Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KTÖS Milli Eğitim Bakanlığı’nı yabancı öğrenciler konusunda yol haritası belirlemeye çağırdı

Published

on

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener, yabancı öğrenciler konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nı en kısa sürede tüm paydaşların katılımıyla bir yol haritası belirlemeye çağırdı. Gelener, bu amaçla bakanlığın toplantı çağrısı yapmasını istedi.

Gelener, okulöncesi ve ilkokullarda ivedilikle yabancı öğrenciler için Türkçe öğretimi ve uyumlaştırma konusunda, eğitim programı geliştirilmesi, yoğunluğa göre belirli okullarda oryantasyon (uyum/alıştırma) sınıfları açılması ve alanla ilgili öğretmen yetiştirilmesi önerisinde bulundu.

“Yabancı öğrenciler konusu artık Kıbrıs Türk eğitim sisteminin bir gerçeğidir” diyen Gelener, hükümet ve bakanlığın bu konuda hazırlıklı olmaması ve önlem almaması nedeniyle okullarda çeşitli sorunlar yaşanmaya başladığını savundu.

Gelener, yazılı açıklama yaparak, yabancı öğrenciler konusunda sendikanın yaptığı araştırma sonuçlarına değindi ve önerilerde bulundu.

-“Öğrencilerin yüzde 40’ı KKTC vatandaş değil”

Sendikanın Haziran ayında yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaşarak, kamu okullarına devam eden öğrencilerin yüzde 40’ının KKTC vatandaşı olmadığını belirten Gelener, çoğunluğu Türkiye olmak üzere ilkokullarda en az 45 farklı ülkeden öğrenci bulunduğunu belirtti.

Gelener, Haziran ayında yapılan araştırmaya atıfta bulunarak, kamu okullarında öğrenim gören ve 44 farklı ülkeden gelen öğrencilerin ana dilinin Türkçe olmadığının paylaşıldığını kaydetti.

Gelener, Haziran ayında yapılan tespitler sonrası, okulöncesi ve ilkokullar için ivedilikle bu alanda bir eğitim programı geliştirilmesi gerektiğini, yoğunluğa göre belirli okullarda oryantasyon (uyum/alıştırma) sınıfları açılması ve alan ile ilgili öğretmen yetiştirilmesi gerektiğinin vurgulandığını ifade etti.

– Yeni araştırma… 45 okulda 33 farklı ülkeden 768 öğrenci

Ders yılının yarısının tamamlandığını ancak bu konuda herhangi bir adım atılmadığını kaydeden Gelener, sendikanın bu sürede 6 ilçeden 45 okulun katılımıyla “okullarımızın güncel durumu ve yabancı öğrencilerin uyumu” konulu yeni bir araştırma daha yaptığını belirterek, çalışmanın sonuçlarıyla ilgili bilgi verdi.

-Ana dili Türkçe olmayanların oranı yüzde 8… Yabancı öğrenci sayısının en yükse olduğu yer İskele bölgesi

Araştırmaya katılan İlköğretim Dairesi’ne bağlı 45 okulda 33 farklı ülkeden 768 öğrenci bulunduğunu belirten Gelener, bu okullarda ana dili Türkçe olmayan toplam yabancı öğrenci oranının yüzde 8 olduğunu ifade etti.

Gelener, 45 okulun 11 tanesinde ana dili Türkçe olmayan yabancı öğrenci oranının yüzde 10 ve üzerinde olduğunu, en yüksek oranı olan okulun ise yüzde 40 ile İskele bölgesinde yer aldığını kaydetti.

-“Uyum sınıflarına ihtiyaç var”

Araştırmaya katılan okulların yüzde 67’sinin okullarında ayrı Türkçe öğretimi ve oryantasyon (uyum/alıştırma) sınıflarına ihtiyaç duyduklarını belirttiklerini bildiren Gelener, okulların neredeyse tamamının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yabancı öğrencilerin okula uyumu konusunda herhangi ek bir yardım almadıklarını ifade ettiklerini belirtti.

Gelener, okulların yüzde 40’ının kendi kısıtlı imkanlarıyla yabancı öğrencilerin uyumuna yönelik okul içi düzenlemelere gittiklerini belirttiklerini; bu okullarda alt sınıflardaki Türkçe derslerine yönlendirme, öğleden sonra ders verme, sınıf içi düzenlemeler, öğrenciler arası kaynaştırma etkinlikleri, öğretmenlerin öğrencinin ana dilini öğrenme çabası, öğretmenlerin iş birliği gibi düzenlemelerin yer aldığını kaydetti.

Gelener, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulların bu konuda yalnız bırakılması ve sadece okul içi düzenlemeler yapılması yeterli değildir.” dedi.

-“Oryantasyon için ek sınıflar açılmalı”

Araştırmaya katılan okullardan gelen önerilerle ilgili bilgi veren Gelener, şu ifadeleri kullandı:

“Yabancı öğrencilere yönelik Türkçe öğretimi ve oryantasyon (uyum/alıştırma) için ihtiyacı olan okullara ek sınıflar açılmalı ve bu alanda uzmanlığı olan öğretmenler bu okullara gönderilmelidir.

Yabancı öğrencilere Türkçe öğretimi ve oryantasyon (uyum/alıştırma) yönelik eğitim programı ve eğitim materyalleri geliştirilmelidir.

Öğrencilere yönelik geliştirilecek eğitim programı yanında bölgesel olarak aile eğitimi de sağlanmalıdır.

Yabancı öğrenci sayısı belirli bir oranın (ör: %7) üzerinde olan okullarda öğretmenlere yönelik okul bünyesinde mesleki gelişim faaliyetleri sağlanmalıdır.

Uygulamada olan eğitim programları ve etkinlikleri güncellenmelidir.

Öğrenciler ülkeye gelir gelmez Türkçe dil seviyesi belirlenmeli ve ona göre okullara yönlendirilmelidir.

Her bölgeye yabancı öğrencilere yönelik hızlandırılmış dil eğitimi veren merkezler açılmalıdır.”

– “Yabancı öğrencilerin eğitimiyle ilgili boşluk var”

Ülkenin son yıllarda farklı ülkelerden ve çeşitli nedenlerle göç aldığını dile getiren Gelener, eğitim sistemi içerisinde yabancı öğrencilerin eğitimiyle ilgili boşluk olduğunu savundu.

Gelener, “Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda okullara ve öğretmenlere destek verme konusunda yetersiz kalmıştır. Yabancı öğrencilerin eğitim ihtiyacı öğretmenlerin kişisel bilgi, beceri, deneyim ve inisiyatifine bırakılmıştır.” ifadelerini kullandı.

KTÖS’ün önerilerine değinen Gelener, okulöncesi ve ilkokullar için ivedilikle yabancı öğrenciler için Türkçe öğretimi ve uyumlaştırma konusunda eğitim programı geliştirilmesini, yoğunluğa göre belirli okullarda oryantasyon (uyum/alıştırma) sınıfları açılmasını ve alan ile ilgili öğretmen yetiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

TAK

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

TC Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan Dinçyürek’e nezaket ziyareti

Published

on

By

Yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin temel atma töreni ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, KKTC Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek’i makamında ziyaret etti.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ziyarette, iki ülke arasında sağlık alanında yürütülen iş birliği ve ortak projeler ele alındı.

Ziyaretin sonunda taraflar karşılıklı olarak plaket ve hediyeler takdim etti.

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Türkiye’nin desteğinin her alanda olduğu gibi KKTC sağlık altyapısının gelişimine önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları… Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi

Published

on

By

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde Lefkoşa’daki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, KKTC ve Türkiye’den bakanlar, Türkiye’den gelen bazı parti başkanları, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ile diğer sivil ve askeri yetkililer katıldı.

Protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.

Tören, Anıt Özel Defteri’nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanmasıyla sona erdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bizler bugün Kıbrıs’ta, yüce Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olarak, büyük bir heyecan ve gururla 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın yıldönümünü kutluyoruz. Türk ulusu, bağımsızlık ve varoluş mücadelesini her türlü zorluğa rağmen ulusal bilinç, dayanışma ve özveriyle, nice kahramanlıklar sergileyerek kazanmıştır. Kıbrıs Türkü’nün küllenmiş direniş ateşi de bu ruhla yeniden canlanmış ve Barış Harekâtı ile özgürlüğüne kavuşmuştur. Kıbrıs Türk halkı, Atatürk ilke ve devrimlerine her zaman bağlı kalmış, Anavatan Türkiye’nin desteğiyle kendi geleceğini korumayı başarmıştır. Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile 20 Temmuz Barış Harekâtı’nda görev alan tüm kahramanları ve aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor; Gazilerimizi selamlıyorum. Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve egemenlik mücadelesi sonsuza dek sürecektir.”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Anıt Özel Defteri’ne şu ifadeleri not düştü:

“Aziz Atatürk, bugün silahlı kuvvetlerimiz ile Kıbrıs Türk halkının birlikte zaferle taçlandırdığı 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51’inci yıl dönümünü büyük bir heyecan ve gururla idrak ediyoruz. Bu anlamlı günde bir kez daha kahraman şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Ezelden beridir hür yaşayan Türk Milleti, bu hakikatle Kıbrıs Türkü’nün var olma mücadelesinde yalnız olmadığını tüm dünyaya ilan etmiştir. Bugün Kıbrıs Türkü, arkasında Anavatan’ın sarsılmaz güçlü desteğiyle parlak geleceğine emin adımlarla yol almaktadır. Ruhun şad olsun.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören

Published

on

By

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören ve resmi geçit düzenlendi. Törene, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile birlikte tören alanına gelen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören alanında, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC bayrakları eşliğinde alkışlar ve tezahüratlarla karşılandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, halkın bayramını kutladı ve tören birliklerini denetledi.

Törene, Cumhurbaşkanı Tatar ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanısıra Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, Başbakan Ünal Üstel, Yüksekmahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, bakanlar, konuk bakanlar, milletvekilleri, üst düzey yetkililer, askeri erkan ile diğer yetkililer, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Yavuz çıkarma plajından sporcu gençler tarafından tören alanına getirilen bayrakların Cumhurbaşkanı Tatar’a sunulmasının ardından konuşmalara geçildi.

Konuşmaların ardından resmi geçit yapılacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam