Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KTÖS, KTOEÖS ve DAÜSEN, vatandaşlık konusunda sorun yaşayan Kıbrıslı Türklerin Cumartesi günü Güney Kıbrıs’ta yapacağı eyleme destek belirtti

Published

on

Üç sendika adına açıklama yapan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı olan Kıbrıslı Türklerin yaptığı evlilikler ve bu evliliklerden doğan çocukların “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alamama sorunuyla ilgili 19 Kasım Cumartesi günü yapılacak eyleme destek belirtti.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), konuyla ilgili ortak açıklama yaptı.

Sendikalar adına açıklamada bulunan Maviş, Kıbrıs sorununun yarattığı sorunlardan birinin “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı olan Kıbrıslı Türklerin yaptığı evlilikler ve bu evliliklerden doğan çocukların vatandaşlığı alamaması olduğunu söyledi.

-30 bin kişinin “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı almasına engel çıkarılıyor

Maviş, “Bir bireyin kiminle evleneceğine devletler karar vermediği gibi, bir bireyin anne ve babasını belirleme hakkı da yoktur” ifadelerini kullandı.

“Bu gerçekler ortada dururken Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı meselesini siyasi bir malzeme ve pazarlık konusu olarak gören Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarında oturan Kıbrıslı Rum siyasi liderliğinin anlayışının kabul edilemez” olduğunu belirten Maviş, iyimser bir tahminle 30 bin kişinin “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı almasına engel çıkarıldığını söyledi.

Dokuz sendikanın maddi/manevi sorumluluğunu üstlendiği Eda Hançer Akkor’un açtığı davanın İstinaf Mahkemesi’nde (supreme court) devam ettiğini, bununla birlikte dört farklı kategoride davaların alt mahkemede görüşüldüğünü hatırlatan Maviş, İstinaf Mahkemesi’nden olumsuz yanıt çıkması durumunda her dört kategoriyi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıma konusunda tüm sendikaların kararlı olduklarını söyledi.

Maviş, karma evliliklerden doğan çocukların yaşadığı sorunlar ile birlikte Kıbrıslı Türklerin eğitim, öğretim, yükseköğretim, gençlik, spor, ticaret, mali yardım ve dil noktasında da fırsat eşitsizliği yaşadığını belirtti.

-Gereksiz zorluk çıkarılıyor

Maviş, Rum Yönetimi makamlarının Kıbrıslı Türklerin günlük hayatlarını kolaylaştırabilecek birçok konuda gereksiz zorluklar çıkardığını söyledi.

Kuzeyde ikamet eden vatandaşların, Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan bir banka hesabı açamaması, yine aynı şekilde ücretini ödeyerek sağlık sisteminden (GESY) faydalanması gibi konularda “ayrımcılığa maruz kaldığını” belirten

Maviş, eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanlarındaki AB Programı olan ‘Erasmus+’ programına Kıbrıslı Türk okul, öğretmen ve öğrencilerinin doğrudan katılımıyla ilgili bir takım düzenlemeler yapılması gerektiğini söyleyerek, bu anlamda ‘Eğitim ve Kültür Tüzüğü’nün oluşturulması gerekliliğine değindi.

Belirli kriterleri karşılayan Kıbrıslı Türk üniversitelerinin “Bologna Süreci”ne dahil olması için adımlar atılması gerektiğini ifade eden Maviş, Türkçe’nin Avrupa Birliği’nin resmi dilleri arasına girmesi halinde Türkçe konuşan Avrupa vatandaşı Kıbrıslı Türklerin uğradığı birçok ayrımcılığın ortadan kalkacağına vurgu yaptı.

Maviş, ayrıca ticari ve insani geçiş koşullarını düzenleyen “Yeşil Hat Tüzüğü”, Kıbrıslı Türklere mali yardımı öngören “Mali Yardım Tüzüğü” ve bir türlü yasalaşamayan “Doğrudan Ticaret Tüzüğü”nün yeniden ele alınması, güncellenmesi, uygulanması ve amacına uygun hizmet etmesi için irade gösterilmesi gerektiğini belirtti.

“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” kurucu ortağı olan Kıbrıslı Türk toplumunun resmi olarak Avrupa Birliği’nin bir parçası olduğunu kaydeden Maviş, Kıbrıslı Türklerin fiilen AB’ye dahiliyetini sağlama çabalarının hızlandırılması gerektiğine vurgu yaparak, bu yönde temaslara devam edeceklerini ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar:Terörsüz Türkiye gerçeği huzurun tesisine katkı sağlayacak

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, PKK’nın silah bırakmasına yönelik açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar açıklamasında Anavatan Türkiye’nin “terörsüz bir gelecek” hedefinde tarihi bir dönüm noktasına ulaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tatar, “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyuyla paylaştığı bu önemli gelişme, sadece Türkiye için değil, Türk dünyası ve bölge adına umut ve güven kaynağıdır” dedi.

Kıbrıs Türk halkının her zaman teröre karşı durduğunu; barış ve istikrarın yanında olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “gelinen noktada; Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlı iradesi, güvenlik güçlerinin özverili mücadelesi ve aziz milletimizin topyekûn desteğiyle ulaşılan bu başarıyı en içten duygularımla tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, “Terörsüz Türkiye” gerçeğinin, Doğu Akdeniz’den Orta Doğu’ya kadar uzanan bölgede huzurun tesisine katkı sağlayacağını vurguladı; bunun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de güvenliğini, istikrarını ve diplomatik gücünü daha da pekiştireceğini söyledi.

Tatar, “Bu süreçte emeği geçen başta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli olmak üzere tüm devlet yetkililerine, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, emniyet güçlerine ve aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği başkanlığına yeniden Kibrit seçildi

Published

on

By

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği başkanlığına yeniden Günay Kibrit seçildi.

Dernekten yapılan açıklamaya göre dün yapılan olağan genel kurulda Haziran 2024 – Mayıs 2025 dönemi mali ile faaliyet raporları ele alınıp, oy birliğiyle aklandıktan sonra onaylandı.

Dernek başkanlığı seçiminde ise tek aday olan Günay Kibrit, üyelerin oy birliğiyle iki yıl daha derneğin başkanlığına seçildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler: Türkiye’nin iç huzuru ve güvenliği, KKTC’nin savunma ve altyapı alanlarında daha hızlı ilerlemesini sağlıyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Anavatan Türkiye’nin terörle mücadelesinde tarihi bir eşiğin geride bırakıldığını belirterek, Türkiye’de sağlanan iç huzurun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de somut şekilde hissedildiğini söyledi.

Yazılı açıklama yapan Öztürkler, “Türkiye’nin iç huzuru ve güvenliği, KKTC’nin savunma ve altyapı alanlarında daha hızlı ilerlemesini sağlarken; ekonomik kalkınma projelerinde iş birliği zemini daha da güçlenmektedir” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin güvenli ve istikrarlı yapısının, Kıbrıs Türk halkının geleceğe yönelik umutlarını pekiştirdiğini ve uluslararası arenada KKTC’nin siyasi duruşunu destekleyici bir etki yarattığını vurgulayan Öztürkler, bu tablonun Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile sergilenen kararlı iradenin doğrudan bir sonucu olduğunu belirtti.

Açıklamasında Türkiye’nin terörle mücadelesinde geldiği aşamayı “tarihi bir eşik” olarak nitelendiren Öztürkler, ilk PKK’lı grubun silah bırakmasının yalnızca güvenlik perspektifinden değil, toplumsal barış ve ekonomik istikrar açısından da stratejik bir kazanım olduğunu kaydetti.

“Teslim edilen silahların imha edilmesi, sürecin dönüşsüz niteliğini simgelemektedir” diyen Öztürkler şöyle devam etti:

“Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da oluşan güvenlik ortamı, üretimden istihdama, yatırımdan sosyal kalkınmaya kadar her alanda daha sürdürülebilir bir iklimin doğmasına olanak tanıyacaktır”

Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığının bölgesel ve küresel etkisine de dikkat çeken Öztürkler, “Bölgesel ve küresel anlamda Türkiye’nin terörle mücadelede gösterdiği etkinlik, yalnızca sınırlarını değil, çevre ülkeleri ve iş birliği platformlarını da etkileyecek; Türkiye’yi istikrar üreten lider ülke konumuna taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Öztürkler açıklamasını, “Bu hayırlı gelişmenin, terörün kalıcı biçimde ortadan kalkmasını sağlamasını temenni ediyorum” diyerek tamamladı.

 

 

Devamını Oku

Trending

Reklam