Gazimağusa Belediyesi ile Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası işbirliğinde düzenlenen “Mağusa Kitap ve Üretim Festivali” başladı. Festivalin açılışında konuşan Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, Kıbrıs Türk halkının her anlamda üretmek zorunda olduğunu söyledi.
“Ürettikçe var olacağız” ifadelerini kullanan Tulga, üretilen her güzelliğin gelecek nesillere taşınması gerekliliğine vurgu yaptı; bunun birlik ve beraberlik içinde mümkün olabileceğini kaydetti.
Gazimağusa Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Aranır da belediyenin yenilenen yapısıyla kültür ve sanat etkinliklerine önem verdiğini ifade ederek, birlik ve beraberlik içinde güzel işlerin başarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği’nin karikatürlerinin de yer aldığı festivalde, konser, şiir dinletisi, kitap tanıtımı, film gösterimi ve açık oturum gibi etkinlikler de yer aldı.
24-27 Ekim tarihleri arasında Bandabuliya’da yer alacak festivalde, indirimli kitap satışı da yapılacak.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Komitesi Başkanı ve Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu kötü hava koşuları nedeniyle açıklama yaptı. Cahitoğlu’nun açıklamasında;
“KKTC Geneli’nde devam eden olumsuz hava koşullarının yaratması muhtemel olumsuzluklar Afet ve Acil Durum Komitesi tarafından an ve an takip edilmektedir.Bu kapsamda ilgili bakanlıklar, Kaymakamlıklar, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Yerel Yönetimler ve Kıb-Tek ile koordineli bir şekilde oluşan hasarlara müdahale edilirken, gereken tüm önlemler de ilgili birimler tarafından alınmaktadır. Bu sebeple mevcut kötü hava koşulları gereği, vatandaşlarımızın da mecbur kalmadıkça bulundukları yerlerden dışarı çıkmamasını rica ederiz.” ifadelerine yer verdi.
Bayrak Radyo Televizyon Kurumu sitesi ana binasında fuaye ve koridorlarda oluşturulan Yayıncılık Tarihi Müzesi sponsoru İstanbul’da yaşayan Kıbrıslı Türk İsmet Birgül Yayıncılık Tarihi Müzesi’ni ziyaret etti.
Ziyareti sırasında Birgül’e Kurum Müdürü Meryem Öztürk ile küratör Ayhatun Ateşin müzeyi gezdirdi ve müze hakkında bilgi verdi. İsmet Birgül, 50 yılı aşkın bir süredir Türkiye’de yaşadığını ama her zaman gönlü ve aklının Kıbrıs’da olduğunu belirterek, Kıbrıs’ın nerelerden geçip buralara geldiğini çok iyi bildiğini söyledi.
Birgül, bir devletimiz var kendi polisimiz, kendi mahkemelerimiz adaletimiz, kendi bakanlıklarımız var çok problemimiz var ama özgür bir devlete sahibiz ben bunun gururunu duyuyorum” dedi.
Abisi Ali Ziya Dinçer’in de Bayrak Radyosu’nun ilk kurucularından ve çalışanlarından olduğunu da kaydeden Birgül, Bayrak Radyosu’nun önemini çok iyi bildiğini anlattı
Birgül, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nu ziyareti sırasında Kurum’un girişinin boş olduğunu gördüğünü ve Fuaye’de güzel bir müze oluşturabileceğini düşündüğünü de kaydetti.
Birgül, “ Bayrak Radyosu Kıbrıs Türkü’nün var olma mücadelesinde ilk adımlardan biri idi. Bayrak Radyosu ile mücahit sesini duyurabildi. ‘Bayrak Bayrak Bayrak’ sesi Kıbrıs Türk halkını yeniden şahlandırdı. Kıbrıs Türk halkı ve milli mücadele başlayarak bugünlere gelmiş olduk. Bayrak Radyosu ile alakalı olarak ben de birşey yapmak istedim. Bu hafızayı gösterecek muhafaza edecek böyle geniş bir salonun olabileceğini düşünerek müdürümüze bahsettim o da çok sıcak ve yakın ilgi gösterdi” dedi.
İsmet Birgül, Kurum Müdürü Meryem Özkurt’un daha önceden kullanmış ama hafızayı muhafaza eden aletleri binanın girişine koyduğunu kendisinin de maddi destek verdiğini de ifade etti.
Müzenin çok kalıcı bir hafıza olduğunu kaydeden Birgül, Kıbrıs Türkü’nün ve öğrencilerin müzeyi ziyaret etmesinin önemine işaret etti.