Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

KTİMB Hukuk Danışmanı Öztabay: “İnsan ticaretinin önüne geçilecek, nitelikli işçi gelecek”

Published

on

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Hukuk Danışmanı, Avukat Ayşe Öztabay, ülkeye gelen işçilerin nitelikleri, vasıfları ve yeterlilikleri ile ilgili uzun zamandır çok ciddi sıkıntılar olduğuna dikkat çekti.

Öztaba yaptığı yazılı açıklamada, “Birileri, çabucak maddi kazanç sağlamak gailesi ile bu ülkeye işçi, emekçi getirdi. Bu insanların büyük bir kısmı aranılan nitelikte de değildi. Birçoğu da günün sonunda insan ticareti mağduru pozisyonuna düştü” dedi.

Öztabay, ülkede insan ticareti suçunun önüne geçecek aynı zamanda nitelikli işçilerin ülkeye gelmesini sağlayacak projenin Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği ve Restorancılar Birliği (Res-Bir) tarafından hayata geçirildiğini kaydetti.

 

Öztabay, Küresel Organize Suç Endeksi 2021 raporuna göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi baz alınarak yapılan çalışmada; Rum Yönetimi’nin, insan kaçakçılığı ve insan ticareti konusunda kötü pozisyonda olan 193 ülkenin 134’üncü sırasında yer aldığını kaydetti.

ABD 2016 Dünya İnsan Ticareti Raporu ve Amerika Dışişleri’nin hazırladığı İnsan Ticareti Raporu’na da değinen Avukat Öztabay, “Kıbrıs’ın kuzeyi ne yazık ki bu raporlarda kötü pozisyonda yer alıyor. Birçok raporda bizim gereken tedbiri almadığımıza ilişkin çok ciddi de ayrıntılara yer veriliyor” dedi.

Yasalarda insan ticaretinin, insan kaçakçılığından çok daha ağır bir suç olduğuna işaret eden Öztabay, KKTC’de suçun yaygın olarak görüldüğünü ifade etti.

Öztabay, KKTC’deki insan ticareti mağdurlarının büyük çoğunluğunun kendi ülkelerinde bu işten maddi kazanç sağlayan kişilerce kandırılıp, bin bir vaat ile ülkeye gönderildiğini, KKTC’de de pasaportlarına el konulduğunu, kaçak pozisyonuna düştüğü için yargılandığını söyledi.

Öztabay, iç savaşın, siyasi ve ideolojik rejimlerin uyguladığı baskıların olduğu ülkelerdeki insanların, daha iyi şartlara sahip olmak için, kendisinin ve ailesinin can güvenliğini sağlamak için başka ülkelere, çeşitli şekillerde geçiş yapmaya çalıştığını, neticede de bu kişilerin gittikleri ülkelerde mülteci, sığınmacı veya kaçak pozisyonuna düştüğünü kaydetti.

Bu insanların çoğu zaman birilerinin vasıtası ile istismar edilip bir şekilde insan ticaretinin ya da insan kaçakçılığının mağduru haline geldiğini anlatan Öztabay, “Bizim ülkemiz ne yazık ki bu konularla ilgili karnesinde çok kırık notları olan bir ülkedir. Evet, uluslararası hukukta yerimiz olmasa da bütün raporlarda Kıbrıs’ın kuzeyi olarak biz de ne yazık ki kötü pozisyonda yerimizi alıyoruz. Birçok raporda da bizim gereken tedbiri almadığımıza ilişkin çok ciddi de ayrıntılar belirtiliyor” diye konuştu.

“Üçüncü ülkelerden ülkemize mülteci pozisyonunda gelenler, kaçak pozisyonla gelenler bir de yasal yolarla ülkeye sokulmaya çalışanlar var” diyen Öztabay, şunları söyledi:

“Üçüncü ülkelerde; ‘Kıbrıs olduğu gibi AB ülkesidir, Dolayısıyla Avrupa’ya ulaşacaksınız. Şu şartlarda çalışacaksınız’ diye birçok ajansın katkısı ile çok ciddi reklamlar yapılıyor ve ‘Ama buraya gitmeniz için de şu kadar para ödemeniz gerekiyor’ deniyor. İşte aslında insan ticaretinin en önemli noktası kendi emelleri ve menfaatleri uğruna, kişilerin haklarını gasp ederek para kazanma noktasında bu insanları ülkeye getirip bu ülkede de kaderlerine terk ediyorlar.

İnsan ticareti mağdurlarının büyük çoğunluğu burada yasaları bilmiyor, avukat nasıl tutuluyor bilmiyor, hatta çoğu Türkçe de bilmiyor. Maalesef yargı önünde de nasıl davranacağını bilmiyor.
Bu insanlar gerçekten çok mağdur kişiler. Ülkelerinde mal varlıklarını satmışlar, elde ettikleri parayı da umut ettikleri bir yaşam kurabilmek için birilerine vermişler ancak mağdur edilmiştirler. Bu aynı zamanda İnsan Hakları ihlalidir.”

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Güney Kore’de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde ölenlerin sayısı 17’ye çıktı

Published

on

By

Güney Kore’de etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 17’ye yükseldiği bildirildi.

Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore İçişleri ve Güvenlik Bakanlığından yetkililer, ülkedeki şiddetli yağışlara ilişkin açıklama yaptı.

Yağışlar sonucu oluşan afetler nedeniyle 17 kişinin hayatını kaybettiğini bildiren yetkililer, 11 kişinin ise kayıp olduğu bilgisini paylaştı.

Yetkililer, etkilenen bölgelerde yaklaşık 3 bin 840 kişinin tahliye edildiğini kaydetti.

Ülke genelinde 13 bin 492 kişi sığınaklara yerleştirildiğini aktaran yetkililer, 62 uçuşun da iptal edildiğini ifade etti.

Güney Kore’nin büyük bölümündeki yağışların bugün itibarıyla durduğunu belirten yetkililer, ülke genelinde şiddetli yağışlara yönelik yapılan uyarıların kaldırıldığını aktardı.

Devamını Oku

Dünya

Gazze’de son 24 saatte 18 kişi açlıktan öldü

Published

on

By

İsrail’in insani yardım girişini kısıtlayıp insani felakete neden olduğu Gazze Şeridi’nde son 24 saatte 18 kişinin açlıktan öldüğü belirtildi. Gazze’ye 7 Ekim 2023’ten bu yana ağır saldırılar düzenleyen İsrail, sınır kapılarını aylardır kapalı tutarak Filistinlileri sistematik olarak aç bırakıyor.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, “açlık öldürüyor” başlığıyla yaptığı açıklamada, açlık ve yetersiz beslenme sonucu hayatını kaybedenlerle ilgili güncel sayıları paylaştı.

Açıklamada, Gazze’de son 24 saat içinde açlık sebebiyle 18 kişinin hayatını kaybettiği, böylece 7 Ekim 2023’ten bu yana açlık ve yetersiz beslenmeden ölen kişi sayısının 76’sı çocuk olmak üzere 86’ya çıktığı kaydedildi.

Açlıktan ölümlerin “sessiz katliam” olarak nitelendirildiği açıklamada, Gazze’ye gıda ve ilaç girişi için sınır kapılarının derhal açılması istendi.

Gazze Sağlık Bakanlığı 18 ve 19 Temmuz’da peş peşe yaptığı açıklamalarla, her yaştan çok sayıda Filistinlinin açlık nedeniyle aşırı yorgunluk ve bitkinlik haliyle hastanelere başvurduğunu duyurmuştu.

-Hamas: Gazze açlıktan ölürken, tonlarca yardım Refah Sınır Kapısı’nda bekletiliyor

Hamas, Gazze Şeridi’nde açlık, susuzluk ve hastalık nedeniyle insanlar yaşamını yitirirken binlerce ton insani yardımın İsrail ablukası nedeniyle Refah Sınır Kapısı’nda bekletilmesini kınadı.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’de yaşananların, İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana işlediği cinayet, kasten aç ve susuz bırakma, etnik temizlik ve soykırım suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, “İşgal (İsrail) hükümeti, savaş suçlusu Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde, bu insani trajediyi kasıtlı ve bilinçli olarak derinleştiriyor. Uluslararası toplum, bu soykırımı durdurmak için acilen harekete geçmeli.” ifadelerine yer verildi.

Refah Sınır Kapısı’nda bekletilen binlerce ton insani yardıma işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Dünya ve vicdan sahibi herhangi biri, Gazze’de insanlar açlık ve hastalıktan ölürken, Refah Sınır Kapısı’nın arkasında binlerce ton yardımın bekletilmesini nasıl kabul edebilir?”

Açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki nüfusun büyük çoğunluğunun, 140 gündür süren sıkı kuşatma ve İsrail’in ilan ettiği açlık politikası nedeniyle kitlesel bir ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulanarak, “Yetersiz beslenme nedeniyle 70’ten fazla çocuğun hayatını kaybetmesine uluslararası toplum nasıl sessiz kalabiliyor?” ifadeleri kullanıldı.

Gazze Şeridi’ndeki Filistin hükümeti, bugün yaptığı açıklamada, İsrail’in 2,4 milyonluk nüfusa karşı yürüttüğü kasıtlı aç bırakma politikası ve 140 günü aşkın süredir tüm sınır kapılarını kapalı tutması nedeniyle “Gazze’nin toplu ölümlerin eşiğinde” olduğu uyarısında bulunmuştu.

İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de katliam, aç bırakma, yıkım ve zorla yerinden etmeye dayalı bir savaş yürütüyor. Tel Aviv yönetimi, Uluslararası Adalet Divanı’nın bu saldırıları durdurmaya yönelik karar ve çağrılarını ise görmezden gelmeye devam ediyor.

Devamını Oku

Dünya

Sicilya’daki orman yangını yerleşim yerlerini tehdit ediyor

Published

on

By

İtalya’nın Sicilya Adası’nın batısındaki orman ve makilik alanda çıkan yangının bazı noktalarda küçük yerleşim yerlerini tehdit ettiği ve yangına havadan uçak ve helikopterlerle müdahale edildiği bildirildi.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, adanın batısındaki Palermo ile Trapani kentleri arasında kalan Partinico ve Alcamo beldeleri yakınlarında dün çıkan orman yangını halen sürüyor.

İtalyan itfaiyesine bağlı ekipler alevlere karadan müdahalede bulunurken, 2 uçak ile 2 helikopter, gün boyu yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

Şiddetli rüzgarın, yangın söndürme faaliyetlerini güçleştirdiği ve bazı noktalarda da yangının evleri de tehdit edecek aşamaya geldiği öğrenildi.

Havadan yapılan müdahalelerde, yangının evlerin olduğu bölgeye sıçramaması için çaba harcandığı kaydedildi.

Bu arada Google’ın harita uygulamasının da Sicilya Adası’nın batı kesiminde bazı noktalar için gerçek zamanlı “şiddetli yangın” uyarısı yaptığı belirtildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam