Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kültürel Miras Teknik Komitesi Latinlerin Aziz George Kilisesi ve Tuzla Camisi’ndeki Koruma çalışmalarını tamamladı

Published

on

Kültürel Miras Teknik Komitesi, Latinlerin Aziz George Kilisesi ve Tuzla Camisi’ndeki koruma çalışmalarını tamamladı.

TAK muhabirinin, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay’dan aldığı bilgiye göre, Gazimağusa’da bulunan Latinlerin Aziz George Kilisesi ve Larnaka’daki Tuzla Camisi’ndeki koruma çalışmaları sonuçlandırıldı.

Her iki eserdeki koruma çalışmalarının tamamlanması çerçevesinde bugün eserlerin bulunduğu yerde etkinlikler düzenlendi. Etkinlikler, Kültürel Miras Teknik Komitesi, çalışmaları finanse eden Kültürel Mirasın Korunması için Uluslararası İttifak (ALIPH) Vakfı ve mali destek veren Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Ofisi’nden (OSASG) yetkililer, yerel yönetim temsilcileri ve halkın katılımıyla gerçekleşti.

Tuncay, Tuzla Camii’nde yapısal güçlendirme ve duvar resimlerinin korunması, Aziz George Kilisesi’nde ise taş işçiliği ve çatı yalıtımı onarımları gerçekleştirildiğini ifade ederek, restorasyon sürecinin Eylül 2024’te başladığını ve Haziran 2025’te başarıyla tamamlandığını bilgisini verdi.

Her iki tarihi eserde ayrı ayrı düzenlenen etkinliklerde katılımcılar tarafından konuşmalar yapıldı ve eserlerin tarihi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Etkinlikte konuşma yapan Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıs Türk tarafı Eş Başkanı Ali Tuncay, ALIPH’in Gazimağusa’daki Latinlerin Aziz George Kilisesi ve Larnaka’daki Tuzla Camii’nin korunmasına verdiği desteğin, tarihsel olarak Kıbrıs adası gibi karmaşık bölgelerdeki kültürel mirası koruma misyonunu yansıtmakta olduğuna dikkati çekti.

Tuncay, bu anıtların, adanın çeşitliliğe dayanan ve iç içe geçmiş paylaşılan tarihinin hatırlatıcıları olmanın yanı sıra, diyalog, karşılıklı anlayış ve ortak sorumluluk bilincini teşvik etmeye yönelik Teknik Komite vizyonunu da yansıttığını belirtti.

Ali Tuncay, dini ve tarihsel değeri olan alanların restorasyonuna verilen desteğin, kültürel çeşitliliğe saygıyı güçlendirirken, karşılıklı güvene dayalı bir ortamın oluşmasına da katkıda bulunduğunu kaydederek, bu çabaların, kültürel mirasın insanlar arasında güçlü bir bağ kurucu ve uzun vadeli barış, uzlaşı ve iş birliğinin temeli olabileceğini bir kez daha gösterdiğini vurguladı .

ALIPH Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bariza Khiari ise; ALIPH’in, kültürel mirası koruma konusunda önemli bir rol oynadığını ve bu projede olduğu gibi, ortak çalışmalarla insanları bir araya getirmenin gücünün görüldüğüne işaret etti. Bu projeyle, iki tarafın iş birliği ile tarihi alanları yeniden canlandırıldığını ifade eden Khiari, kültürel mirasın, sadece hafızayı değil, aynı zamanda uzlaşıyı ve işbirliğini de teşvik eden bir unsur olduğunu kaydetti.

Avrupa Komisyonu’ndan Jutta Pomoell-Segurola da, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmaları sayesinde, adadaki farklı topluluklar arasında güven ve anlayış ortamı kurulduğunu belirterek, bunun gerçek bir iş birliği örneği olduğuna vurgu yaptı.

UNDP Kıbrıs Ofisi Başkanı Jakhongir Khaydarov ise, bu başarının, uzun vadeli ve güvene dayalı ortaklıkların bir sonucu olduğunu. Kültürel mirasın, diyalog ve kalıcı barış için güçlü bir platform oluşturduğunu belirtti.

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Rum tarafı Eş Başkanı Sotos Ktoris; bu projeyle, Kıbrıs’ın tarihi ve kültürel çeşitliliğinin bir kez daha kutlanmakta olunduğunu belirtti.

Ktoris, restorasyonu tamamlanan yapıların, geçmişin ve geleceğin birleşimi olduğunu ve bu eserlerdeki her taşın, adada daha barışçıl bir geleceğe olan inancı simgelediğini ifade etti.

Kültürel Miras Teknik Komitesi projeleri olan Latinlerin Aziz George Kilisesi ve Larnaka’daki Tuzla Camisindeki Koruma çalışmaları; ALIPH Vakfı tarafından finanse edilip, Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meteoroloji’den fırtınamsı rüzgar uyarısı…

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi, bu gece yarısından yarın saat 15.00’e kadar Batı Taurus’da fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.

Daireden yapılan açıklamada, bölgede kuzey ve doğu yönlerden esen olan rüzgarın zamanla şiddetini artırarak 7 kuvvetinde ve fırtınamsı rüzgar şeklinde eseceği belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis heyeti, TBMM Milli Savunma Komisyonu ile görüştü

Published

on

By

Ankara’da temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, görüşmede Komite Başkanı UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk’ün yanı sıra, Başkan Yardımcısı CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, Komite üyeleri UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük ve Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars yer aldı.

TBMM Komisyonu heyetinde ise Komisyon Başkanı Hulusi Akar, Komisyon Üyeleri Refik Özen, Uğur Bayraktar, Mehmet Özçelebi ve Abdurrahman Duşak hazır bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına verdiği çok yönlü desteğe teşekkür ederek, bu desteğin tarihî ve stratejik temellere dayandığını belirtti.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın bir işgal değil, uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük sorumluluğunun bir gereği olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu müdahale adaya barışı getirmiştir.” dedi.

Öztürk, Türkiye-KKTC ilişkilerinin yalnızca güncel gelişmelere değil, köklü tarihî bağlara dayandığını ifade ederek, “Bu dayanışmayı anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir. Parlamentolar arası iş birliğini güçlendirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar da konuşmasında, Türkiye’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki devletli çözüm vizyonuna tam destek verdiğini vurguladı.

Akar, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü belirterek, “Kıbrıs Türklerini eşit ortak olarak görmeyen bir anlayışla adil ve kalıcı çözüm mümkün değildir.” dedi. Adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğunu ifade eden Akar, bu gerçeğe dayalı bir çözümün ancak kalıcı olabileceğini söyledi.

Uluslararası toplumun artık KKTC’yi tanıması gerektiğini dile getiren Akar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve diğer uluslararası platformlarla ilişkilerin artırılmasının, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını dünyaya duyurmak açısından önemli olduğunu kaydetti.

Akar ayrıca, “Ülkenizin müreffeh yarınlara ulaşması, kendi kendine yeten bir KKTC’nin inşası için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi (OKKÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, kabulde, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz düzenledikleri Taş Ocakları Çalıştayına temsilci gönderdiği için Bakan Hüseyin Çavuş’a teşekkür etti.

Kabulde, Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de hazır bulundu.

-Çavuş: “Tarım ve doğal kaynaklar bir ülke için siyaset üzeri bir konu”

Bakan Çavuş kabulde yaptığı konuşmada, kendisinin de tarım alanından geldiğini, siyasi sorumluluk almadan önce bazı görevlerde bulunduğunu ve saha çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Çavuş, kendisine sunulan çalıştay sonuç bildirgesinin önem arz ettiğini söyledi.

Çalıştayda sunulan tüm görüş ve önerileri mutlaka okuyacağını aktaran Çavuş, söz konusu bildirgenin Bakanlık literatüründe yer almasını sağlayıp, her dönem bakanlık görevlileri tarafından erişilmesine imkân sağlayacağını da belirtti.

Çavuş açıklamasında, tarım ve doğal kaynakların bir ülke için siyaset üzeri bir konu olduğunu da vurgulayarak, bununla birlikte diğer bazı siyasilerin yazdıkları ile uygulamada yaptıkları arasında farklılıklar gözlemlediklerini ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, Orman Dairesi, Su İşleri Dairesi, Karayolları Dairesi, Jeoloji ve Maden Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, vb. kurumlarla iş birliği içinde çalışmalar yapması gerektiğini de işaret eden Çavuş, ülkede yeni bir imar planlamasının yapılmasında fayda olacağını da söyledi.

Bakan Çavuş ayrıca, siyasilerin bazı konularda üniversitelerdeki akademisyenlerinin bilgi ve tecrübelerinden yararlanması gerektiğini de aktararak, taş ocakları, çevre, tarım konularında daha fazla çalıştaylar yapılmasının ve çalıştay sonuçlarının uygulamaya geçirilmesinin önemini vurguladı.

Taş Ocakları Çalıştayının sonuç bildirgesinde çok önemli konulara dikkat çekildiğini ifade eden Çavuş, bu konuda kendinin de görüş ve önerileri olduğunu, bu doğrultuda yapılacak çalışmalara Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü olarak her zaman katkı koyacaklarını belirtti.

-Ramiz: “Çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturuldu”

OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz de kabulde, çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturulduğunu belirtti.

Ramiz, 1-Ruhsatlandırma Masası Sonuç Bildirgesi, 2-Denetleme Masası Sonuç Bildirgesi ve 3-Rehabilitasyon Masası Sonuç Bildirgesi’ni Bakan Çavuş’a takdim etti.

Sonuç Bildirgesi’nin uygulanmasında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Orman Dairesi Müdürlüğü’ne önemli görevler düştüğünü söyleyen Ramiz, Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü’nün yapacağı çalışmalarda bildirgelerde belirtilen hususlara katkı koymalarını umut ettiğini belirtti.

Ramiz, Türkiye’de Taş Ocakları, Enerji Bakanlığı ve Orman Dairesi uygulamalarının Kuzey Kıbrıs’a göre daha büyük bir coğrafyada olabildiğince kontrollü bir şekilde yönetildiğini ifade ederek, Türkiye’de Taş Ocakları ile ilgili yapılan bazı çalışmalardan Bakanlık aracılığıyla destek alınabileceğini de belirtti.

– Lesinger: “Bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz”

Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de konuşmasında, çalıştay öncesinde Taş Ocaklarının bulunduğu bir belediye bölgesine gittiğini, siyasi parti ismi belirtmeksizin o belediyede yerleşik insanların bazılarıyla konuştuğunu ve taş ocakları hakkında bazı şikayetleri gözlemlediğini belirtti.

Lesinger, çalıştayda bazı akademik öneriler sunduğunu ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Kabulde Refet Ramiz ayrıca, Bakan Çavuş ve Orman Dairesi Müdürlüğü yetkililerini düzenleyecekleri 2’nci çalıştaya katkı/katılım sağlamak için davet etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam