Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Maliye Bakanı Şan:Anavatanımız Türkiye’nin ve Türk halkının acısını paylaşıyoruz

Published

on

Maliye Bakanı Alişan Şan, Türkiye’de meydana gelen depremde Anavatan Türkiye’nin ve Türk halkının acısını paylaştı.

Şan yayımladığı mesajda, “Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve çevre illerle birlikte ülkemizde de hissedilen deprem nedeniyle büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Ne yazık ki çok ciddi yıkımlar ve hayatını kaybeden kardeşlerimiz oldu. Anavatanımız Türkiye’nin ve Türk halkının acısını paylaşıyor, kurtarılmayı bekleyenler ve daha fazla can kaybı olmaması için dua ediyoruz. Yaşamını yitiren kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Geçmiş olsun Türkiyem.” İfadelerini kullandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

“Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Tüzük” yürürlüğe girdi

Published

on

By

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) tarafından hazırlanan “Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü”, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

KTMMOB’den yapılan açıklamaya göre, tüzük, kamu kurumları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı sırasında çıkabilecek yangınlara karşı alınması gereken önlemleri düzenliyor. Amaç, yangınların önlenmesi ve olası yangın durumlarında can ve mal kaybını en aza indirerek hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edilmesini sağlamak.

Yeni tüzük çerçevesinde, yeni inşa edilecek binaların 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren bu kurallara uygun olarak yapılması zorunlu hale geldi. Mevcut yapılar ise 1 Ocak 2027’ye kadar tüzüğe uygun hale getirilecek.

KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysal, bu tüzüğün yürürlüğe girmesinin toplum menfaati açısından hayati önem taşıdığını vurguladı. Tüzüğün hazırlanmasında emeği geçen KTMMOB Tüzük Hazırlama Komitesi üyelerine, ilgili odalara, uzmanlara, kamu kurum yetkililerine ve özellikle İçişleri Bakanlığı’na teşekkür eden Aysal, teknik çalışmalarda önemli rol oynayan PGM İtfaiye Müdürlüğü ile İçişleri Bakanı Dursun Oğuz’un siyasi iradesine dikkati çekti. Aysal, bu düzenlemenin en az deprem yönetmeliği kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, ülkemizdeki bina yangın güvenliği konusundaki eksikliklerin giderilmesi adına büyük bir adım atıldığını ifade etti.

-Uygulamada eğitim ve denetim öne çıkacak

Tüzüğün yürürlüğe girmesinin ardından, bundan sonraki en önemli sürecin uygulamanın sahaya yansıması olduğunu belirten Aysal, bu kapsamda uygulama kılavuzu hazırlanacağını açıkladı.

Aysal ayrıca, proje hazırlayacak mühendis ve mimarlar, denetim yapacak kamu görevlileri, belediyelerde görevli teknik personel ile uygulayıcı müteahhit ve taşeronlara yönelik eğitim ve denetim çalışmalarının da hızla başlatılacağını duyurdu.

Yürürlüğe giren bu yeni tüzükle birlikte, ülkede yangın güvenliği açısından daha donanımlı ve güvenli yapıların inşa edilmesi hedefleniyor. KTMMOB, kamu kurumları ve ilgili tüm paydaşlarla birlikte, yangın önleme kültürünü yaygınlaştırmak ve uygulamada etkinliği artırmak için çalışmalarını sürdürecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Milli Eğitim Bakanlığı: “Öğretmenlere yönelik tehdit ya da zorlayıcı herhangi bir tutum kesinlikle söz konusu değildir”

Published

on

By

Milli Eğitim Bakanlığı, Bekirpaşa Lisesi’nde, öğretmenlere yönelik tehdit ya da zorlayıcı herhangi bir tutumun kesinlikle söz konusu olmadığını, öğretmenlere sadece görevlerini yerine getirmeleri yönünde çağrı yapıldığı açıklamasında bulundu.

Genel Ortaöğretim Dairesi Müdürü Yusuf İnanıroğlu, bazı basın yayın organlarında çıkan; “Bekirpaşa Lisesi’nde derslerin yapılmasının bakanlık tarafından engellendiği, sınıfların kilitlendiği ve öğretmenlerin tehdit edildiğine” yönelik haberlere ilişkin açıklama yaparak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Öğretmenlerin grevleri nedeniyle iki okulda, ikinci dönem ara sınavlarının bir kısmının yapılamadığını ifade eden İnaniroğlu, şöyle devam etti:

“Bu okullar Bekirpaşa Lisesi ve İrsen Küçük Ortaokulu’dur. Her iki okulda da bazı derslerin sınavları grev süreci nedeniyle gerçekleştirilememiştir. Öğrencilerimizin akademik süreçte mağduriyet yaşamamaları adına, yapılamayan sınavların telafisi yönünde Bakanlığımız tarafından gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

İrsen Küçük Ortaokulu, bu süreci başarıyla tamamlamış ve eksik sınavlarını uygulamıştır. Ancak Bekirpaşa Lisesi’nde görevli bazı öğretmenler, sınavları yapmayı kabul etmemiştir. Dolayısıyla, sınıfların kapılarının kapalı kalmasının nedeni okul idaresi değil, sınavı yapacak olan öğretmenlerin sınav uygulamasını başlatmamış olmasıdır. Zira sınav dönemlerinde sınıfların kapıları, sınav gözetmenleri tarafından açılarak süreç başlatılır. Bakanlığımız ya da okul idaresinin, derslerin yapılmasını engelleyecek veya kapıları kilitleyecek herhangi bir uygulaması söz konusu değildir.”

Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürlüğünce Talim Terbiye Dairesi’nden görüş alınarak, ara sınav döneminde yapılan grevlerden dolayı öğrencilerin akademik kayıp yaşamamaları için eksik sınavların tamamlanmasının uygun görüldüğüne işaret eden İnanıroğlu, aynı doğrultuda, 12. sınıf öğrencilerinin Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) daha iyi hazırlanabilmesi için ikinci dönem sonu sınavlarının da akademik takvimde belirtilenden daha önceki bir tarihe çekildiğini ve şu anda tüm 12. sınıflarda sınavların yapıldığını söyledi.

İnanıroğlu, “Haberde iddia edildiği gibi öğretmenlere yönelik bir tehdit ya da zorlayıcı herhangi bir tutum kesinlikle söz konusu değildir. Öğretmenlerimize sadece görevlerini yerine getirmeleri yönünde çağrı yapılmıştır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTOÖD tarafından “Çalışma Hayatı Bilgilendirme Semineri” düzenlendi

Published

on

By

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD) tarafından yürütülen “Engelli Bireylerin Güçlendirilmesi: İstihdamın Önündeki Engellerin Kaldırılması Yoluyla Engelli Bireylerin Haklarının Korunması Projesi” kapsamında “Çalışma Hayatı Bilgilendirme Semineri” düzenlendi.

KTOÖD tarafından yapılan açıklamada, Alsancak, Gökay Boğaçhan Kültür Merkezi’nde organize edilen Seminer’in Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumuna Yönelik Yardım Programı kapsamında finanse edildiği belirtildi.

İpek Kabidan tarafından verilen seminerde, katılımcılara engelli bireylerin iş hayatında yer almalarının sağlayacağı psiko-sosyal kazanımlar, her bireyin kendine özgü bilgi, yetenek ve hayallerine uygun iş alanları ve pratiklerin bulunduğu ve bu ideale ulaşmak için olumsuz inanç kalıplarını kırmanın önemi anlatıldı.

Seminerde ayrıca KTOÖD Başkanı Günay Kiprit’in Kıbrıs’ın kuzeyinde engelli bireylerin istihdamına dair yerel yasal metinler ve kamu, yerel idareler ile özel sektör engelli istihdamı fırsatlarına dair açıklamalar yaptığı ifade edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam