Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

LAÜ tarım fakültesi akademisyenlerinin yeni makalesi Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisinde yayınlandı

Published

on

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Atilla Aşkın ve Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. İbrahim Kahramanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Serhat Usanmaz, Yrd. Doç. Dr. Turgut Alas, Yrd. Doç. Dr. Murat Helvacı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Volkan Okatan ve yabancı akademisyenler Prof. Dr. Chunpeng Wan, Prof. Dr. Chuying Chen ve Prof. Dr. Kannan R.R. Rengasamy ile birlikte hazırladıkları “Hasat sonrası işleme ile COVID-19 salgını sırasında meyve ve sebzelerin güvenliğini ve güvencesini artırma” başlıklı makaleleri “Critical Reviews in Food Science and Nutrition” dergisinde yayınlandı.

Yayın ile ilgili bilgi veren Kahramanoğlu yaptığı açıklamada, araştırmanın çıkış noktasının pandemi döneminde üretimde ve gıda güvencesinde yaşanan sıkıntılar olduğunu belirtti. Kahramanoğlu ayrıca, üretimde yaşanan sıkıntılar neticesinde birçok ülke “önce kendi vatandaşları” diyerek ihracatta bazı kısıtlamalara gittiklerini, buna ilaveten yaşanan kapanmalar nedeniyle gıda güvencesinin tehlikeye girdiğini kaydetti.

Bunun neticesinde iki önemli hedefin ortaya çıktığını belirten Kahramanoğlu, bunların üretimde kendi kendine yeterliliğin sağlanması ve hasat sonrası gıda kayıplarının azaltılması olduğunun altını çizdi. Makale hakkında kısa bilgiler veren Kahramanoğlu şunları kaydetti:
Dünya, onlarca yıldır gıda güvensizliği sorunuyla mücadele ediyor ve öyle görünüyor ki gıda güvensizliği gelecekte de dünyanın en önemli sorunu olmaya devam edecektir. Pandemi dönemi, yıllardır varolan bu sorun insanoğlu tarafından daha net bir şekilde anlaşılmasını sağladı. Son verilere göre, 1950’lerden günümüze, son 70 yılda insan nüfusu 3 kattan fazla arttı. Meyveler, sebzeler, tahıllar ve kök bitkileri de dahil olmak üzere birincil bahçe bitkileri ve tarla bitkileri, dünyadaki insanların gıda arzının (kg/kişi/yıl) yaklaşık %70’ini oluşturuyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre dünyadaki insan nüfusu 2050 yılına kadar 10-11 milyara ulaşacaktır. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre 2050 yılında dünya nüfusunu besleyebilmek için günümüzde üretilen meyve ve sebze miktarının %48-54, tahıl miktarının ise %39-56 oranında artırılması gerekecektir. Özellikle azalan su kaynakları, çoraklaşan/yapılaşan topraklar, zarar gören biyolojik çeşitlilik ve diğer sorunlar nedeniyle ise verimde artış yerine azalma görülmektedir.
Diğer yandan, insanların gıda talebi (istekleri), insanların gerçek ihtiyaçlarından önemli ölçüde farklılık gösterir ve esas olarak medya tarafından yönlendirilir. Son araştırmalar, sosyal medyanın ve sosyal onayla ilgili normların, tüketicilerin satın alma ve yeme davranışlarını önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Bu aynı zamanda ülkelerin geliri ve statüsü ile de yakından ilgilidir. Bir yanda dünya çapında yaklaşık 800 milyon insanın açlık çektiği tahmin edilirken, aynı zamanda farklı ülkelerdeki yaklaşık aynı sayıda insanın fazla kilolu veya obez olduğu tahmin edilmektedir. Ülkelerin toprak ve iklim koşullarının farklı olduğu ve dünyadaki gıda arzının esas olarak uluslararası ticaret tarafından kontrol edildiği de iyi bilinmektedir. Dolayısıyla hem tüketim hem de üretim kalıpları gıda güvenliğinin temel belirleyicileri arasındadır.
Bu koşullar altında, ülkelerin bitkisel üretimi artırılamıyorsa veya stres altındaysa, en iyi alternatifleri, tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi, yenilebilir yabani bitkilerin tüketime dahil edilmesi ve depolanabilirliğin iyileştirilmesi olarak belirtebilir.
Kahramanoğlu çalışma ile ilgili son olarak şunlara değindi: COVID-19 salgını 2020-2021 döneminde dünya ekonomisine zarar verdi, hanelerin satın alma gücünü azalttı, uluslararası hareketleri ve ticareti (gıda ürünleri dahil) kısmen kısıtladı ve bitkisel üretime zarar verdi. Bu, gıda işinde belirsizliğe ve gıda arz şoklarına neden oldu. Bazı bilim insanlarına, iş insanlarına ve politikacılara göre bu durum, doğal ekosistemlerin zarar görmemesi için sürdürülebilir önlemlere odaklanarak yaşam tarzını değiştirmesi için insanlık için bir öncü ve uyarıdır. Bu makale, COVID-19 pandemisinin bitkisel üretim üzerindeki önemli etkilerine ve bazı önleyici tedbirlere odaklanmıştır. Meyve ve sebzelerin hasat sonrası kayıplarının gelişmiş ülkelerde %10-15 civarında, gelişmekte olan ülkelerde ise %20-40 civarında olduğu, bazı özel mahsullerde daha yüksek olduğu bilimsel olarak doğrulanmıştır. Bu kayıpları azaltmak, doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı da azaltmak için COVID-19 salgını ve geleneksel koşullar sırasında dünyanın gıda arzı şoklarıyla mücadele etmesine de yardımcı olacaktır.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

BRTK Müdürü Özkurt BRTK’nın 61. kuruluş yıldönümü için mesaj yayımladı:“Mensubu olmaktan her zaman gurur duyduğum BRTK’nın 61’inci yaşı kutlu olsun”

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) kamu yayıncılığı sorumluluğu ve doğruluk ilkesiyle, Kıbrıs Türk halkının sesini dünya genelinde duyurmayı sürdürdüğünü söyledi.

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Müdürü Meryem Özkurt, kurumun 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Özkurt mesajında, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun, Kıbrıs Türk halkının sesini duyurmak ve haklarını savunmak amacıyla, 25 Aralık 1963’te Bayrak Radyosu olarak yayın hayatına başladığını söyledi.

Rum saldırılarının yoğunlaştığı ve 21 Aralık 1963 Olayları’nın hemen ardından “bayrak, bayrak, bayrak” anonsuyla halka moral kaynağı olan Bayrak Radyosu’nun, Kıbrıs Türk toplumunun sesini dünyaya duyurmak için bir gereklilik olarak doğduğunu kaydeden Meryem Özkurt, zamanla tek radyo kanalından 6 radyo ve 3 televizyon kanalına dönüşerek büyüdüğünü anlattı.

Kurum Müdürü Özkurt mesajında, “Bugün, web sitesi üzerinden günde ortalama 10 bin kullanıcıya doğru ve hızlı haber sunmaktadır. Dijital medya ve sosyal medyanın etkisiyle yanıltıcı haberlerin yayılması giderek hızlanmış ve doğru bilgiye ulaşmak daha da zorlaşmıştır. Ancak, BRTK kamu yayıncılığı sorumluluğu ve doğruluk ilkesiyle hareket ederek, Kıbrıs Türk halkının sesini dünya genelinde duyurmayı sürdürmektedir. Gelişen teknolojiyi kullanarak etik ve tarafsız habercilik anlayışıyla, KKTC’nin tanıtımına katkıda bulunan BRTK, halkın doğru bilgiye ulaşması adına çalışmalarına aynı disiplin ve sorumlulukla devam etmektedir. Mensubu olmaktan her zaman gurur duyduğum Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun 61. yaşı kutlu olsun” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

BRTK Yönetim Kurulu Başkanı Tokel, BRTK’nın 61. Kuruluş yıldönümünü kutladı

Published

on

By

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nın 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile mesaj yayımladı.

Tokel mesajında, Kıbrıs Türk Halkı’nın özgür ve gür sesi olan, günümüzde Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılan eski Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı Binası’nın garajından 25 Aralık 1963 günü yayılan ve “Bayrak, Bayrak, Bayrak, Burası Kıbrıs Türk Mücahidinin Sesi” anonsu ile başlayan destansı yürüyüşle, varoluş mücadelesinin adada ve dünyada yankılanan sesi haline dönüşen Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun bugün 61 yaşında oduğunu söyledi.

“Adını, gökyüzünde dalgalanan bayraklarımızdan alan bu müstesna Kurum, 61 yıllık köklü ve güçlü geçmişi ile tarihin kendine yüklediği misyona bağlı olarak, Kıbrıs Türk kimliğinin, kültürünün ve bizi biz yapan tüm değerlerin bayrak taşıyıcısı olmaya devam etmiştir” diyen Tokel, BRTK Yönetim Kurulu olarak en temel hedeflerinin kurumu, bu köklü geçmişine güçlü bir de gelecek eklemek olduğunu vurguladı.

Mesajında, bu hedef doğrultusunda, Kurumun yasal, yapısal ve teknolojik dönüşümünü gerçekleştirebilmesi, güvenilir, hızlı ve özgün içerikleri ile halkın sesini ve sözünü yeni iletişim eko-sistemi içerisinde bulunan tüm mecralardan dünyaya duyurabilmesi ve etkili bir yayın kaynağı olabilmesi adına gerekli adımları atıkleriniğ dile getiren Tokel, “Çünkü biliyoruz ki; Kıbrıs Türk Halkı’nın milli, sosyal ve kültürel değerlerini, ulusumuzun hak ve çıkarlarını savunmak, halkın doğru ve güvenilir habere erişimini sağlamak, kamuoyunu dezenformasyon ve manipülasyonlara karşı koruyarak, devletimiz ve milletimizin sesinin dünyaya güçlü bir şekilde duyurulması adına çağı yakalamak ve yeni medya düzeni içerisindeki güçlü yerimizi almak şarttır. İnançlıyız, kararlıyız ve umut doluyuz” dedi.

Özdemir Tokel, Kıbrıs Türk Halkı’nın medyadaki özü, gözü, sesi, sözü ve gücü olma misyonunu hep önde tutarak, devleti ve halkı temsil ettiğini asla unutmayan, ortak milli, kültürel ve sosyal değerlerden ödün vermeyen, gündem olan değil gündem yaratan, tepki yaratan değil etki yaratan, hem gündemi izleyen hem de gündemi belirleyen, gözü halkına, yüzü dünyaya dönük, erişen ve erişilen, sesi ve sözü her yerde, her platformda duyulan, saygı duyan, saygı duyulan, halka kapıları açık, halkın kapılarını açtığı BRT’yi güçlü yarınlara birlikte taşıyacaklarını da kaydederek, “Bu vesileyle; Kurum’umuzun 61’nci kuruluş yıl dönümünü şahsım ve Yönetim Kurulu’muz adına bir kez daha kutluyor, 61 yıllık tarihinde Kurum’a emek veren herkese minnet duygularımızı iletiyor, aramızdan ayrılanların aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyor, BRT’nin tüm basın emekçilerine ve yöneticilerine en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

TAK Müdürü ve YK Başkanı, BRTK’nın 61 yaşını kutladı

Published

on

By

Türk Ajansı Kıbrıs Müdürü Fehmi Gürdallı ve Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Akkurt da BRTK’nın 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile BRTK Müdürü Meryem Özkurt ve Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel’e kutlama mesajı gönderdi.

Türk Ajansı Kıbrıs Müdürü Fehmi Gürdallı ve Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Akkurt da BRTK’nın 61’inci kuruluş yıldönümü dolayısı ile BRTK Müdürü Meryem Özkurt ve Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel’e gönderdikleri ortak kutlama mesajında, kurumun 61’inci kuruluş yıldönümünü, Türk Ajansı Kıbrıs adına kutladılar.

Mesajda, “Kamu yayıncısı olarak BRT, Kıbrıslı Türklerin aynı zamanda görsel hafızasıdır ve halkın haber alma özgürüğünün sağlanmasında hayati önem taşımaktadır. Değişen ve dönüşen medya, BRT gibi kamu kurumlarına olan ihtiyacı azaltmamış, aksine artırmıştır. BRT gibi köklü kurumlar, dezenformasyon çağında halkın doğru haber için en temel kaynaklarından biridir ve olmaya devam edecektir. Bu vesileyle çalışmalarınızı tebrik eder, başarılarınızın devamını dileriz” denildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam