların, gençliğin gelecekte göstereceği hassasiyetiyle, er veya geç sona ereceğini belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam