Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

LAÜ tarım fakültesi akademisyenlerinin yeni makalesi Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisinde yayınlandı

Published

on

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Atilla Aşkın ve Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. İbrahim Kahramanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Serhat Usanmaz, Yrd. Doç. Dr. Turgut Alas, Yrd. Doç. Dr. Murat Helvacı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Volkan Okatan ve yabancı akademisyenler Prof. Dr. Chunpeng Wan, Prof. Dr. Chuying Chen ve Prof. Dr. Kannan R.R. Rengasamy ile birlikte hazırladıkları “Hasat sonrası işleme ile COVID-19 salgını sırasında meyve ve sebzelerin güvenliğini ve güvencesini artırma” başlıklı makaleleri “Critical Reviews in Food Science and Nutrition” dergisinde yayınlandı.

Yayın ile ilgili bilgi veren Kahramanoğlu yaptığı açıklamada, araştırmanın çıkış noktasının pandemi döneminde üretimde ve gıda güvencesinde yaşanan sıkıntılar olduğunu belirtti. Kahramanoğlu ayrıca, üretimde yaşanan sıkıntılar neticesinde birçok ülke “önce kendi vatandaşları” diyerek ihracatta bazı kısıtlamalara gittiklerini, buna ilaveten yaşanan kapanmalar nedeniyle gıda güvencesinin tehlikeye girdiğini kaydetti.

Bunun neticesinde iki önemli hedefin ortaya çıktığını belirten Kahramanoğlu, bunların üretimde kendi kendine yeterliliğin sağlanması ve hasat sonrası gıda kayıplarının azaltılması olduğunun altını çizdi. Makale hakkında kısa bilgiler veren Kahramanoğlu şunları kaydetti:
Dünya, onlarca yıldır gıda güvensizliği sorunuyla mücadele ediyor ve öyle görünüyor ki gıda güvensizliği gelecekte de dünyanın en önemli sorunu olmaya devam edecektir. Pandemi dönemi, yıllardır varolan bu sorun insanoğlu tarafından daha net bir şekilde anlaşılmasını sağladı. Son verilere göre, 1950’lerden günümüze, son 70 yılda insan nüfusu 3 kattan fazla arttı. Meyveler, sebzeler, tahıllar ve kök bitkileri de dahil olmak üzere birincil bahçe bitkileri ve tarla bitkileri, dünyadaki insanların gıda arzının (kg/kişi/yıl) yaklaşık %70’ini oluşturuyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre dünyadaki insan nüfusu 2050 yılına kadar 10-11 milyara ulaşacaktır. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre 2050 yılında dünya nüfusunu besleyebilmek için günümüzde üretilen meyve ve sebze miktarının %48-54, tahıl miktarının ise %39-56 oranında artırılması gerekecektir. Özellikle azalan su kaynakları, çoraklaşan/yapılaşan topraklar, zarar gören biyolojik çeşitlilik ve diğer sorunlar nedeniyle ise verimde artış yerine azalma görülmektedir.
Diğer yandan, insanların gıda talebi (istekleri), insanların gerçek ihtiyaçlarından önemli ölçüde farklılık gösterir ve esas olarak medya tarafından yönlendirilir. Son araştırmalar, sosyal medyanın ve sosyal onayla ilgili normların, tüketicilerin satın alma ve yeme davranışlarını önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Bu aynı zamanda ülkelerin geliri ve statüsü ile de yakından ilgilidir. Bir yanda dünya çapında yaklaşık 800 milyon insanın açlık çektiği tahmin edilirken, aynı zamanda farklı ülkelerdeki yaklaşık aynı sayıda insanın fazla kilolu veya obez olduğu tahmin edilmektedir. Ülkelerin toprak ve iklim koşullarının farklı olduğu ve dünyadaki gıda arzının esas olarak uluslararası ticaret tarafından kontrol edildiği de iyi bilinmektedir. Dolayısıyla hem tüketim hem de üretim kalıpları gıda güvenliğinin temel belirleyicileri arasındadır.
Bu koşullar altında, ülkelerin bitkisel üretimi artırılamıyorsa veya stres altındaysa, en iyi alternatifleri, tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi, yenilebilir yabani bitkilerin tüketime dahil edilmesi ve depolanabilirliğin iyileştirilmesi olarak belirtebilir.
Kahramanoğlu çalışma ile ilgili son olarak şunlara değindi: COVID-19 salgını 2020-2021 döneminde dünya ekonomisine zarar verdi, hanelerin satın alma gücünü azalttı, uluslararası hareketleri ve ticareti (gıda ürünleri dahil) kısmen kısıtladı ve bitkisel üretime zarar verdi. Bu, gıda işinde belirsizliğe ve gıda arz şoklarına neden oldu. Bazı bilim insanlarına, iş insanlarına ve politikacılara göre bu durum, doğal ekosistemlerin zarar görmemesi için sürdürülebilir önlemlere odaklanarak yaşam tarzını değiştirmesi için insanlık için bir öncü ve uyarıdır. Bu makale, COVID-19 pandemisinin bitkisel üretim üzerindeki önemli etkilerine ve bazı önleyici tedbirlere odaklanmıştır. Meyve ve sebzelerin hasat sonrası kayıplarının gelişmiş ülkelerde %10-15 civarında, gelişmekte olan ülkelerde ise %20-40 civarında olduğu, bazı özel mahsullerde daha yüksek olduğu bilimsel olarak doğrulanmıştır. Bu kayıpları azaltmak, doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı da azaltmak için COVID-19 salgını ve geleneksel koşullar sırasında dünyanın gıda arzı şoklarıyla mücadele etmesine de yardımcı olacaktır.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Gazimağusa-Karpaz anayolundaki trafik kazasında can kaybı

Published

on

By

Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre 16.06.2025 tarihinde, Gazimağusa-Karpaz Anayolu’nun 16-17’inci kilometreleri arasında, Bahçeler Kavşağı’nda meydana gelen trafik kazası sonucu ağır yaralanan PM 439 plakalı araç sürücüsü HASAN KEBAPCI (E-69), tedavi görmekte olduğu Gazimağusa Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Servisinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayarak 02.07.2025 tarihinde saat 17:00’de yaşamını yitirmiştir.

Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar , Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov ile görüştü ​

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan temasları kapsamında, Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov ile makamında bir araya geldi. Oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede, Azerbaycan’da her zaman gördüğümüz misafirperverlik için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan’ın şahsına gösterdiği yakın ilginin KKTC Devleti ve Kıbrıs Türk Halkına verilen değerin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

KKTC’nin gelişmiş turizm, yüksek öğrenim, inşaat ve emlak sektörleri ve tam teşekküllü havalimanı ve limanlarıyla başta kardeş ülke Azerbaycan ve Türk Dünyasının diğer ülkelerine önemli fırsatlar sunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, iki ülke arasında turist ve öğrenci akışının belirgin bir şekilde artması ve emlak ve diğer sektörlerde yatırım ve finansmanın en üst düzeye yönelik çıkmasına yönelik işbirliğinin gelişmesi için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğumuzu ifade etti.

​Başbakan Asadov, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı Azerbaycan’da görmekten duydukları mutluluğu ifade ederek KKTC’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Azerbaycan Devleti ve Halkının her zaman KKTC’nin yanında yer aldığını vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in “bizim tek ailemiz vardır o da Türk Dünyasıdır” ifadesinin altını çizen Başbakan Asadov KKTC’nin stratejik önemine ve KKTC ile Azerbaycan arasında her geçen gün artan diplomatik, ekonomik ve sosyal ilişkilerin öneminin altını çizdi.

Görüşmede ayrıca, iki ülke arasında ekonomik ve kurumsal iş birliği imkanları da ele alınarak, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nda (EİT) gözlemci statüsünde yer almasının önemi ve Cumhurbaşkanı Tatar’ın Hankendi’nde düzenlenecek EİT 17. Zirvesi’ne katılımı da değerlendirildi.

Görüşmede, KKTC Bakü Temsilcisi Büyükelçi Ufuk Turganer, KKTC Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı Gökhan Güler ve Cumhurbaşkanlığı Dış Basın Sorumlusu Kerem Haser de hazır bulundu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Bakan Oğuz, TC Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum ile görüştü

Published

on

By

Temaslarda bulunmak üzere Ankara’da bulunan İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile bir araya geldi.

Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Oğuz ve beraberindeki heyeti ağırlayarak, ortak projelerdeki son durumu ele aldıklarını belirtti.

Türkiye’de yıllardır başarıyla uygulanan ve KKTC’de yeni dönemi açacak olan dijital tapu sistemini Kıbrıs’a taşıdıklarını anımsatan Kurum, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile taşınmaz işlemlerini çok daha hızlı gerçekleştirecek KKTC tapu kadastro bilgi sistemi TAKBİS’i devreye aldıklarını ifade etti.

Taşınmaz bilgilerine mobil şekilde kolayca erişilmesi için parsel sorgu sistemini hayata geçirdiklerini aktaran Kurum, şunları kaydetti:

“Hava çekimlerini tamamlayarak KKTC’nin 3 boyutlu geleceğini çizmeye başladık. Tüm şehirlerimizin dijital ikizlerini çıkararak, şehirlerimizi afetlere karşı hazırlayacak her türlü simülasyonu yapacak altyapıyı kuruyoruz. Atık yönetimi konusunda da desteğimizi sürdürüyor, Sıfır Atık prensibiyle atıkların tamamını bertaraf etmeyi hedefliyoruz. Hizmetlerimizle tam bağımsız KKTC’nin mührünü adaya vurmayı sürdüreceğiz.”

Devamını Oku

Trending

Reklam