Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla BRT’de yayınlanan ‘Manşet+’ programına katılarak değerlendirmelerde bulundu.
Töre, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında siyasi eşitliğe dayalı bir Cumhuriyet kurulduğunu belirterek, bu Cumhuriyet’in garanti sistemini de içerdiğini bu sayede adaya Kıbrıs Türk Kuvvetleri alayı ve Yunan alayının geldiğini belirtti.
“Türk askerinin buraya gelmesi bizim için çok önemliydi” diyen Töre, Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ENOSİS’e bir sıçrama tahtası olarak gördüğünü söyledi.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 1963 Kanlı Noel’inde işgal edildiğini hatırlatan Töre, 1964’den 1974’e kadar Birleşmiş Milletlerin adada bulunduğunu ancak bir işe yaramadığını, Rumların saldırılarını engellemediğini ifade etti.
Töre “20 Temmuz sabahı Türk askerinin adaya çıktı artık geri gitmemelidirler” diyerek federe devletle bir yere gidilmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.
Kıbrıs’la ilgili birçok anlaşma metni ortaya çıktığını, bunların sonuncusunun Annan planı olduğunu kaydeden Töre, Rumların bu plana da hayır dediğini hatırlattı ve “Rumların zihniyetinde bir değişiklik yok’ dedi. Töre, Barış Harekatı olmasaydı Kıbrıs’ın bir Yunan adası olacağını söyleyerek “Rumlar Kıbrıs Cumhuriyetini ele geçirdiler ama Kıbrıs’ın topraklarının tümünü ele geçiremediler. Kıbrıslı Türklerin direnişini tamamen durduramadılar. Geldiğimiz noktada KKTC’yi bağımsız bir Türk devleti olarak devam ettirmek gerekir” dedi.
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türkiye’nin garantisi ve Türk askerinin varlığı bizim için vazgeçilmezdir” diyen Töre, anlaşma masasına oturmadan önce Kıbrıs türkünün eşitliğinin kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa bile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ortadan kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan çıkmasını asla kabul etmeyeceklerinin altını çizdi.
Meclis Başkanı Töre, Türk askerinin işgalci olduğunu düşünenler olduğunu da dile getirerek “onları şiddetle kınıyorum” dedi.
Kıbrıs adasının Türkiye için jeopolitik olarak önemli bir ada olduğunu söyleyen Töre, şunları söyledi;
“Kıbrıs Orta Doğu’da önemli bir rol oynuyor. Türkiye Cumhuriyeti Doğu Akdeniz’de en büyük kıyı şeridine sahip ülkedir. Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de nefes aldıran KKTC’nin varlığıdır”
Filistin’i 146 ülkenin tanımasına rağmen oradaki kanın durmadığına işaret eden Töre, KKTC’yi tanıyan tek ülkenin Türkiye olduğunu ama Kıbrıs Türk Halkı’na kimsenin dokunamadığını bunun da Türk ordusu ve Türkiye’nin çok güçlü olmasından kaynaklandığını söyledi.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin çok daha iyi bir duruma gelebileceğini de ifade ederek “İstediğimiz noktaya geldik diye bir şey yok. Devletimizin kurumsal yapısı oturdu ama daha iyi olabiliriz” dedi.
Ülkede yapılan büyük yatırımlara işaret eden Töre, eksikliklerin de görülmesi gerektiğini ve ciddiyetle çalışılması gerektiğini belirtti.
Kıbrıs’taki mülkiyet konusuna da değinen Töre bu konuya takas ve tazminatlarla çözüm bulunması gerektiğini söyledi ve bireysel mahkeme süreçleri ile daha fazla sorun çıkabileceği uyarısında bulundu.
Meteoroloji Dairesi, Merkez üssü Antalya Körfezi olan 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.
Meteoroloji Dairesi’nden yapılan açıklama şöyle:
“Bugün saat 21:13 lokalde, Dairemize bağlı AKDENİZ Deprem İstasyonu’ndan yaklaşık 132km uzaklıkta ,ORTA ŞİDDETTE ve aletsel büyüklüğü Richter Ölçeğine göre ML:5.0 olan bir deprem kaydedilmiştir. Yapılan ilk değerlendirme sonucunda depremin merkez üssünün 35.86 Kuzey ve 31.68 Doğu Koordinatlarında, yaklaşık 4 km derinliğinde ANTALYA KÖRFEZİNDE olduğu saptanmıştır.”
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Genel Müdürü Dalman Aydın, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin BRT’ye konuştu. Aydın geçen hafta yaşanan doğal afet nedeniyle santrallerde ciddi arızalar yaşandığını, ancak bu sorunun çözüldüğünü söyledi.
Elektrik santrallerindeki bakım çalışmalarının yüzde 80’inin tamamlandığını kaydeden Aydın, “kışı elektriksiz geçirmemeyi hedefliyoruz” dedi.
Teknecik’teki termik santrallerin şu an çalışır durumda olduğunu belirten Aydın, “Olumsuz hava koşullarına karşı hazırız, yakıt sıkıntımız yoktur” dedi. Elektrik tarifleri üzerinde çalışma yaptıklarını da aktaran Aydın, 2 aylık süre zarfında tarifelerde artış yapılmayacağını söyledi.
Bakanlar Kurulu, sert buğdaya 2.5 TL/Kg, yumuşak buğdaya ise 1.5 TL/Kg sübvansiye uygulanmasına karar verdi.
Bakanlar Kurulunun buğdayla ilgili kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre üreticinin mağduriyet yaşamaması adına, Toprak Ürünleri Kurumu tarafından 5 Temmuz- 16 Eylül arasında kilosu 11 TL’den alınan 3.7 milyon kilo yerli sert buğday için 2.5 TL/kg sübvansiye uygulamasına karar verildi; sert buğday satışı 8.5 TL/kg’den yapılacak.
Öte yandan, Kurum tarafından 10 TL’den alınan 7.6 milyon kilo yerli yumuşak buğday için kilo başı 1.5 TL sübvansiye uygulanmasına karar verildi. Yumuşak buğdayın satışının 8.5 TL/Kg’den yapılacağı belirtildi.
İhtiyaç duyulan 20.8 milyon TL’lik kaynağın Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı 2024 Mali Yılı Bütçesi altında yer alan Diğer Teşebbüslere Ödemeler kaleminden karşılanmasına karar verildiği belirtiliyor.