Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KTEMB ölümcül elektrik kazaları konusunda açıklama yaptı: Yasalar etkin bir şekilde uygulanmalı ve denetimler güçlendirilmeli

Published

on

Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği (KTEMB) ölümcül elektrik kazalarının önüne geçmek için yasaların etkin bir şekilde uygulanması ve denetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Birlik tarafından yapılan açıklamada, art arda yaşanan ölümcül elektrik kazalarının endişe yarattığına değinilerek, alınması gereken önlemlere yer verildi.

Açıklamada, pandemi öncesinde yüzde 8-12 seviyesinde olan kaçak elektrik işlerinin, bugün yüzde 30-35 seviyesine ulaştığı kaydedildi.

– “Kaçak elektrik işleri oranın önemli ölçüde arttı”

Pandemi sonrası dönemde inşaat sektöründe yaşanan hızlı büyümenin, sektöre vasıfsız ve yeterli mesleki eğitimi olmayan kişilerin dahil olmasına yol açtığı belirtilen açıklamada, bu durumun, kaçak elektrik işleri oranını artırdığı kaydedildi.

Açıklamada, “Pandemi öncesinde yüzde 8-12 seviyesinde olan kaçak elektrik işleri, bugün yüzde 30-35 gibi ürkütücü bir seviyeye ulaşmış durumda. Bu artış, elektrik enerjisinin tehlikeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerin bu işleri yapmasıyla doğrudan ilişkilidir. Sonuç olarak, elektrik kazaları ve bu kazalara bağlı can kayıpları kaçınılmaz hale geldi.” denildi.

KTEMB’nin, kaçak elektrik işleri yapan kişi ve kuruluşlarla mücadele ettiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2006 yılında yasal yetkiyle donatıldıktan sonra, birlik, sektördeki disiplinin sağlanması için büyük çaba sarf etti. Ancak bu süreçte, KTEMB’ye karşı ciddi tehditler de yapıldı. Birlik başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ölüm tehditleri aldı, iş yerleri kundaklandı ve birlik binasına tehdit mektupları bırakıldı. Ancak KTEMB, tüm bu saldırılara rağmen geri adım atmadı ve sektördeki disiplinin sağlanması için mücadelesini kararlılıkla sürdürdü. Bugün gelinen noktada, eğer bu mücadele verilmemiş olsaydı, elektrik enerjisinin tehlikeleri göz önüne alındığında, bugün yaşanan ölümcül kazaların sayısının en az üç katı olabileceği düşünülmektedir.”

-“Denetim eksikliği, sorunun kök sebebi”

‘Denetimlerin yetersiz kalması ve yasal düzenlemelerin tam olarak uygulanmamasının’, sorunun kök sebebi olarak öne çıktığı belirtilen açıklamada, elektrik müteahhitliği yetki belgesi olmayan kişilerin elektrik işleri yapmasına izin verilmemesi gerektiğinin yasalarla belirtilmiş olmasına rağmen, denetimlerin yetersiz kalmasının bu kişilerin sektörde faaliyet göstermeye devam etmesine olanak tanıdığı kaydedildi.

“Bu da kaçak elektrik işleriyle doğrudan ilişkili olarak kazaların artmasına neden olmaktadır.” denilen açıklamada, elektrik işlerinde sadece yetki belgesine sahip profesyonellerin çalıştırılması gerektiğinin altı çizildi.

Denetimlerin artırılması talep edilen açıklamada, özellikle temel iş sağlığı ve güvenliği eğitiminden geçmemiş kişilerin elektrik işlerinde çalıştırılmasının yasaklanması ve elektrik işlerinde çalışacak kişilerin mesleki yeterliliklerinin de sorgulanması gerektiği ifade edildi.

KTEMB’in açıklamasında, elektrik işlerinde dikkat edilmesi gereken hususlara da yer verildi.

Birlik üyesi olmayan kişilere elektrik işi yaptırılmaması, yapanlar ve yaptıranların yasal olarak suç işlediklerini bilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, kaçak elektrik işleri yapanlar için yasal işlemlerin derhal başlatılması ve en kısa sürede yargı önüne çıkarılması gerektiği vurgulandı.

Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitiminden geçmemiş kişilerin elektrik işlerinde çalışmasının yasaklanması, elektrik tesisatlarının, cihazlarının veya çıplak iletkenlerin gerilim altında olduğunun kabul edilerek gerekli güvenlik önlemleri alınmadan hiçbir iş yapılmaması gerektiği belirtilen açıklamada, elektrik işlerinde çalışanların uygun koruyucu ekipmanlar kullanmalarının zorunlu olması, eldiven, baret ve yalıtkan özellikte iş kıyafetleri gibi koruyucu önlemler alınması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, elektrikli iş ekipmanlarının doğru şekilde kullanılması, yağmurda veya nemli ortamlarda çalışılmaması gerektiği kaydedildi.

Elektrik kazalarının önlenmesi konusunun yalnızca KTEMB’nin değil, tüm toplumun sorumluluğunda olduğu belirtilen açıklamada, yasaların etkin bir şekilde uygulanması ve denetimlerin güçlendirilmesiyle, ölümcül elektrik kazalarının önüne geçilmesi ve daha güvenli bir toplum oluşturulmasının mümkün olacağı belirtildi.

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

2025 bütçesi oy çokluğu ile onaylanarak Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na sevk edildi

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nı oy çokluğuyla onaylayarak Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na sevk etti.

136 milyar 280 milyon TL olarak öngörülen bütçe 10 gün süren komite toplantılarında 661 milyon TL artırılarak 136 milyar 941 milyon TL olarak onaylandı.

2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı, 9 Aralık’ta Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülmeye başlanacak. Görüşmeler, 20 Aralık’ta tamamlanacak.

2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı, Genel Kurul’daki oylamanın ardından yürürlüğe girecek.

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin toplantısında Gelirler Bütçesi okundu, CTP Milletvekili Devrim Barçın bütçe üzerine söz aldı.

-Barçın

Bu sene bütçe açığının büyüdüğünü belirten Barçın, gelirler noktasında kötü durumda olunduğunu kaydetti. Türkiye’den gelecek kaynağın yüzde 20 geriletildiğini söyleyen Barçın, bugünkü bütçe açığının oluşma nedenlerinden biri olarak, “Türkiye’nin kamu maliyesine kaynak vermeyi bırakmasını” gösterdi.

Barçın, Gelirler Bütçesi’nin detayları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve sorular yöneltti.

-Şahali

CTP Milletvekili Erkut Şahali ise Resmi Gazete’de yayımlanmadan kaç ateşli silah ruhsatı verildiğini sordu. Şahali, bütçe ile ilgili değerlendirmesinde gelir artırmaya ve kayıt dışılığı önlemeye yönelik bir çaba olmadığını savundu.

Erkut Şahali, bütçe görüşmelerinde emek veren herkese teşekkür de etti.

Maliye Bakanı Özdemir Berova ve bakanlık yetkilileri soruları yanıtladı, bazı rakamlar paylaştı.

-Berova

Maliye Bakanı Özdemir Berova son sözü alarak, Komite’de bütçe görüşmelerinde emeği geçen herkese teşekkür etti, bütçenin herkese hayırlı olmasını diledi.

-Canaltay

Komite Başkanı Resmiye Canaltay da görüşmelerde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu. “Önemli olan kendi ayakları üzerinde bir ekonomi yaratmaktır.” diyen Canaltay, el ele verilerek cesur adımlar atılmasının önemine vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı oylanarak oy çokluğu ile onaylandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıb-Tek:Yedek iletim hattının devreye alınmasıyla peyderpey elektrik verilmeye başlandı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Teknecik Elektrik Santrali’nde yüksek gerilim hattının kopması sonucu oluşan arıza nedeniyle ülke genelinde elektrik kesintileri yaşandığını ancak yedek iletim hattının devreye alınmasıyla peyderpey elektrik verilmeye başlandığını açıkladı.

Kıb-Tek tarafından yapılan yazılı açıklamada “Kısa süre içerisinde tüm bölgelere enerji tamamıyla sağlanacaktır. Meydana gelen arıza ile de ilgili çalışmalar yapılmaktadır” denildi.

Yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili olarak özellikle sosyal medyada yer alan “enerji üretimi için yeterli yakıt olmadığı” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı da ifade edilen açıklamada, kurumun iki aylık yakıt stoğu bulunduğu da vurgulandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

YÖDAK bütçesi onaylandı

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 62 Milyon 871 bin TL’lik Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) bütçesini oy çokluğu ile onayladı.

Bütçe üzerine CTP Milletvekili Sami Özuslu söz alarak bazı sorular yöneltti.

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, “sahte diploma meselesinde gelinen noktayı, ülkeye giren öğrencilerle ilgili koordinasyon sorununun aşılıp aşılmadığını ve diploma meselesiyle ilgili yeni bulgular olup olmadığını sordu.

-Hocanın

YÖDAK Başkanı Aykut Hocanın ise Özuslu’nun sorularını yanıtladı. Hocanın, şu anda 22’si aktif, 23 izinli üniversite bulunduğunu ve bunlardan üçünün Türkiye’nin kampüs üniversitesi olduğunu aktardı. Hocanın, ülkedeki toplam öğrenci sayısının’ yaklaşık 15 bini pasif olmak üzere 101 bin 138 olduğunu belirterek, artık tüm öğrencilerin YÖKSİS sitemine kayıtlı olduğunu anlattı.

YÖDAK olarak şu anda muhaceret ile entegrasyonu sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Hocanın, okuma niyeti ile buraya gelmeyen kişileri kontrol altına almaya yarayacak bir tüzüğün yürürlüğe girdiğini de ekledi.

“Sahte diploma” meselesi ile ilgili Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde çok kapsamlı bir denetim yapıldığını söyleyen Hocanın, konuya ilişkin bir rapor hazırladıklarını, disiplin soruşturmalarının sürdüğünü sonrasında ise yaptırım için kararlar alacaklarını kaydetti. Başka üniversitelere de gidilerek dosyaların incelendiği belirten Hocanın, birçok kurumun da kendilerine başvuran kişilerin diplomaları hakkında soru sorduğunu anlattı.

Acentelerin ülkeye getirdiği öğrencilerle ilgili sorulan soru üzerine Hocanın, bunların denetiminin kolay olmadığını, bu konuda yasal zeminin hazırlanması gerektiğini söyledi.

Hocanın, mevcut personel sayısıyla sorumluluklarını yerine getirmenin mümkün olmadığını, kurumun arabası da olmadığını denetimlere kendi araçlarıyla gittiklerini söyledi. Hocanın, “Bu sistem ile fonksyonlarımızı yerine getirmemiz mümkün değil. Kadromuzu artırmamız, denetleme kurulu oluşturulmalı… ” dedi.

YÖDAK’la ilgili söz alan Erkut Şahali, kurumun sahip olduğu insan kaynağının artırılmasının elzem olmadığını vurguladı.

Hocanın, YÖDAK’ın gelir elde etmesi gerektiğini, kadrosunu artırması ve denetleme kurulu kurulması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından 62 Milyon 871 bin TL’lik YÖDAK bütçesi oy çokluğu ile onaylandı ve Gelirler Bütçesi’nin görüşülmesine geçildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam