Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kozada ve Keçada Gİ-KA Koop’a üye oldu… Projelerin öncülüğünü üstlenen Sibel Tatar: “Kooperatifçilik ekonomiye katkı koyan, üreticiye destek sağlayan önemli bir mekanizma”

Published

on

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın öncülüğünde hayata geçirilen “İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu Projesi” (Kozada) ve “Keçe’nin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu Projesi”nde (Keçada) yer alan kadınlar, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü vesilesiyle Girişimci Kadınlar Kalkınma Kooperatifi’ne (Gİ-KA Koop) üye oldu.

Kadın emeğini ön plana çıkaran ve kültürel mirası canlandırmayı hedefleyen bu projeler hakkında TAK muhabirine konuşan Sibel Tatar, kooperatifçiliğin ülke ekonomisine katkı sağlayan ve üreticiye destek veren önemli bir mekanizma olduğunu vurguladı.

Sibel Tatar, Dünya Kooperatifçilik Günü’nün kadınların üretime katılımını teşvik etmek ve kooperatiflerin önemini vurgulamak açısından da önemli bir gün olduğunu belirtti. Bu vesileyle Kozada ve Keçada projelerinde yer alan kadınların Gİ-KA Koop’a üye olduğunu söyleyen Tatar, bunun kadınların üretim gücünü bir araya getirerek, daha büyük başarılara imza atmalarını sağlamak adına önemine işaret etti.

-Kozada: İpeğin Yeniden Doğuşu

Kozada projesi, Akçay Güzelyurt’ta kurulan ipek böceği çiftliklerinde hayata geçirildi. Proje kapsamında, kadınlar tarafından üretilen ipekler, geleneksel yöntemlerle dokundu. Elde edilen kumaştan çeşitli tasarımlar yapıldı. Bu ürünler, Ercan Havalimanı’nda satışa sunulmuştu.

Sibel Tatar, projenin gelişim sürecini anlatırken, “Akçay Güzelyurt bölgesinde kadınlarımızla birlikte ipek böceği çiftlikleri kurduk. İpek böceği yetiştiriciliğinden ipek üretimine, dokuma sürecinden tasarım aşamasına kadar kadınlarımızın büyük emeği var. Ercan Havalimanı’nda satışa sunulan ürünlerimizden çok güzel geri dönüşler aldık” dedi.

Kozada projesinin bir sonraki aşamasında, Pamuklu’da ipek böceği çiftliği kurulduğunu belirten Tatar, “Buradaki kadınlarımızın ürettiği ipekler, yine Gİ-KA Koop aracılığıyla satışa sunulacak” dedi.

-Keçada: Keçeden terlik, şal, aksesuar üretiliyor

Keçada projesi, koyun ve kuzuların yünlerinin toplanarak keçe üretimine dönüştürülmesiyle hayata geçirildi. Mehmetçik- Büyükkonuk bölgesindeki kadınlar tarafından hayata geçen bu projede, yünler toplanıp yıkanıp kurutulduktan sonra keçeye dönüştürülüyor.

Bu projeye büyük destek veren Hayvancılar Birliği ve Mehmetçik Büyükkonuk Belediyesi’nin katkılarını vurgulayan Tatar, kadınların koyun yünlerini toplayarak büyük bir emekle keçe üretimine başladığını anlattı. Keçeden özellikle terlik, şal ve çeşitli aksesuarlar üretildiğini aktaran Sibel Tatar, Mehmet Meta gibi alanında uzman kişilerin bölgedeki kadınlara keçe terlik yapımını öğrettiğini dile getirdi.

Keçada projesinde üretilen terliklerin gelincik çiçeği, Kıbrıs papatyası, Caretta kaplumbağası gibi adaya özgü motiflerle süslendiğini belirten Tatar, bu ürünlerin hem turistlerin hem de halkın büyük ilgisini çektiğini dile getirdi. Sibel Tatar, Kozada projesinde üretilen ipek şalların üzerine keçeden desenler işleyerek, iki projeyi birleştirdiklerini de anlattı.

-“Kadınlar üretiyor, kültürel miras yaşatılıyor”

Kozada ve Keçada projelerinin sadece üretim değil, aynı zamanda Kıbrıs kültürünü yaşatma misyonu taşıdığını vurgulayan Sibel Tatar, turizm adası olan Kıbrıs’ta, yerel ve kültürel ürünlerin çeşitlenmesinin hem kadınların el emeğini kazanca dönüştürdüğünü, hem de turistlerin adaya özgü ürünleri bulabilmesini sağladığını dile getirdi. Tatar, bu projelerin, kültürel mirası yaşatmak adına büyük bir adım olduğunu vurguladı.

Gİ-KA Koop’a üye olan kadınların ürettikleri ürünlerin, hem kooperatif üzerinden hem de diğer satış noktalarında tüketiciyle buluşacağını kaydeden Tatar, bu sayede kadın emeğinin daha geniş kitlelere ulaşmasının sağlanacağını belirtti.

-Kıbrıs Mutfağı Kitabı da kooperatif aracılığıyla satılacak

Sibel Tatar, Kıbrıs kültürünü tanıtmak adına hayata geçirilen “Kıbrıs Mutfağı” kitabının da Gİ-KA Koop aracılığıyla satışa sunulacağını açıkladı. Türkçe ve İngilizce baskıları mevcut olan kitabın Ercan Havalimanı yanında Kıbrıs ve Türkiye’deki kitapçılarda satışa çıkacağını dile getiren Sibel Tatar, kitabın Amazon gibi platformlarda da satılması için çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Kooperatifçilik hareketini Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kanaatim odur ki, muhakkak surette birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zeka ve maharetleri birleştirmektir” sözüyle anlatan Tatar, bu projelerin ve atılan adımların kadınların üretime katılımı ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkıya olan inancını dile getirdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

DAÜ’deki İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi tamamlandı

Published

on

By

Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki (DAÜ) Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi tamamlandı.

Üniversiteden verilen bilgiye göre, Doğu Akdeniz Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DAÜ-SEM) bünyesindeki DAÜ İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Eğitim Kurumu uzmanları tarafından verilen eğitimler, Çalışma Dairesi İSG izni ve mevzuatlarına uygun olarak teorik ve pratik uygulamalar üzerine oldu.

4 ay boyunca süren 200 saatlik eğitimleri tamamlayanlara sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Katılımcılar, daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı’na da katıldı.

DAÜ İSG Eğitim Kurumu, bu eğitimleri önümüzdeki yıl da tekrarlamayı, “İş Yeri Zorunlu İş Sağlığı ve Güvenliği”, “Temel İş Sağlığı ve Güvenliği” ve “İnşaat İş Sağlığı ve Güvenliği” gibi farklı alanlarda da eğitimler düzenlemeyi hedeflediğini açıkladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

IUSARC’da yeni dönem

Published

on

By

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’nin (IUSARC) yeni yönetimi belirlendi.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ev sahipliğinde bugün yapılan genel kurulda IUSARC 5’inci Dönem Başkanlığına Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ)adına Musa Oytun getirildi.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı açıklamasına göre, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi’nin yenilenmesi gündemiyle bugün toplanan Genel Kurul’da yönetim, denetim ve disiplin kurulları ile Mali İşler Yürütme Kurulu üyeleri belirlendi.

IUSARC Başkanlığına seçilen Musa Oytun, görevi devraldığı 4’üncü dönem Başkanı Metin Gezgin’e özverili çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Konseyin akademik ve arama kurtarma alanındaki faaliyetlerini artarak sürdürmeyi hedefledikleri belirten Oytun, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ile mevcut iş birliğinin geliştirilmesi için de gayret göstereceklerini kaydetti.

IUSARC’ın Yönetim Kurulu; Yakın Doğu Üniversitesi, Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Kıbrıs Amerikan Üniversitesi, Atatürk Öğretmen Akademisi, İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC Eğitim ve Araştırma Yerleşkesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü ve Girne Üniversitesi’nden oluşuyor.

IUSARC’ın denetim ve disiplin kurulu “İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC Eğitim ve Araştırma Yerleşkesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü.”; Mali İşler Yürütme Kurulu ise “Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi ve Akdeniz Karpaz Üniversitesi”nden oluşuyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Amcaoğlu: Elektronik etiket uygulaması 1 Şubat’tan itibaren yürürlülüğe girecek

Published

on

By

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, elektronik etiket uygulaması ile ilgili yapılan çalışmaların tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti ve uygulamanın 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe gireceğini kaydetti.

BRT’de yayınlanan 18. Saat programına katılan Bakan Amcaoğlu, elektronik etiket uygulamasıyla haksız kazançlar ile faiş fiyatların önlenebileceğini söyledi.

“Anlık, günlük ve aylık planlamalar yapmak istiyoruz. Bu konuda sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisindeyiz” diyen Amcaoğlu, bu uygulamanın ilk etapta 83 markette uygulanacağını belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam