Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Manşet + 24. 12. 2024

Published

on

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

İsias Otel davasının gerekçeli kararı dün açıklandı..Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği basın toplantısı düzenledi:“Deliller, bilirkişi raporları ve mahkemede ortaya konulan tüm gerçekler, bu facianın bilinçli eylemler sonucu gerçekleştiğini açıkça gösteriyor”

Published

on

By

İsias Otel davasının gerekçeli kararının dün açıklanmasının ardından Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nde bugün düzenlenen basın toplantısında, gerekçeli karar değerlendirilerek istinaf için izlenecek yol kamuoyuyla paylaşıldı. 

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman’da İsias Otel’de hayatını kaybeden öğrenci, öğretmen ve velilerin hatırasını yaşatmak için kurulan derneğin basın toplantısına hayatlarını kaybedenlerin aileleri katıldı.

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı ile Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Durali Güçlüsoy, toplantıda birer konuşma yaptı.

– Esendağlı: “Gerekçeli karar, 395 sayfadan oluşan büyük bir metin olarak karşımıza çıkıyor”

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, Adıyaman 3 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen davada kararın gerekçesinin sisteme yüklenip tebliğ edildiğini ve kendilerine de gönderildiğini belirtti.

Kararla ve izlenecek süreçle ilgili bilgi veren Esendağlı, “Gerekçeli karar, 395 sayfadan oluşan büyük bir metin olarak karşımıza çıkıyor. Ancak kararın içeriğine baktığımızda, büyük kısmı duruşmanın tutanaklarının birleştirilmesinden ibarettir. Nihayetinde gerekçenin tesisiyle alakalı olarak mahkemenin daha önce sanıkların yüzüne okuduğu mahkumiyet, cezalandırma ve beraata ilişkin kararlar niteleniyor.” ifadelerini kullandı.

“Ancak kararda, örneğin davanın en büyük tartışma noktası olan sanıkların işledikleri fiilin ‘bilinçli taksir mi, olası kast mı?’ olduğuna ilişkin tartışmaya dair hukuki gerekçe bulmak mümkün değil…” diyen Esendağlı, sanıkların farklı cezalara hükmedilmesinin mahkeme tarafından izahı yapılması gereken bir hususken, buna ilişkin detaylı bir gerekçenin olmadığını gördüklerini söyledi.

Esendağlı, “Çok kısa bir sürede, Ankara’ya gidip avukatlarımızla meselenin teknik çalışmasına başlayacağız. Bu kararın hukuki yönden ne şekilde ele alınması gerektiği ve teknik görüş oluşturacak olan ve ailelerimizi temsil eden avukatlarımızdır.” diye konuşarak izlenecek sürece değindi.

– “İki haftalık istinaf süresi başladı”

İki haftalık istinaf süresinin başladığını ifade eden Esendağlı, İstinaf Mahkemesi’nin de Gaziantep’teki Bölge Adliye Mahkemesi olduğunu aktardı.

Karardaki izahat eksikliğinin mutlaka İstinaf Mahkemesi’nde değerlendirilmesi gereken bir husus olacağını dile getiren Esendağlı, “Beklentilerimizden bir tanesi de, sanık tarafının da bir istinaf dosyalamasıdır.” şeklinde konuştu.

Esendağlı, İstinaf Mahkemesi’nin “dosya üzerinden inceleme yapma, tekrar duruşma yapma, tanık dinleme, ek delil ya da şahadetleri kabul etme gibi” geniş yetkilere sahip olduğunu dile getirdi.

İstinaf Mahkemesi’nin yeni bir karar verebilme ve o kararı değiştirme yetkisine sahip olduğunu kaydeden Esendağlı, teknik açıdan hazırlıkların yapılmasının ardından istinaf dilekçesinin dosyalanacağını ve mahkemenin davaya duruşma günü vermesinin bekleneceğini ifade etti.

– Güçlüsoy: “İsias Otel’deki bu katliam ve yıkım, normalleştirilemez ve küçümsenemez”

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Durali Güçlüsoy da, gerekçeli kararın açıklanmasının kendileri açısından yeni süreç veya süreçlerin başlaması anlamına geldiğini belirtti.

“15 günlük bir süremiz var ve bu süreyi iyi değerlendirmemiz gerekiyor.” diyen Güçlüsoy, iyi bir hazırlık aşamasına girilmesi gerektiğini dile getirdi.

Avukatlar ve ailelerle yeni bir durum değerlendirmesi yapılarak, önümüzdeki sürecin yeniden planlanıp, takibinin yakından yapılacağını söyleyen Güçlüsoy, sürecin bir önceki gibi zor ve meşakkatli olacağına işaret etti.

6 Şubat depreminden sonra sürdürdükleri arama kurtarma çalışmaları ve hukuki mücadelenin sadece Şampiyon Melekler için olmadığına işaret ederek, verilen mücadelenin deprem felaketinde yaşamını yitiren veya deprem felaketiyle yaşamları değişen hem Türkiye Cumhuriyeti hem de ülke insanı için olduğunu vurguladı.

“Mücadelemiz insanlık içindir.” diyen Güçlüsoy, İsias Otel’deki katliam ve yıkımın normalleştirilemeyeceğini ve küçümsenemeyeceğini kaydetti.

“Toplam 72 can, belgelerle kanıtlanmış usulsüzlüklerle, yasa dışılıkla ve inşaat suiistimaliyle yapılan ve kamunun kullanımına sunulan bir moloz yığınında yaşamlarını kaybetmiştir.” şeklinde konuşan Güçlüsoy, 6 Şubat günü başlayan ve hala devam eden mücadelenin yaşanabilecek başka bir felaket karşısında yeniden böyle olayların ve acıların yaşanmaması için olduğunu söyledi.

Güçlüsoy konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“O nedenle İsias ortak davamız diyoruz, emsal dava diyoruz. Adli süreç başlamadan önce de adli süreç devam ederken de Başbakan Ünal Üstel konuyla ilgili hassasiyetlerini defalarca dile getirmiş ve bu hassasiyeti de her duruşmaya ailelerimizle birlikte katılarak onlara manevi desteğini göstermiştir.”

– “Gerekli bütün adımları atmaya hazırız”

Dava sürecine de değinen Güçlüsoy, adli süreç devam ederken sürece katkı koyması adına Başbakan Ünal Üstel’in girişim ve yönlendirmeleriyle Türkiye Cumhuriyeti’nde alanlarında uzman bilirkişilerden raporlar alınarak mahkemeye sunulduğunu anımsattı.

Güçlüsoy, her duruşma öncesi avukatlarla istişare ve durum değerlendirme toplantıları yapılarak, sürecin Başbakan Üstel adına yakından takip edildiğini aktardı.

Güçlüsoy, bu süreçte kamu görevlilerinin yargılama sürecinin de başlayacağını ve açıklanan gerekçeli karar sonrasında istinaf süreçlerine geçileceğini kaydetti.

“Adıyaman Başsavcılığı da, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını istinafa taşıyacağını bildirmişti.” diyen Güçlüsoy, gerekli bütün adımları atmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Bundan sonraki süreçlerin yine hükümet adına Başbakan Ünal Üstel tarafından hassasiyetle takip edileceğini vurgulayan Güçlüsoy, gerek duyulması halinde yine bilirkişi raporları alınacağını ve hukuki sürece katı konulacağını belirtti.

-Karakaya: “Bu felaket bir ‘hata’ değil, göz göre göre gelen bir cinayet”

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği ve Rehberler için Adalet Platformu adına konuşan Ruşen Yücesoylu Karakaya da, İsias Otel davasının altıncı duruşmasında alınan karar ardından dün yayımlanan gerekçeli kararın, adalet beklentilerini bir kez daha derinleştirdiğini söyledi.

Bu kararın sadece bir başlangıç olduğunu vurgulayan Karakaya, “Bizler, kayıplarımızın anısını yaşatmak ve gerçek adaletin sağlanması için mücadele eden aileler olarak, suçluların olası kast ile yargılanmasını talep ediyoruz. Çünkü bu felaket bir ‘hata’ değil, göz göre göre gelen bir cinayettir.” dedi.

6 Şubat 2023 tarihinde İsias Otel’in, toplam 72 cana mezar olduğunu, 35 şampiyon melek ve 32 rehberin, sevdiklerinin yaşamdan koparılarak, hayatlarının karardığını vurgulayan Karakaya, deliller, bilirkişi raporları ve mahkemede ortaya konulan tüm gerçeklerin, bu facianın bilinçli eylemler sonucu gerçekleştiğini açıkça gösterdiğini söyledi.

Adaletin sağlanabilmesi için hukuk sisteminin bu gerçeği dikkate alması ve suçlulara ibret niteliğinde cezalar verilmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Karakaya, “Öyle ki, bu karar sadece kaybettiğimiz canların haklarını teslim etmekle kalmayacak, gelecekte benzer trajedilerin yaşanmasını önleyecek bir emsal teşkil edecektir.” dedi.

– “Adalet, ancak suçluların hak ettikleri cezaları aldıkları gün yerini bulacaktır”

Son nefeslerine kadar davanın takipçisi olacaklarını belirterek, adalet mücadelelerini tüm platformlarda sürdürerek gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlayacaklarına dair kararlılıklarını kez daha ortaya koyan Karakaya, “Sevdiklerimiz için verdiğimiz bu sözden asla dönmeyeceğiz. Adalet, ancak suçluların hak ettikleri cezaları aldıkları gün yerini bulacaktır.” şeklinde konuştu.

– Sorular

Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “İstinaf Mahkemesi sürecine ilişkin bir takvim var mı?” sorusu üzerine Esendağlı, istinaf duruşmalarının bölge mahkemesinin yoğunluğuna bağlı olarak değişebildiğini ancak meslektaşlarının bu sürenin 8 ya da 10 ayı geçmeyeceğine dair bir izlenimi olduğunu ifade etti.

İstinaf Mahkemesi’nin duruşma yetkisi olduğunu belirten Esendağlı, “Ek bir takım bilgilerin, şehadetin veya raporun dosyaya girmesi gerekli görülürse, onların girmesi ya da dosyanın incelenmesi şeklinde ilerleyecek bu süreç gibi görünüyor.” dedi.

“Kamu çalışanlarıyla ilgili davanın ne aşamada olduğu” sorusu üzerine Esendağlı, kamu çalışanlarıyla ilgili soruşturma sürecinin “ifadeye çağrılmaları ve ifadelerinin alınması” aşamasında olduğunu, daha sonra iddianamenin hazırlanması ve mart ayı içerisinde davanın başlaması gibi öngörüleri olduğunu belirtti.

Başka bir soru üzerine Esendağlı, “Bu davada ailelerle birlikte güdülen en büyük amaçlardan bir tanesi, Türkiye’nin bu inşaat terörü karşısındaki süregelen kaderine etki edecek, bu yönüyle hukuk tarihine yazılacak bir karar yaratılmasıydı.” ifadelerini kullandı.

Ellerinden gelen tüm imkanları hukuki anlamda seferber ettiklerini belirten Esendağlı, kendilerine göre oluşan ve karara bağlanan dava dosyasının sanıkların “olası kasttan” mahkumiyeti için hem olgusal, hem de hukuki içeriğe fazlasıyla sahip olduğunu kaydetti.

Esendağlı, kararda “neden sanıkların ‘bilinçli taksirden’ mahkum edildiği ve neden ‘olası kast’ iddialarının kabul edilmediğine ilişkin” tek satır bir tartışmanın dahi olmadığını ifade etti.

Başka bir soru üzerine ise Esendağlı, Yargıtay’a temyiz yolunun da açık olduğunu söyledi.

– Dava, kısa karar…

Türkiye’de 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremde, Adıyaman İsias Otel’de hayatını kaybeden Şampiyon Melekler ve tur rehberleri ile 10 yaralının aileleri tarafından 3 Ocak’ta başlatılan hukuk mücadelesi, suçluların “Olası Kast” suçuyla hüküm giymesi için yaklaşık 12 ay devam etmişti.

Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen İsias Otel davasının 25 Aralık’ta görüşülen son duruşmasında ise kısa karar açıklanmıştı. Altı sanık bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek suçundan mahkeme tarafından suçlu bulunup, mahkum edilmiş, beş sanığın ise beraatına karar verilmişti.

Ahmet Bozkurt 17 yıl 17 ay 7 gün, Mehmet Fatih Bozkurt 15 yıl 28 ay 28 gün, Erdem Yıldız 17 yıl 17 ay 7 gün, Halil Bağcı 7 yıl 16 ay, Hasan Aslan 15 yıl 16 ay 20 gün, Mehmet Göncüoğlu 7 yıl 16 ay süreyle hapis cezası almıştı.

Bilge Açık, Efe Bozkurt, Seda Zeren, Şule Özbek ve Ulviye Bozkurt’un ise beraatına karar verilmişti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Güney Kıbrıs’taki Bayraktar Camisi’ne bir haftada 2 kez saldırı düzenlendi

Published

on

By

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) başkenti Lefkoşa’da bulunan Bayraktar Camisi’ne bir hafta içinde iki kez saldırı düzenlendiği bildirildi.

Anadolu Ajansı’nın KKTC yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Lefkoşa’da bulunan Bayraktar Camisi’ne 12 Ocak’ta saat 15.00 civarında gelen 2 bıçaklı saldırgan, 1 kişiyi yaraladı ve camiye hasar verdikten sonra bölgeden ayrıldı.

Görevlilerin saldırıyı Rum polisine bildirmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadığı iddia edildi.

Bayraktar Camisi’ne 19 Ocak’ta tekrar gelen ve 2 kişi oldukları belirtilen bıçaklı saldırganlar, caminin içine zarar verdi.

Saldırganlar, kendilerine engel olmak isteyen cami cemaatinden 1 kişiyi yaraladı.

Caminin içine bira şişeleri atan ve içerideki eşyaları tahrip eden saldırganlar, şikayet üzerine gözaltına alındı.

Saldırılarda yaralanan 2 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu ve hastanedeki ilk müdahalenin ardından tedavilerinin evde sürdürülmesi için taburcu edildikleri öğrenildi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) görevlisi Mustafa Özcan, AA muhabirine, Güney Lefkoşa’daki Bayraktar Camisi’ne bir hafta içinde bıçaklı 2 saldırgan tarafından 2 saldırı düzenlendiğini, 2 yaralının sağlık durumunun iyiye gittiğini belirtti.

Özcan, saldırganların Rum polisi tarafından gözaltına alındığını aktararak, saldırılar nedeniyle camide hasar oluştuğunu sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis’te güncel konuşmalar yapılıyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer veriliyor.

Bu çerçevede, CTP Milletvekili Ürün Solyalı trafikle ilgili güncel konuşma yaptı.

Trafiğin hayatı çok yakından ilgilendirdiğini, her yıl binlerce insanın trafikten zarar gördüğünü belirten Solyalı, bu konunun Ulaştırma Bakanlığı’nın gündeminde olmadığını ifade etti.

Dünyanın trafik kazalarında sıfır ölümü hedefleyen “vizyon sıfır”ı ortaya koyduğunu kaydeden Solyalı, Ulaştırma Bakanlığı’nı “sıfır vizyon” sahibi olmakla suçladı. Solyalı, “Trafiğe yapılacak yatırımlar gündem değildir.” dedi.

Karanlık, bariyersiz, güvensiz yollarla ilgili bir girişim olmadığını söyleyen Solyalı, insan hayatının öneminden bahsederek, bu konuda bir strateji belgesi hazırlanmasının önemine vurgu yaptı. Solyalı, stratejinin, insan unsurunun hata yapabileceği üzerinden kurgulanması gerektiğini vurguladı.

Hazırlanması gereken strateji belgesinin içinde neler olacağını da anlatan Solyalı, trafik kazalarında veri toplanarak analizinin yapılması gerektiğini kaydetti.

Güvenli karayolu yapılaşmasının derhal yapılması gerektiğini belirten Solyalı, ülkedeki trafik güvenliğine ve eğitimine önem verilmediğini de söyledi.

Ülkede trafikle ilgili yasaların aylardır beklediği eleştirisinde de bulunan Solyalı, bütçenin derhal ek bütçe ile takviye edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yanıt vermek üzere söz aldı.

Trafiğin gündem olma nedenini 10 günde 7 tane kazanın olması olarak gösteren Arıklı, 7 ölümlü kazanın polis raporlarına göre 5’inin sürat, birinin alkol, birinin ise dikkatsiz sürüş olduğunu belirtti.

Yolların dört dörtlük olduğunu savunmadığını söyleyen Arıklı, 1975’ten sonra trafik kazaları ile ilgili rakamları paylaştı ve kazaların yıllar içinde artan araç sayısına bağlı olarak arttığını söyledi. Arıklı, “kazaların, ölümlerin üzerinden siyaset yapılmamasını” istedi.

Toplu taşıma sistemine geçilmezde araç sayısının daha da artacağını belirten Arıklı, çarenin toplu taşıma olduğunu vurguladı, bunun için ciddi bir çalışma başlattıklarını söyledi. Arıklı toplu taşıma konusunda toplumsal konsensüs aradığını söyleyerek her kesimin buna destek vermesini istedi.

“Ölümlü trafik kazaları hepimizin ciğerini dağlıyor.” diyen Arıklı, imkanların yetersizliğine dikkat çekerek, imkanlar çerçevesinde yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çalıştıklarını ifade etti.

Hız yapan, dikkatsizce araç sürenleri de eleştiren Arıklı, muhalefete trafik konusunu popülist bir şekilde ele almama çağrısında bulundu.

CTP milletvekili Sami Özuslu, yerinden söz alarak, “takata” marka hava yastıkları konusunda Bakanlığın tavrını sordu. Arıklı, sorunlu hava yastıklarını kontrol etme yönünde bir çalışmaları olduğunu kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam