Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Koronavirüs vakalarında artış… Yeni varyant Omicron nedeniyle ülkede de bazı kararlar alındı

Published

on

Koronavirüs vakalarındaki artış ve Güney Afrika’da ortaya çıktıktan sonra dünya genelinde endişeye neden olan yeni varyant Omicron nedeniyle KKTC’de bazı kararlar alındı.

Covid-19 mutasyonu “Omicron”un görüldüğü Afrika kıtasındaki 6 ülkeden KKTC’ye girişler bugün itibarıyla durduruldu.

Ülkelerin renk kodlarıyla ilgili güncel tablo ve giriş kriterleri de bugün yürürlüğe giriyor. Geldikleri ülkelerin riskine göre, aşısız kişiler artık karantinada kalacak.

KKTC’ye gelen yolcuların tümünden 72 saat önce yapılan PCR testi istenecek, sadece yeşil kodlu ülkelerden gelenler için bu şart aranmayacak.

Aşılı olup olmadığına bakılmaksızın koyu kırmızı kodu olan ülkelerden gelen tüm yolcular 10 gün karantinada kalacak.

Kırmızı ve turuncu kodlu ülkelerden gelen aşısız kişiler de karantinaya girecek; karantina süresi 5 ile 7 gün arasında değişecek.

Kırmızı kodlu ülkelerden gelen aşılı veya hastalığı geçirmiş kişilere ülkeye giriş tarihinden 72 saat sonra Covid-19 testi yapılacak.

Dijital seyahat belgesi uygulaması da bugün başlıyor. KKTC’ye giriş yapacak 6 yaş ve üzeri kişilerin seyahatten önceki son 72 saat içinde söz konusu belgeyi doldurması gerekiyor.

KOMİTENİN KARARLARI BUGÜN YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Bulaşıcı Hastalıklar Yasası kapsamında 27 Kasım’da toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi tarafından alınan bazı kararlar bugün yürürlüğe giriyor.

Buna göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)  tarafından açıklanan yeni koronavirüs mutasyonu “Omicron”un görüldüğü Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Güney Afrika ve Zimbabve ülkelerinden gelecek kişilerin veya 14 gün içerisinde bu ülkelere seyahat geçmişi bulunan kişilerin ülkeye girişlerine izin verilmeyecek.

Söz konusu ülkelerden gelen veya 14 gün içerisinde bu ülkelere seyahat geçmişleri olan KKTC vatandaşları 14 gün merkezi karantinada kalacak.

DİJİTAL SEYAHAT BELGELERİNİ DOLDURMA ŞARTI

Öte yandan, KKTC’ye gelecek yolcular için  bugünden itibaren, dijital seyahat belgelerinin seyahatten önceki son 72 saat içinde doldurulması gerekiyor.

Güvende Kal uygulaması Apple Store veya Android Market’ten akıllı cihaza indirilecek, uygulama içerisinden Dijital Seyahat Belgesi oluşturulacak, yolcuların dijital belgeyi ülkeye girişte yanında bulundurma zorunluğu olacak.

Akıllı cihazı olmayanların,  www.guvendekalkktc.com adresinden Dijital Seyahat Belgesini doldurması, formu çıktı olarak ülkeye girişte yanında bulundurması zorunlu olacak.

KKTC’ye giriş yapacak ve ülke giriş kriterlerine göre karantinaya girmesi gerekmeyen kişiler Güvende Kal Uygulamasındaki Seyahat Kodu İşlemleri bölümünden Dijital Seyahat Belgesi oluşturacak.  Bu şart 6-12 yaş aralığında yolcular için de geçerli olacak.

Karantinaya girmesi gereken kişiler (12 yaş altı hariç) ülkede ikamet adresi göstererek Güvende Kal Uygulamasında Bileklik İşlemleri bölümünden Dijital Seyahat Belgesini oluşturacak.

KKTC’de ikamet adresi göstermeyen, geldikleri ülke renk kodlarına göre merkezi karantinada kalacaklar Güvende Kal Uygulamasından Seyahat İşlemleri Kodu bölümünden Dijital Seyahat Belgesini oluşturacak.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları HES kodlarını, aşı belgelerini ve PCR test sonuçlarını Dijital Seyahat Belgesine yükleyebilecek.

Ülkeye giriş yapacak kişiler, aşı belgelerini ve PCR test sonuçlarını QR okutarak kaydedebilecek.

Karantinaya girecekler, taahhüt ettikleri ikamet adreslerine kendi araçları veya bir şoför eşliğinde gidecek. İkamet adreslerinde karantina kurallarına uymayan kişiler merkezi karantinaya gönderilecek, bu kişiler karantina ücretlerini kendileri ödeyecek. 12 yaş altı kişilere karantina amacıyla bileklik takılmayacak.

GÜNCEL TABLO VE GİRİŞ KRİTERLERİ DE BUGÜN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Ülkelerin renk kodlarıyla ilgili güncel tablo ve giriş kriterleri de bugün itibaren yürürlüğe giriyor.

Buna göre, “koyu kırmızı” olarak belirlenen ülkelerden son 14 gün içerisinde bu ülkelere seyahat geçmişi olan kişilerden, aşılı olup olmadığına bakılmaksızın yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR sonucu istenecek. Bu kişiler 10 gün karantinada kalacak,  karantina sonunda Covid-19 testi alınacak.

Kırmızı olarak belirlenen ülkelerden gelecek aşılı veya hastalığı geçirmiş kişilerden yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR sonucu istenecek. Ülkeye giriş karantinasız olacak ve bu kişilerden ülkeye giriş tarihinden 72 saat sonra Covid-19 testi istenecek.

Aşısız kişilerden yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR sonucu istenecek. Bu kişiler, 7 gün karantinada kalacak, karantina sonunda Covid-19 testi yapacak.

Turuncu olarak belirlen ülkelerden gelecek, aşılı veya hastalığı geçirmiş kişilerden yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR sonucu istenecek. Bu kişiler de ülkeye karantinasız girecek. Turuncu ülkelerden gelecek aşısız kişiler, yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR sonucu göstererek 5 gün karantinada kalacak. Karantina sonunda Covid-19 testi alınacak. Turuncu ülkeler arasında Türkiye ve İngiltere de var.

Yeşil olarak belirlenen ülkelerden gelen aşılı veya hastalığı geçirmiş kişilere kısıtlama uygulanmayacak. Bu ülkelerden gelen aşısız kişilerden yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR sonucu istenecek ve bu yolcular ülkeye karantinasız giriş yapabilecek.
AŞILILAR…

İki doz Sinovac, Biontech, Sinopharm, Comirnaty (Pfizer/Biontech), Vaxzevria (Astrazeneca/Oxford), Sputnik, Moderna, Novavax olanlarla bir doz Vaccine Janssen / Johnson and Johnson olup son dozunun üzerinden 14 gün geçenler aşılı sayılacak.

Covid-19 hastalığını geçirmiş ve bir doz aşı yaptırmış kişiler de aşılı kişi olarak değerlendirilecek.

Seyahat öncesi 30-180  gün arasında pozitif PCR testi sonucu ibraz eden kişiler hastalığı geçirmiş kişi kapsamında değerlendirilecek.

18 yaş altı çocuklar, aşılı ve hastalığı geçirmiş ebeveynleriyle gelmiş oldukları ülke kategorisine göre, belirtilen PCR test kuralları (6 yaşını doldurmuş çocuklar) doğrultusunda ülkeye giriş yapabilecek.

Yolcular son 10 gün içinde ayak bastıkları/ bulundukları ülkeler arasında en yüksek risk grubundaki ülkeye göre değerlendirilecekler.

ADAPASS SORGULAMASI

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi kararları kapsamında, en az çift doz aşı yaptırmamış (Johson için tek doz) kişilerin kapalı alanlara girmesine de yasak getirilmişti. Bu kişiler süpermarket/market, devlet daireleri, perakende satış mağazaları, açık alan takım sporları ve bankalara son 72 saatlik negatif covid-19 testi ile giriş yapabilecek.

Adapass sorgulaması  12 yaş ve üzeri için zorunlu olup kimlik kartıyla birlikte yapılacak. 12-18 yaş aralığı için Adapass sorgulaması, Adapass kartı, aşı kartı ve test sonuç belgesiyle yapılacak.
6 Aralık’tan itibaren Comirnaty (Pfizer/Biontech), Vaxzevria (Astrazeneca/Oxford)aşılarını yaptıran ve 2’nci dozlarının üzerinden 6 ay, Coronavac (Sinovac) aşısını yaptıran ve 2’nci dozlarının üzerinden 3 ay geçen kişiler; COVID-19 Vaccine Janssen / Johnson and Johnson aşısı yaptıran ve üzerinden 3 ay geçen kişiler; 3’üncü doz aşılarını yaptırmamaları halinde aşısız kişi olarak kabul edilecek ve Adapassları iptal edilecek.

SINIR GEÇİŞLERİNDE “SEVİYE 3” KURALLARI UYGULANACAK

Öte yandan kara sınır kapılarında seviye 3 kuralları uygulanacak.

Buna göre, Sinovac, Sinopharm veya Sputnik aşılarının yanı sıra EMA onaylı aşıları olan çift aşılı kişiler (Johnson& Johnson ise 1. Doz aşı), son doz aşılarından 14 gün sonra 7 günlük  negatif hızlı antijen testi veya PCR testi ile sınır kapılarından geçebilecek.

Aşısız kişiler sınırdan 72 saat negatif hızlı antijen testi veya PCR testi (aşılanmamış işçiler ve sağlık amaçlı geçecek kişiler dahil) ile geçebilecek. Aşısız orta eğitim öğrencileri (ortaokul ve lise) ve Kato Pyrgos’ta ikamet eden kişiler, 7 günlük hızlı negatif antijen testi veya PCR testi ile sınır kapılarından geçebilecek.

Güney Kıbrıs üzerinden Turuncu-Yeşil renk kategori ülkelerinden KKTC’ye gelmeyi talep eden kişiler belirtilen ülke giriş kriterlerine göre işlem görecek. Ancak Turuncu renk kategori ülkelerinden KKTC’ye gelecek aşılı kişiler son 72 saatlik PCR testini ibraz edememeleri halinde, kara sınır kapılarından Covid-19 testi yaptırmaları koşuluyla ülkeye giriş yapabilecek.

Turuncu-Yeşil renk kategori ülkelerinden gelen ve 10 günden fazla Güney Kıbrıs’ta kalan kişiler KKTC’ye geçmeyi talep etmeleri halinde Ada İçi Sınır Geçişleri kuralları kapsamında işlem görecek.

Güney Kıbrıs’a gelen kişiler 10 gün süre ile Güney Kıbrıs’ta bulunmaları halinde, ada içi sınır geçiş kuralına haiz olacak.

Ülkeye Güney Kıbrıs’tan otobüsle düzenlenecek turistik turlarda, Turuncu-Kırmızı ülkeden gelen aşısız turistler son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR/antijen testlerini ibraz etmeleri kaydı ile günübirlik geçiş yapabilecek.

KKTC’DEKİ CAN KAYBI 100 OLDU

KKTC’de ilk vakanın tespit edildiği Mart 2020’den düne kadar 100 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanı Ali Pilli, cumartesi günü itibarıyla bir doz aşı olan kişi sayısını 284 bin 397  (yüzde 74.45) seriyi tamamlayanları 276 bin 126  (yüzde 72.28), 3’üncü doz aşı olanları 80 bin 804,
bugüne dek toplam aşılamayı 619 bin 626 olarak açıklamıştı.

ÜLKE KODLARI

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Limasol’daki yangının dumanları Lübnan kıyılarına kadar ulaştı… Kundaklama iddiaları var

Published

on

By

Limasol’un dağlık bölgelerinde çarşamba günü çıkan ve dün kontrol altına alınabilen orman yangınında, 125 kilometrekarelik alan kül oldu, 14 köy ciddi şekilde etkilendi. Uydu görüntülerinde, yangının sebep olduğu dumanların Lübnan sahillerine kadar ulaştığı görüldü. Basına, kundaklama iddiaları da yansımaya başladı.

-“İlk hasar tespiti…”

Fileleftheros’a göre yangının kontrol altına alınmasından sonra hasar tespitine başlandı. İlk belirlemelere göre 2 kişi yangından kaçmaya çalışırken araçları içerisinde yanarak can verdi. Vücutlarında yanıklar oluşan ya da dumandan etkilenen 7 kişi halen hastanede tedavi görüyor, 70 civarında kişi ise ayakta tedavi ve taburcu oldu. Yangında toplam 191 konut zarar gördü. 93 konut ve 120 araç tamamen yandı, 31 bina ağır hasar gördü. 28 köydeki bağ ve ekinler hasar gördü.

-“Kundaklama şüphesi…

Alithia’ya göre yangının Ay. Amvrosio’daki evinin avlusuna kadar ulaştığı bir kadın, çarşamba günü tarlalar içerisinde gizlenen siyah giyimli, yüzünü maskeyle gizleyen ve sırt çantası bulunan bir kişi görüldüğünü, söz konusu kişinin fark edildiğini anlayınca kaçtığını, kısa süre sonra da yangın çıktığını açıkladı. Bir yayın organına konuşan kadın bu durumun tesadüf olmadığını belirterek, çarşamba gecesi komşu bölgelerin alevlerle kaplandığını ve evlerin boşaltıldığını söyledi.

Yangının etkili olduğu bölgelerde, tahliye edilen evlerin yağmalandığı bilgisini de veren gazete, bu durum Adalet Bakanı Harçiotis’e sorulduğunda “polisin bilgisi var, araştırıyor” cevabı alındığını kaydetti.

Fileleftheros “Malia” (Bağlarbaşı) köyündeki köprünün altındaki çöp alanında iki noktada yangın çıktığının görüldüğünü, bunun kundaklama olup olmadığının henüz bilinmediğini ancak bölge sakinlerinin, son 15 gün içerisinde aynı noktada 3 yangın çıktığına dikkat çektiklerini yazdı.

-“Yardım kampanyaları yasa dışı…”

Haravgi ve Alithia Rum Gönüllülük Koordinasyon Konseyi’nin, bu günlerde kişi veya gruplar tarafından yangından zarar görenlere yardım amaçlı ilan edilen bütün bağış kampanyalarının yasa dışı olduğunu açıklayarak kişileri dikkatli olmaya çağırdığını yazdı.

Devamını Oku

Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer, Gazzeli çocukları ülkede tedavi etmek istediklerini açıkladı

Published

on

By

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, acil tıbbi desteğe ihtiyacı olan Gazzeli çocukları bölgeden tahliye edip İngiltere’de tedavilerini yapmak için çabaları hızlandıracaklarını bildirdi.

Starmer, Gazze’deki duruma ilişkin açıklamasında, bölgeden gelen görüntülerin İngiltere’de halkı derinden etkilediğini, açlık ve çile görüntülerinin dehşet verici olduğunu söyledi.

“Bebekler ve çocuklar için gönderilen yardımların girişinin engellenmesi kabul edilemez.” diyen Starmer, esirlerin varlığının da kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Starmer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzlerce sivil yardım ararken öldürüldü, çocuklar su doldururken öldürüldü. Bu bir insani felakettir ve sona ermelidir. Gazze’ye milyonlarca sterlinlik yardım yaptık. Bu yıl 40 milyon sterlinlik ekstra yardım açıkladık ancak bu yardımlar içeri (Gazze’ye) giremiyor. Şimdi Gazze’de acil tıbbi desteğe ihtiyaç duyan çocukları tahliye etmek ve tedavilerini İngiltere’de yapmak için çabalarımızı hızlandırıyoruz.”

İsrail’in başka ülkelerin Gazze’ye havadan yardım bırakmasına izin vereceği haberini değerlendiren Starmer, “Çok geç alınmış bir karar ancak bu yolla yardımları Gazze’ye sokabilmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” dedi.

Starmer, Ürdün makamlarıyla İngiliz yardımlarını Gazze’ye sokmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Yakın müttefiklerle bölgede barışa giden bir yol için çalıştığının altını çizen Starmer, bu yolla ateşkesi kalıcı barışa dönüştürmenin somut adımlarının atılacağını ifade etti.

Starmer, Filistin devletini tanıma kararına değinerek, “Filistin devletinin tanınması bu adımlardan biri olmalı. Ancak bu, iki devletli bir çözümün ve Filistinliler ile İsrailliler için kalıcı bir güvenlikle sonuçlanacak daha geniş bir planın parçası olmalı.” dedi.

Tanımanın nihai hedef olduğunu vurgulayan Starmer, İngiltere’nin gerçek, anlamlı ve pratik çözümlerle uluslararası hareketleri arkasında topladığını belirtti.

Buna örnek olarak Ukrayna için Gönüllüler Koalisyonunun kurulmasını gösteren Starmer, “Orta Doğu’da da olması gereken, acıları şimdi ve uzun vadede sona erdirecek bir planın arkasında yeni bir uluslararası koalisyon kurmak.” diye konuştu.

Devamını Oku

Dünya

Trump, Fransa’nın Filistin’i tanıma kararını “önemi yok” diye yorumladı

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’nın Filistin Devleti’ni tanıma kararını, “(Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron) Çok iyi bir adam, onu severim ama açıklamasının bir önemi yok.” ifadesiyle değerlendirdi.

ABD Başkanı Trump, İskoçya ziyareti için Beyaz Saray’dan ayrılırken basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Trump, bir soru üzerine, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Filistin’i tanıma kararına ilişkin, “Macron farklı bir adam. Fena biri değil. Takım oyuncusu sayılır. Ama açıklamasının hiçbir önemi yok. Çok iyi bir adam, onu severim ama açıklamasının bir önemi yok.” yorumunu yaptı.

Öte yandan ABD Başkanı Trump, resmi ziyaret için gittiği İskoçya’ya indikten sonra havalimanında basın mensuplarının konuyla ilgili sorusunu yanıtladı.

Trump, “Bu onun kararı, benim kararım değil. Ben ABD’nin tarafındayım, Fransa’nın değil.” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, dün, ülkesinin Filistin Devleti’ni tanımasına karar verdiklerini ve eylülde resmi bir açıklama yapacağını bildirmişti.

İrlanda, Norveç ve İspanya da 28 Mayıs 2024’te Filistin’i resmen tanıdığını duyurmuştu.

-ABD’li senatörlerden Trump’a “Gazze’de ateşkes için Netanyahu’ya baskı yapması” çağrısı

Öte yandan ABD Senatosunun önde gelen 6 Demokrat ismi, Başkan Donald Trump’a, “Gazze’de ateşkes için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya baskı yapması” çağrısında bulundu.

ABD Senatosunun farklı komitelerinde başkan yardımcısı veya kıdemli üye olarak görev yapan 6 Demokrat senatör, Trump’a Gazze konusunda bir mektup gönderdi.

Mektupta, Senato İstihbarat Komitesi Başkan Yardımcısı Mark Warner, Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi Kıdemli Üyesi Jack Reed, Senato Yargı Komitesi Kıdemli Üyesi Dick Durbin, Senato Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Üyesi Jeanne Shaheen, Savunma Bütçesi Üst Düzey Üyesi Chris Coons ve Brian Schatz’ın imzası yer aldı.

Demokrat senatörler, mektupta, Trump yönetimine İsrail Başbakanı Netanyahu’ya “Gazze’deki savaşta derhal rota değişikliği yapması” için baskı yapması çağrısında bulundu.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Gazze’deki insani koşullar korkunç ve vicdansız bir noktadadır. Bu hafta, Mercy Corps, Sınır Tanımayan Doktorlar, Save the Children ve Oxfam dahil olmak üzere 100’den fazla STK, Gazze’de yayılan kitlesel açlık konusunda uyarıda bulundu. Başbakan Netanyahu’nun insani yardımı neredeyse 3 aydır engellemesinin ardından, nüfusun dörtte üçü acil veya felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya.”

İsrail’in saldırılarının bölgedeki sivilleri tehlikeye attığına dikkati çekilen mektupta, “Trump yönetiminden, sahip olduğu nüfuzunu kullanarak Başbakan Netanyahu’ya şu hususlarda baskı yapmasını talep ediyoruz: İsrail ile Hamas arasında, rehinelerin mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılmasını öngören bir ateşkes anlaşması yapılması. Yeterli miktarda insani yardım ve etkili dağıtım için güvenilir mekanizmalar sağlayan insani yardımın artırılması.” ifadeleri kullanıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam