Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Londra’da Kıbrıs Türkleri, “Kanlı Noel” katliamının yıl dönümünde anma töreni düzenledi

Published

on

 

İngiltere’nin başkenti Londra’da, EOKA terör örgütü militanları tarafından 21 Aralık 1963’te Kıbrıs Türklerine yönelik başlatılan ve tarihe “Kanlı Noel” olarak geçen katliamın yıl dönümünde anma töreni düzenlendi.

Başkentteki Kıbrıs Rum Kesimi Yüksek Komiserliği önünde toplanan Kıbrıslı Türkler, Rumların Kıbrıs‘ta gerçekleştirdiği “Kanlı Noel” katliamının 58’inci yıl dönümünde saldırıda şehit düşenleri anmak için mum yaktı ve hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını sergiledi. Şehitlerin fotoğraflarına bakarak dua eden yakınları, tören sırasında duygusal anlar yaşadı.

 

– “Bu, biz Kıbrıslı Türkler için çok büyük bir acıdır”

İngiltere’deki Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Ayşe Osman, törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum Kesimi Yüksek Komiserliği binası önünde şehitleri anmak için toplandıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Üzüntü içerisindeyiz. Bu dönemde bütün Hristiyanların kutlamış olduğu Christmas’ta biz hüzünle şehitlerimizi anıyoruz ki bu çok üzücüdür, bilhassa ailelerine. Bugün halen cesetleri bulunmayan vatandaşlarımızın bu şekilde katledilmesi, kanlı Noel olarak anılmaktadır. Tarihte böyle kayıtlıdır, böyle geçiyor. Bu, biz Kıbrıslı Türkler için çok büyük bir acıdır. Bunu tekraren böyle her 21 Aralık’ta yaşamak da toplumumuza çok büyük bir hüzün vermektedir.”

Osman, şehitlerin sayesinde Kıbrıslı Türklerin bugün topraklarında huzur içinde yaşadığını dile getirdi.

– “Halen daha onun bedenini bulamadık, cesedini gömemedik”

Kanlı Noel katliamı şehitlerinden Cahit Lütfüoğlu’nun akrabası Azize Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lütfüoğlu’nun 1 Ocak 1964’te şehit olduğunu anımsatarak “Bugüne kadar halen daha onun bedenini bulamadık, cesedini gömemedik.” dedi.

Şehit Lütfüoğlu’nun o dönem eski Erenköy’de yer alan köyünü koruduğunu anlatan Solmaz, Kıbrıslı Rum askerlerin köye giden yolu kapattığını, gıda ve ilaç girmesine engel olduğunu ifade etti. Solmaz, “Yiyecekleri yoktu. Kendisi o riski alarak ailesine bir şeyler almak için köyden çıktı ama hiç geri dönmedi. Onun geri gelmesine izin vermediler. Bugüne kadar cesedi bulunmadı. Onu bugün anıyoruz.” dedi.

Törenin ardından Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Başkanı Osman, hazırladıkları bir mektubu Rum Kesimi Yüksek Komiserliğine bıraktı. Ayşe Osman, mektupta, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) kendi halkına ve dünyaya Kıbrıs meselesi hakkında gerçeği söylemeye davet ettiğini belirtti.

 

 

AA/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Almanya’da bıçaklı saldırı: Biri bebek 2 kişi yaşamını yitirdi

Published

on

By

Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Aschaffenburg kentinde sokakta düzenlenen bıçaklı saldırıda biri bebek 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Yerel basındaki haberlere göre, Aschaffenburg’daki Schöntal Park bölgesinde bulunan sokakta 1 kişi bıçakla etrafına saldırdı.

Saldırıda, 2 ve 41 yaşındaki iki kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi ağır yaralandı.

Yaralılar, olay yerine gelen ekiplerce hastaneye sevk edildi.

Saldırının ardından gözaltına alınan Afganistan vatandaşı 28 yaşındaki kişinin, geçmişte psikolojik sorunları olduğu iddia edildi.

Saldırının nedenini araştıran polis, bölge sakinleri için bir tehlikenin söz konusu olmadığını belirtti.

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann’ın, Münih’ten Aschaffenburg’a doğru gittiği de bildirildi.

Devamını Oku

Dünya

BM: Gazze halkı insani yardımlara muhtaç olmak istemiyor, çalışmak istiyor

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Özel Koordinatörlük Ofisi (UNSCO) İnsani Koordinatörü Muhannad Hadi, Gazze halkının insani yardımlara bağımlı olmak yerine çalışmak istediğini ve erken toparlanmaya hazır olduğunu bildirdi.

Hadi, video konferans yoluyla bağlanarak BM’deki gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hem BM’deki 35 yıllık meslek hayatı boyunca hem de 7 Ekim 2023’ün ardından birçok kez Gazze’ye gittiğini ama bu sabah yaptığı ziyaretin çok farklı olduğunu aktaran Hadi, “Bu sefer, son 15 ayda Gazze’ye yaptığım girişlerden tamamen farklıydı. Karşılaştığım insanların tavırları farklıydı. İnsanların hareket etmeye başladığını, bazılarının ise doğdukları yerlere geri döndüğünü görmek beni çok mutlu etti. Sokaklarda insanları gördüm, yolları temizlemeye başlamışlardı. Daha önceki ziyaretlerimde gördüğüm düzensizliğe kıyasla bir nebze daha fazla düzen ve hukukun üstünlüğü olduğunu hissettim.” ifadelerini kullandı.

Hadi, hala insani yardıma ihtiyacın çok büyük olduğuna işaret ederek, konuştuğu kişilerin evlerine dönmek ve gelir getirici faaliyetlere katılmak istediklerini aktardı.

“Çalışmak istiyorlar. İnsani yardımlara bağımlı olma durumundan hoşlanmıyorlar ve insani operasyonların, yardım dağıtımının yol açabileceği bu bağımlılık sendromunu kesinlikle reddediyorlar.” diyen Hadi, Gazze halkını kendilerini artık erken toparlanmaya başlayabilecekleri bir noktada gördüklerini söyledi.

Hadi, erken toparlanma çerçevesinde BM ve insani yardım ortaklarının yapabileceği çok şey olduğuna işaret ederek, aynı zamanda üye ülkeler ve özel sektörün de kritik rol oynayabileceğine dikkati çekti.

BM yetkilisi, aynı zamanda özellikle uluslararası muhabirlerin artık Gazze’ye girmeleri ve oradan yayın yapmalarının zamanı geldiğini vurguladı.

“Ateşkes altın fırsat ama zorluklar devam ediyor”
İnsani yardım sevkiyatı hakkında da bilgi veren Hadi, ilk gün 600, ikinci gün 900 ve bugün de 900’e yakın insani yardım tırının Gazze’ye gönderildiğini bildirdi.

Hadi, diğer taraftan yardımların sadece tırlarla ölçülemeyeceğini, Gazze halkının birçok ihtiyacının tırlara yüklenemediğini dile getirdi.

Bu ihtiyaçlar arasında koruma, psikososyal destek ve eğitim bulunduğunu aktaran Hadi, tır sayılarının başarı ya da başarısızlık göstergesi olmadığını ifade etti.

Hadi, ateşkesi “altın fırsat” olarak değerlendirirken, mevcut sınamaların da sürdüğünü vurguladı.

Ateşkes sağlandığı için “hayatın kolaylaşmadığı ya da işlerin güllük gülistanlık olmadığını” dile getiren Hadi, yeni zorluklarla da karşılaşacaklarının farkında olduklarını söyledi.

Hadi, “Ancak Gazze’deki deneyimli ekibimizle bu zorlukların üstesinden geleceğimize ve umarım bu zorlukları Gazze halkı için fırsatlara dönüştüreceğimize inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Devamını Oku

Dünya

Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde açılacak

Published

on

By

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı’nın, Filistin tarafında yapılacak tadilat ve düzenlemenin ardından birkaç gün içinde açılacağı duyuruldu.

Mısır’daki Vatan gazetesine göre, Kuzey Sina Valisi Halid Mucavir, il sınırları içinde bulunan Refah Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından açıklamalar yapan Mucavir, “Refah Sınır Kapısı birkaç gün içinde her iki taraftan açılacak ve bu da yardımların daha rahat girmesini sağlayacak.” dedi.

Mucavir, sınır kapısının Filistin tarafında, geçen süreçte, yıkım olduğunu ve onarımların tamamlanmasının ardından kapının hemen açılacağını söyledi.

İsrail ile Hamas arasında yapılan ateşkes anlaşmasına göre Refah Sınır Kapısı’nın 25 Ocak Cumartesi günü yeniden açılması gerekiyor.

İsrail ordusu, Mayıs 2024’te Refah Sınır Kapısı’nın da içinde yer aldığı Philadelphi Koridoru’nu işgal etmişti.

Philadelphi Koridoru’nun işgalinin ardından Gazze’deki Filistinlilerin dünyaya açılan tek kapısı, Refah Sınır Kapısı kapanmış, Refah’ın kapanmasıyla Gazze’ye giren yardımların oranının düşüşü verilere yansımıştı. Ayrıca yurt dışında tedavi edilmesi gereken Gazze’deki Filistinli ağır yaralı ve hastaların Gazze’den çıkarılması engellenmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam