Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

LAÜ tarım fakültesi akademisyenlerinin yeni makalesi Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisinde yayınlandı

Published

on

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Atilla Aşkın ve Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. İbrahim Kahramanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Serhat Usanmaz, Yrd. Doç. Dr. Turgut Alas, Yrd. Doç. Dr. Murat Helvacı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Volkan Okatan ve yabancı akademisyenler Prof. Dr. Chunpeng Wan, Prof. Dr. Chuying Chen ve Prof. Dr. Kannan R.R. Rengasamy ile birlikte hazırladıkları “Hasat sonrası işleme ile COVID-19 salgını sırasında meyve ve sebzelerin güvenliğini ve güvencesini artırma” başlıklı makaleleri “Critical Reviews in Food Science and Nutrition” dergisinde yayınlandı.

Yayın ile ilgili bilgi veren Kahramanoğlu yaptığı açıklamada, araştırmanın çıkış noktasının pandemi döneminde üretimde ve gıda güvencesinde yaşanan sıkıntılar olduğunu belirtti. Kahramanoğlu ayrıca, üretimde yaşanan sıkıntılar neticesinde birçok ülke “önce kendi vatandaşları” diyerek ihracatta bazı kısıtlamalara gittiklerini, buna ilaveten yaşanan kapanmalar nedeniyle gıda güvencesinin tehlikeye girdiğini kaydetti.

Bunun neticesinde iki önemli hedefin ortaya çıktığını belirten Kahramanoğlu, bunların üretimde kendi kendine yeterliliğin sağlanması ve hasat sonrası gıda kayıplarının azaltılması olduğunun altını çizdi. Makale hakkında kısa bilgiler veren Kahramanoğlu şunları kaydetti:
Dünya, onlarca yıldır gıda güvensizliği sorunuyla mücadele ediyor ve öyle görünüyor ki gıda güvensizliği gelecekte de dünyanın en önemli sorunu olmaya devam edecektir. Pandemi dönemi, yıllardır varolan bu sorun insanoğlu tarafından daha net bir şekilde anlaşılmasını sağladı. Son verilere göre, 1950’lerden günümüze, son 70 yılda insan nüfusu 3 kattan fazla arttı. Meyveler, sebzeler, tahıllar ve kök bitkileri de dahil olmak üzere birincil bahçe bitkileri ve tarla bitkileri, dünyadaki insanların gıda arzının (kg/kişi/yıl) yaklaşık %70’ini oluşturuyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre dünyadaki insan nüfusu 2050 yılına kadar 10-11 milyara ulaşacaktır. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre 2050 yılında dünya nüfusunu besleyebilmek için günümüzde üretilen meyve ve sebze miktarının %48-54, tahıl miktarının ise %39-56 oranında artırılması gerekecektir. Özellikle azalan su kaynakları, çoraklaşan/yapılaşan topraklar, zarar gören biyolojik çeşitlilik ve diğer sorunlar nedeniyle ise verimde artış yerine azalma görülmektedir.
Diğer yandan, insanların gıda talebi (istekleri), insanların gerçek ihtiyaçlarından önemli ölçüde farklılık gösterir ve esas olarak medya tarafından yönlendirilir. Son araştırmalar, sosyal medyanın ve sosyal onayla ilgili normların, tüketicilerin satın alma ve yeme davranışlarını önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Bu aynı zamanda ülkelerin geliri ve statüsü ile de yakından ilgilidir. Bir yanda dünya çapında yaklaşık 800 milyon insanın açlık çektiği tahmin edilirken, aynı zamanda farklı ülkelerdeki yaklaşık aynı sayıda insanın fazla kilolu veya obez olduğu tahmin edilmektedir. Ülkelerin toprak ve iklim koşullarının farklı olduğu ve dünyadaki gıda arzının esas olarak uluslararası ticaret tarafından kontrol edildiği de iyi bilinmektedir. Dolayısıyla hem tüketim hem de üretim kalıpları gıda güvenliğinin temel belirleyicileri arasındadır.
Bu koşullar altında, ülkelerin bitkisel üretimi artırılamıyorsa veya stres altındaysa, en iyi alternatifleri, tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi, yenilebilir yabani bitkilerin tüketime dahil edilmesi ve depolanabilirliğin iyileştirilmesi olarak belirtebilir.
Kahramanoğlu çalışma ile ilgili son olarak şunlara değindi: COVID-19 salgını 2020-2021 döneminde dünya ekonomisine zarar verdi, hanelerin satın alma gücünü azalttı, uluslararası hareketleri ve ticareti (gıda ürünleri dahil) kısmen kısıtladı ve bitkisel üretime zarar verdi. Bu, gıda işinde belirsizliğe ve gıda arz şoklarına neden oldu. Bazı bilim insanlarına, iş insanlarına ve politikacılara göre bu durum, doğal ekosistemlerin zarar görmemesi için sürdürülebilir önlemlere odaklanarak yaşam tarzını değiştirmesi için insanlık için bir öncü ve uyarıdır. Bu makale, COVID-19 pandemisinin bitkisel üretim üzerindeki önemli etkilerine ve bazı önleyici tedbirlere odaklanmıştır. Meyve ve sebzelerin hasat sonrası kayıplarının gelişmiş ülkelerde %10-15 civarında, gelişmekte olan ülkelerde ise %20-40 civarında olduğu, bazı özel mahsullerde daha yüksek olduğu bilimsel olarak doğrulanmıştır. Bu kayıpları azaltmak, doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı da azaltmak için COVID-19 salgını ve geleneksel koşullar sırasında dünyanın gıda arzı şoklarıyla mücadele etmesine de yardımcı olacaktır.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

CTP Genel Başkanı Erhürman Avrupa Komisyonu yetkilisi Bertezzolo ile görüştü

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Avrupa Komisyonu Bölgesel ve Kentsel Politikalar Genel Müdürlüğü, Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo’yu kabul etti.

CTP’den verilen bilgiye göre, görüşme Parti Genel Merkezi’nde yer aldı. Görüşmede CTP Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros ve Avrupa Komisyonu Kıbrıs Destek Ofisi Müdürü Stefan Simosas da hazır bulundu

Erhürman ile Bertezzolo Kıbrıs sorunu, mülkiyet sorunları, karma evliliklerden doğan çocukların vatandaşlık konuları, enterkonnekte elektrik bağlantı projeleri ve BM’nin çözüm çabalarıyla ilgili görüş alış verişinde bulunuldu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nu kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ile Federasyon’a bağlı dernek temsilcilerini kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde yer alan kabulde konuşan Federasyon Başkanı Derviş Yücetürk, Engelliler Haftası dolayısıyla nezaket ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade ederek, sosyal ve ekonomik olarak taleplerini içeren dosyayı Tatar’a takdim etti.

Engelli Dairesi kurulmasının şart olduğunu ifade eden Yücetürk, istihdam konusunda da gerekli adımların atılmasını beklediklerini belirtti.

Engelsiz Yaşam Evi’nin de arzu ettiklerini noktada olmadığını belirten Yücetürk, esas amacın yaşam boyu yatılı hizmet olduğunu anlattı. Yücetürk, engellilerin, ulaşım, sosyal yardım, yasa, taleplerini sıraladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, devletin yeni simgesi olan Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde Federasyon yetkililerini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Tatar, her zaman engelli bireylere önem verdiğini, dertlerinin sıkıntılarının kendi sıkıntıları dertleri olduğunu ifade ederek, devlet olarak görevlerinin engelli bireylerin mutlu bir yaşam sürdürmesi olduğunu kaydetti.

İstihdamın yasaların ön gördüğü şekilde yapılması gerektiğini, yasal, sosyal yaşam, ekonomik yaşam koşullarının korunması gerektiğini ifade eden Tatar, engelli bireylere devletin her alanda destek verdiğini söyledi.

Öğretmenlerin de desteğine fedakarlığına teşekkür eden Tatar, engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için devlet olarak çalıştıklarını anlattı.

Tatar, ülkede 6 bin 500 civarı engelli olduğunu ve aileleri ile birlikte 30 bine ulaşan kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını, imkanlar dahilinde de sorunları çözmek için yoğun çalışmalar yapıldığını belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

LTB, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı geniş kapsamlı bir programla kutlayacağını açıkladı

Published

on

By

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı bu yıl Lefkoşalı gençlerin dahil olacağı Lefkoşa, Bursa ve Gaziantep’i kapsayacak sportif, sosyal ve kültürel etkinliklerden oluşan geniş kapsamlı bir programla kutlayacağını açıkladı.

LTB’den yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa’nın kardeş kenti Gaziantep’in organizasyonunda düzenlenecek ve 8 ülkeden toplam 100 genç öğrencinin katılacağı 7 günlük Gaziantep Uluslararası Kardeş Şehirler Gençlik Kampı’na Beal ve 20 Temmuz Fen Lisesi’nden 10 öğrenci, 2 öğretmen ve 2 belediye görevlisinden oluşan Lefkoşa kafilesi de katılacak.

-Harmancı

LTB Başkanı Mehmet Harmancı kafile ile görüşmesinde hem Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e Lefkoşalıların selamını iletti ve gençlerin çok zengin tarihi olan ve çok kültürlü geçmişi ile bilinen başkent Lefkoşa’yı birçok ülkeden gençlerin katılacağı uluslararası kampta en iyi şekilde temsil edeceklerine olan inancını dile getirdi.

-Lefkoşa Voleybol Akademi Spor Kulübü Derneği, Bursa’daki uluslararası turnuvaya katılacak

Diğer yandan LTB Spor Kulübü’nü temsilen Lefkoşa Voleybol Akademi Spor Kulübü Derneği 16-19 Mayıs tarihleri arasında takım koçu Kemal Moral’ın yönetiminde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehirleri arasında düzenlediği U16 Kız Voleybol Turnuvası’na katılmak üzere adadan ayrıldı.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, takımın son antremanına katılarak, genç voleybolculara uluslararası turnuvada başarılar diledi ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na denk gelen maçların anlamlı olduğuna vurgu yaptı.

-Lefkoşa’da da 19 Mayıs coşkusu bisiklet ve sokak basketbolu ile yaşanacak

Başkent Lefkoşa’da 15 ve 16 Mayıs’ta LTB, Milli Eğitim Bakanlığı ve Basketbol Federasyonu organizasyonunda 3X3 Ortaokul ve Liseler Arası Basketbol Turnuvası yaşanacak. İki günlük turnuva Merkez Lefkoşa’da yer alacak.

LTB Spor Kulübü ile K.T. Bisiklet Federasyonu iş birliğinde Yıldız B Bisiklet Yarışı ise 18 Mayıs Pazar günü saat 08.00’de Kermiya’daki Mor Çember’den başlayacak ve yıldız bisikletçilerin katılımıyla belirlenen güzergah koşulduktan sonra yine Mor Çember’de son bulacak.

Devamını Oku

Trending

Reklam