Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kamu Görevlileri Yasası gereği Maliye Bakanlığı’nın en çok üyeye sahip iki memur sendikasını protokol görüşmelerine çağırması gerektiğini hatırlatarak, Maliye Bakanı Dursun Oğuz’u konu ile ilgili resmi açıklama yapmaya ve Kamu Görevlileri Yasasının 135. Maddesinin amir hükmünü uygulamaya davet etti.
KTAMS’tan yapılan yazılı açıklamada, Kamu Görevlileri Yasasının 135. Maddesinde “Kamu görevlilerinin işverenle ilişkilerinde ekonomik ve sosyal durumlarını korumak, geliştirmek, çalışma esaslarını düzenlemek amacıyla en çok üyeye sahip iki memur sendikası ile işveren olarak hükümet adına Maliye İşleriyle Görevli Bakanlık arasında görüşme yapılır. Uyuşmaya varıldığı takdirde bir sözleşme ile bağlanan konular ilgili yılda uygulanmak üzere hayata geçirilir. Yasal düzenleme gerektiren konular Cumhuriyet Meclisine sunulur” şeklinde düzenlendiği hatırlatıldı. Usulen protokol görüşmelerinin bütçe görüşmeleri ile birlikte başladığının ve varsa mali konuların ilgili yılın bütçesine eklendiğinin belirtildiği açıklamada, “Ancak Maliye Bakanlığı 2022 yılı bütçe görüşmelerine başlamasına rağmen bizleri hala protokol masasına çağırmamıştır” denildi. Kamu çalışanları, devlet ve sigorta emeklilerinin 2021 yılı Ocak, Şubat, Mart ayları hayat pahalılığı ödeneğinin eksik ödenen % 10.65’lik kısmının da sorulduğu açıklamada, eksik ödenen hayat pahalılığı ödemesiyle ilgili resmi bir açıklama yapılmamasından duyulan endişe dile getirildi.
Ulusal Birlik Partisi bugün Merkez Yönetim Kurulu’nu seçiyor. Partinin Sarayönü’deki merkezinde yer alan toplantıda 13 MYK üyesi belirlenecek.
Toplam 108 Parti Meclisi üyesinin oy kullacağı seçimde 33 aday yarışacak.
Seçim sonucunda; Lefkoşa’dan 3, Mağusa’dan 3, Girne’den 2, Güzelyurt’tan 1, Lefke’den 1, İskele’den 1, kadın kotasından 1 ve gençlik kotasından 1 kişi MYK’ya seçilmiş olacak.
UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu BRT’ye yaptığı açıklamada, UBP’nin her organının seçimle belirlendiğini belirterek, her seçimin de yarışmalı ve demokrasi temelli olduğunun altını çizdi.
CTP Grup Başkan Vekili Erkut Şahali, BRT’de 18. Saat programına katılarak hayat pahalılığı ödeneği ile ilgili hükümetin bugün gerçekleştirdiği toplantıyı değerlendirdi.
Şahali, “Hükümetin ne yaptığını bilmediğini biz Özdemir beyden öğrenmedik aslında. Biz bundan haberdardık.Dolayısıyla elbette kendi içlerinde değerlendirme yapsınlar. Yapmalılar. Ama esas yapmaları gereken şey bize kulak versinler. Biz ne yapmaları gerektiğini, ne yapmamaları gerektiğini söyledik. Söylüyoruz” dedi.
Erkut Şahali, “Salı günü de buluşsunlar. Çarşamba günü de buluşsunlar. Ama hepsinden önce haftasonunu değirlendirmek istiyorlarsa, örneğin en son bütçe görüşmeleri sırasında bizim kendilerine yaptığımız önerileri dikkate alsınlar ve ona göre meselelerini değerlendirsinler” diye konuştu.
UBP Grup Başkan Vekili Ahmet Savaşan’ın sosyal medyadan 2025-2029 dönemini kapsayan Kalkınma Planı ile ilgili paylaşımına ilişkin bir soruya ise Şahali, “Bu konuyu kendileri dillendirmeden, dillendirme niyetinde değildik. Ama Ahmet Savaşan’ın yaptığı açıklama doğrultusunda konu bizim açımızdan artık onlar adına saklanması gereken bir sır özelliğini kaybetti. Dolayısıyla evet haberdarız”yanıtını verdi.
Şahali, “Katılımcı bir yaklaşımla ele alacaklarını söyledikleri Kalkınma programında maalesef kapalı devre çalıştılar. Evet ortaya bir taslak çıktı. En başından bize yaptıkları davetin devamı gelmedi. Dolayısıyla bu çalışma içerisinde bizden kaynaklanan herhangi bir sonuç yok. Tamamen kendilerinin görüşleri çerçevesinde oluşmuş bir çalışma. Ve ilk nazarda maalesef bir hükümet programı kopyası olarak değerlendiriyorum” dedi.
Metni henüz detaylı inceleme fırsatı bulmadığının altını da çizen Şahali, “Bir kalkınma planından daha çok söylenmesi gerekenlerin söylenmesinin iletişimsel olarak propaganda maksatları bakımından yerinde olacağı konulara yer verilmiş bir metin. Dolayısıyla bu metnin kalkınma planlarının gerektirdiği prosedüre bağlı olarak Meclis’ten komite aşaması ve ardından Genel Kurul çalışması sonrasında geçmesi çok kolay olmayacak. Geçse bile önümüzdeki 5 yıla ışık tutup yön verecek bir çalışma olma özelliğinden çok uzak bir metin olacak” dedi.
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Genel Başkanı Ahmet Tuğcu, KIB-TEK’le yaşanan sorunlarla ilgili gerçekleştirdiği Yönetim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı.
Tuğcu, Ağustos ayından bu yana Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu ile yaşanan süreci anımsatarak, Başbakan Ünal Üstel’in sendikanın taleplerinin yerine getirileceği sözü verdiğini ancak bu taleplerin gerçekleştirilmediğini belirtti.
Tuğcu, El-Sen Yönetim Kurulu’nun söz konusu taleplerle ilgili olarak Salı günü KIB-TEK yönetimi ile gerçekleştirilecek görüşmeden çıkacak sonuca bağlı olarak, süresiz grev dahil tüm yasal hakların kullanılması konusunda kendisine ve Genel Sekreter Hüseyin Peksever’e tam yetki verdiğini kaydetti.
Tuğcu açıklamasının devamında, kurum yönetimine daha önce iletilen taleplere de yer verdi.