Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Kolombiya’da hükümet, reformların kabul edilmesi için 12 soruluk referandum yapacak

Published

on

Kolombiya hükümeti, Kongre’de onaylanmayan reformların halk oylamasıyla hayata geçirilmesi için 12 soruluk bir referandum yapmaya hazırlanıyor.

Çalışma Bakanı Antonio Sanguino ve İçişleri Bakanı Armando Benedetti, düzenledikleri ortak basın toplantısında, konuyla ilgili detayları paylaştı.

Reformlara halkın destek vereceğine inandığını belirten Sanguino, “Bu soruların evet oyu alacağından emin olmasak, bunları teklif etmezdik.” dedi.

İçişleri Bakanı Benedetti ise referandumun halk tarafından kabul edilmesi durumunda sürecin Kongre ve Cumhurbaşkanlığı onayıyla tamamlanacağını ifade etti.

Kolombiya basınına göre, 12 soruluk referandumun geçerli sayılabilmesi için yaklaşık 14 milyon seçmenin oy kullanması gerekiyor.

Ülkede 40 milyon 963 bin 370 kayıtlı seçmen bulunurken, her bir soru için oyların yarısından bir fazlasının “evet” olması halinde sonuçlar bağlayıcı olacak.

Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’nun, referandum kampanyasını 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde başlatması bekleniyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Ekvador’da 6,3 büyüklüğünde deprem

Published

on

By

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da 6,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), merkez üssü Esmeraldas eyaletinin 20 kilometre kuzeybatı açıkları olan 6,3 büyüklüğündeki depremin, 35 kilometre derinlikte gerçekleştiğini duyurdu.

Can ve mal kaybı bildirilmeyen depremde tsunami uyarısı yapılmadı.

Ekvador’da 17 Nisan 2016’da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde 77’den fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Ülke, sismik hareketliliğin yoğun olduğu “Pasifik Ateş Çemberi” adı verilen deprem kuşağında yer alıyor.

Devamını Oku

Dünya

Gazze’deki hükümet, “toplu ölüm” uyarısında bulunarak “acil insani koridor açılması” çağrısı yaptı

Published

on

By

Gazze’deki Filistin hükümeti, bölgede kıtlığın yayılması ve hayati sektörlerin tamamen çökmesi nedeniyle Filistinlilerin “toplu ölümün eşiğinde” olduğu uyarısında bulunarak 2,4 milyondan fazla Filistinlinin hayatını kurtarmak için derhal insani bir koridor açılmasını talep etti.

Hükümete bağlı Medya Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ve destekçileri, “ses ve görüntüyle belgelenmiş soykırım suçu” işlemekle suçlandı.

Açıklamada, İsrail’in 55 gündür sürdürdüğü tam abluka ve geçiş noktalarının kapalı tutulmasının kıtlığın yayılmasına ve 2,4 milyondan fazla insanın hayatını tehdit eden insani felaketin hızla derinleşmesine neden olduğu belirtildi.

– “Kıtlık artık bir tehdit değil, acı bir gerçek”

Açıklamada, “Gazze’de kıtlık artık bir tehdit değil, acı bir gerçek haline geldi. İsrail’in 55 gündür sürdürdüğü abluka, 50’si çocuk 52 Filistinlinin açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu durum, en korkunç yavaş öldürme yöntemlerinden biridir.” ifadeleri yer aldı.

Ayrıca 60 binden fazla çocuğun ciddi düzeyde yetersiz beslenmeden muzdarip olduğu, 1 milyondan fazla çocuğun ise günlük açlıkla mücadele ettiği, bu nedenle zayıf düştükleri ve fiziki yapılarının bozulduğu belirtildi.

Açıklamada, binlerce Filistinli ailenin çocuklarına tek bir öğün dahi temin edemediği ve açlıktan ölüme sürüklendiği kaydedildi.

– “Felaket gerçekleşmeden önceki son çağrı”

Açıklamada, “Bu, felaket gerçekleşmeden önceki son çağrıdır. Gecikmenin her türü açık bir suç ortaklığı ve insanlık adına silinmez bir utanç olacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Gazze hükümeti, 2,4 milyondan fazla Filistinlinin hayatını kurtarmak için acilen ve gecikmeksizin güvenli bir insani koridorun açılmasını talep etti.

Açıklamada ayrıca Gazze’de İsrail tarafından uygulanan “aç bırakma ve yavaş öldürme suçlarının” araştırılması için bağımsız uluslararası komisyonların oluşturulması çağrısında bulunuldu.

İsrail, 2 Mart’ta Gazze Şeridi’ne açılan üç sınır kapısını yardım ve yakıt geçişine kapattı ve saldırılarına devam etti.

Dünya Bankası verilerine göre, 2,4 milyon nüfusa sahip Gazze’de yaşayan Filistinliler, 19 aydır devam eden saldırılar nedeniyle tamamen dış yardımlara bağımlı hale geldi.

Mart 2025 başında sona eren esir takası ve ateşkes anlaşmasının ardından İsrail, 18 Mart’ta saldırılarına yeniden başladı.

İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana ABD’nin tam desteğiyle Gazze’de saldırılar gerçekleştiriyor.

Saldırılarda çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 168 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti ya da yaralandı, 11 binden fazla kişi ise hala kayıp.

Devamını Oku

Dünya

BM,Pakistan ve Hindistan’a itidal çağrısında bulundu

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM), Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesindeki terör saldırısının ardından Hindistan ve Pakistan arasında artan gerginliğin “yakından ve derin endişeyle” takip edildiğini belirterek, iki ülkeye de azami itidal çağrısında bulundu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in taraflarla doğrudan iletişimi olup olmadığının sorulması üzerine Dujarric, “Genel Sekreter’in doğrudan iletişimi olmadı ancak durumu yakından ve derin endişeyle takip ediyor.” açıklamasında bulundu.

Dujarric, çok sayıda sivilin ölümüne yol açan terör saldırısını kınadıklarını belirterek, “Hem Pakistan hem de Hindistan’a azami itidal çağrısında bulunuyoruz.” dedi.

Tarafların durumu daha da kötüleştirecek adımlardan kaçınması gerektiğini kaydeden Dujarric, tüm sorunların iki taraflı angajmanla barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

-⁠ ⁠Pahalgam terör saldırısı

Hindistan idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Terör saldırısı sonrası Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Suudi Arabistan’daki resmi ziyaretini yarıda keserek Yeni Delhi’ye dönmüştü. Modi, başkente varışının hemen ardından, üst düzey yetkililerin katılımıyla, durumu değerlendirmek için güvenlik toplantısı düzenlemişti.

Hint yetkililer, saldırıyı düzenleyenlerin “Pakistan’dan geldiği” suçlamasında bulunmuştu.

Hindistan, “İndus Suları Anlaşması”nı askıya almış, Yeni Delhi’de görevli Pakistanlı müsteşarların bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını, daha önce verilmiş tüm vizelerin iptal edildiğini duyurmuştu.

Devamını Oku

Trending

Reklam